20 måter du kan markere 8. mars på:

Det er en uke til kvinnedagen. Kvinnedagen er et gammelt begrep for “den store feminist”-dagen”, den store “kvinner er mennesker, ikke dørmatter”-dagen.

En del av handelsstanden liker å markedsføre kvinnedagen som den store spa, parfyme, sjokolade og kjoledagen – en slags blanding av mors og valentinsdag, der du kjøper roser til alle damer fordi de er damer.

For meg er kvinnedagen en dag for politisk markering. Det gjør den ikke mindre spennende. Det finnes drøssevis av måter å markere, feire og protestere på. Her er en liste:

 1. Du kan gå i tog. Duh. Toget i Oslo begynner på Youngstorget og begynner kl. 14 på søndag. Er det tog der du bor? Sleng ut tid og sted i kommentarfeltet.
 2. Hvis du ikke liker at noen har malt parolene for deg, og i tillegg ikke er så gira på å løpe ute i kulda, kan du gå i bloggtog. 0803-bloggen begynner på tirsdag og alle er velkomne til å delta.
 3. Du kan gå på Ladyfest og få med deg det musikalske bestillingsverket deres – Meshes of voice. Det har premiere 8.mars. Det koster 150 kr billetten, og jeg er sikker på at det er verdt det.
 4. Du kan dra på flerkulturell markering av kvinnedagen, arrangert av Integrerings og mangfoldsdirektoratet. Det er i Oslo Konserhus fra kl. 13.
 5. Du kan tjuvstarte og spise kvinnedagslunsj sammen med LO den 6.mars, kl. 12. Det blir gratis mat og foredrag om norges kjønnsdelte arbeidsmarked. NB: Du må melde deg på innen 4. mars.
 6. Du kan gå i kirken. 8. mars faller på en søndag i år, og under parolen Vold mot kvinner er også kirkens sak har Norsk Kvinnelig Teologforening laget spesialliturgi.
 7. Bor du i Trondheim, kan du gå på et av de mange arrangementene i NTNU sin 8.mars-uke.
 8. Du kan dra på slippfest for Hank og Mari sin nye plate – Penga eller livet på Skuret kl. 20 og feire kvinnedagen med revolusjonær hip-hop.
 9. Du kan sitte hjemme og lage din egen 8.mars-tegneserie. Det spennende med å se på den jeg laget i fjor, er hvor annerledes sveis jeg hadde da jeg tegnet meg selv…
 10. Du kan glemme lille Norge en liten stund, og sitte og surfe kampsaker og happenings fra hele verden på nettsidene til International Women’s Day.
 11. Du kan dra til Stocholm og være med på den store Bang-festen.
 12. Du kan benytte anledningen til å engasjere deg i en viktig, konkret kampanje, som Amnesty Internasjonal sin storsatsing mot vold mot kvinner.
 13. Hvis du er mann – arranger en norsk versjon av «Walk A Mile In Her Shoes»-kampanjen. Menn over hele USA har gjort et politisk poeng av å arrangere demonstrasjonstog der de går halvannen kilometer i høyhælte sko, en støtte og protestaksjon mot voldtekt og kjønnsbasert vold.
 14. Du kan drite i hele greia. Du kan være politisk aktivist en annen søndag. Sov lenge.
 15. Du kan delta på Kvinnefestivalen i Bergen – en uke med 8.mars-relaterte aktiviteter, i tillegg til det vanlige toget.
 16. Du kan dra på litterær salong på Litteraturhuset – i annledning kvinnedagen snakker Brit Bildøen og Agnes Ravatn om Gertrude Stein, Jean Rhys, Elfriede Jelinek og Halldis Moren Vesaas, i tillegg til at det blir “høy sivilisasjonskritikk på lavt nivå”.
 17. Du kan dra på kunstutstilling i Trondheim arrangert av aksjonsgruppa Feminism Now!? – et sammarbeid mellom studenter fra Kunstakademiet i Trondheim og studenter fra kjønnsforskning på NTNU.
 18. Du kan lage en liste over alt du gjør i livet ditt som ikke ville vært mulig om vi ikke hadde hatt en feministisk bevegelse. Du vet. Skolegangen. Stemmeretten. P-pillene. Å drikke øl på byen.
 19. Du kan krølle deg opp i sofaen og se på alle filmene Dagens Onde Kvinner har på inspirasjonssiden sin.
 20. Du kan dra på Utrop sin debatt om hijab i et likestillingsperspektiv – en del av deres internasjonale kvinnedagsmarkering sammen med Norsk Folkehjelp. Påmelding før 4.mars.

Som et slags forsøk på å leke kulturkalender. Fortell meg hva du skal gjøre i kommentarfeltet.


17 kommentarer til “20 måter du kan markere 8. mars på:”

 1. nr 16! ja, så definitivt. husket Jean Rhys – Wide Sargasso Sea fra feministisk litteraturkritikk back in the day (i forfjor høst, var det vel. så ikke så veldig back in the day egentlig) og kjøpte den en dag i januar. og den er fin, gitt!

 2. Og jeg… jeg kommer mest sannsynlig til å være uhyre politisk ukorrekt og forbigå dagen i øredøvende stillhet, bortsett fra et bitende sarkastisk (?) blogginnlegg, muligens…

  Beklager folkens. En egen kvinnedag blir for meg parodisk på nevnte likestilling, selv om jeg finner mange saker som promoteres på dagen å være verdt å kjempe for.

 3. Jeg skal gå i tog i Bergen!

  Etterpå er jeg invitert i selskap hos moren til en venninne. De har begge invitert sine venninner, og så har vi fått en fra hver generasjon til å holde et foredrag. Og så skal vi spise masse godt! 😀

  forresten er også Ada Lovelace-day også verdt å merke seg! 🙂
  Jill Walker har nevnt henne:

  http://jilltxt.net/?p=2314

  jeg vil gjerne at du slenger deg på!

 4. Jeg har egentlig aldri feiret denne dagen noe spesielt, den har vel gått i glemmeboka. Jeg skal huske på det i år, men det blir vel kun et blogginnlegg og en gratulasjon til de jeg kjenner. Jeg drar på jobb den 7. Det e ikke akkurat mye jeg får gjort med det der!

 5. Tromsø har også et flott program i år, med film, debatt, konserter og tog fra Rådhusplassen klokka 14 på søndag. Begynner torsdag 5. mars, og er absolutt verdt å få med seg.

  🙂

 6. Hum.. Som du sier er 8 mars litt sånn få-blomst-dag, og siden min kjære identifiserer seg som mest russisk, og det er sånn de feirer der (roser og fotmassasje) så har jeg tenkt å lene meg tilbake og nyte. Nå fikk jeg jo litt dårlig samvittighet, da.

 7. Avarielle er på CeBit, og kommer til å være helt i sin egen nerdeverden med noen dager i Hamburg akkurat da. Jeg kan late som om jeg leker representant for kvinner i en mannsdominert bransje eller noe. Og ta igjen neste år med tog og sånt da.

 8. Du, den 8. mars-uka på NTNU, den tror jeg er fra 2003. Saken ligger under arkivet på siden, og det virker som om den er publisert 5. mars 2003. Jeg skjønte det var noe muffens da 8. mars havnet på en lørdag:)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: