Skeptikerskolen: Go Gunn Hild Lem!

Gunn Hild Lem, i bloggerby bedre kjent som Arachne, har vært ute i VG og gjort den jobben vi skulle ønske journalistene gjorde selv når de intervjuet alternativbevegelsen og fanskaren deres: Forklart hvorfor dette våset ikke virker, og at å bruke tiden din på sånt mens du er syk heller gjør deg sykere.

Hun tar utgangspunkt i alle tilbudene hun fikk da Steinar Lem fikk kreftdiagnosen. Hun forteller om den håpløse situasjonen du står i som pårørende når en du er glad i er uhelbredelig syk og alle vil selge deg mirakelkurer.

Som folk rundt meg sa etter å ha lest intervjuet: «Så utrolig bra at hun går ut og sier det som det er. Vi ble utsatt for tilsvarende press da en vi var glad i lå for døden.» Det er faktisk ikke ok å tjene til livets opphold ved å utnytte syke menneskers håp om mirakler. Mirakler som gjerne kan koste en million kroner.

Gunn Hild går også gjennom konkrete terapiformer og hvorfor de ikke virker:

B17 er ikke noe vitamin, det er gift. Det har ikke vist noen effekt, ingen studier har vist det. De påstår at de ikke har noen bivirkninger, men det inneholder cyanid og det har bivirkninger, sier Lem.

(Markedsføring er alfa og omega, ikke sant? Cellegift heter jo faktisk cellegift. Alle skjønner at det er litt kraftig kost. Vitamin B17, derimot, høres friskt og sunt ut. Cyanid? Not so much.)

Sist, men ikke minst, påpeker Gunn Hild svakheten i medienes dekning av mirakelhelbredelser: De fleste av dem er døde etter få år, og grunnen til at vi ikke får vite det? Det skrives ikke noen oppfølgingssaker.

Noe av det beste med utspillet, er at det hun henvender seg til pårørende som står i samme situasjon som hun har vært i. Tenk om du ikke valgte riktig når du ikke benyttet det av tilbud som påstod de skulle redde den du var glad i? Utspillet er støtte til alle dem som velger bort de dyre «mirakelkurene» like mye som det er sårt trengt folkeopplysning.


14 kommentarer til “Skeptikerskolen: Go Gunn Hild Lem!”

 1. Bare slik apropo:

  Skaperne av South Park har lekt seg med de katastrofale følgene av alternativmedisin i sesong 4, episode 7. Jeg simpelthen elsker hvordan de klarer å pakke samfunnskritikk inn i humor. Anbefales! 🙂

  Og forøvrig hadde D2 en lengre artikkel om alternativ behandling med fokus på kurer som skulle rense gifter ut av kroppen. Gal, gal verden.

 2. Eg trur eg nevnte det i bloggen til Gunn Hild: Dei einaste kommentarane eg såg naudsynt å slette på gamlebloggen min var dei som promoterte alternativ behandling til Synnøve.

  Synnøve var klokkeklar: Ho la livet sitt i hendene på legane på Haukeland.
  Ho valgte å tru på at dei som hadde lengst utdanning, mest erfaring og størst ressursar også var dei som best kunne hjelpe.

  Ikkje alle som er livstruande sjuke klarar å tenke slik, og mellom anna Iskwew har skrive viktig og fint om rovfiske i fortvilelsens hav.

  Takk, Gunn Hild, for å bruke stemma di.

 3. Så bra at du tek opp dette, Gunn Hild. Eg blir så provosert av desse folka som har all verdens kreative forslag, og det er ikkje berre kreft dei kan helbrede. Berre det å la ein dødssjuk person vente i halvannan time! Og i tillegg ta betalt!

  Så bra at dette rann ut, du har mi fulle støtte, for det det er verd. :klem:

 4. Tusen takk Virrvarr! Dagen har vært smått absurd. Jeg har forsøkt og forsøkt å skrive kronikk om dette, men hodet er fullt av sorg og bomull. Jeg klarer ikke skrive blogg engang. Så ringte Francis fra VG og alt bare rant ut…før de ringte fra P4 og Radio Norge og Dagsrevyen (det kom ikke, men kanskje kl 21?) Jeg kunne sikkert navngitt flere, men Rognlien provoserte meg mest. Han er utdannet lege og tok 1500 kr for våset vi måtte vente så lenge på.

 5. Bra intervju. Men Gunn Hild Lem bør navngi alle de kvakksalverne og ikke bar Rognlien

 6. For å sitere meg selv: “Gunn Hild Lem fremstod gjennom Steinar Lems dødsleie med en integritet og styrke som var og er dypt beundringsverdig. Nå tar hun i et intervju med VG et knallhardt oppgjør med de mange mirakelkurene mot kreft som kolporteres av mennesker med, for å si det på en meeeeeeeget høflig måte, vesentlig mindre integritet enn henne.”

 7. Takk Allah, Jesus, hvermann og Jørgen Hattemaker for Gunn Hild/Arachne – hun redder nok noen liv og mange, mange penger her.

  Sceptics OHOY!

Legg inn en kommentar

%d