Bipolare berømtheter og blogganbefalinger

Cox har skrevet et nydelig innlegg om bipolaritet i bloggen sin. Gå og les det. Det er nemlig hovedbudskapet i dette blogginnlegget. Resten av denne teksten er en digresjon, skjønner du. Cox skriver nemlig at Winston Churchill var bipolar. Heh, tenkte jeg. Bipolar statsminister.

Opplysningen om Churchill fikk meg til å lete litt etter andre bipolare berømtheter. Jeg fant overraskende mange. Det underholdende er at listen min over favorittforfattere fra perioden jeg var mest emo er nesten fullstendig overlappende med listen over forfattere man vet eller mistenker at har vært bipolare.

Jeg nevner i fleng:

 • Virginia Woolf
 • Sylvia Plath
 • Charles Baudelaire
 • Francis Scott Key Fitzgerald
 • John Keats
 • Edgar Allan Poe
 • August Strindberg
 • Lord Byron
 • William Faulkner
 • Mark Twain
 • Charles Dickens
 • Samuel Taylor Coleridge

I tillegg har alle fra kjente skuespillere som Jim Carrey og Robin Williams til folk som Tim Burton og Kurt Cobain fått diagnosen. Bare for å ha det klart: Jeg tror ikke på at bipolare er mer kreative og nyskapende enn andre. Jeg tror heller at det er lettere å få til det du har lyst til å gjøre når du er bipolar og kreativ enn når du er bipolar og finansmegler in spe.

Som bestevenninnen sa til meg da jeg hadde malt brennmaneter med kjærlighetssorg (Ohno! The burning love!) førtiåtte timer i strekk: «Det er godt du ikke er bedriftsleder.» Samtidig gir listen over kjente personer med bipolar lidelse en god følelse å lese. Når du møter kjipe fordommer mot psykiske lidelser er det kjekt å vite at du er i samme klubb som Munch og Beethoven.

Du kan jo lete etter favorittkjendisen din i et par av disse listene?

28 kommentarer til “Bipolare berømtheter og blogganbefalinger”

 1. Du kan no tru kva du vil. Eg likar no best å kikke på forskning, eg. Og bipolar liding er den einaste psykiske lidinga som korrelerer positivt med høgare intelligens og kreativitet. Sjølvsagt er det stokk dumme og keisame bipolare også, men på gruppenivå er dette den einaste psykiske lidinga som kan skryte litt av å leve opp til kunstnarmyten kring psykiske vanskar.

  Avil’s last blog post..Nattblogging

 2. Du glemte Stephen Fry! Jeg tror kanskje du har skrevet om hans bipolaritet i forbindelse med TV-dokumentaren Stephen Fry: The Secret Life of the Manic-Depressive. Hvis ikke, se dokumentaren/serien. 🙂

  Thlom’s last blog post..Kjellen

 3. Utrolig morsomt og fint, på en måte, å se at man er i godt selskap 🙂 Selv fikk jeg diagnosen som femtenåring og har vært medisinert fra da til i sommer. Merker stor forskjell på tiden «før og etter» medisinen, både på godt og vondt. Jeg føler mer, nå, og det er a blessing and a curse. Samtidig er det vanskeligere – alt er vanskeligere, synes jeg. Takk Gud for de mennene som holder ut med oss (ikke at jeg synes du virker så fæl, men det kan nok helt sikkert være en prøvelse for din mann, også – innimellom) 🙂

  KristineBirgitte’s last blog post..FOLKENS JEG KOMMER MED NYHETER, JEG MÅ BE OM ABSOLUTT STILLHET!

 4. Jeg har jobbet for en bipolar bedriftsleder. Det var til tider fascinerende å oppleve sykdommen på nært hold (jobb i helsevesenet), men å påstå at han var en god leder ville være å overdrive ganske kraftig.

  Tror både han og hans ansatte hadde hatt det bedre om han hadde et kreativt yrke, med egen disponering av arbeidsdagen.

  Tror ikke han brukte medisiner, det ville muligens endret mye.

  Synline’s last blog post..Signaler

 5. En amerikansk psykiater har definert psykiske lidelser som amplified feelings
  Mao helt normale følelser som blir forsterket
  Herunder også bipolaritet
  Det trur j stemmer bra:0)

  anjaunlimited’s last blog post..Winning streak

 6. hei

  du burde se en dokumentar stephen fry (bbc) lagde om bipolar lidelse.
  han reiser rundt og snakker med kjente og ukjente som har bipolar lidelse, det bør vel sies at dette er en diagnose han selv også har. absolutt verdt å se, den er veldig gripende. kan lastes ned på nettet et eller annet sted.

 7. Er selv bipolar, og har det fra begge sider av familien. Har fått høre i fleng om alle kjente personer som var bipolare, og hvor mye de fikk gjort i sine hypomane faser.
  Det er nesten blitt inprentet et bilde av bipolaritet som et godt karaktertrekk 😉

 8. Google var ei ørkenvandring. Men det står klart og tydeleg i ei av dei der grunnfagsbøkene med tusen referansar i, så det er ikkje ein obskur artikkel eg har det frå.

  Avil’s last blog post..Nattblogging

 9. Jeg pleier å tenke på alle disse kjente menneskene og tenke at da er det kanskje en sjanse for at jeg også klarer meg. Og slike påminnelser trengs ganske ofte. Ihvertfall når man er på nedsiden av bipolariteten sin;-)

  Hufsa’s last blog post..Overflytting.

 10. Jeg må innrømme at dette faktisk fikk meg til å føle meg bittelitt bedre.
  For øyeblikket er jeg sykemeldt ut måneden grunnet depresjon, men midt oppi alt det mørke hjelper det overraskende nok litt å vite at folk jeg har studert og beundret også har vært akkurat her…

  Dokumentaren til Stephen Fry har helt siden jeg ble tipset om den vært fast innslag ved hver minste nedtur.

  Ingenting er så ensomt som depresjon, men i det minste er vi ikke ensomme alene…

 11. Ja, du har vært «heldig» med diagnosen sånn sett, Virrvarr.
  Det er atskillig verre med de tusener som har fått stempelet «alvorlig personlighetsforstyrrelse» – og havner i samme kategori som Hitler og Stalin…

  Sigrun’s last blog post..Forskningsobjekt

 12. Sigrun: Men for å uttale meg på litt tynn is: Er ikke personlighetsforstyrrelse en litt sånn tullediagnose de ikke gir så ofte lenger? Psykologen min sa at det var noe de kvier seg for å si at folk er, siden det egentlig handler om at du ikke oppfører deg «normalt» og at det er litt fishy?

 13. Bipolar 2 er jo kalt for kunsterlidelsen.

  Virrvar. Personlighetsforstyrrelses diagnoser settes i psykiatrien. Og nei, det er ingen tullediagnose.

 14. Virrvarr, det stemmer nok det Frida K. sier. Dette er diagnoser mange sliter med. Jeg snakket med en pårørende som fortalte om en ung kvinne som hadde blitt utsatt for overgrep som barn og som ble så krenket av personlighetsdiagnosen hun fikk at hun tok livet sitt.

  Det er mest overgrepsofre som de setter slike diagnoser på. Det er helt forferdelig. Typisk victim-blaming. Men heldigvis jobber amerikanske traumespesialister med å få slutt på dette og i stedet gi disse pasientene en ny diagnose, som viser til en traumatisk etiologi (Kompleks PTSD).

  Sigrun’s last blog post..Forskningsobjekt

 15. Frida og Sigurn:

  Ok, nå er jo ikke jeg psykolog, så mitt kjennskap til dette stopper ved hva enkeltbehandlere har sagt til meg i diagnostiseringsprosessen. Veldig tynn is, som sagt. Jeg kjenner et par som har en borderline-diagnose, men det er liksom det. Hva er det man forklarer personlighetsforstyrrelser som- hvordan mener man de oppstår? Jeg har jo lest om ubalansene man mener lager bipolare svigninger, mener jeg?

  Virrvarr’s last blog post..Bergen, en statusraport

 16. Virrvarr, som jeg skrev ovenfor: Traumespesialister ser på «personlighetsforstyrrelser» hovedsakelig som posttraumatiske lidelser (etter gjentatte/langvarige overbelastninger i barndommen). Det er derfor de vil døpe dem om til diagnosen Kompleks PTSD.

  Sigrun’s last blog post..Underlivsoperasjon på avveie

 17. Har lest at Jim Carray bare har diagnosen depresjon, men at han ofte blir frontet som bipolar uten at han har det…

 18. Hei,

  Jeg fikk diagnosen bipolar lidelse for ca 4månder siden, (er 22år,jente) og er nå langtids sykmeldt.

  Jeg lurer på hvordan dere som har had diagnosen i flere år, hvordan det er for dere i arbeids livet??

  (refererer helst til kvinner/menn over 35år)

  Det er noe jeg er værtfall veldig engstelig for.

  Jeg har utrolig mange ider og pågangs mot, men det varer ikke i lengden..

  Hvordan er det for dere andre(også under 35år)

  er dere sykmeldt i lang tid?, eller det de gangene dere blir oppstemt eller deprisive ?

  Hvordan lever man ett stabilt liv med denne lidelsen?

  For min del so fare not good..

  Jeg går nå på bipolar kurs, som er veldig flott, og lærer mye, og kjenner meg igjen i mye av de andre forteller. Veldig positivt:)

  Men det er kunn 2stk som er voksne, men de prater ikke så mye enda. (ser ut til å ha endel angst)

  Så får ikke stilt slike spml til de. værtfall ikke enda.

  Takk på forhånd:)

  (Har letet lenge etter blogger om/med folk som har bipolar diagnosen.)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.