Hijab og bluferdig badetøy

30 kommentarer om “Hijab og bluferdig badetøy”

 1. Oi. Det er var rimelig nytt for meg.. Her jeg befinner meg – i Bangladesh – gjør også islam seg gjeldende for bademoten, men man gjør ikke noe mer utav det enn at man bare bader i salwar kameez/andre klær. Hvis man bader.

  De «kristne badeklærne» syns jeg forøvrig var helt utrolig stygge. Da var faktisk den tettsittende svarte/blomstrete mye bedre, etter min mening.

  Heidi’s last blog post..Emon + Nellie.

 2. Vesla mi leser posten over skuldra mi, og kommenterer saken langt bedre enn jeg får til:

  – hva er det der?
  – det er badedrakter for folk som ikke vil vise fram kroppen sin.
  – hvorfor det?
  – fordi de tror det er galt, tror jeg, eller at det er best å ikke gjøre det i hvert fall.
  – å. åj, den oransje der var fin. vil du ha sånn?
  – eeeh, veit ikke helt jeg.
  – VIL du vise frem kroppen din du da Mamma?
  – eh…

  Syltegeek’s last blog post..Strikkevers anno 2009

 3. Hvis du vil lese ei bok som handler om ei ungjentes tanker rundt det med å gå med hijab, samt titte litt inn i motetankegangen, kan jeg anbefale å lese Does my head look big in this? (eller på norsk: Ser hodet mitt stort ut med denne?) av Randa Abdel-Fattah. Jeg har lest den (og blogget om den), og jeg syntes den var veldig interessant!

  Elin’s last blog post..Jan Kjærstad har skjønt det!

 4. Hei!
  så morsomt at du skriver om dette. Som norsk muslim er det ikke så ofte jeg leser fordomsfrie artikler om hijab og halal-badetøy. Vil du lære deg å sette opp en hijab kan jeg godt lære det bort :-). Det krever bare et godt speil, noen nåler og litt trening i stramme og brette-teknikker. På Grønland får du kjøpt alt du trenger :-).

  Ellers kan du få en al-amira, som er to deler som tres over. En som et slags pannebånd og det andre som en hette over. Det er godt å slippe øreverk og hodepine på kalde vinterdager, og slippe solstikk og tørt hår på sommerdager.

  Ang badetøyet så er det trangeste til barn, ungdom/før-pubertet. Eller de liberale.

  Det viktigste med hijab er ikke kultur og mystikk, men hensikten med å skjule sin kvinnelighet/skjønnhet for offentligheten, fordi bluferdighet og moderasjon er en del av de religiøse oppfordringene. Hijab er ikke et skaut, hijab er å være ren i hjertet, unngå flirting, blotting og grenseløshet/seksualitetsfokus – og det starter inni deg. Tøyet på kroppen og håret er bare kronen på verket. Har man ikke hijab inni seg og i sin oppførsel, er skautet bare hyklersk.

  valgerd’s last blog post..Koht i familien

 5. Nydelig. Jeg tror på at du er heit i Hijab – men så er du heit uansett – og det er lov å sjonglere litt med blasfemi. Dessuten tenkte jeg å kaste flere upolitisk korrekte erfaringer inn i samtalen, for åh! så behagelig det er! Første gang jeg prøvde en hijab, måtte jeg tenke seriøst på om jeg skulle skaffe meg en. Det er et av de mest komfortable klesplaggene jeg har prøvd, blasfemi eller ikke.

  Engeline’s last blog post..dragekatt og enderim

 6. Jeg skal vurdere å bli liberalt innstilt til hijab og svømmetelt den dagen man begynner å pakke inn veltrente, solbrune muslimgutter og -menn slik at verken muslimske pikebarn eller hedenske/ kristne norske pikebarn og kvinns (eller homofile menn for den saks skyld(!)) føler det minste vellyst når man ser dem.

  Hva? Skal du på stranda, sønn?

  – Ja, far.

  – Ja, da må du i det minste ha på deg den muslimgodkjente svømmedrakta slik at kvinnene ikke ser de veltrente musklene dine, gutt. De kan føle vellyst. *fysj og huff*

  – Men, far, jeg vil kjenne sola på kroppen!

  – Men, sønn, du må være tekkelig kledd!

  (Tror hijabmuslimske jenter og kvinner at menn ikke greier å gjette seg til hvordan de ser ut under klærne eller at guden deres ikke har røntgensyn?)

  *beklager, greier ikke å la være å være sarkastisk. gidder ikke forstå meg ihjel på hijab’n. Les Persepolis.*

  Undre’s last blog post..Ja til niqabpurk!

 7. Og må jeg få lenke til denne rapporten om D-vitaminmangel:

  Innvandrere mangler vitamin D

  En stor helseundersøkelse i Oslo i 2000 – 2001 viste at pakistanere har 4-5 ganger høyere forekomst av alvorlig vitamin D-mangel enn nordmenn. Mens forekomsten av alvorlig vitamin D-mangel økte med høyere alder hos etniske nordmenn, var forekomsten svært høy også hos yngre pakistanerne. Undersøkelsen viste at 25 prosent av de pakistanske kvinnene på 30 år hadde alvorlig vitamin D-mangel.

  Året etter ble 1000 osloborgere født i Tyrkia, Sri Lanka, Iran, Pakistan og Vietnam undersøkt, og resultatene supplerer funnene fra 2000-2001. Både menn og kvinner i alle de fem etniske gruppene hadde dårlig vitamin D-status. Undersøkelsen viste dessuten at innvandrer kvinner har dårligere vitamin D-status enn menn. Av de fem etniske gruppene hadde pakistanerne dårligst vitamin D-status, mens vietnameserne fikk i seg mest vitamin D.

  I alle etniske grupper hadde de som ofte spiste fete fiskeslag (makrell, laks, ørret, sild) eller tok tran, høyere vitamin D-nivåer enn de som ikke hadde disse vanene. Normalvektige kvinner hadde høyere nivåer enn overvektige kvinner. Kvinner med lengere utdanning hadde høyere vitamin D-nivåer enn de med kortere utdanning. Trolig er utdanningslengde en markør for graden av tilegnelse av en norsk livsstil, noe som kan ha betydning for både soleksponering og kosthold. [min utheving]

  Tallene er noen år gamle, men jeg har vanskelig for å tro at de har endret seg stort i positiv retning de siste åra.

  Undre’s last blog post..Ja til niqabpurk!

 8. Undre:

  Den med D-vitaminmangel er jo kanskje det beste eksempelet på at Gud ikke vet hva som er best for deg 😀

  Ellers – både hijaben og bluferdige badedrakter for kristne småjenter er jo intenst patriarkalske. Jentenes kropp er syndig, guttenes er allmenn.

 9. Dette var en artig post, jeg vil gjerne se mer moteblogging fra andre kulturer. 🙂

  Det minner forresten om da jeg besøkte Marokko som 9-åring og fikk prøve et hodeplagg kvinner bruker der. Det var et slags tynt sjal/skaut man hadde på hodet. De var i lekre, sterke farger og hadde noe glitter og dingeldangel på seg og jeg var i himmelen. Jeg ville så gjerne ha, men de kosta visst mer enn foreldrene mine ville spandere. Men jeg fikk kaftan… 🙂

  Forresten kunne jeg godt tenke meg badetøy i den kristne utgaven, selv om jeg er ikke-troende. Jeg mistrives så innmari i bikini/badetøy at jeg sjelden går på stranda.

  Lothiane’s last blog post..Skje-teorien

 10. Flott innlegg. Det besvarte faktisk begge spørsmålene mine til spørretime-innlegget: både moteblogging og avsløring av at du har fordommer (ref. unge menn i uniform som trener mye) 🙂

 11. Etter så mange alvorlige og rasende debatter om hijaber, var det utrolig befriende å lese en post som er vittig, helt annerledes vinkla lufting av helt andre fordommer og som handler om noe helt annet, tror jeg, eller om mange andre ting, egentlig.

  Jeg fniser ennå, jeg. Enkle sjelen. (Vet ikke hva jeg mener i det alvorlige spørsmålet,nemlig)

  mirakel: Ungen min er veldig søt nonne når hun har hvit strømpebukse på hodet. Venninna har hijab, forresten, kanskje hun fikk ideen der?
  Uansett: En idé noen burde videreutvikle.

  Anne’s last blog post..Det var en gang … et menneske

 12. Hvilken gledelig post! Selv har jeg stor glede av å vikle skjerfet mitt rundt hodet og gå to skritt bak min kjære (som ser til forveksling ut som en «meget pen terrorist» – sitat min mor) og mumle ting på utenlandsk. Iflg. min malaysiske venninne ser det veldig autentisk ut.

  Da jeg bodde i London hendte det ofte at det var damer i dusjen i svømmehallen i full burka. Ja, burka! Hvordan de i det hele tatt unngikk å synke til bunns i svømmebassenget er over min fatteevne.

  Psykoloade’s last blog post..En studie i eksamensrutiner

 13. Det er ikke mer enn et eller to sekler siden det å vise en bar ankel var noe man bare ikke gjorde her i vesten.
  Bildet av de i 2009 korrekt antrukne kristne jentene ville en gang bare ha vært tilgjengelig på «franske postkort», og det er ikke sååå lenge siden.

  Industrialiseringen og ikke minst et par verdenskriger (som plasserte jentene i nye roller mens mennene var ute i krig) gjorde jentemoten mer funksjonell. Plutselig kunne kvinner gå i bukser, i alle fall til sport, fritid og ved samlebåndet.

  Parallellt med dette fjernet vesten seg fra «Gud». I begynnelsen av 1920årene var folk desillusjonerte over en meningsløs krig som noe guddommelig forsyn umulig kunne stå bak, og fra ruinene og skyttergravene begynte det sekulære samfunnet langsomt å vokse fram.
  Med dette avtok også den gammeltestamentlige redselen for kvinnekroppen.

  Det var slik det begynte. I dag kan kvinner i vår del av verden gå kledt som de vil*, og en vakker dag vil kanskje også Islam bli noe for Spesielt Interesserte, slik Kristendommen er i Norge i dag. Det vil muligens ta mer enn hundre år, en det er lov å håpe…

  *Enkelte eldre dommere vil nok fremdeles fortelle et voldtektsoffer at «du burde ikke ha gått slik antrukket langs Akerselva natt til søndag», men disse er en utdøende rase 😀

 14. Synes det var pent skrevet av norsk muslim over her. Skjønner tankegangen. Og enig med Virrvarr i at jeg mer heller vil stole på en kvinnelig politi med hijab enn en lyslugga tjueåring av en muskelfreak…
  Foressten sett at noen på facebook oppfordrer til bruk av samelue i politiet? 😉

 15. Kult innlegg-
  Jeg føler jeg bare må kommentere på Undres kommentar om å pakke inn solbrune muslimske gutter.

  Helt enig, samme regler skal gjelde, derfor skal jeg presentere to nettsider som selger «anstendige» klær for den muslimske mann:

  http://www.shukr.co.uk/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=uk&Category_Code=men

  http://www.lawungdirect.com/

  Tro det eller ei, det er faktisk unge gutter som kler slik. Med Converse/Vans/Ed Hardy sko selvfølgelig, må jo bevare kulheten…

  Herre-burka has come to take over the world!

  Somalieren’s last blog post..Hijaben: Søken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.