Om å slippe taket og komme tilbake

Jeg trodde jeg var bedre. Legen trodde jeg var bedre. Svigers trodde jeg var bedre. Jeg ble sendt hjem fra sykehuset med antibiotika og begynte å gjøre meg i stand til bryllupet jeg skulle i. Jeg dro til frisøren og følte meg kvalm. Jeg ble klippet og følte meg kvalmere.

Jeg seilte gjennom Torvbyen og kjente at jeg frøs. Termometeret under klokken viste 32 varmegrader. Jeg ringte svigerfar og ba ham hente meg, men hadde segnet om før han fant meg.

Resten er blaff av nålestikk og feber. Akuttmottaket luktet krise. Det var flombelysning og sykepleiere som stormet gjennom gangene, leger som kjeftet og laboranter med blodprøvetraller som kjørte radiobil mellom portørene.

«Førti komma fem» sier sykepleieren over hodet mitt. «Den stiger fortsatt» Jeg ligger under dynen og hakker tenner mens alle vinduer står åpne og folk svetter så de får våte striper på ryggen. Jeg vil synge, jeg prøver, jeg har stemme, men ordene forsvinner. Jeg leter og leter, men selv ordene i sanger jeg har kunnet fra jeg var liten glipper mellom fingrene og lar melodien stå naken igjen. «Hva gjør feberen med hjernen min?» tenker jeg. «Hva gjør feberen med hjernen min?»

De tar CT, røntgen, to dusin blodprøver, måler bakteriekulturen i halsen, sender meg på full gynekologisk undersøkelse, jeg får se alle organene mine på ultralyd, de tapper flaske på flaske med blod, det skal stå varmt til bakteriene vokser frem, hvis de vokser frem, de gir meg vann og antibiotika intravenøst. Jeg svetter ut en seng på en time.

Når de flytter meg ut av akuttmottaket til et sted jeg kan være lenger, kjenner jeg at det lukter stille død omkring meg. De har ikke ventilasjon på sykehuset Østfold. Folk med alvorlige sykdommer blir sykere i varmen, og sykehuset er kanskje det varmeste stedet. Jeg er jo heldig, jeg fryser, mens rommene rundt meg er fullt av gamle mennesker som surkler og svetter, hoster og må skiftes på. Vi har den samme typen senger, samme typen navnelapper, makne skjorter, makne dryppstativ. Forskjellen ligger i hud og helse, alder og alvorlighetsgrad.

Sykepleierne er en blanding av hjelpepleiere og flyvertinner her oppe i de varme, urinstinkede gangene. «Isvann? Noen som vil ha isvann?» Alle vil ha isvann. Alle vil ha sin egen vifte ved siden av sengen. Heten er en sykdom i seg selv.

Jeg føler meg litt utilpass der jeg ligger. Alle de andre pasientene er gamle og har ingen besøkende. Jeg har minst en virrvarrvokter ved sengen til enhver tid, noen holder hånden min uavhengig av besøkstid, pleierne har sagt det er greit. Alle de andre pasientene her har kreft eller langt fremskreden kols eller kuriøse lidelser som gjør at de forsvinner snart. Jeg skal ikke dø, jeg skal ikke noen ting, jeg skal bare ligge her i sengen og se i taket mens de setter sprøyte etter sprøyte og spør om det går bra, jeg har mistet oversikten over livet mitt, jeg vet ikke hvilken dag det er, jeg har glemt at jeg har en blogg, en epostadresse, et liv der jeg ikke har feber og sykehusklær.

Jeg har ett dikt på hjernen som surrer igjen og igjen: Tulips av Sylvia Plath

They have propped my head between the pillow and the sheet-cuff
Like an eye between two white lids that will not shut.
Stupid pupil, it has to take everything in.
The nurses pass and pass, they are no trouble,
They pass the way gulls pass inland in their white caps,
Doing things with their hands, one just the same as another,
So it is impossible to tell how many there are.

[…]

They bring me numbness in their bright needles, they bring me sleep
Now I have lost myself

[…]

I have let things slip, a thirty-year~old cargo boat
Stubbornly hanging on to my name and address.
They have swabbed me clear of my loving associations.
Scared and bare on the green plastic-pillowed trolley
I watched my teaset, my bureaus of linen, my books
Sink out of sight, and the water went over my head.
I am a nun now, I have never been so pure.

«Vi fant problemet på CT-bildene til slutt!» sier legen fornøyd. «Du har ikke kreft, gudskjelov» Jeg ser dumt på ham. Kunne jeg hatt kreft? Burde jeg vært redd for kreft der jeg lå? Han følger ikke opp utsagnet, han bare fortsetter å snakke om lymfekjertlene i magen og at de er hovne, det er litt som å ha halsbetennelse i magen, jeg skal ta mer antibiotika, jeg kommer til å bli frisk.

Så trekker de ut nålene og jeg får dra hjem. Jeg sitter her og leser bloggen, sjekker eposten, går gjennom RSS-leseren og er litt forundret over at verden finnes. Fine verden, fine folk, fine steder, fine overopphetede sommeren og fine hagen til svigermor som er full av roser og jordbær. Hei, verden. Hei, livet som pleier å være mitt. Jeg er tilbake i en fersk, ustø versjon. Jeg har så vidt fått mine egne klær og hodet over vannet.


22 kommentarer til “Om å slippe taket og komme tilbake”

 1. Det skal du ha, du gjør det skikkelig når du skal bli syk. Ikke noe diskre snufsing eller lett hoste, du tar den helt ut. God bedring.

 2. Huff, så skummelt. Det var godt at de scannet deg fra topp til tå og fant “synderen”, da.
  Det er nesten overflødig å si det – men du skriver altså innmari godt. Innmari!

 3. SOM du kan skrive! Hadde savnet deg på twitter, – min i morges fikk Sonitus meg hit i en fart. Pass på lymfeknutene dine som skal passe på deg.

 4. fint å lese, godt at du er attende, gler meg til fleire tekstar, ønskjer deg alt godt og ein god porsjon skugge

 5. Vår velgjødde skribent er tilbake! Jeg signerer på at det er forferdelig varmt om dagen.

  Digresjon: Fikk tannpine av det slemme slaget i natt, utenfor rekkevide av fire paracet. Men gode råd viste seg å være ganske så billige! Alt som behøvdes var en pakke med nelliker. Faktisk bare en enkelt nellik. Den tygget jeg, samtidig som jeg forsøkte å holde spyttet innabords. Jeg tok ikke sjansen på å svelge. Men da brekningsfornemmelsene tiltok, så jeg meg nødt til å kvitte meg med nellik-restene. Men det virket. Som det virket! Det er visst det samme stoffet i nelliker som i bedøvelse. Og smaker omtrent det samme også. Nam. Jeg er herved henfallen til new age.

  Håper du slipper noen varige men. Ta vare på deg selv, dude.

 6. Oioioi! Kjære vene – dette var da … du må være sliten? Masse feber og litt av en hurlumhei! Sender noen varme tanker og ønsker deg veldig god bedring! Herlighet, hva du utsettes for – fra det ene til det andre. Takk for fin og følsom post, og pass godt på deg selv nå! 🙂
  Klem

 7. Bare positivt å si om føden på SØF, men det er vel ikke der folk flest oppholder seg… Godt du er tilbake igjen. 🙂

 8. Noen burde lage t-skjorten “Jeg overlevde Sykehuset Østfold”. Den vil bli en slager.

  Godt å ha deg tilbake, men nå passer’u på’ræ sjæl, hører’u?

 9. Og selv når jeg tror jeg vet hva du kommer til å skrive blir jeg overrumplet av teksten din, Ida! Jeg griner mens jeg leser. Godt at du er i normal gjenge igjen!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: