Å skjønne Twilight

24 kommentarer om “Å skjønne Twilight”

 1. Kanskje jeg burde lese den isteden for å se filmen? Jeg trenger visst ikke SE vampyren for å sikle på den, virker det som:) Og jeg har jo i høy grad kontakt med min indre fjortiss..

  (Jeg vil riktignok at kjærlighet skal gå å dø, men dersom det dreier seg om en veldigveldig deilig vampyr, så blir det jo en annen sak.)
  (..Kanskje jeg må hoppe rett til bok fire)

 2. Jeg har hørt flere litterært oppegående mennesker si omtrent det samme som deg – det er ubehjelpelig fjortis, men likevel oppslukende. Jeg kjenner at det krøller seg i meg av alle adjektivene i utdraget ditt (brrrrh!) men jeg skal kanskje gi den en sjanse likevel. Kanskje.

 3. Veldig god karakteristikk av den første boka! Grunnfortellingen er egentlig ganske banal, og kan oppsummeres veldig kort for alle de fire bøkene, men samtidig nøt jeg å lese alle sammen. Det er noe med måten Stephenie Meyers skriver på, og den litt spesielle vinklingen hun har på vampyrene. At det etterhvert også dras inn andre mytiske skikkelser øker kitsch- faktoren, men også spenningen. Det blir en annen slags balanse, og Bella får virkelige store problemer med å velge mellom to typer kjærlighet.

  Til slutt i den siste boka blir alle tråder fra alle de fire bøkene sydd pent sammen til et fint broderi av «så levde de lykkelig sammen for evig tid».

  Det jeg liker aller best med bokserien er at unge jenter leser. De sluker bøkene i timer og friminutt på skolen der jeg jobber, og det er godt å se! Da spiller det ikke noen rolle for meg at det ikke er stor litteratur, og håpet er at de går videre til bedre bøker etterhvert…

 4. Jeg anbefaler alle å lese fireren så fort som mulig – ihvertfall opp til kapittel sju, og deretter hoppe rett til «Bella får en unge»-delen. Abortmotstand og pedofili ahoy!

 5. «… en masse-Bella er i fare, må redde-scener…»
  Hva skjedde med selvstendige jenter som har bein i nesa, svart belte i selvforsvar og støvler med ståltupp til ballesparking?

  Uansett, takk for en detaljert beskrivelse av Twilight. Nå vet jeg at jeg kan holde meg langt unna bøkene, jeg blir bare sykt oppgitt av bøker med fjortis-handling 😉

 6. Takk! Neste gang jeg er nødt til å forklare meg om hvordan jeg kan lese en bok jeg ikke egentlig liker, bare fordi jeg syns det er underholdende, skal jeg referere til dette innlegget.

  Saved my day, virrvarr!

 7. Jeg kan med relativt stor trygghet si at jeg ikke har noe mer enn svært perifer kontakt med min indre fjortis-jente. Det er ikke så mye å hente der. Jeg har faktisk vært inne på å lese Twilight, mye fordi den har fått omtrent like mye oppmerksomhet i diverse fora som Harry Potter, på langt kortere tid.

  Det som derimot slår meg er de litterære kvalitetene. Dersom utdragene du kommer med er dekkende, så hadde jeg nok måttet brenne boken etter ca. 25 sider. Så ille er det. Man kan si hva man vil om JK Rowling og HP, men det er i alle fall ganske velskrevet, om ikke akkurat høyverdig litteratur.

  Dette blir bare for dumt. Det høres jo egentlig bare ut som historien i Buffy, bare at vi har fjernet «good vampire turns bad if fucked» delen, og slengt på litt «happily ever after» når de endelig får hverandre.

  Er det bare meg som vil ha litt tristesse, gritty realisme og mørke, dystre historier? Tror heller jeg leser hele HP-serien opp igjen, gitt. Eller for den del ser Four Weddings and a funeral, Sweet Home Alabama, Americas Sweethearts e.l. i stedet. De filmene er i det minste over på et par timer, og fungerer ganske greit om man trenger søte kjærlighetshistorier.

 8. Jeg har vært litt nysgjerrig på twilight bøkene etter at alle jentene rundt meg er forelska i Edward. De aller fleste har en stor vampyr fetisj på gang.

  Men etter å ha lest ditt innlegg kan jeg ikke si meg interessert lenger. Det høres ikke ut som min type bok. Jeg er bare glad jeg fant det ut før jeg faktisk tok opp boken og begynte å bla i den.

 9. Sjekk ut http://en.wikipedia.org/wiki/Merry_Gentry for et lignende opplegg, bare ikke fullt så fjortis og mye mer sex på ordentlig. Eller, det er jo sex med sterke elementer av magi og fullstendig uvirkelige situasjoner og personer, men det er også litt av tiltrekningskraften disse bøkene har på meg 😉
  I tillegg er plottet ikke helt på tur, selv om det ikke akkurat er høyverdig litteratur dette heller. Men nb, det er noen spoilere på wikipediasiden, særlig de som linker videre til de individuelle bøkene.

  Jeg kommer ikke til å lese Twilight, men hadde stor glede av å lese anmeldelsen din.

 10. Skulle ønske jeg hadde oppdaget bøkene da jeg var 13-14 og ikke hadde lest noe særlig god litteratur, da skal jeg love deg at jeg hadde elsket dem mer enn noe annet. Men det gjør jeg på en eller annen måte nå også. De er barnslige, og til tider satt og og nesten ristet på hodet, fordi jeg ble både flau og irritert på Bellas idiotiske oppførsel og tanker. Ordbruken til Stephenie er til tider veldig dårlig, og hun bruker de samme adjektivene om og om igjen. Likevel er det noe med kjærlighetshistorien til Bella og Edward som er utrolig fengslende. Måten Bella virkelig trenger den mannen/gutten på får deg til å bare måtte lese et kapittel til, og så enda et, og et til, helt til bøkene er lest ut, og du sitter igjen med en tom følelse.

  Jeg ble nettopp ferdig med Breaking Dawn, og vet ikke helt hva jeg synes. Som du spoiler i innlegget her skjer det jo litt av hvert i den boken, og det var flere ganger jeg nesten ble lei meg fordi jeg hatet veien boken tok. Idiotisk handling til tider, og de underliggende kristne hintene og de gammeldagse holdningene er direkte plagsomme hvis du bare legger merke til det. Som at faren til Bella må få Sue, naboen, til å lage mat til seg, fordi han ikke klarer å gjøre det selv. (Det er jo såå vanskelig, faen for en idiot.)

  … Jeg er trøtt og har for mange tanker. ^^ Men alt i alt liker jeg bøkene veldig godt, selv om det er mange ting som gjør at jeg ikke liker dem også. Men jeg er veldig glad for at jeg leste dem, og anbefaler dem til andre også. Det er absolutt verdt timene 🙂

 11. hahaha! Jeg starta med akkurat samme holdnig som deg, men er nå blitt til en latterlig superfan. Herregud som jeg skammer meg… 🙂
  Kjempebra blogg!

 12. Jeg så filmen, tror jeg må stjele bøkene til min søster, på tretti år vel og merke, bare fordi det er lenge til neste film. Han er hått. Bella er ikke bra. Jeg satt bare å grøsset over de stygge og kjedelige klærne til Bella mens Edward var perfekt. Drøy story, temmelig teit. Men hvem elsker ikke en altoppslukende kjærlighet?

 13. Godt innlegg. Artig at du anbefaler boka til dem som har god kontakt med sin indre fjortis. Da jeg så filmen satt min indre fjortis og hoppet på stolen, mens jeg selv ble overrasket og litt nostalgisk over reaksjonen hennes. Jeg bestemte meg for heller å lese referatet av de andre bøkene på wikipedia, enn å bruke mange timer av mitt liv på å lese dem selv. Dermed ville jeg heller ikke gi min indre fjortis mulighet til å invadere meg og besette meg som en annen uønsket ånd. Fjortisen er en del av meg, men jeg er fornøyd med at jeg har et distansert forhold til henne.

  Er det ingen andre som får assosiasjoner til Sagaen om Isfolket? Helt klart mange flere «pornografiske» skildringer der, husker jeg rett er det vel en sex-scene i hver eneste av de 47 bøkene. Men det var en hel del «forbudte» menn der også, som var veldig objektivisert. Sånn generelt var de nok maskuline så det holdt i sin fremtoning, så det er kanskje hovedforskjellen? I motsetning til bleke og myke Edward 😉

 14. Takk for et godt innlegg. Jeg ønsker bare å påpeke at Twilight ikke bare leses av fjortiser, men av kvinner i alle aldre. Og ja, de aller aller fleste av oss faller som fluer for kjærlighetshistorien – og Edward.

  Det andre vi faller for, patetisk nok, er Robert Pattinson som spiller Edward i filmen(e). Han har en fantastisk…personlighet. I tillegg til å være verdens hotteste fyr. Og være 22 år. Pytt pytt.

  Jeg valgte å la fjortenåringen i meg ta over og vekke fanjenta i meg til live. 284 fanatiske innlegg på Twilightbloggen min senere angrer jeg enda ikke…

  Go Twilightfenomenet!

 15. Jeg har lest alle bøkene. Gleda meg glugg ihjel til sexscenen og ble så skuffa at jeg slengte boka i veggen og tok meg en kald dusj. *Irritert*

  Anywho, jeg har og forelsket meg i Edward, som alle andre, og har vært sjult støttemedlem av Team Edward som det så fint heter. Helt til jeg kom til bok 4. For Bella og Edwards kjærligeht er fin ja, vi er alle klar over det. Men det kommer til et punkt hvor den ikke er fin lenger. Han er overbesyttende, kontrollerende, diskriminerende og gjør Bella om til en lekedukke som han er redd kan gå i stykker hvis den går ut døra alene. Hun blir behandlet som et barn. Er dette hvordan kjærlighet skal være? Jeg syntes hele Jacob – dramaet var litt slitsomt, helt til Edward gikk meg på nervene. Men alt i alt, så fikk alle det de fortjener, untatt Jacob. Bella liker vi ikke, enough said. Edward er ikke morro lenger han heller, men Jaboc er bare søt. Og jeg er fortsatt skeptisk til hele alien-unge-greia. Jacob fortjener bedre. Bedre enn Bella. Bedre enn hennes jævla creepy alienunge. Go Jacob!=D

 16. Jeg har selv lest hele Twilight-serien, og du har klart å ta handlingen ganske så på kornet. 🙂
  Det er alt for lite sex i den boken. Men hva forventer man med en forfatter som er mormoner.. *grumble*
  Hva Bella og Edward gjelder, så er de jo idioter begge to. Hvorfor velger Bella en skarve vampyr over en varulv? Team Jacob ftw!

  Du har et utrolig flott innlegg^^

 17. Underlig nok plukket jeg opp Twilight på mitt lokale bibliotek for et par år siden, da vampyer fortsatt var i en bølgedal etter Buffy og jeg aldri hadde hørt et knyst om «Twilight-fenomenet».

  Med tapet av Harry Potter ferskt i minne og fortsatt inbitt vandrende i fantasy-seksjonen var jeg bare glad for å finne en semi-dugelig, cheesy potboiler (bøker du leser i et jafs, men aldri så mye som ser på igjen) med vampyer.

  Tre oppfølgere og et helt vanvittig mediakjør senere ønsker jeg hele Twilight-dritten dit peppern gror. Les Sookie Stackhouse (aka True Blood-bøkene) isteden. Der får du sexy vampyrer (minus alle adjektivene) og en smart, jordnær og tøff heltinne som virkelig tar vare på seg selv. Best av alt: ingen mutantbabyer i sikte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.