Råtekst – ti år etter

12 kommentarer om “Råtekst – ti år etter”

 1. Jeg leste denne boken da jeg var 20. For ti år siden. Jeg bodde sammen med en feministisk lesbisk jente, så jeg ble mer eller mindre tvunget til det. 🙂 Før jeg leste denne boken hadde jeg ikke noe særlig forhold til ordet «feminisme», jeg trodde nærmest det var noe skummelt. Noe kommunistene dreiv på med. Jeg hadde en del av dem i klassen på vgs., og jeg følte ikke at jeg kunne relatere til dem i det hele tatt.

  Det denne boken gjorde, som jeg synes er så viktig, er å løfte feminisme litt ned. Gjøre det tilgjengelig for sånne som meg, oss som ikke har vokst opp med «røde verdier». Denne boken gjorde meg overbevist om at også jeg har noe å kjempe for. Hverdagsproblemene knyttet til kjønn og kjønnsrollemønstre. Du lister opp en del punkter, og jeg er så hjertens enig. Spesielt dette med forskjellige forventninger til små gutter og små jenter. Noe de voksne understreker ved å kle små jenter som prinsesser. Disse prinsessene var likt kledd som guttene på 70-tallet. Har verden gått feil vei også?

  (Dette ble langt, unnskyld, men jeg mener så mye.)

  Lill’s last blog post..God oppfølging?

 2. Eg er heilt sikker på at denne boka var viktig då den kom, og at den framleis er viktig. Ta vare på den, og lån den ut til dei som kjem etter deg.

  Eg har akkurat gitt datra mi på 13 Egalias døtre, den er 32 år gammal, og framleis aktuell på sin måte. Den påverka korleis vi såg på språket vårt og kva begrep vi brukte om ting, og sjølv om det tok tid så er det no naturleg å seie styreleiar i staden for styreformann, og det har teke så lang tid.

  Alt godt’s last blog post..Noko av det vakraste III

 3. «Man, I feel like a woman» er jo kjempetøff! Jeg liker den myer bedre nå enn jeg gjorde for noen år siden.

  «I’m going out tonight-I’m feelin’ alright
  Gonna let it all hang out»

  Steintøft!

  Resten: http://www.azlyrics.com/lyrics/shaniatwain/manifeellikeawoman.html

  Jeg husker veldig godt hvor viktig de bøkene var for meg. Jeg leste Fittstim(oversatt til norsk) først – og det så sent som i 2002(det var da jeg hadde min feministiske oppvåkning), så jeg syntes den var overlegen alt annet. Bare bildet på forsiden brøt type 40 sperrer inne i hodet mitt. Så at det var viktige bøker, er det ingen tvil om. Håper noen setter seg ned og skriver dem «på nytt», slik at det blir en ny bølge av 15-åringer som leser dette – det er bare spesielt interreserte 15-åringer som drar frem en 10+ år gammel bok om akkurat dette (tror jeg).

  Unge Storalm’s last blog post..January Wrap-Up

 4. Jeg vet ikke om verden har endret seg så mye, enda, men jeg tror vi er på riktig vei. Jeg håper at når et par generasjoner til dør ut, eller når vi er besteforeldregenerasjonen, vil verden se annerledes ut. Jeg tror vi etterhvert vil bli mindre opptatt av kjønn og mer opptatt av individ. Den generasjonen som produserer leketøy og barneklær har dessverre ikke oppfattet dette enda, men jeg tror ungdommen har det. Jeg håper vi etterhvert vil kunne slutte å bruke begreper som lesbisk, homofil, bifil… at vi vil lære våre barn at man forelsker seg i en person og ikke et kjønn. Men her må også hver enkelt gå inn i seg selv, og ikke identifisere seg selv utifra kjønn eller seksuelle preferanser eller opprinnelse. Jeg tror vi ikke kan bli kvitt merkelappene før vi slutter å være så opptatt av å sette oss selv i bås.

 5. Åh, jeg husker disse bøkene. (og visste virkelig ikke at alle disse damene var med. Overrasket nå.)

  Men jeg husker godt å ligge i senga og lese først fittstim, og råtekst og den derre oppfølgern. Jeg leste utdrag fra fittstim høyt på 8.marsfeiring. Noen av innleggene provoserte meg på samme måte som Tracey Cox gjør det idag og andre traff de såreste små punktene i fjortissmaven min.

  Men jeg har ikke noen av dem. Hadde for meg at jeg hadde råtekst, faktisk, men jeg har ingen av dem. Jeg var bare biblioteksløve, og lånte og leste og leverte dem meget motvillig tilbake.

 6. Jeg leste aldri råtekst eller fittstim. Jeg var for redd for hva mamma og pappa ville si dersom jeg tok med meg ei bok med bilde av ei truse hjem. Dessuten hadde jeg aldri penger bortsett fra rett etter bursdagen og rett etter jul. I ettertid har jeg innsett at mamma og pappa ville blitt stolt av å ha ei datter som kjøper sånt selv. Mamma kjøpte jo bøker som «halve himlen er vår» ( I redaksjonen: Nina Banggren m.fl. Aschehoug, 2000.) til meg og jeg slukte dem rått. Jeg hadde den samme opplevelsen som du hadde av råtekst, bortsett fra at denne har vinklingen: «Hvorfor er det sånn? Er det bra?» i stedet for «jeg opplevde…»

  Og ting som har forandret seg fra 1999 til 2009? Vel, som jeg ser det: FrP har blitt mer stuerene. Verden har blitt tusen gang mer paranoid og store aviser har i stor grad blitt som Se og Hør var, og Se og Hør har blitt som ukeblader i USA var.

  Marianne’s last blog post..nå.

 7. Med fare for å være en utenomfyr her, så må jeg si at selv om jeg er gutt og egentlig er veldig imot feministbevegelsen (akkurat som jeg ville vært imot en tilsvarende maskulinistbevegelse), så må jeg si at boka virket svært så interessant etter å lese din tekst og de påfølgende kommentarene!

  Men jeg støtter Neglecta sin kommentar om at du burde vurdere å skrive en 2.0 😉

 8. Haha!
  Jeg leste boka da jeg var voksen. Og jeg synes ikke den var helt oppe til forventningene. Fittstim var så bra! Og så viktig!

  Jeg kikka på boka forrige dagen, faktisk. Mest den teksten til Guro Sibeko, både fordi hu jo nettopp har skrivi bok, og også fordi vi på et tidspunkt var en del av det samme miljøet. La meg si at hu skriver bedre nå. høhø.

  Men akkuratt din beskrivelse av din opplevelse av den som tolvåring er faktisk det beste jeg har hørt om boka til nå. Da har den jo reint faktisk fungert etter hensikten!

  Jeg håper at en moderne versjon ville ha noe større muligheter for å bli bra. Eller bedre, da. I og med at du har slått fast at den var bra, og da er jeg nesten nødt til å være enig. I og med at du var så inmari midt i målgruppa, mener jeg.

  Men så spørs det om bokbransjen er like gira som dengang, selvfølgelig?

  Oppfølgeren det blir referert til trur jeg må være den boka som het _Feminisjon_.

  Alt godt: kudos for Egalias Døtre. Den likte jeg godt. Den er ikke gammaldags, blitt?

  elvis bling laden’s last blog post..hvorfor har folk armbåndsur?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.