Årets personlige miljøtiltak – Mooncup

Ja, eller Divacup, Lunacup, Damebeger, Venuscup eller mensbeger om du vil. Mitt heter Lunette, tror jeg. Jeg leste om begerne for første gang for to år siden og tenkte: «Aldri i verden!» Mensen er æsj. Jo mindre styr og snakk om mensen, jo bedre. Ferdig med den saken. Diskréte Libresse-pakker rett i søpla er tingen.

Slik ser de ut:

Bilde av mensbeger

Og likevel skal ingen påstå at engangsbind og tamponger er veldig smarte greier. Ikke nok med at du som dame bruker et sted mellom ti og fjorten tusen bind/tamponger gjennom livet – avfall som ikke er spesielt nedbrytbart – det koster penger. Et beger koster ca 300 kr og har en levetid på ti år. Det er en drastisk reduksjon av søppel og schpenn.

Etter å ha gjort litt research viser det seg at Libresse, Always, Tampax og OB alle sammen er på Dyrevernalliansens røde liste – listen over leverandører som tester produktene sine på dyr. Greit, jeg stiller meg spørsmålet: Hvordan i H….. tester du tamponger på dyr? Du kan jo ikke akkurat putte noe i trusa på en eller annen labratoriemus. Kom med forslag i kommentarfeltet.

Uansett: Det slår meg at om du som veganer/vegetarianer/person som vil unngå produkter testet på dyr, ikke har noen tradisjonell menstruasjonsbeskyttelse tilgjengelig.

Greia er vel at på den etiske, miljømessige og økonomiske siden er det mange grunner til å bytte ut engangsbind og tamponger.Likevel var ikke alle de fine argumentene nok til å overbevise meg om å prøve noe annet. Vi snakker tross alt om et intimprodukt der det viktigste argumentet er velvære, hvertfall for min del.

Vel. Jeg er en bloggjunkie, og det var på grunn av en blogger jeg tok en «Joda, jeg prøver disse Mooncup-greiene»-avgjørelse. Jeg har fulgt Jeanette fra helt siden hun drev bloggen Violent Dreams til hennes nåværende prosjekt Hjemmemamma – en side som rett som det er har nye artikler på bloggrevyen.

Hun skrev en god tekst om begrene, og via siden hennes snublet jeg også over en annen gründer-mamma som driver en butikk der hun selger tøybleier og andre gjenbruksbare saker for både store og små. Jeg ble sittende og lese anmeldelser og tok en avgjørelse: Det er for teit å ikke ha prøvd noe annet enn bind og tamponger. Vi gjør 2009 til et testår.

Såh – hva er et mensbeger og hvordan bruker man det?

 1. Det finnes to typer mensbeger, grovt sett: En mørk type i latex og en lys type i medisinsk silikon. Jeg har gått for silikonvarianten, siden den kan kokevaskes, og fordi det hadde vært kjipt å bli latexallergisk. Ikke for det – jeg tror begge typene fungerer like bra.
 2. Mensbeger kommer i to størrelser: Et på 25 ml og et på 30 ml. Til orientering er 30 ml en tredjedel av en gjennomsnittlig menstruasjon, så det er lite sannsynlig at du skulle greie å blø mer enn begeret rommer.
 3. Det setter seg fast i skjeden ved hjelp av vakuum som dannes når det settes inn. Langs kanten på begeret er det små hull som hjelper til å danne det vakuumet. Begeret skal ikke langt opp i skjeden – det skal settes inn slik at den lille tappen nederst ikke kan kjennes i vaginalåpningen.
 4. Du tar ut begeret en gang hver åttende til tiende time og tømmer innholdet i do. Er du på et sted der du er alene med vasken, skyller du begeret. Er du et avlukke på et offentlig toalett, tørker du det med dopapir eller en våtserviett. Og ja, siden begeret ikke må tømmes så ofte som du ville skiftet tampong, kan du sove med det.
 5. Etter at menstruasjonen er over, kan du koke silikonbegeret i to minutter – da er det sterilt til neste gang du bruker det.

Jeg har brukt begeret siden nyttår, og er jevnt over veldig fornøyd. Det har noen litt rare ting du venner deg til, dog.


Snodige sider av saken:

 • Innsettingsteknikk. Greit, de fleste har tampongteken. Problemet er at det dumme begeret er helt omvendt fra en tampong – det er bredt øverst og smalt nederst. Du må brette begeret til en liten rull og la det «poppe» ut inne i deg, så fikser vakuumet resten. Det er praktisk å øve seg på å ta det ut og inn et par ganger, med andre ord. Er det vanskelig, kan litt glidemiddel løse problemet.
 • Stilken på begeret. Ja, den er praktisk når du skal få begeret ut, men for meg var den litt for lang og i veien. Klipp den til om den kjennes når begeret er satt inn, bare pass på at du ikke klipper i selve koppen.
 • Lekkasjer. Har du satt inn begeret riktig, skal det ikke lekke. Imidlertidig kan det skvulpe bittelitt hvis du ikke har byttet det på veeeldig lenge – mer enn 12 timer. Det kan også lekke om du ikke har fått satt begeret riktig på plass. Trikset er å vri det rundt inni deg til vakuumet slår skikkelig inn. Er du redd for lekkasje, kan du bruke truseinnlegg i tillegg.

Bildene under viser hvor i skjeden begeret skal sitte og hvordan du må brette det for å få det inn.

Innsetting av mensbeger Brettet mensbeger

Heldigvis har begeret mange flere fordeler enn ulemper. Jeg tror det beste er at det ikke kjennes ut som om du blør, fordi blodet bare samles opp, ikke suges opp. Du beholder den naturlige bakteriefloraen og fuktigheten i underlivet som vanlige engangsgreier sluker sammen med mensblodet.

Begeret er diskret, og du kan glemme alt om mensen-truser, siden beskyttelsen er helt usynelig. Du kan svømme med det og du kan trene med det, og hipp hurra: Det lukter ingenting. En del skriver at de blør mindre og har mindre menstruasjonssmerter mens de bruker begeret.

Det har jeg ikke merket noe til, og jeg skjønner ikke helt hva slags innvirkning koppen skulle ha på syklusen, men det kan være verdt å merke seg ligeså. Generelt sett sitter jeg igjen med følelsen av at den lille koppen er en mye smartere oppfinnelse enn bind og tamponger – en god match mellom moderne design og miljøhensyn.

Vel, dette var min mensbeskyttelsesmisjonering for en stund. Jeg har skjønt at det finnes flere typer vaskbare bind og tamponger av natursvamp, også, men jeg er skeptisk. Har noen andre erfaringer med sånt?

Alle bildene er fra Wikimedia Commons.

, , ,

76 kommentarer til “Årets personlige miljøtiltak – Mooncup”

 1. Hufsa, du sitter på toalettet, og tømmer den der, går greit det 🙂 blir ikke mer søl enn når man drar ut en skikkelig sausa tampong.

 2. Muligens et dumt spørsmål, men mine forsøk på å visualisere hvordan dette funker i praksis krever at jeg spør likevel: Hvis denne greia er full av blod, og man skal dra den ut, blir ikke det et helvetes… søl? Skvulp og skvalp og gørr overalt? Eller?

 3. Jeg bruker selv Mooncup og har brukt min i 4 mens perioder nå. Jeg fik det “til” med en gang, og det eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok dette steget før. (Jeg hadde en tilvenningfase med tanke på det ukjente :P)
  Dette kan anbefales til alle!
  Spar penger, miljø, og få bedre “balanse” “Down There”
  Mooncup er virkelig bra!

 4. Tusen takk for tipset 🙂
  Aldri mere illeluktende bind og ekle tamponger på meg 🙂

 5. Jeg har tenkt på dette lenge, men har knapt hatt mensen de siste årene (har fått tre barn i rask rekkefølge). Men nå har jeg endelig kjøpt en Mooncup, og det er jo latterlig enkelt og helt genialt. Hurra!

 6. Høh! Man lærer noe nytt hver dag… dette har jeg aldri hørt om men gjett om jeg skal kjøpe en slik en da! Jeg har sånn halveis ledd meg gjennom alle kommentarene her om dette… 🙂 Takk for at du deler denne infoen, supert! 🙂

 7. Kan man bruke en slik kopp selv om man aldri har hatt sex? Og hvilken type anbefaler dere da. Jeg er forresten 17 år og bruker vanligvis tamponger.

  • Hei Jomfru!
   Jeg kikket litt på sidene til Lunette som Virrvarr lenker til øverst i selve innlegget og der står det at du fint kan bruke det selvom du aldri har hatt sex og at de da anbefaler den minste størrelsen.

   Jeg tror i tillegg at om du synes tamponger er greie å bruke, så går det helt sikkert også greit for deg å bruke menskopp.

   Spørsmål og svar-siden til Lunette: http://www.lunette.fi/no/index.php?id=56

 8. Jeg har brukt min Divacup i 1 1/2 år nå og er strålende fornøyd. Leste mye på LJ communityen som er nevnt lengre opp i begynnelsen, fant blant annet en annen bretteteknikk som fungerte bedre for meg.

  Det jeg definitivt liker aller best med koppen er at jeg har bedre og lengre orgasmer etter at jeg begynte med den! Det virker som om musklene har blitt sterkere og jeg klarer å kontrollere de mye mer presist enn før 🙂 *lykkelig*

  Og ja, jeg har mindre ubehag knyttet til mensen med den. Jeg ble uttørket av tamponger og fikk nærmest skrubbsår av bind, i tillegg til soppinfeksjoner innimellom. Nå har jeg ikke hatt noen sopper på over ett år, og slimhinnene fungerer som de skal, konstant.

  Man kan foresten kjøpe Diva cup over Ebay og/eller amazon. Jeg betalte omtrent 150 kroner for min, inkludert porto, og fikk den levert 1-2 uker etter jeg bestilte fra California.

 9. Jeg har brukt min Divacup i 1 1/2 år nå og er strålende fornøyd. Leste mye på LJ communityen som er nevnt lengre opp i begynnelsen, fant blant annet en annen bretteteknikk som fungerte bedre for meg.

  Det jeg definitivt liker aller best med koppen er at jeg har bedre og lengre orgasmer etter at jeg begynte med den! Det virker som om musklene har blitt sterkere og jeg klarer å kontrollere de mye mer presist enn før 🙂 *lykkelig*

  Og ja, jeg har mindre ubehag knyttet til mensen med den. Jeg ble uttørket av tamponger og fikk nærmest skrubbsår av bind, i tillegg til soppinfeksjoner innimellom. Nå har jeg ikke hatt noen sopper på over ett år, og slimhinnene fungerer som de skal, konstant.

 10. Hedda, helt klart!

  om man bruker en Mooncup til 300,- i 10 år, koster hver mensperiode kr 2,50.

  Om man bruker kr. 40,- pr mensperiode i tamponger og annet – blir summen 4800,- på 10 år!

  …så det er klart….

 11. Glemte en ting: den ble oppfunnet i 1930-årene, så det er jo helt tragisk at ikke flere bruker den. Det er snart 80 år siden!

  • Sissel, du skal ikke se bort ifra at grunnen til at ikke flere har hørt om det er at Libresse og Always tjener seg søkkrike på at folk ikke vet om det, og har sponsa store mengder av infomateriellet som sendes ut. Engangsinnvesteringa menskopp, versus pakke på pakke på pakke med bind og tamponger…

 12. Hei hei!

  Som mormor til 1 og mor til 3, og etter å ha brukt Mooncup i 4-5 år, kan jeg ikke annet enn å fullrose produktet.

  Det ALLER beste har vært de gangene jeg har vært på reise, i syden med varme, sand, basseng etc. NO PROBLEM! jeg kan gjøre alt det de andre kan, og på kvelden skylder jeg den ut i vasken, og heller kokende flaskevann over. Ikke noe styr!

  Denne helgen fikk jeg mensen, og var på hytta til noen, – og så hadde jeg glemt å ha med meg Cupen – FOR ET STYR! og så skitten jeg følte meg på søndag da jeg endelig var hjemme igjen! – jeg hadde helt glemt hvor styrete det er med tamponger og truseinnlegg på steder hvor det ikke er skikkelig bad. Jeg kjøpte intimservietter men syns jeg bare satt og tenkte på at jeg ville hjem og dusje! Med Mooncup hadde det ikke vært noe problem!.

  Ja, jeg skjønner at noen kan synes at dette er isj og æsj, – men gi det en sjans!

  Og Mooncup UK er den billigste. Du kjøper den her: http://www.mooncup.co.uk/klokkeformet_kopp_norsk.html

 13. Syntes den virker utrolig smart! Har aldri fått teken på tamponger så jeg har gått for tøybind i steden. Har brukt det ett års tid nå og jeg elsker det! Har mange forskjellige mønstre og farger, blir i godt humør når jeg får mensen og kan bruke de(hadde aldri trodd jeg kunne bli i så godt humør av å få mensen he he). Mykt og behagelig.

 14. Ja, vet det er gammelt innlegg. Men menskopp/damebeger er noe jeg misjonerer for til alt jeg har av venninner, og ingen av dem som har latt seg friste til å prøve, har klaget (spiral eller ikke).

  Tips: eBay. En leverandør selger for GBP 17 (som er under 200-kronersgrensen!) + porto. Det er den britiske Mooncup (begge størrelser).

  Hvordan i H….. tester du tamponger på dyr?

  Som det stod på en T-skjorte: This product was tested on animals. It didn’t fit.

 15. Jeg vet at denne posten er gammel, men jeg kommenterer likevel, kanskje noen svarer.

  @marthe: Ida: Kanskje verdt å nevne at koppen ikke er egna for folk med spiral?

  Hvorfor ikke? Den skal jo sitte ganske langt ute i skjeden, ikke like langt inn som en tampong. Min spiraltråd er bare to-tre millimeter lang, eller kanskje enda mindre. Jeg har jo ikke klippet den selv, så jeg er ikke helt sikker 🙂

  For øvrig har jeg prøvd truseinnlegg/bind av bambus og synes det fungerer ganske bra. Eller, så bra som bind kan bli. Jeg mener, blodet kommer jo ikke ut i bindet, det bare ligger og lurker nederst i skjeden og så må jeg bruke fire meter med dopapir hver gang jeg er på do for å fjerne det. Bare en liten prikk midt på bindet 😐 Men de er utrolig myke, sitter der de skal, sklir ikke på grunn av knappen og jeg har ikke opplevd lekkasjer.

  @Hege: Blod lukter jo etter en stund, og det er en helt egen, ganske ekkel lukt av (plast)bind man har hatt på seg hele dagen. Den går faktisk gjennom klærne og ut i rommet, har merket det på både meg selv og søsteren min. Men når blodet er i en menskopp lukter det ikke, siden det er vakuum der og ingen luft kommer inn for å starte forråtnelsesprossessen.

  Jeg har merket kortere og mindre blødning etter at jeg begynte med menskopp, men det KAN også ha sammenheng med at jeg begynte med menskopp da jeg fikk tilbake menstruasjon etter fødsel. Mindre risiko for sopp også.

  Det er for øvrig lettere å bruke menskopp de månedene jeg har vært flink til å huske knipeøvelser, plundrer mere med å få satt den inn riktig når jeg har vært slapp med øvelser.

 16. Kan absolutt anbefale månekopper fremfor alskens gufne papirbind og tamponger! Begynte først med tøybind, men fant fort ut at det var verdt å prøve månekopp. 2-3 sykluser så var rutinene inne og utrolig praktisk å slippe å være redd for lekkasjer når man løper på jobb og ikke har tid til å gå på do (sykepleier med hvite klær…)

  Mourie’s last blog post..Det koster å gå for halv maskin…

 17. Dette var veldig interessant! Jeg har aldri hørt om dette før. Hadde aldri trodd jeg skulle komme over et alternativ til bind og tamponger. Det høres veldig deilig ut å bare forholde seg til den ene lille saken. Har noen en formening om hva som er best av naturgummi og silikon? Jeg ser på damebeger.no at naturgummi ikke skal kokes. Gjelder dette for silikon også? Har noen tips ang. rens/koking på f.eks hytteturer eller festival? Og har noen anbefaling av merke?

 18. No en til du som spørte om den skvalper når du står på hodet. Det jeg alltid har blittlært under alle yogatimene jeg har tatt, er det at man ikke skal stå på hodet under mensen uansett. Så da er kanskje skvulpingen et mindre problem.

  Ida: På damebeger.no står det:
  Størrelse A er for kvinner som har født barn vaginalt. Etter en fødsel utvides vanligvis skjeden. Størrelse A er 3 mm større i diameter og er laget av litt mykere gummi. Dette for å tilpasse seg skjedens form best mulig. Med årene blir musklene i skjeden litt slappere. Derfor anbefales kvinner eldre en 30 år å bruke størrelse A, selv om de ikke født barn vaginalt. Størrelse B er for kvinner som ikke har født barn. Kvinner som har tatt keisersnitt bruker også størrelse B.

  Jeg blør også som et helvete og må tømme hver fjerde time midt i mensen. Men det er da greitt?

  Hege: Det heter slimhinner fordi det har slimkjertler i seg. Slimkjertlene smører slimhinnene, og det er bra. Alt det våte i babyhullet er ikke utflod, mye av det er slim produsert av slimhinnene. Når du døtter inn en tampong, sur den til seg alt slimet. Om du prøver å trekke den ut for tidlig, sitter den fast fordi den har sudd seg fast til huden der inne. Det er ikke bra og kan blant annet gjøre at man lettere får infeksjoner. Når du har koppen inne produserer skjeden fremdeles like mye slim. Det er godt og fuktig der nede, selv om jeg har på koppen. Koppens funksjon er at alt renner ut, bare skjeldnere og i større posjoner enn ellers.

  Ida: Kanskje verdt å nevne at koppen ikke er egna for folk med spiral?

  marthe’s last blog post..For en neve thyllium: noen resonnementer i etterkant

 19. TIl du som spurte om den kan skli ut: Nei, det kan den ikke. Den kan derimot lekke dersom den ikke bretter seg ut og fester seg skikkelig. Litt som en tampong, de sklir ikke ut, men de kan lekke dersom du ikke passer på 😉

  Koppen holdes på plass av muskulaturen og litt vakuum. Den kan ikke falle ut med mindre du … eh… jeg har aldri hørt om noen som har mistet den uten å ha forsøkt å ta den ut og så glipper den når den er ute.

  Marianne’s last blog post..nå.

 20. Jeg mente jo at man skulle bruke bind, da. Jeg skjønner bare ikke hvorfor man skal stoppe blodet/menstruasjonsvesken før den kommer ut av kroppen. Hvorfor er jentelukter vondt? Du skal ha gått rimelig lenge uten å vaske deg hvis det lukter noe i det hele tatt, forresten. Reklame for bind, tamponger ++ handler ofte om at det ikke skal lukte, at du skal føle deg sikker (på hva da?), at mensen skal skjules så godt som mulig. For meg er dette ett av de områdene der jenter må forholde seg til at sider ved kroppen deres er ekkel. Hår på leggene er ekkelt, svette er ekkelt, mensen er ekkel.

  Hege’s last blog post..Marte Wulff er ingen ulv

 21. Hege: Em.. Vel.. Hvorfor ikke la det “komme helt ut”, sier du. Det hadde blitt helvetes mye klesvask (blod er dessuten karakterisert som noe som er vanskelig å få vekk), og ja, blod lukter noe. Jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner deg riktig, jeg. Mener du virkelig at du ville gått uten bind eller noe som helst annet, og bare la blodet renne? Hvilke positive sider er det egentlig med det..? Trusa og buksa blir gjennomtrukket av blod, du må antageligvis skifte en god del i løpet av et døgn, og beklageligvis er det veldig lite sosialt akseptert å gå rundt med en synlig blodflekk i skrittet på buksa.

  Og så. Hvorfor vi jenter ikke liker å ha mensen..? Det er plagsomt – fordi man blir i PMS-humør, man må styre med bind/tamponger/mensenkopp/osv, mange får vondt, noen får jævlig vondt, blir kvalme, und zu weiter. Den eneste fordelen må vel være at man kan bruke mensen som en slags målestokk på om kroppen har det bra (jenter med spiseforstyrrelser eller psykiske problemer mister gjerne mensen, sånne ting).

  Heidi’s last blog post..Tåkelandskap og sjal.

 22. Du beholder den naturlige fuktigheten, skriver du. Gjør man det? Jeg tenker at både tamponger og kopper stopper mye av fuktigheten, altså at skjeden nedenfor koppen/tampongen blir tørrere enn naturlig. Jeg vet jeg er i et bitte lite mindretall her, og nettopp derfor tillater jeg meg å dele tankene mine: Hvorfor kan man ikke bare blø og la det komme helt ut? Lukter det hvis man vasker seg sånn alminnelig? Hvorfor skal mensen være helt usynlig? Og videre: Hvorfor er det så få jenter som liker å ha mensen?

  Intet galt sagt om kopper og tamponger, – men likevel.

  Hege’s last blog post..Marte Wulff er ingen ulv

 23. Nå har jeg skummlest hele bloggen fra begynnelse til slutt.
  som den håndarbeidsbloggeren jeg er, er jeg er dypt facinert over din evne til å skrive lange innlegg…
  Det første jeg tenkte her, var noe i rettning av “ææææh! ekkelt!” Men så innså jeg at bind og tamponger strengt tatt er enda eklere…
  kanskje jeg må prøve en sånn…

  Anka’s last blog post..Tiara og nerdevotter.

 24. Rita: I følge de som skriver om sånt, reduseres sjansene for sopp, siden du opprettholder balansen i underlivet uten å rote med oppsugende midler som er bind og tamponger.

  Marthe: Ok? På Lunette-siden står det at det ene begeret tar fem ml mindre enn det andre, og at de anbefaler det på bakgrunn av blødningsstyrke. Jeg er sånn styrtblødningsdame, og har greid å blø koppen full et par ganger, you see. Men jeg har lest greier om det med fødsel også?

  Vivi: Koppen holdes på plass av skjedemuskulaturen din, også – og som Marthe sier – sølet kommer jo innvendig fra ^_^

 25. Vivi. Innvendig søl er det allerede. og skvulping har jeg aldri vært bortil. Koppen er nemlig ikke så stor.

  Ida – storkoppen er der ikke for å fange opp mer blod, men for å passe til underlivet til damer som a) er gamle og derfor har større babyhull. b) De som har trøkka ut en unge, og som derfor også har større babyhull.

 26. Men,enn om man liker å stå på hodet, eller er turner eller no sånt… Vil det ikke da bli masse “innvendig søl”. For ikke å snakke om at skvulpinga vil høres for omgivelsene! Skjønner at dette ikke er den vanligste problematikken, men det var uansett den første tanken som slo meg når jeg leste innlegget. Hmmmm…

  Vivi’s last blog post..Nektet fødende kvinne å banne!

 27. Jeg tar av meg hatten for alt dere kvinner må gjennom. Det der så.. ehh… innmari ubehagelig ut.

  Hadde noen funnet opp en eller annen pille som dere kunne tatt for å ikke bli så sure når dere har mensen så hadde vi menn blitt veldig takknemlige.

  Jeg har blant annet fått kjeft for å ha vært slem mot henne – i drømmen hennes.

 28. Jeg får ta et slag for oss gutta å skrive litt her. Må si jeg syns det er interessant å lese hvor åpne dere jenter blir om deres mensen i denne debatten, er til tider litt underholdende å lese.

  Jeg syns det var en flott og beskrivende artikkel om et produkt jeg faktisk har lest om tidligere. Hadde jeg vært jente hadde jeg garantert prøvdt det ut, for det er jo i beste fall ikke verre enn at man går tilbake til det man brukte før.

  Du skriver at det har en levetid på 10 år. Det får meg til å lure hvordan man skjønner at det begynner å bli tid for å bytte…

 29. Dette hørtes lurt ut, jeg har aldri hørt om det før.

  Men hvordan er det i forhold til bakterievekst og soppinfeksjoner og sånt? Om man allerede har lett for å få det liksom?

 30. Du blør jo ikkje som ein gris, med mindre du har ei medisinsk diagnose el.l. Ein gjennomsnitts mens har eg lært inneheld ikkje meir enn maks 1 dl blod, så dei horrorscenene du ser for deg kjem nok ikkje til å inntreffe. Dessutan blør du ikkje kontinuerleg, men i “etappar”. Eg har berre reint teoretisk kunnskap om dette, men etter forma å dømme så burde den “stay put”.

  Alt godt’s last blog post..Middelhav og kvardag

 31. Hmh. Dette hørtes faktisk veldig bra ut!

  Men jeg lurer liksom på en ting, da. Tenk om man blør så mye at den sklir ut av seg selv? Jeg ser for meg horrorscener i hodet, og fosser av blod ut av buksa og sånt. Eller kan det absolutt IKKE skje?

 32. Beklager at jeg spammer kommentarfeltet ditt, men jeg oppdaga at jeg helt hadde glemt å svare på hva slags innvirkning koppen skulle ha på syklusen. Svaret er såvidt jeg kan skjønne at den ikke har noen påvirkning, men det har derimot tamponger, som i en del land inneholder enda mer nasties enn her. Så det er altså sannsynligvis ikke det de begynner med som er årsaken hos dem som forteller om mindre smerter og kortere blødningsperiode, men det de slutter med.

  Syltegeek’s last blog post..Kvinneblod, et lite stykke historie, og en kopp

 33. JAAAAAA! DU SKREV OM MOONCUP! <3

  Um… Altså, hurra, du skrev om noe som jeg er veldig glad for 😀 Har brukt min i… Snart to år nå, kunne ikke vært mer fornøyd! Jeg er enn sånn stukken-gris-bløer, så den har spart meg MASSEMASSE penger o/ Dessuten er den superkomfortabel, mye mer enn bind og tamponger, og jeg blir nesten glad når jeg har mensen nå. Bortsett fra at jeg fortsatt trenger å bruke penger på smertestillende… Men ikke flere klamme superbind! HA!

  Forøvrig: Mensblod kan brukes som gjødsel på plantene dine. Praktisk, hæ? 😀 Dette og annen sær informasjon finner man på LJ-commen menstrual_cups – ganske ålreit plass å spørre folk om hjelp på 😀

  Caro’s last blog post..Så var det 2009, da.

 34. Dette er en veldig bra ting. Jeg har fått mindre menssmerter etter at jeg begynte med min mooncup. (Nå høres jeg ut som damene i hårfargereklamene)

  Noen tips på veien:
  – dersom det er vanskelig å ta den ut, vent noen timer. Det blir vanskeligere dersom du er stressa og ikke greier å slappe av.
  – Dersom du synes den er slimete og heslig og du er ett sted uten en vask så du får skyllt den, ta med ei vannflaske inn på do og skyll den.
  – Dersom du mister koppen i do trenger du ikke å kjøpe en ny. Vask den før du setter den inn igjen. (Gjelder ikke dersom doen er av typen festivaldass med oppsamlertank og flere hundre liter bæsj rett under rompa di 😉 )
  -livejournal har en community som omhandler emnet. Der tar de opp en del emner som kan være kjekke. Anse det som en supportavdeling. Den heter menstrual_cups, men jeg får ikke til å linke akkurat nå, fordi min livejournal er litt trist.

  Marianne’s last blog post..nå.

 35. Ah, smart! Hørtes ut som en super liten sak, og det frister veldig å prøve den. Bare lurer litt på hva mamma ville sagt når hun hadde sett meg koke dingsen ^^

  liish’s last blog post..Utdanningsmesse

 36. Jeg regner med at det er kjemikalier som brukes til bomullsbehandlingen som testes på dyr. Det kan jo også tenkes at de har testet hvor fort TSS-bakterier utvikler seg på dyrehud, det er tross alt vanskelig å teste dette i et petri-fat eller på mennesker uten å ta livet av noen.

  Dette er nok ikke unikt for tamponger som bomullsprodukt, det gjelder antakelig for nesten alle klær også, da disse også behandles og settes inn med kjemikalier.

  Men er det “bedre” at et hus som brenner ned fordi man har vært miljøvennlig og ikke brukt flammehindrende kjemikalier, eller at en unge får hyperallergisk anfall av en sofa pga. et flammehindrende kjemikalie som ikke er testet godt nok… Jeg skulle ønske jeg kunne vært 100 prosent imot dyreforsøk, men det er jeg ikke. Men så er jeg ikke veggis heller… Kyniske meg.

  Men mooncup, derimot. Der har du en flott oppfinnelse! Virkelig en win-win! Jeg har hørt at man får mindre menssmerter fordi uttørking av skjeden fører til verre kramper. Vet ikke om det stemmer, men jeg er virkelig klar for å prøve!

  Og ellers beundrer jeg resten av bloggen din også.

  Psykoloade’s last blog post..Dannelse eller utdannelse og BONUS :: 10 festlige utsagn som irriterer profesjonsstudenter

 37. har hørt om dette før og sånt, og jeg skjønner jo alle fordelene (men hadde ingen anelse om at tamponger og bind blir testa på dyr! WHAT!). men jeg klaaaarer bare ikke tanken. jeg har blodfobi fra før og jeg kjenner jeg får vondt under føttene av bare å høre navnet “mensbeger”. klarer nesten ikke skrive på tastaturet nå av smerte. og skvulpinga bare.. nei. jeg har mine grenser, og gjør allerede mye for miljøet, så tror jeg skal skippe denne. men bra innlegg uansett, som vanlig! flinke damen.

 38. Tusen takk, Virrvarr, for svar. Dette har ingen kunnet svare meg på før, og du viser igjen den befriende evnen, nå også i kommentarfeltet:D Jeg har ingen problemer med å forestille meg en slags skvulpefølelse.

 39. Styltegeek:

  Hm, bør jeg bytte ordet i overskriften, kanskje?

  Junien:

  Hm. Hvordan skal jeg si dette? La oss bare si at du merker om den begynner å bli full. Det kjennes annerledes ut, rett og slett. Den får litt vekt og litt skvulpefølelse.

 40. Startet selv med DivaCup for 2 1/2 år siden, men har gått over til MoonCup UK og er storfornøyd.

  Spre det glade budskap!

 41. Har også sittet på gjerdet et par år (eller tre, kanskje fire …) når det gjelder disse menskoppene. Jeg lar nok også 2009 bli et testår;), men tar nok noen måneder til med teoretisk førebuing før det kommer til noen utførelse, tror jeg. For: Tenk om det er så enkelt og umerkelig at jeg rett og slett glemmer å tømme koppen! Jeg vil tro at med denne fleksible og tette silikonen, vil det heller ikke “renne over”, så da fylles det vel heller opp der inne. På en måte? Eller?

 42. gøygøy, jeg snakket med kjæresten om denne greia senest i går, eller først i går også, forresten.
  jeg har hatt min divacup i et år, og ikke hatt problemer med den ennå.

  btw, så er det en fordel å slippe og være redd for tss, synes jeg. 🙂

 43. SerindipityCat:

  Jeg føler ingenting, mindre enn med tampong. Jeg tror det har å gjøre med at koppen er myk som en tåtesmokk og utvider seg og klemmer seg sammen med skjedeveggene når du beveger deg.

  Hverdagsmirakel:
  P-sprøyte er nok den ultimate menstruasjonsbeskyttelse, ja ^_^

  Heidi:

  Røde tøybind høres jo egentlig både smart og delikat ut. Kult at det fungerer.

  Britt Åse:
  *ler av sugerose* Fantastisk 😀

 44. Så utrolig stilig! Jeg hadde garantert forsøkt meg på det der hvis jeg fortsatt hadde vært i målgruppen 😀
  Vibeke mente at ‘Sugerose’ var en forbedring når det gjelder navn. De som måtte føle ubehag ved ‘Menskopp’ – feel free 😉

 45. Jeg bruker tøybind fra GladRags. Har gjort det i ett par år nå, og bindene er fortsatt like fine. De er vinrøde. Jeg skylder dem og henger dem til tørk igjen før jeg vasker alle på 60 grader, men man kan også legge dem i bløt i eddikvann og så vaske dem. Det høres sikkert litt ekkelt ut for noen, men man kommer veldig fort inn i rutinene (hvis det engang kan kalles det) og man føler seg bra fordi man gjør noe bra. Positivt er det også at de ikke blir så klamme som vanlige bind, de puster, men jeg har aldri opplevd lekasjer – selv på fossedager.

  Heidi’s last blog post..Samtidskroppen

 46. Dette er jo interessant, men jeg har et spørsmål:

  Kjenner du absolutt _ingenting_ til det? For jeg synes den så ganske stor ut? Eller er den i så mykt materiale at man ikke kjenner det mer enn en tampong?

  Ellers må jeg si at jeg stusset på det med testing på dyr da du skrev det, men det betyr vel kanskje at det er noen stoffer i de produktene som er allergi-testet? Eller noe? I hvertfall er jo sikkert disse bindene og tampongene satt inn med både det ene og det andre, neppe helt ren bomull eller noe i dem!

  ~SerendipityCat~’s last blog post..Jeg har lest…. Bisettelsen (Lars Saabye Christensen)

 47. Interessant. Kan jo alltids bestille en og prøve, selv om jeg er noe skeptisk. Vet ikke om jeg synes ‘Mensbeger’ var så så veldig velvalgt navn..

 48. Wow – hatten av for å kunne skrive et innlegg som dette uten at det blir klamt, kvalmt eller rart. Det er bare informativt og fint. Særlig for meg som ikke hadde hørt om dette engang og som har fått merkelig mens etter 3 barn, så produkter som dette er jammen verdt å prøve. Miljøhensynet er også helt strålende, men mer som en bonus for min del ift de praktiske hensynene. Dette må sjekkes ut!

  Astrid’s last blog post..Statusrapport – nyttårsforsetter

 49. Bruker p-sprøyte, så slipper jeg alt som har med det å gjøre. Om det er mer miljøvennlig tviler jeg på, men jeg sparer penger når jeg slipper å kjøpe tamponger og bind i tillegg til prevensjon. Også trenger jeg bare tenke på det fire ganger i året.

  Hverdagsmirakelet’s last blog post..hjem vs. Hjem

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: