Gale damen – en oppdatering

Hei Internett. Det har blitt færre gale damen-innlegg i den senere tid. Kanskje det er fordi ting faktisk går bedre nå? Jeg teller bittesmå fremskritt hele tiden. Jeg lager «Hurra!»-lister over alt jeg har fått til som jeg ikke fikk til før.

Eksempel:

 • Logget inn i nettbanken uten å dø, selv om det var rotete og lite penger der. Hurra!
 • Hadde et mareritt om noe trivielt, ikke en av de faste gjengangerdrømmene jeg har hatt de siste årene. Hurra!
 • Sa «neitakk» til noe jeg ikke hadde lyst til uten å smake skyldfølelsen i uker etterpå. Hurra!

Vi kan fortsette lenge med sånne lister. Det er ikke store ting, men de danner et bilde. Jeg går rundt i en verden av løssnø på glattis og tryner for et godt ord, men inne i hodet begynner jeg å få veigrep. Ikke lykke. Styring.

Og likevel. Hvis jeg skal gale damen-blogge for måneden som har gått, kommer jeg ikke utenom pillene jeg står på. Sist gang jeg blogget dem, fikk jeg reaksjoner. Jeg fikk eposter som gav meg følelsen at jeg hadde sviktet folk ved å være fornøyd med behandlingen min. Folk som skriver om psykiatri skal visst ha utelukkende dårlige opplevelser med psykiatri.

Og likevel. Hvis jeg skal oppsummere hvordan jeg har det, må jeg si som Maraya Hornbacher i intervjuet hennes med The Times:

What do you do now to keep on track?

I take my meds.

Jeg snakket med psykologen min om medisinene mine:

«De er en slags guilty pleasure for meg.»

«Hvorfor?»

«Jeg burde ha klart meg uten. Jeg burde taklet problemene mine selv.»

«Du gjør jo det?»

«Nei, nå tar jeg piller! Før jeg begynte på pillene, slo jeg meg i hodet i dagesvis når jeg begikk en bitteliten feil. Hvis jeg var nede, kunne jeg slå meg i hodet over alle feil jeg noensinne kunne huske å ha begått. Nå gjør jeg en feil, blir sur og stresset og kommer over det. Jeg glemmer det ikke, men det kjennes ut som om følelsene har en utløpsdato. En dags bekymring over at jeg kom forsent til et møte er nok. Ikke et livs bekymring. Jeg burde jo lære meg å gi slipp uten piller?»

«Tror du at det er bra for hodet ditt å bruke all energien på å stoppe følelser i en negativ loop, eller å fokusere på de spørsmålene du ikke har tenkt gjennom før? Er det galt å ha oppvaskmaskin og støvsuger når du skal rydde ut av en leilighet som ikke ser ut?»

«Jammen! Jammen! De skulle stjele personligheten min og gjøre meg til zombie! De skulle gi meg masse bivirkninger! Jeg har lest om dette! Det skulle kjennes som et overgrep! Alle andre sier det er sånn!»

«Og derfor føler du deg skyldig fordi det fungerer for deg?»

«Ja – hva er galt med meg?»

«Ingenting. Du står på en dose som er riktig for deg. Du står på piller som hjelper deg med det du trenger hjelp med, ikke noe mer.»

«Men de er antipsykotiske. Og de virker. Betyr det at jeg har vært psykotisk, da?»

«Du tar 25 mg. Hadde du hatt en psykotisk lidelse, ville du fått 1500 mg. Du kan jo regne ut hvor psykotisk du tror du er på bakgrunn av det.»

Jeg vet at jeg har vært heldig med psykehus, psykolog, psykiater og behandlingsplan. De har hørt på meg. De har tatt meg på alvor. Jeg har fått lov til å stritte i mot alle medisiner de har foreslått for meg, og da jeg til slutt var så rar og frynsete da boken kom ut og spurte om jeg muuligens kunne stå på noe fast, fant de et opplegg som passet som hånd i hanske.

Jeg går fremdeles opp. Jeg går fremdeles ned. Jeg har det bedre enn før. Jeg er fremdeles meg. Jeg bare prøver å komme over skyldfølelsen av hvor deilig det er å ha støttehjul på hjernen for en stund.

35 kommentarer til “Gale damen – en oppdatering”

 1. Vet du, jeg kjenner de følelsene så innmari godt.
  Jeg har gått på piller i snart tre år, og de siste årat har jeg til og med vært flink (dvs, ikke sluttet på de i tide og utide pga fikse idéer om at jeg burde klare meg uten).
  Jeg har det bra nå. Jeg går riktignok på skyhøye doser av både antipsykotiske, antidep og stemningsstabiliserende, men så lenge de fungerer er det greit for meg…
  Som du sier, det går fremdeles både opp og ned. Jeg har jo nettopp vært sykemeldt fra jobben i tre uker pga depresjon, men likevel…bare det at jeg har en jobb i det hele tatt er jo en gigantisk forbedring! For et par år siden ville det vært fullstendig utenkelig.

  Kan jeg få spørre hva du går på?

 2. Ikke bry deg om hva andre skriver som kommentarer 🙂

  Jeg kjenner den «skamfølelsen» over at pillene faktisk virker. Har ikke gått på antidepressiva i mer enn ca 6 måneder, men skiftet nå nylig og kjente hvor ille det faktisk er uten, og jeg oppfatter ikke meg selv som spesielt depressiv engang.

  Sier meg enig i det Trine skriver om det å ha en jobb. Jeg skammer meg mye over hvor dårlig jeg har fungert. Jeg fungerer fremdeles dårlig, men det går iallfall rette veien.

 3. Mamma’n min (som var ei smart dame! Eg saknar ho) sa alltid at medisinar mot psykiske lidingar var like livsnaudvendig for den som får dei som insulin er for ein diabetikar. Så det såh!

  Monica’s last blog post..Adventstida er her!

 4. Flinke, smarte galedamen!

  Da jeg tasset rundt og var medisinert på både zyprexa og remeron fikk jeg stadig høre fra mer eller mindre velmenende folk at jeg «kunne da ikke bruke MEDISINER». Altså – jeg er ikke engang overbevist om at jeg ville vært særlig i live i dag uten de medisinene, så det beviser bare at «folk» ganske ofte tar feil ifht liv de ikke lever selv.

 5. Noen ganer er medisiner mer et spørsmål om å overleve. Har selv gått på lav dose i flere år, jeg vet jeg hadde ikke overlevd uten. Men jeg var redd for å bli flat, kjempa lenge imot. Men jojo’en er der den, på godt og vondt. Men jeg får i alle fall med meg litt mere av livet.
  Så det er ikke noe nederlag, kanskje heller en seier å finne det som funker for deg.

  Graylady’s last blog post..Gruedag

 6. Tror vi alle kan trenge litt støttehjul av og til, og både oppvasker og støvsuger. Kanskje til og med en sånn intelligent robotstøvsuger som støvsuger hele rommet helt av seg selv 😉
  Enig med graylady – absolutt en seier å finne det som får deg til å fungere bra. Høres ut som du får god hjelp fra flinke psyk-folk.

  Tante Grønn’s last blog post..Lost in beauracracy

 7. Det var da en usedvanlig hyggelig bloggpost å lese en sånn lørdag formiddag. Godt for deg, Ida – at det funker. Flott at du og legen din samarbeider godt og finner ut av ting. Og sammenligningen med insulin synes jeg slett ikke var så dum.

  Hege’s last blog post..Edvard Munch – Alfa og Omega

 8. Først av alt: du er ei tøff dame med ein tøff blogg.
  Eg synest det er viktig at du seier at du er fornøgd med behandlinga di. Så mykje sutring som det er i bloggar rundt omkring, er dette verkeleg ei stemme vi trenger å få høyre. Fortsett slik!

  bai’s last blog post..Mark Haddon

 9. Kjempebra! Ingen stiller spørsmålstegn med at en hjertepasient må gå på ulike medisiner, men ser på det som helt naturlig for at personen skal holde seg frisk, holde blodtrykket nede etc. Noen ganger trenger man medisiner, sånn er det bare og det er helt greit. Man kan ikke bestandig bare «ta seg sammen»! Så heia deg for at du har noen medisiner som virker og som hjelper deg! Kjempebra!

 10. For en som har gått på mindre doser medisin over tid er det vidunderlig å lese en post som er så velskrevet (ikke at dét er noe nytt her inne!) og samtidig utleverende.

  Jeg personlig strever for å bli like flink som deg – både som skribent og medisinert.

  B-man’s last blog post..Om å beherske sin forelskelse

 11. Tilbakeping: Den skammelige pillen « Usensurert

 12. Jeg kan ikke si at jeg vet hvordan du har det (jeg er jo medisinert for noe fysisk;), men jeg er glad på dine vegne. Ingenting er bedre enn å gå på medisiner som fungerer!
  Og det styret med at man ikke skal proppe kroppen full med piller og unaturlige stoffer osv. kan du bare sende gjennom «bla, bla, bla-filteret», for det vitner om at folk ikke vet hva de snakker om.

  Hurra for bedringens vei!

  røverdatter’s last blog post..denkjedeligstepostenimannsminne

 13. Oh em gee. Selvsagt skal du ikke skjems over at du går på piller! Det betyr bare at du er en sterk nok person til faktisk å ta affære og gjøre noe med livet ditt for å bedre det. Psykopharma har hjulpet flere jeg kjenner til faktisk å kunne leve et liv, ofte etter at de har kjempet i gjørma i årevis for å greie det «på egenhånd». What ever works for you!

  Og om psykiatrien. Uheldigvis er det sånn at det er lettest for ressurssterke mennesker å artikulere hva de trenger, så de får oftest den beste hjelpen. Dette er selvsagt ikke ideelt siden så mange mennesker som trenger mentalhelsetjenester ikke har kapasitet til å forklare seg akkurat der og da. Hvordan løser vi dette problemet? Det får jeg tenke på etter eksamen…

  Psykoloade’s last blog post..Hva er det med norske bloggere?

 14. Skrev denne hos «Usensurert» som pingbacket over. Tenkte jeg skulle lime den inn her også siden den er ganske relevant (advarer mot at jeg ikke er noen fagmann på dette, bare litt over middels interessert):

  Det er ingen grunn til å skamme seg over piller.

  Hjernen er nemlig veldig lur, men ikke feilfri. Hjerner er plastiske, det vil si at de (fysisk!) formes og dannes etter det vi opplever. Til å begynne med formes den veldig lett, etterhvert får man på plass mekanismer og systemer for å skille mellom det som er viktig og det som er uviktig og bare la seg påvirke av det man synes er viktig.

  Hjernen formes blant annet gjennom repetisjon, det å tråkke opp mønstre. Derfor er mange psykiatriske lidelser er selvforsterkende – man har tråkket opp et mønster (Jeg er ikke verdt noe, f.eks) som er galt, men som er gjentatt så grundig at man ikke kommer ut av det. Det er ikke mer ens egen feil at man ikke kommer ut av det enn det er at vi må ha legehjelp til sår som er for store til å lukkes på egenhånd.

  Det de beste pillene gjør, om de er dosert og gitt riktig, er å kjøre hjernen opp av grøfta si og sette den litt vaklende på et annet spor. Det gir deg _muligheten_ til å pløye opp nye, en mulighet som du i praksis ikke har uten medisinene. Det gjør at hjernen din kan tenke på noe annet enn det sykdommen dikterer. Det er ikke enkelt, selv med piller – men det kan i alle fall bli mulig.

  Når det er sagt har man ikke gode nok piller for alle lidelser, som i mye annen medisin er det en del ting man rett og slett ikke klarer kurerere men bare kan drive symptomlindring på. Heller ikke her er det noen grunn til å skamme seg. Det ville jo være galskap å si til en smertepasient at hun ikke kan ta pillene sine men må “takle smertene sine selv” – på samme vis vil det være galskap å si til en kronisk sjuk psykiatrisk pasient at hun ikke kan ta pillene sine.

  Et veldig godt foredrag om hjernens plastisitet og hvordan vår forståelse av den hjelper oss bekjempe sykdom, demens og læringsvansker er her: http://www.youtube.com/watch?v=UyPrL0cmJRs (husk å velg “View in high quality” under videoen for å kunne lese det som kommer opp). Foredraget er ikke rettet inn mot sykdom, men tror det skal fungere bra for å forklare litt mer i dybden hvordan hjernen fungerer og dermed hvorfor medisinene fungerer.

 15. Bra det går rette veien nå.

  Det er ikke så lett å skjøne hva som er meg og hva som er sjukdom og hva som er medinisering og hva som bare går bedre etterhvert og… hva er hva, og hva kan en ta tak i sjøl og hva trenger en hjelp til, og hva må en bare akseptere inntil videre, og hva er kanskje ikke sant en gang, men psjuke tanker som en bare burde prøve å overse? Ogå sånn går nu dagan… 🙂

  Men når du snakker om doseringa, så mener du vel mikrogram, og ikke milligram? Skal være ganske psykotisk for å trenge 1,5 kg medisin om dagen… 🙂

 16. Tja, kom til å gange med tusen for mye, så… 1,5 gram hadde det blitt. Uansett litt mye, men ikke sånn at alle dagens måltider hadde bestått av pille med salat 🙂

 17. Ikke for å være vanskelig, men 1,5 gram er vanlig dose for en som er skikkelig psykotisk og som responderer som man skal på den typen medisin… 😉 Jeg skulle opp på 1500mg da jeg var skikkelig koko for noen år siden, men de stoppet omtrent halvvegs fordi jeg ble zombie. De medisinene var helt feil for meg, så da fikk jeg en litt annen type som fungerte veldig bra 🙂

  Marianne’s last blog post..nå.

 18. Du… Nå følte jeg meg litt bedre. Tusen, tusen takk, Virrvarr. Begynte å føle meg grundig skyldig over haugene med medisiner på badet. Der er det ingen medisiner for å være psyk (ennå? vet ikke – hadde vært greit å slippe antidepressiva siden de påvirker mage-tarmsystemet også – serotoninreseptorer vettu), men jeg føler fortsatt en slags… skyldighet. Nå er jo disse medisinene kjempeviktige, akkurat sånn som dine, men likevel skulle jeg vel egentlig kunne klart meg uten og vært «et ordentlig menneske» uten behov for piller, piller og mer piller :

  Caro’s last blog post..Dataspillmusikk.

 19. Tilbakeping: Den skammelige pillen « ~ psykisk ~

 20. Pussig opplegg, det der. Psykofarmaka betyr (for ein del folk) at dei «ikkje taklar livet på eigen hand», mens alle slag piller mot tilsvbarande somatiske sjukdommar er helt greit.
  Og smertestillande under fødsel er «unaturleg» (ja, korleis kan ein ellers forstå at «naturleg» fødsel = ingen smertestillande, men gjerne små knappenåler i huden?), mens folk knaskar ibux ved vanleg hovudverk som om det var drops.

  Pussig, pussig.

  Bra du har ditt på stell. Håper eg ser deg i Oslo på slutten av månaden.

  Avil’s last blog post..Influensa on both your houses!

 21. Det var en diger vurdering å skaffe oppvaskmaskin. Kan man ha en oppvaskmaskin når man bare er to? Burde vi ikke fikse tingene selv? faktisk finne oss i at vi lager griseri på tallerkene og ordne det for hånd?

  Men så kom vi på at vi er mye hyggeligere mennesker med oppvaskmaskin, da kan vi ha besøk og være med venner og gjøre mer av det vi liker og er flinke til. Så vi kjøpte oppvaskmaskin, selv om vi er to. Fan ta «burde».

  Katla’s last blog post..lagt til ny link

 22. Tilbakeping: The light of Eärendil · 10^42 tanker

 23. Tilbakeping: The light of Eärendil « ~ psykisk ~

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.