Tid for twitteratur

Hemingway er kjent for å ha skrevet verdens korteste novelle på seks ord. Alle som har deltatt på skrivekurs vet at skriveøvelser enten handler om å slippe seg helt løs eller å begrense seg veldig.

Twitter er det mest begrensede mediet vi har med sine 140 tegn. Likevel finnes det nok av kreative twitterfolk der ute som bruker kontoene sine til å skrive lyrikk, fiksjon og kortprosa. Arjun Basu skriver twitternoveller. Noen har kjørt igang et digert skriveprosjekt kalt #twitlit.

Noen har et prosjekt kalt TwiHaiku på gang der de skriver poetiske oppdateringer. Hva er forskjellen på twitterprosa og twitterlyrikk? Alle linjeskiftene i lyrikken markeres med /, som for eksempel:

“In the room, the women come and go/talking of Michelangelo”
– T.S Elliot, twitterversjonen

Vil du markere luft, ikke bare linjeskift, slenger du på to //

I tillegg er det mange som skriver med ren fiksjonstwitring, der de twitrer på vegne av en litterær karakter som Raskolnikov, Darth Vader eller Jens Stoltenberg/TulleJens.

Disse twitterstrømmene forteller sammenhengende historier i form av kjappe oppdateringer. I tillegg fungerer de som kommentarer til samfunnsdebatten. Siste oppdatering fra TulleJens er typisk for sjangeren:

Begynner å innse at å omplassere folkene bak regjeringens hijab-politikk til Næringsdepartementet var litt mindre lurt enn jeg trodde.

På mange måter er Twitter det perfekte mediet for å skrive flash-fiction. Twitters rolle i samfunnsdebatten har blitt diskutert opp og ned den siste tiden, men få har utforsket det kreative potensialet på norsk.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle bevege meg ut på et twitteratur-eksperiment de kommende ukene og tenkte at jeg skulle utfordre et par andre folk i slengen. Jeg kunne godt tenkt meg litt skjønnlitterær kvitring fra @binka, @kristine_tofte, @lindkvists, @elisabethic, @rullerusk, @hoodedman og @vrangest, men alle som blir inspirert er velkommen til å slenge seg på.

Prestasjonsangst er forbudt, og du kan velge hva slags sjanger du føler for. Prosa, frie vers, rim og rytme, haiku, l33t-speak – det er opp til deg. Hvis twitteratur-prosjektet slår an, kommer jeg til å samle flash-fiction-eksemplene her på bloggen i slutten av mai. Hvis du får plass til hashtagen #twl (twitterlitteratur) i twitteraturen, blir det du skriver søkbart og lettere å finne.

Er du med, Internet?


19 kommentarer til “Tid for twitteratur”

  1. Jeg har nettopp opprettet en konto på Twitter, og trenger nok litt tid til å venne meg til konseptet. Men supert initiativ har jeg vel lov til å synes? Liker kreative ideer. Ser ikke bort fra at jeg hiver meg på hvis jeg finner fram…

  2. Jeg satt faktisk for en time siden og snoket på Twitter, og vurderte om dette kunne være noe for meg. Jeg bestemte meg for ikke. Men etter å ha lest dette, så kunne det faktisk ha vært morro å prøvd denne vrien 🙂

  3. Åh, så gøy! 😀 Den indre kritikeren min, og sikkert mange andre skribenter sin, er veldig veldig sjefete, så det er tipp topp med prosjekter hvor vi kan øve oss til å hysje litt på den!

  4. Seks ord, heller enn seks bokstaver:

    “For Sale: Baby Shoes, Never Worn.”

    — Ernest Hemnigway

    Godt insj, som vi sier her i militæret 🙂

  5. Elisabeth Iskrem:

    Skriv poesi/kortprosa/fragment som Twitteroppdatering og sørg for at du har plass til #twl, så vi finner den igjen i mylderet. Ellers – legg den indre kritikeren til side. Du har jo mange, mange, mange muligheter til å prøve og feile her (c: Flash fiction = kjapt.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: