Jomfruhinnen? Den finnes ikke

RFSU har en anti-jomfruhinne-kampanje disse dager. Jeg ble oppmerksom på den via Undreverset, og tenkte jeg skulle skrive litt om det rare jomfruhinnebegrepet og hvorfor det både er skadelig og upresist.

Først:

Noen jomfruhinnemyter:

 1. Jomfruhinnen er en hinne som sprekker første gang du har vaginalt samleie.
 2. Det fører til at alle som er jomfru frem til første hyrdestund blør litt.
 3. Jomfruhinnen kan sprekkes ved at du bruker tampong eller onanerer.
 4. Jomfruhinnen sitter langt inn i skjeden, så det er viktig at gutten har stor kuk for å kunne «ta møydommen» på jenta.
 5. Jomfruhinnen kan sprekke på grunn av fysisk aktivitet.
 6. Kjæresten din kan se at du ikke er jomfru på manglende jomfruhinne.
 7. Jenter fra kulturer der det er viktig å ha en jomfruhinne, kan få konstruert en ny gjennom operasjon.

La oss slå i stykker mytene en for en:

1. Jomfruhinnen er en lukket hinne som sprekker:

Nei, jomfruhinnen er ingen «hinne», den er en krans av bløte hudfolder som befinner seg en centimeter inn skjeden. På svært små barn overlapper hudfoldene hverandre og er ganske tykke. Fra seks-syvårs alderen er kransen blitt svært tynn og full av et eller flere små hull. Når du når puberteten, er kransen så utvidet at du ikke kan se om en person har hatt sex eller ei under en gynekologisk undersøkelse.

Noen svært få jenter blir født med heldekkende eller jomfruhinner, som må snittes opp av en gynekolog så menstruasjonsblodet skal kunne renne ut. Men ideen om at en skadet jomfruhinne kan være et bevis på seksuell aktivitet gjelder bare når man undersøker svært unge jenter ved mistanke om seksuelle overgrep. Her er et bilde av ulike, «intakte» jomfruhinner:

jomfruhinne

2. Er du jomfru, vil du blø første gang du har samleie:

Nix. Under halvparten av alle jenter som ellers ville blitt definert som jomfruer, blør ved første samleie. Grunnen til at noen blør er ikke at jomfruhinnen sprekker, men at kransen inne i skjeden får en liten rift. Denne riften oppstår ikke fordi det er første gangen hudkransen inne i skjeden utsettes for penetrering, men fordi jenta er for tørr og anspent.

Jomfruhinnen utvides når jenta blir seksuelt opphisset, men for tørr og hard penetrering kan skape en liten rift. Riften gror etter omtrent et døgn, så hele ideen om at du sprekker og blør for deretter å være endret i underlivet, er ganske merkelig.

3. Jomfruhinnen kan sprekkes ved at du bruker tampong eller onanerer

For å gjenta meg selv: Jomfruhinnen sprekker ikke, den utvides. I tillegg utvides den hormonelt av det faktum at du er kjønnsmoden. Gynekologer kan ikke avgjøre om du bruker tampong eller onanerer ved å se på jomfruhinnen din. Du blir kjent med din egen kropp ved å bruke tampong og å onanere, som igjen gjør at du vet hvordan du skal utvide jomfruhinnen.

4. Jomfruhinnen sitter langt inne i skjeden, og derfor må gutten ha stor nok kuk til å kunne «ta» den.

Verdens rareste myte. For det første sitter jomfruhinnen her. Du ser den som en del av skjedeåpningen.

skjedekrans

Siden det handler om å utvide en åpning, spiller ikke penisstørrelse noen rolle fra eller til.

5. Jomfruhinnen kan sprekke på grunn av fysisk aktivitet, som trening.

Nei, dette finnes det ingen beviser for. Det er en rendyrket myte.

6. Kjæresten din kan se at du ikke er jomfru på grunn av manglende jomfruhinne

Nei, selv ikke gynekologen kan bedømme om du har hatt samleie før ved å undersøke jomfruhinnen.

7. Du kan få konstruert en ny jomfruhinne kirurgisk.

Nei, du kan ikke det. Siden jomfruhinnen ikke finnes, får de aller fleste jenter som går til legen for å be om noe slikt et par timer terapi istedet. Hvis jenta ikke går med på å løse problemet uten kirurgi, blir det sydd et par, små sting i kransen rett før bryllupsnatten.

Dette er mest for at jenta skal føle at legen har gjort noe, siden hinnen er i svært bløtt matriale og det blir litt som å «sy i smør». Stigene faller ut og det kan ikke garanteres noen blødning. Ingen får en «ny» jomfruhinne, fordi de aldri hadde noen jomfruhinne i utgangspunktet.

Du kan lese mer om jomfruhinne-myten i dette heftet fra RSFU.

Hva skal vi si istedenfor jomfruhinne?

Jomfruhinne er et misvisende ord. For det første er det ingen hinne i skjeden, for det andre er det ikke noe fysisk hinder som avgjør om du er jomfru eller ikke. Borte hos Undre diskuterer de ordet «skjedekrans», en direkte oversettelse av det svenske ordet «slidkrans», som RFSU insisterer på å kalle jomfruhinnen. Jeg har ingen gode forslag. Hva synes dere?

Jomfruhinnen er et godt eksempel på et gammeldags, puritanistisk syn på kvinners seksualitet. Du forklarer et fysisk fenomen med at det er en hinne som beskytter jenters uskyld. I realiteten handler det hverken om skyld eller uskyld. Det er bare en slimhinne-flapp i skjeden som blir mindre fremtredende i puberteten og borte etter at du har fått barn.

Puritanisme vs biologi = 0-1

24 kommentarer til “Jomfruhinnen? Den finnes ikke”

 1. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, både over språket vårt(skom kaller damedeler for «skamben», «jomfruhinne» og andre misvisende ting), over synet på kvinnekroppen, og om mine egne og andres vrangforestillinger rundt kvinnelige fenomener. For ikke å snakke om manglende eller rett og slett bare feil undervisning i skolen(eller noen andre steder). Har nettopp blirr ferdig med boka di, og synes jeg har lært mer av den enn jeg noensinne har lært av foreldre eller skole. Takk!:)

 2. Tilbakeping: Visste du at “jomfruhinnen” ikke eksisterer? (RFSU vil ha vekk jomfruhinnemyten) « Undreverset

 3. Mad Mullah Hastur:

  Det er en usann forestilling at et ord har samme mening i alle kontekster, humrer litteraturviteren til folkloristen.

 4. Jeg har landet på at jeg synes det er helt på sin plass å bli kvitt hele «jomfruhinne»-ordet. Det er faktisk bedre å kalle en spade for en spade og en skjedekrans er et mye bedre ord enn «jomfruhinne» fordi det bedre beskriver hva det er vi snakker om her.

  Seksualopplysning ftw!

 5. Jeg skal ikke påstå at jeg er definisjonen på normal her, jeg har overhodet ikke peiling på hvordan det står/stod til med andre, men med meg så kunne man se forskjell på før og etter første samleie. Jeg var en nokså aktiv benytter av håndspeil og kunne tydelig se på meg selv at jeg hadde en hudfold der. Jeg blødde, men det var ikke fordi jeg ikke var våt eller fordi penetreringen var for harhendt. Jeg var heller ikke spesielt anspent.

  Såå, det er ikke alt som er slik du påstår at det er. Ikke for det, å knekke myter er jo en bra ting, men man bør kanskje passe seg for å skape nye i samme slengen.

 6. Takk Virrvarr! Hvorfor lærer vi ikke dette så skolen?

  Anna: Nå skrev heller ikke Virrarr at ingen jomfruer blør. Hun skrev at under halvparten av alle jomfruer blør ved første samleie, og det på grunn av et rift. Forøvrig kan du også begynne å blø under samleie selv om du er aldri så lite jomfru.

 7. Interessant, som det meste annet du skriver.

  Imidlertid synes jeg dette var litt vel bastant lesning.

  Min første gang forløp seg en gang jeg var både våt og opphisset. De første sekundene var penetrering vanskelig, før han til slutt «fikk den inn», det skjedde helt plutselig. Da begynte jeg å blø. Ikke i strie strømmer, men slik at jeg burde hatt et truseinnlegg i etterkant.

  Rift og småblødning pga tørrhet har jeg hatt senere, men aldri har noe liknet den første gangen, hverken mht blod eller hvordan det føltes der og da og etterpå. Dagen etter var jeg også meget øm.

  Det var definitivt noe som brast. Om det var en hinne eller en krans blir for meg poteito, potato.

  For meg er ikke dette noe stort tema, alle kvinner er ulike og jeg antar de dette er vikitgst for er de som per def. MÅ være jomfru når de gifter seg. Fair enough.

 8. Wow, dette var nytt for meg. Når jeg var liten fikk jeg høre at jenter ikke burde gå i spagat, for da kunne jomfruhinna briste…akkurat som om det var noe vi trengte? Jeg er bare 34, men føler at jeg vokste opp på 50-tallet når jeg leser dette her. Takk!! Må vi kalle det for noe i det hele tatt? Jeg har alltid hata det ordet uansett.

 9. Hmm, jeg blødde litt under/etter første samleie, men jeg tror det kom av tranghet+tykkelse og dårlig tålmodighet. Det var jævlig fønni i grunnen 🙂 Som vi sleit for å få kommet i gang 🙂 Lo godt den kvelden, men det svei litt etterpå….

 10. Haha! Dette minner meg om da jeg var omtrent 11 år gammel og jeg og to andre jenter satt bak en diger stein på stranden med bikinibuksene nede og famlet og lette etter våre sagnomsuste jomfruhinner! Vi fant ikke hva vi lette etter, men jeg synes å huske at åpningen var nokså trang som man kan forvente på den alderen. Mulig det er her noen av mytene kommer fra; i de «gode, gamle dager» var det jo ikke ukjent at jenter ble giftet bort svært unge, og da var vel mer av denne hudfolden eller kransen intakt og sannsynligheten for å blø under første samleie var større.
  Likevel forstår jeg det sånn at i alle kulturer hvor blod på bryllupslakenet er viktig er det også godt kjent at svigerforeldre ikke kan se forskjellen på jomfruhinneblod og blod fra et kutt på fingeren, eller engang menneskeblod og kyllingblod. Mennesker er flinke til å finne løsninger på allslags problemer, selv om problemet er utrolig dumt og løsningen enda dummere.

 11. «blautringen» ?
  -trodde lenge at hjerteklaffer så helt annerledes ut enn de er også.., men ikke så mange myter rundt dem kanskje;s

 12. Det er dette jeg liker ved bloggen din, Ida. Du tar opp temaer svært få vil sitte i søkelyset, og opplyser oss andre jenter. Fantastisk innlegg, du er rett og slett tøff.

 13. Oi, dette ante jeg ikke! Er vel en av de som har gått rundt med en haug av vrangforestillinger jeg da! Bra innlegg! 🙂

 14. Takk for denne. Noen fakta var velkjente, noen litt mindre kjente, mens nr. 7 var rystende og egentlig helt utrolig. (Men alle treffene jeg fant som forklarer hva jomfruhinnerekonstruksjon faktisk er, er enig med den RFSU-pamfletten, så da må det vel være sant.)

  Så til ordbruk.

  Det går vel an å si «hymen»?

  Det har (så vidt meg bekjent) ingen uheldige konnotasjoner. Dessuten er det et ord som er kjent fra før, noe som er en stor fordel hvis man vil få folk til å begynne å bruke det. (Eller begynne å bruke det på nytt.)

 15. Hmm, hymen er jo et ord som er sterkt knyttet til ekteskapsinngåelse, det kommer fra den greske guden Hymenaios som i følge tradisjonen måtte være til stede ved alle bryllup. Derav å smi i Hymens lenker.

  Vi trenger vel strengt tatt ikke kalle det noe som helst om det egentlig ikke er der. Good riddance med hele den der kjipe jomfrudommen altså…

 16. Jeg synes det er flott å lese innleggene her,for jeg tenker at når mennesker har et så avslappet og naturlig forhold til sitt seksualliv, så er de også frie sjelelig.
  Det er ikke for ingen ting at mange religioner konsentrerer nesten all oppmerksomhet om seksuallivet. Det å skulle gjøre noe med at mange mennesker lever i ydmykende fattigdom,kalles politikk,og det har religionene ikke noe med. Ved å få kontroll over seksuallivet,får de også kontroll over resten av personligheten. Dermed kan de forskjellige lederne i gudens sted får tilfredsstilt sin maktglede.

 17. Artig lesning! Det fikk meg til å tenke på «Det ubeskrevne blad» av Karen Blixen, hehe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.