På tide å gå, Bjarne Håkon

Å, Bjarne Håkon. Her har jeg vært frustrert over oppførselen din ovenfor afghanske flyktninger og uttalelsene dine om trygdede som bare «må komme seg opp om morgenen», over alt som Saccarina lister opp i innlegget sitt der hun håper du skal gjøre en skikkelig innsats ovenfor alle landets rusmisbrukere, sånn at hun kan tilgi deg alt våset du har prestert før.

Jeg har lurt på hva som var problemet ditt jeg, Bjarne håkon. Var du slem? Var det meg som ikke tok poenget i de dype, politiske kommentarene dine? Men så leste jeg artikkelen om deg i VG idag, også skjønte jeg at du bare er dum istedet. Jeg kan ikke se noen annen forklaring når du står i riksdekkende media og forteller at du snakket med Snåsamannen på telefon, deretter begynte sønnen din å fise, og siden har du trodd på Snåsamannens helbredende evner.

Den Tvilsomme Humanisten har en utmerket gjennomgang av forskjellen på korrelasjon og kausalitet:

At to hendelser kommer etter hverandre, betyr ikke at den første er årsak til den andre. Det burde være grunnleggende kunnskap.

La meg ta et eksempel jeg tror Hanssen forstår: Hvis man først spiser en pølse og det en halv time senere begynner å regne, betyr ikke det at pølsen er årsak til regnet. Det gjelder andre veien også: Det slutter ikke å regne av pølser heller. Selv om man spiser den mens det fortsatt drypper.

Ellers kan jeg ikke annet enn å stemme i med Haustljos og Hjorthefar: Bjarne Håkon? Det er på tide å gå av nå. Hvis Ramin-Osmundsen måtte gå etter å ha løyet om en samtale med en venninne og Haga måtte si opp jobben etter at mannen hennes hadde oppført en brygge ulovlig og leid ut et stabbur han ikke skulle leid ut, så må du gå av etter å ha fortalt at du tror på Snåsamannen etter en prompeepisode.

Du er helseminister, lizzom. Jeg liker å tro at jobben din går ut på at du skal ha pyttelitt kompetanse på områder som…medisin?

55 kommentarer om “På tide å gå, Bjarne Håkon

 1. Haha, nå lo jeg godt, ja ^^

  Jeg vil bare legge til at du er en skikkelig inspirasjonskilde, Ida! Og jeg vil virkelig takke deg for å ha vært så ærlig som du har vært med de psykiske vanskelighetene dine.

  Jeg må innrømme at jeg beundrer deg og ærligheten din.

  glasspiken’s last blog post..Gull verdt.

 2. Om han burde gå av på bakgrunn av noe avisen slår opp på bakgrunn av noe han har sagt som PR-avdelingen i HOD burde stoppet ham i å si? Nei. Overhodet ikke.

  Helseministeren sin oppgave er ikke å «kunne noe om medisin» – tro det eller ei. Det er de som er ansatt i HOD og Helsedirektoratet sin jobb. Helseministeren sin oppgave er å forsøke å se på HelseNorge med et nytt blikk, gjøre noe, ta tak i problemer, se løsninger og legge overordnede planer (i godt samarbeid med sin myriade av kompetente fagfolk). Og siden jeg er så heldig å vite mer om dette enn de fleste (siden jeg jevnlig leser dokumenter og er i møter som ikke er forvrengt av en sensasjonslysten journalist) så kan jeg si at han gjør en ypperlig jobb som Helseminister. Faktisk er jeg behørlig imponert, det er lenge siden vi hadde en så realistisk nytenkende og handlekraftig minister på helseområdet.

  Og om man kan sammenligne sleivete uttalelser med lovbrudd? Nei, det synes jeg ikke. Jeg kan gå med på at uttalelsen var uheldig og dum, men det er ikke det samme som grunn til å gå av. Å kreve en ministers avgang på bakgrunn av dette er etter min oppfatning litt lite gjennomtekt.

  Jeg vet denne diskusjonen går i flere blogger, men nå var det hos deg jeg valgte å legge igjen kommentaren.

 3. Eg meiner ikkje at han bør gå, men eg meiner dette seier noko om vurderingsevna hans, dårleg skjønn heiter det i jussen. Eg driv og lærer tiåringen min om det, det er dårleg skjønn å sprute parfymeflaska til søstra di ned i do sjølv om du syns ho er kjempeteit. Det er veldig viktig å øve på å utøve godt skjønn, både for tiåringar og helseministrar.

  Alt godt’s last blog post..Ei streng dame

 4. Å professere kvakksalveri i massemedia er vel noko av det minst konstruktive ein helseminister kan foreta seg. Sjølv om ein ikkje treng fagrelevant utdanning i jobben er det lov å ha litt gongsyn.

  Når det står så gale til med oss at ministeren blir meir populær ved å spre vrangførestellingar bør oppsigelse vera ein relevant måte å seie frå på.

  Mads I.’s last blog post..Snåsamannen som helseminister. No!

 5. Her deler jeg oppfatning med Delirium.

  Det begynner nok å bli vel enkelt å skulle kunne kreve statsråders hoder på fat – dette burde han kanskje ikke ha sagt, siden han oppfattes som helseminister i sine utsagn og ikke som privatpersonen BHH, men avgang?

  Jeg tror han skjønner begrepet kausalitet. Samtidig, menneskets trang til å forklare årsakssammenhenger er ikke noe BHH driver med i ensom majestet. Og om det var samtalen med Snåsamannen eller om kolikken bare gikk over der og da – who cares?

  Det er nok VG og deres trang til sensasjonsforsider som er problemet her, ikke hva BHH har sagt.

  Victoria’s last blog post..Må legge inn hvilepuls i bloggen for alvor

 6. Delirium: Han er øvste sjef for ein heil sektor der alle dei kan få sparken om dei bruker slike metodar på jobb. Om han har haldningar om at det kravet ALLE dei han er sjef for er eit unødvendig krav, bør departementet anten komme med nye føringar, eller så bør han ikkje ha den jobben.

  På same måte som at ein person (som meg) som meiner dyrehald er uetisk, ikkje bør takke ja til å vere landbruks- og matminister i Noreg, sidan ein er øvste sjef for alle dei som driv dyrehald.

  Avil’s last blog post..Helseministeren bør gå av

 7. Martin:

  Nei, innlegget er ikke tull. Innlegget hos Hjorthen eller Avil er heller ikke tull. Jeg synes Avil oppsummerer det greit: Du kan ikke være sjef for helsevesenet og mene at folk kan bli helbredet av healere over telefon. Du kan ikke være pasifist og forsvarsminister. Det er ikke bare å tro på noe når du skal fatte avgjørelser om et felt. Og det er ikke ment som «straff» å si at han må gå av. Han er ikke kompetent, rett og slett.

 8. Avil: Men her er jo kjernen av poenget. Han har ikke brukt slike metoder på jobb. I tillegg har han ikke brukt slike metoder under sin tid som minister.

  Og jeg synes man skal kunne gå ut i fra at mannen er i stand til å skille jobb og privatliv, selv om jeg mistenker at livet som Helseminister består mest av jobb og lite av privatliv. Spesielt siden all empiri tilsier at dette er et skille han er god på.

  (Og når det kommer til «alternativ» behandling faller også dette som fagfelt/»fagfelt» inn under HOD og helsedir bare til orientering.)

  Delirium~’s last blog post..Døren i enden av universet

 9. Jeg er enig med Avil og Virrvarr i all kritikken som gis, det var ubetenksomt, uheldig og litt dumt å gå ut med dette.

  MEN.

  Jeg mener en minister skal få sjansen til å drite litt mer på draget før han må pakke sekken og gå. Ministrene har blitt forbruksvare i Norge, det bør de ikke bli, de bør få lov til å prøve og feile litt de også, og så kan vi kaste dem om de har klart å produsere noen virkelige tabber.

 10. Han må gå, ikke bare på grunn av det siste utsagnet hans, men på grunn av alt Bettong Bjarne har sagt og gjort tidligere.

  I et hav av udugelige og farlige politikere fremhever han seg enda mer negativt.

  Grenseløs’s last blog post..hitling

 11. Mannen er vel satt på sin post for å spare helsepenger..? Kan ikke tro annet at det må bli billigere å holde oppe noen telefonlinjer enn tusentalls sengeposter og overbetalte leger med trippelstillinger.

 12. 1. Han kalles på folkemunne *Snåsakaillen* – la oss holde oss til det navnet og ikke dette oscholske greiene som dukket opp fordi hovedstaden og resten av Norge ble oppmerksom på ham.
  2. Hvorfor skal alt vitenskapliggjøres. Gjerstad har drevet med sitt i over 60 år. Noen har fått hjelp. Andre har han ikke hjulpet. So what? Slik er det med skolemedisinen også. Skolemedisinen kunne ikke redde min far. Det kunne ikke Gjerstad heller, men han kunne gi ham noe annet. Det er forøvrig privat.
  3. Det er mer mellom himmel og jord.
  4. Selv har jeg større tro på skolemedisinen, men jeg ler ikke av andre som søker alternativ medisin.
  5. En gjeng bloggere kan heldigvis ikke få en minister til å gå av. Forøvrig: Det er VG som har dette oppslaget. Og VG tar ikke jeg seriøst.
  6. Jeg håper den flotte gamle kaillen sitter oppe i Snåsa og ler av dere bedrevitere.

 13. Holy Moly!

  Helseminister Bjarne Håkon Hanssen bør sporenstreks(!) kalles inn på teppet av statsministeren

  – men det er et ubesvart spørsmål her om BHH har gått ut i avisa med sjefens velsignelse eller om han har bestemt dette sjøl.

  Det er også et spørsmål hvorfor BHH har funnet ut at han skal sjonglere med jobb- og privathattene på denne måten og gå ut i avisa som sannhetsvitne for Snåsagubben. Det er komplett uprofesjonelt av ham å blande rollene på denne måten – og jeg tror ikke han engang skjønner at han gjør det.

  Og hva godt skal det komme ut av dette utspillet?

  Selv Snåsagubben sier at mange som påstår at de har healende krefter ljuger(!).

 14. «Du kan ikke være sjef for helsevesenet og mene at folk kan bli helbredet av healere over telefon.»

  Uten å ta stilling til Snåsamannens (evt. manglende) evner, hvorfor ikke? Må det være enten-eller? Jeg slenger meg på at dette er for tynt grunnlag til å hevde at noen må gå.

  Heidi’s last blog post..Ut og mate ender

 15. Og slik er norsk politikk: en forarget intelkektuell elite hisser seg opp over det folk mener og tror. Heia Bjarne Håkon som sto frem med SIN personlige historie om håp og helbredelse!

 16. Denne mannen blir dømt for noe som skjedde lenge før han ble helsemininster.
  Vi MÅ la folk få lov til å ha et liv før «dette» uten å henge folk.
  Vi må akseptere at dette er Bjarne Håkon Hanssen som snakker og ikke helseministeren.
  Han poengterte på Tabloid i kveld at han tror som mange andre at det er ting mellom himmel og jord, men han vil da aldri be mennesker slutte å oppsøke sin fastlege, slutte med medisiner ol.
  Vi må slutte å henge alle våre folkevalgte ol, bare for å ha noe å gjøre.
  La mannen få en sjanse.

  Solami’s last blog post..Selvmord i slow motion!

 17. Kort forklart hvorfor det er skandaløst at helseministeren tror på telefonhealing, langt mindre at han går ut som helseminister i VG og sier det:

  1. Om telefonhealing fungerer, altså at _noen kan helbrede noen andres fysiske sykdom telepatisk_ (populært kalt magi), så må hele vitenskapen revurderes. Det ville være sensasjonellt, og millioner ville kunne helbredes verden over uten at man måtte bruke enorme summer på logistikk etc. Legeverden ville bli snudd på hodet, og tusenvis av liv ville kunne reddes og forbedres i Norge, millioner – om ikke milliarder – i verden.

  Om dette er sant eller ei handler ikke om at «man må da få lov til å tro», det handler faktisk om liv og helse – for ikke å snakke om hele vår forståelse av verden.

  2. Siden det ville ha så stor påvirkning har man selvsagt forsket masse på det, og funnet _ingen_ beviser for at det fungerer i det hele tatt, hverken i tilfellet snåsamannen eller andre tilfeller. Dette har gjentatt seg for titusenvis av forsøk, og forståelig nok har man derfor heller ikke stor tolmodighet med å teste neste mann som hevder at han sluttet å nyse når han fikk ristet vann av en homeopat.

  Det man derimot har sett er mange tilfeller av at de få som har blitt friske (av helt andre årsaker, i tilfellet sønnen til Bjarne-Håkon er det ikke uvanlig at kolikk går over av seg selv) _vil_ tro at det er healingen som har hjulpet dem og tror derfor det.

  De som dessverre ikke ble friske med en gang ble kanskje friske etter en liten stund, og da var det selvsagt også på grunn av Snåsamannen (eller hvanåenn). Og for de det ikke funket for? Det var jo trist, men man forsøkte jo i alle fall.

  3. Om Bjarne Håkon Hansen oppriktig mente at dette var sant burde han derfor vie vervet sitt til å finne ut hvordan denne magien kan hjelpe nordmenn og verden best mulig. Man burde opprettet en magiskole hvor Snåsamannen og de hundrevis av andre tilsvarende magikerne i Norge kunne prøve å lære bort kunnskapene sine til lovende elever.

  Sannsynligvis tror han at det bare er en liten sak dette her med magi, noe privat liksom, så det er nok ikke verdt en stor undersøkelse. Det forteller meg at han enten ikke tror på det han sier eller ikke tar jobben sin – å lede helsevesenet i Norge – alvorlig.

  4. Bjarne Håkon Hansen har satt seg i mistillit til hele legevitenskapen ved å vise at han overhodet ikke vet hva han snakker om. For å sammenlikne med noe like konkret (helsen vår er like konkret og fysisk som alt annet): Det er som om industriministeren skulle tro at gull kunne lages av alkymister og snakket dypt i landets aviser om hvordan han møtte en magiker som lagde en gullklump til ham, og at man kan sikre norges rikdom ved å hyre en masse magikere til å lage gull av Galløpiggen.

 18. Victoria: I fare for å gjenta meg sjølv: Ein minister som uttaler seg i pressa om saker som angår eige departement, uttaler seg aldri som privatpersonar.

  Bjarne Håkon Hanssen er øvste leiar for helsesektoren, og alle som er ansatt i helsesektoren (inklusiv meg) er underlagt absolutte og ufråvikelege krav kring autorisasjon, lova om helsevern og lova om spesialisthelsevern, og krav om å følge dei vitskapleg funderte metodane innan våre fag.
  Dersom eg og alle dei tusener av andre helsearbeidarane Bjarne Håkon Hanssen er øvste leiar for, ikkje følger departementet og statens autorisasjonskontor for helsepersonell sine reglar, står me i fare for å få sparken, for å miste autorisasjonen, for å ikkje kunne brødfø familiane våre.

  Dette er alvor, dette er virkelighet.

  Og så flirer han berre når han blir konfrontert med at han legitimerer telefonhealing.

  Avil’s last blog post..Helseministeren bør gå av

 19. Bare til opplysning. Vestlig medisin er ikke den eneste formen for legekunst her i verden, og det finnes stadig flere vestlige leger som også åpner for alternativer fra andre verdensdeler og tradisjoner som før har blitt avfeid. Mehmet Oz f.eks. er en lege som ofte anbefaler behandlinger som ikke passer inn under tradisjonell vestlig legekunst, men som likevel er kritisk der han ser rom for det, og som fortsatt er en respektert kirurg. To tanker i hodet samtidig heter det visst.

  Heidi’s last blog post..Bjarne og resten av raringene

 20. Både Mr. J og Avil skriver lange og velformulerte innlegg over her. Imidlertid synes jeg Mr. J blir litt over the top i en del av utsagnene.
  Jeg forstår ditt, Avils, hjertesukk om å måtte fortelle det samme på nytt – poenget mitt var bare at jeg synes dere lager veldig mye ut av ganske lite.

  For han sier ikke et eneste ord om at det på sykehus, poliklinikker, fastlegekontorer og andre steder helsetjenester utøves skal være healing og magi fremfor leger og medisiner. Han forteller om én episode i hans liv:

  TV2: Tror du at Snåsamannens evner bidro til å gjøre Håkon frisk?

  BHH: Vel, jeg opplevde det sånn der og da at det var en sammenheng mellom telefonsamtalen og det som skjedde, sier Hanssen.
  (fra: http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/article2530967.ece)

  Ok. Altså, at *der og da* opplevde de at det *kunne* være en sammenheng.

  Han sier ikke at han tror magi kan redde verden og at legevitenskapen kan legges død. Den argumentasjonen er det dere som står for.

  Victoria’s last blog post..Må legge inn hvilepuls i bloggen for alvor

 21. Victoria: Opptrednen hans på TV2 er eit døme på det som på politikardialekt heiter «å fossro». Du skriv forresten i sitatet at han opplevde at det *var* ein samanheng, medan du i oppsummeringa di skriv at han opplevde at det *kunne* vera ein samanheng. Sidan du legg stor vekt på dei orda som modererer det han sa (som eg altså meiner er å fossro), er det jo relevant kva ord han faktisk nytta (eg hugsar det ikkje sjølv, sidan eg ikkje la særleg vekt på det).

  Heidi: Om medisinen er vestleg, austleg, sørleg eller nordleg er uinteressant. Det som er interessant er om det er mogleg å bevisa vitskapleg at det fungerer. Utan å vera nokon ekspert på lækjemetodar er eg sikker på at det finst massevis av ikkje-vestleg medisin som det er mogleg å bevisa at fungerer. Snåsakallen (kompromissnamnet, eg er med på det lokale uttrykket, men ikkje på stavemåten) er elles et døme på vestlege metodar som det ikkje er mogleg å bevisa at fungerer.

 22. Tillegg til Heidi: Eg er ikkje med på å ha to tankar i hovudet på éin gong om den eine tanken skal vera å forkasta alle noverande prinsipp for kva som er vitskap, bevisbart og dermed så langt me veit sant (inntil nokon motbeviser det, i det minste). Dei prinsippa er uavhengige av kultur, og difor heller ikkje «vestlege».

 23. Morten: Jeg har ikke gjort meg opp en mening om hans evner, men jeg vet nok om vitenskap til å se at det ikke bare dreier seg om hva som kan bevises eller motbevises, men også at vi trenger nok og riktig forkunnskap (og andre ressurser) til å i det hele tatt kunne påvise noe. Og fordi jeg da har lært litt om forskning i løpet av skolegangen min, vet jeg at veldig mye av det vi i dag tar for gitt, har vi ved ett eller annet tidspunkt ikke vært i stand til å komme med noe vettug forskning på. (Man har t.o.m. benektet at det har vært tilfelle.) Så når man i den konteksten krever at en helseminister skal gå, kun fordi han ikke lukker seg helt for at noen kan ting ikke alle kan, det blir for dumt. Det viser for meg at denne saken ikke handler om forskning og vitenskap, men om hva vi i samfunnet aksepterer når det gjelder meningsmangfold. Og det jeg ser er trist – og ikke minst skummelt!

  Heidi’s last blog post..Bjarne og resten av raringene

 24. Morten: Å utheve ordet «kunne» var nok min tabbe, den tar jeg på egen kappe, for etter å ha sett over kommentaren min tror jeg det ble litt galt.

  Men, som deg så jeg også helseministeren på TV i går, men jeg så ham på NRK – og jeg synes verken han fossrodde eller flirte (som er ord tidligere brukt i kommentarfeltet)- han sa bare det jeg også mener:
  at alt oppstyret er overdrevet og at helsevesenet ikke vil preges av en episode i hans liv for tolv år siden.

  Kan hende burde han ikke ha sagt dette med tanke på de reaksjonene folk tydeligvis har. Men dette «gå av!»-koret hver gang noen tabber seg ut (hvis det nå enn var dét han gjorde..) er egentlig litt komisk.

 25. No hugsar eg ikkje om Knut Arild Hareide måtte gå av da han, som miljøvernminister, løyva pengar til kyrkjer for at dei skulle be for miljøet. Dette er om lag same type sak.

  Det me no må håpa på er at helseministren ikkje tek konsekvensen av det han trur på, slik at det ikkje får påverknad for norsk helsepolitikk. Altså bør han helst vera hyklarsk (utan at eg trur dét skal vera noko problem).

 26. Mange andre har sagt fornuftige ting i denne tråden. Tusener, kanskje hundretusener i dette landet tror på helbredelse ved bønn.

  Hvorfor er det mye mer rasjonelt, ukontroversielt og normalt enn at noen tror på de helbredende kreftene til en 82-årig kall fra Snåsa? Ikke tror jeg på verken bønn eller helbredere, men jeg setter meg heller ikke til doms over andres tro og åndeige erfaringer.

  Jeg er ikke enig med Bjarne Håkon politisk, men jeg synes han er et av de friskeste pustene vi har hatt i norsk politikk. Mer av det!

 27. @L: «Hvorfor er [tro på helbredelse ved bønn] mye mer rasjonelt, ukontroversielt og normalt enn at noen tror på de helbredende kreftene til en 82-årig kall fra Snåsa?»

  Nei, si det. Det har gått meg hus forbi at det er rasjonelt og ukontroversielt. Sist jeg sjekket medisinske tidsskrifter, ble det rapportert at forbønn medførte ingen endring — eller i verste fall forverring hvis man fortalte den man ber for at man ber.

  indregard’s last blog post..“Heldigvis bare russere som dør”

 28. Poenget er ikke om det ene er mer rasjonelt eller urasjonelt, men om det er noe galt i å tro på det.

  Det som er galt er å oppfordre folk til å la vær å gå til legen for hjelp. Men om folk i tillegg går til helbredere, ber eller tar naturmedisin kan det ikke være noe galt i det, så lenge behandlingen ikke er beviselig fysisk skadelig.

 29. Jeg applauderer Heidis innlegg som påpeker at «fakta» og «sannhet» er tidsavhengige faktorer. Vi definerer ofte disse ut fra hva vi med vitenskaplige metoder I DAG kan dokumentere og påvise. Er et forhold objektivt sett en usannhet dersom vi ikke kan påvise det vitenskaplig i dag? Er det samme forholdet fortsatt en usannhet når vi kan påvise det vitenskaplig to år senere eller fem år senere?

  Til Avil som fremhever legestandens og helsepersonellets kompetanse, strenge etikk og reguleringer som sikrer pasientenes trygghet:
  ta gjerne en titt på en artikkel i Sykepleierforbundets nettutgave av bladet Sykepleien som forteller litt om forholdene på Ahus:

  «Åtte døde av sykehusfeil på Ahus.
  Ahus har gjennomgått ti prosent av pasientjournalene for 2007. De fant 210 skadede pasienter, hvorav åtte døde av skadene. Bare noen få av tilfellene er meldt til Helsetilsynet.»
  For å lese hele artikkelen, gå til følgende adresse:
  http://www.sykepleien.no/article.php?articleID=20937&categoryID=139

  Jeg har stor respekt for tradisjonell legevitenskap og mener at den er uovertruffen på mange områder. Men; det er ikke slik at den er ubetinget bra og gir ubetinget positive effekter på alle områder og at alternative behandlingsformer er ubetinget negative. Jeg skulle ønske at flere fikk øynene opp for at tradisjonelle og alternative behandlingsformer kunne fungere i et tillitsfullt samspill der pasientens behov for å bli frisk står i fokus.

 30. @Bendik: Ja, for selvsagt mener alle vi som syns at helseministeren ikke burde oppfordre til bruk av *healing* at *alle* alternativer til det som tilbys på Alta sykehus er feil.

  Healere har aldri vist noen dokumentert effekt. De virker ikke ut over placebo, punktum finale. Alle metoder som helsevesenet bruker og oppfordrer til å bruke må være underlagt dette kriteriet: at det har dokumentert effekt. Og de metodene som ikke engang tør å underlegge seg kartlegginger av effekten, er det all grunn til å være enda mer skeptiske til.

  Face it: Folk svindles for milliarder av denne bransjen. Det er en del av en bevegelse som også bidrar til å redusere folks tillit til helsevesenet – og dermed gjør helsevesenets arbeid vanskeligere. Dette er ikke noe å støtte. Men at elementer av behandling som ikke er skolemedisin bør hentes inn i behandlingen på norske sykehus, er det vel ingen som er uenig i.

  indregard’s last blog post..“Heldigvis bare russere som dør”

 31. Helsevesenet og skolemedisinen skal vi ha tillit til. Men kritisks tillit. Blind tillit til alt som kaller seg vitenskap, det nærmer seg religionen, og er farlig. Dyrking av vitenskapen som ideal, og ikke som realitet; det er også farlig. Og uvitenskapelig. Vitenskep er et sosial fenomen og en sosial institusjon som alle andre, og dermed også et redskap av de sosiale krefrer som påvirker alle andre fenomener og institusjoner. CUDOS, for de som husker det fra vitenskapsteorien, er mye mer ideal enn realitet. Og særlig innen den medisinske vitenskapen, som er mer påvirket av kommersielle hensyn enn de fleste andre vitenskaper. Så vitenskapens sannheter er også omskiftelige, tekno-sosialt konstruerte sannheter. Ja ja, bare et hjertesukk fra en som med glede følger Skeptikerne halve veien, men detter av når de uten fnugg av tvil går inn i vitenskapsdyrking.

  (litt til tråden, for en gangs skyld; selv om jeg ler godt av all verdens alterntive metoder og spåmenn og shamaner og feng-shui og scientologi og akupunktur og prester og fotsoneterapi og kiropraktikk og ritualmagi (magi virker nå i alle fall; forandrer vel ikke verden, men kanskje magikeren?), tror jeg vel at skolemedisinen har gjort mer skade og drept flere enn det Snåsakaill’n alene har gjort i alle fall? Bare i løpet av det siste året har vel skolemedisinen betydelgi flere liv på samvittigheten enn han pensjonisten fra Snåsa (Som i dag forresten gjør seg til talsmann for gjeninnføring av kvakksalverloven). Stikk i strid med det en får inntrykk av, av og til i disse dager…)

 32. Forresten, nå som jeg er så ivrig i gang med å breie meg i kommentarfeltet ditt Virrvarr, så mener jeg også at Bjarne Håkon bør gå, fra alt som heter poltikk, for alltid. Fordi han har innført Frps innvandringspolitikk under sosialdemokratiets flagg, og fordi han har innført Frp menneskeforaktende sosialpolitikk, men ikke så mye fordi han tror Snåsakaill’n helbredet kollikken til guttungen hans… herreogfrugud, jeg har da hatt småunger med kollikk og vært så desperat at jeg nesten kunne begynt å tro på Jesus (bare nesten!) eller ofre en høne til Erzuli eller Legba, hvis jeg trodde det hjalp, 😉 så det der med gubben fra Snåsa synes jeg er en dillegreie sammenliknet med den menneskefientlige politikken han har ført før…

 33. Her var det mye rart som angriper mangt! Er det ikke lov for Hansen å være ærlig og si hva som skjedde? jeg må si at jeg synes det var tøft og flott ærlighet fra hans side da han fortalte det. At sønnens problem var noe som kan gå over av seg selv uten påvirkning er en ting, men at det skulle skje i tilknytning til telefon-samtalen kan være merkelig så det kan synes som om det er en tilknytning. For øvrig sies det at slike forhold skjer somm placebo. Hvordan kan da folk bli friske etter healing når de gjør det i nærmest forbannet sinnstilstand og oppsøker denne for å vise at dette er tull og ikke virker. Fungerer slik sinnstilstand mot diabetes og ryggproblemer? Hvordan kan en person i løpet av en uke miste nesten hele kreftspredningen etter en operasjon. Røntgen viste dette!
  Hvordan kan forresten ei jente som fikk påvist livmorkreft og en lege konstanterte at hun var heldig om hun levde 14 dager etter en kontroll kunne føde barn to år etterpå når hun bare tok naturmedisin? Firma i USA konstanterte at planten ikke inneholdt noen stoffer som kunne hjelpe mot dette.
  Hvorfor avfeies alt som ikke er bevist av vitenskap? Hva trakk vi i oss før vi fikk konstantert oksygenopptak?

 34. Vel… Han kan godt prate om det som privatperson. Men da må han være privatperson. Og det er man ikke når man er helseminister og prater om helse. Han kan prate om det når han er ferdig i jobben. Eller kanskje gå av nå. Men Hr Jackson har så rett når han sier at Sjefen Sjøl (ja, jobber i helsevesenet jeg også, om perifert) på en måte oppfører seg som om at legevitenskapen må revurderes helt. Og det tyder litt på mangel på respekt for de folka han er sjef for, og det er ganske kjipt. Kanskje han skal bli sjef for andre folk i stedet? Det stilles krav til oss at behandlingen og andre ting vi driver med kan dokumenteres. Det er det viktigste. Og så er det liksom ikke så farlig fordi en koselig gammel mann har «kurert kolikk»?

  Caro’s last blog post..Fyttirakkern

 35. Jeg er trønder og har hele mitt liv hørt om Snåsakailln og evnene hans. Har hatt samer i hus, har selv sett en av dem helbrede. Og neida, ”offeret” var ikke dødssjukt og hadde sikkert kunne fått en salve av en lege og blitt frisk på noen dager. Men hvorfor vente på det?
  Det som forarger med så innmari med dette oppstyret, er at en del av motstanderne formodentlig står i statskirka. De er døpte, konfirmerte og bruker kirka og Gud i andre ritualer også, som til bryllup, begravelse… Går i kirka julaften, kanskje…?Hvorfor? Er ikke Gud snakk om tro? Har noen sett Gud? Fortell, fortell.Eller er det snakk om tro?
  Hva med engler? Hører ikke Gud, Jesus og engler sammen? Hva da med kirkas forargelse av Engleskolen? De motsier seg selv, fornekter sin egen tro – slik jeg ser det. Og til dere som mener at politikere som tror på alternativ medisin og paranormale evner, bør gå av: Mener dere også da at KrF burde fratas all statlig, politisk makt? For å dra det videre: at alle som står i statskirka bør fratas offentlige verv? Statskirka kan ikke være det mer.
  Jeg mener at i et demokrati bør også politikere kunne uttale seg om sin tro uten å bli utsatt for forfølgelse. Og både helseministeren og Ballo vinner en god del tillit ved å åpne for det alternative – det er tross alt ganske mange nordmenn etter hvert som heller i alternativ retning innen medisin. Og forskere som f. eks Kristian Gundersen høres ut som et ekko fra inkvisisjonstiden. Trodde forskere ble mer åpne for ting som ikke pr dags dato kan forklares, men neida. Avvis det som vrøvl og grav dere ned i bøkene, få støvallergi og sug i dere nesespray til det tyter ut av øra. Sunt og godt, og ganske ufarlig. Det har i alle fall legevitenskapen kommet frem til pr dags dato…

 36. Vitenskapen er åpen for alt som kan støttes opp av gjennom kontrollerte forsøk der resultatene kan dokumenteres. Hva den ikke er åpen for er «eksempel» logikk og kvakksalveri.

  Jeg er helt åpen for at Snåsamannen har magiske krefter, men han må bevise dem for meg i en rekke blind-forsøk, som har verdt gjennom såkalt «peer»-review i et internasjonalt vitenskapelig tidskrift. Trolig kan han få det publisert i Nature, om han har gode forsøk som viser hans «kraft». Jeg ville også vært veldig interessert i den immunologiske forklaringen av hva som skjer når han «helbreder», siden det tross alt er mitt fagfelt.
  Inntil da forholder jeg meg på samme måte til ham som til engler og usynlige enhjørninger.

  Den vitenskapelige metoden har skapt hele den verden vi lever i, vår verden har på 150 år endret totalt karakter fordi vi har kastet fra oss ting som Snåsamannen og basert oss på hva vi faktisk kan vise.
  Derfor kan vi også i dag kurerer de fleste vanlige sykdommer som tok tusenvis av liv for bare 1000 år siden. Når helseministeren i Norge går ut og spytter på dette, føler jeg at man har rett til å reagere.

  Om jeg var lege ville jeg følt det var litt rart at mannen som styrer hvordan Norge kurerer sykdommer ikke har tiltro til metodene vi faktisk bruker, men tror mer på en magisk gammel mann.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.