Smartere miljøløsninger

Da jeg var liten miljøvernaktivist, likte man å dra en skillelinje mellom dem som mente miljøproblemene først og fremst måtte løses ved at folk reduserte eget forbruk og dem som mente at miljøproblemene først og fremst ble løst gjennom store samfunnsendringer og reformer.

Jeg har alltid vært «Ja takk, begge deler!»-damen. Det hjelper lite å bruke bærenett istedenfor plastpose når regjeringen går inn for gasskraftverk uten rensing, men det blir ikke mindre plastavfall om de bygger ut vindmøller over hele landet, heller.

Siden jeg ikke gidder å vente på at Oslo kommune skal la meg resirkulere plast og at det skal komme en plastposelov som vil gjøre like store endringer i vanene våre som røykeloven, kjøper jeg veldig stilige bærenett og sørger for å være bittelittegrann i forkant.

Genrelt sett finnes det to typer miljøtiltak du kan gjøre hjemme. Det ene går ut på at du bruker mindre av noe, eller bare kjøper miljømerkede og økologiske varianter. Det andre går ut på at du bytter ut et dumt produkt med et litt smartere produkt.

Jeg skal innrømme at det er den siste varianten som gjør meg i best humør. Jeg liker at vi finner opp nye, bedre løsninger på gamle, dårlige vaner.

Her er fem smarte miljøprodukter:

 • Naken shampo og balsambar.
  Nei, vanlig butikkshampo er ikke så veldig kult. Ikke bare kommer det i plastbeholdere du ikke kan bruke på nytt – de inneholder masse gruff som først og fremst forsvinner ned i sluket. Lush har shampo og balsam i ett og samme såpestykke, og det er fullstendig fritt for kjemikalier, i tillegg til at det ikke er testet på dyr.

  Shampobar fra Lush

  Shampostykket kan bo i en fin tinnboks du kjøper med for en tier. Når det er slutt på shampoen, kjøper du et nytt stykke til boksen. Hørte jeg noen si: «Dramatisk reduksjon i plastforbruk?» Akkurat.

  Tinnboks fra Lush

 • Nett til frukt og grønnsaker: Ja, du vet at du kan bytte ut plastposer med bærenett. Du vet at det er lurt å kjøpe nakne produkter uten masse emballasje rundt. Men selv når du kjøper nakne frukt og grønnsaker, putter du jo dem i en tynn plastpose så de kan veies i disken.

  Dette produktet er gjennbruksposer i malarianetting du tar med i bærenettet og putter grønnsakene i istedet. Posen er gjennomsiktig og veier ittno mer enn den tynne plastposen du bruker til vanlig. Best av alt: Du kan vaske grønnsakene gjennom posen når du kommer hjem, siden netting som kjent er hullete.

 • Kaffesil: Du har tesil. Den kan du bruke tusen ganger. Også har du kaffefilter du bare kan bruke én gang. Alle ser at dette ikke er smart design. Kjøp en kaffesil i metall og bruk istedenfor kaffefilter. Igjen og igjen og igjen og igjen. Kaffesil
 • Mensbeger: Ja, en del synes det virker litt sært. Fremdeles: Hadde mensen vært et fenomen som ble introdusert i dag og vi skulle finne gode måter å ikke blø gjennom klærne på, hadde alle brukt mensbeger og Libresse hadde ikke hatt noen forretningsidé. Det finnes stilige tøybind også, selvsagt. Jeg har skrevet mer om mensbeger her.
 • «Nei til uadressert reklame»-klistremerker. Det er nesten ikke et produkt en gang. Du bestiller, klistrer og reserverer deg mot 45 kg ekstra papiravfall i året. Er du lur, går du inn og avbestiller telefonkatalogen, også. Fordi du har Internet, for pokker.

Så enkle tips at selv at de som er skeptiske til klimaendringene burde kunne bli entusiastiske. Du kan ikke argumentere mot at forsøplingen er menneskeskapt, tross alt.

51 kommentarer om “Smartere miljøløsninger

 1. Stor fan av både naken sjampo (og ordentlige såpestykker i stedet for vaskegreier på flaske) og menskopp her, og så klart ikke sneglespam. På vurderingsstadiet når det gjelder fruktnettene. Hurra!

 2. Rikke: Det var eg òg, heilt til eg bestemte meg for at det ikkje kosta så mykje å prøve det! 🙂 Det er verkeleg ganske greitt! 🙂

 3. Bra, Virrvarr! Dei netta til frukt – kvar får du tak i dei? Eg er jo profesjonell shoppar, så eg brukar å ha oversikt over slike greier, men dette har eg ikkje sett.

 4. Ahoi, de nettingposene virker kjempesmarte. Jeg spør som Alt Godt; hvor får man tak i de? Og kaffefilteret? Jeg vil ha!

  Når det er sagt; tre ganger hurra for Trondheim kommune som har skjønt at man må resirkulere plast! 😀 Får håpe at de andre kommunene følger etter!

  1. Jeg er også et presskannedyr, og det er veldig best. Likevel er kaffesilen en fin oppfinnelse, me thinks. Tenk på alle kontorene der ute osv ^_^

   1. Forøvrig bruker jeg vaskbare tøybind i ubleket, økologisk bomullsfrotté. Har brukt det i ca tre år nå, og kunna aldri gått tilbake til kjøpebind. Komforten er fantastisk!

    Ellers kan jeg anbefale vaskenøtter:
    http://www.vaskenotter.no/

 5. Avarielle er luksusdyr, og skeptisk av natur… Vil ikke flerbrukskaffefilter ødelegge aromaen til kaffen min? Og funker de stilige shampo/balsam barene til det lange, tykke håret mitt? Er fryktelig nysgjerrig, men mektig skeptisk til om de er så fantastiske. Noen med langt hår som har prøvd?

  Mensbeger kommer jeg aldri til å prøve, det kan være så flotters det bare vil, uten at det noensinne kommer til å ha noe med meg å gjøre, og sånne nett til grønnsaker skal bestilles så fort som mulig. Noen tips til hvordan forklare halvdelen at de posene ikke er til å kaste når man kommer hjem fra butikken? Han er veldig flink til å ritche opp alle former for poser. Tror ikke disse nettene slipper unna.

 6. Klipp og lim fra siden du lenket til:
  Sodium Lauryl Sulfate, … Cetearyl Alcohol & Sodium Lauryl Sulfate, Glyceryl Stearate & PEG-100 Stearate, Propylene Glycol, Perfume, …, Stearic Acid, …, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Bromide, …

  Er ikke dette kjemikalier? Syns jeg ser mange av disse navnene på vanlig sjampo og lignende. Jeg bruker natron til å vaske håret med, men det har jeg allerede diskutert i en annen post du skrev, så jeg skal ikke spamme mer om det her ^_^

  De andre tingene du skrev om har jeg allerede, bortsett fra nett til frukt og sånt. Jeg tenker at siden det skal vaskes uansett er det ikke så farlig om det ligger på båndet uten pose først. Bortsett fra tomater. Men de posene har jeg brukt opp etterpå, til å frakte våte tøybleier hjem fra barnehagen. Engangsgjenbruk >.>

  1. «Kjemikalier» er et litt teit ord av meg å bruke. Poenget er at butikkshampo inneholder silikon for å gjøre håret glatt, «vitaminer» fordi det høres fancy ut etc etc (sjekk gronnhverdag.no for tester av ulike produkter). Mye kosmetikk inneholder også hormoner og hormonendrende stoffer du tåler helt fint, men som ikke naturen har så godt av. Så ja – all såpe inneholder litt alkohol, salt, glyserin etc, men ikke samlesekken av sære ting jeg oppsumerte med et upresist begrep.

   1. Kjemikalier er heller ikke per definisjon farlig, på akkurat samme måte som naturlige ting per definisjon ikke er ufarlige. Noen av de giftigste og mest irriterende stoffene vi kjenner til, er 100% naturlige 😉

 7. Nett til frukt og grønnsaker har jeg ikke hørt om før. Smart 🙂 Det eneste jeg angret på med «Nei til reklame»-lappen, var at jeg ventet så lenge med å be om en.

 8. Og så burde de lage et bedre alternativ til søppelposer. Min erfaring er at de aller fleste synes maisstivelsesposene er noe herk og at de heller kjøper ekstra bæreposer i butikken til søppla.

  Vet du om noen bra alternativer her?

 9. Hurra for smartere miljøløsninger -her var det mange gode tips:) (hjølpes- er det ikke mulig å sortere plast i Oslo? Jeg er ikke på Facebook selv, men dette må da være noe å lage en sånn underskriftskampanje på- og da er vel fjøsboka stedet for å få gjenomslag har jeg hørt? Idéen er gratis)

  Jeg skal (prøve å) være kort:

  Plastposer til å ha søpla i (til Martine Votvik og andre interesserte): Det er billigere og litt mer miljøvennlig å kjøpe en rull med plastposer uten trykk/reklame enn å kjøpe bæreplastpose med butikklogo på.

  Ad sjampo og kjemi: Alt på denne jord har en kjemisk oppbygging. Kanskje det menes at kjemikaliene i sjampoen ikke genhermer, er kjapt nedbrytbare i naturen eller framstilt i en miljøsnill prosess? Kudos til emballasjeminimum uansett!

  Miljøekstremisttips til hårvask: Vent en dag med å vaske håret -du aner ikke hvor fin du er med hatt, sjal, pannebånd, skaut eller kreativ håroppsetting før du har prøvd:-) Det er en (u)vane at håret skal være nypolert til en hver tid. Hverken hår eller hodebunn fryder seg:(

  Miljøfundamentalisttips til hårvask: Slutt med det. Skyll håret godt med vann. Har ikke prøvd det selv, men rykter sier det fønker.

  Til tilbudsjunkier som MÅ ha oversikt over gode kjøp -skaff dere «ingen reklame takk» på postkontoret læll og følg med på http://www.tilbudsweb.no.

  Bilkjøring er IKKKKKKE miljøsnilt. Jeg får likevel frukt og grønt (og te og kaffi og nøtter, linser, bønner, tørket frukt, sauser og masse annet digg) kjørt til døra regelmessig. Slik sparer jeg mange turer til butikken (og unngår dermed unødvendig småkjøp og bilkjøring), varene er økologiske, jeg vet ikke bestandig hva jeg får så det er litt julaften hver gang oooooog det smaker vansindig godt:-) Jeg bestiller stasen her http://www.okomat.no/ siden jeg er trønder. Oversikt for resten av landet: http://www.okomatnorge.no/

  Og apropos bilkjøring: Hvis du MÅ: http://www.gronnhverdag.no/Nettsider/Groenn-Hverdag/Tm/Transport/Tips/Bildeling

  (www.gronnhverdag.no har andre tips også)

  Ett tips til: Neste gang du får lyst til å kjøpe et glossy magasin: Lån ett på biblioteket. Gratis!:-)

  Men huspå uansett: Det mest miljøvennlige er å IKKE kjøpe.

  Takket jeg for fin blogg? Takk takk!:-)

 10. Oslo kommune har slik jeg har hørt ikke resirkulering av plast fordi søppelet brukes til fjernvarme og plast øker energiutbyttet.

  1. Oslo har ett prøveprosjekt med innsamling av plast. Personlig leverer jeg min plast i en container på kjelsås.

 11. æsj, hvis dette er miljøvern så avstår jeg… Må si jeg unner meg luxus og nyter livet, om det ikke er værre ting jeg gjør enn å kjøpe bind og shampo i flaske.
  sånn gjenbruks kaffefilter har jeg brukt før, det er et hærk å vaske rent og ser motbydelig ut etter en ukes bruk, og kaffen smaker kattepiss… nei takk.

  1. Embalasjeforbruket til en enkelt nordmann i året er så enormt at det er vondt å tenke på – her hjelper det faktisk at enkeltpersonene gjør en innsats. Og det er så viktig!

   Kjøp en presskanne – det er miljøvennlig og kaffen blir (etter min smak) uendelig mye bedre:) Sånn kan du unne deg luksus uten å la det gå på bekostning av miljøet!

 12. Til Valgerd:

  Huff jeg ble litt småsnurt på deg, jeg. Hvorfor?

  Det er miljømessig ganske ille å kjøpe bind og sjampo på flaske, så hvis så mange som mulig kan la være så gjør det en forskjell. Miljøbelastning er temmelig stor når det kommer til produksjon av «ingrediensene» til bind og sjampo og emballasje til disse produktene. For ikke å snakke om transportkostnader og avfallshåndtering. Hvis du vil vite mer om dette så er det skrevet mye om det. Jeg tillater meg å ta deg i skole, hvis du gidder, da;-) (ooops litt passivagressiv der):

  Se her http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008073104141 et stykke ned på side 96 og forts på 97 eller med teskje fra s 31 og utover.

  Uansett: Nyt livet, ja. Så mye som mulig:-D

 13. jeg pleier alltid å ha med meg sekken når jeg skal i butikken, det er mye deiligere å bære ting på ryggen enn i upraktiske poser, de posene jeg allikevel får med meg bruker jeg til søppelposer og slikt, kan ikke huske sist en tom pose bare ble kastet.

  ting på badet er det verre med.. jeg bruker jo endags linser hver dag og engangs høvler til barbering osv.. men det er er jo småpirk, jeg er definitivt samfunnsendringer og reform typen.

  tenk hvor mye mer effektivt det var om man innførte 5øre pant på plastflasker i india f.ex

  appros pant burde det også være mulig å pante svenskebokser for 50øre i norge.. eller 10øre.. eller bare ta imot de jævla boksene gratis istedenfor å måtte kaste dem…

 14. æææh! Jeg har jo flytta fra Trondheim, åh, hvordan kunne jeg flytte fra deilige byen?!
  Forresten så sorterer Horten kommune også plast, så…
  Trodde alle gjorde det, jeg…menmen…
  Jeg har ihvertfall skikkelig lyst på en sånn sjampo-bar, det eneste jeg lurer på er hvor mange vask man får til med en sånn…den ser jo ganske stor ut…

 15. Robin: går ikke svenskebokser i sånne glass-igloer? De tar både glass og metall her i Oslo i hvertfall.

 16. Beklager Ida, men mine shampooer blir det siste jeg ofrer for miljøet. Jeg har fet hodebunn og er avhengig av dem.

 17. Det beste ein kan gjere for miljøet er vel kanskje å tenke seg om før ein kjøper ting, kjøpe ting av god kvalitet og så ta godt vare på dei. Min forrige sykkel hadde eg i 16 år, den var ikkje heilt strøken, men den funka, og han eg er gift med stelte med den teknisk og eg vaska og smurte den. Så pungterte eg og gearwiren rauk samtidig som eg trengte nytt kjede, og då lønte det seg ikkje å fikse den. Gearwire, kjede, dekk og slange kosta 1/2 av ny sykkel. No har eg ny, den gamle går på loppis.

  Dette gjeld for klede, turutstyr, hageutstyr, møblar, leiker og mykje anna forbruksmateriale. Stell tinga, ta vare på dei, ta dei inn, sett inn med olje, impregnering, kjøp fargar som passar saman (viss det er viktig for deg) og sjekk bruktmarknaden før du går i butikken. Sorry for at eg tek opp plass, Virrvarr. 😉

 18. Jeg føler ikke det helt store behovet for nett til frukt og grønnsaker til 20 kroner stykket. De posene man får i butikken kan nemlig også brukes ganske mange ganger.

  Jeg klarer heller ikke helt å få dårlig samvittighet for å bruke plastposte til å bære ting hjem fra butikken. En slik plastpose varer jo veldig, veldig lenge.

  Da er det kanskje et større problem at vi her i Oslo skal få søppelordning basert på plastposer (som andre steder allerede har, for eksempel i Alta). Da skal papir legges i grønne plastposer, plast i gule osv. Det blir det en del plast av på bybasis.

 19. @li ko
  http://www.forskning.no/artikler/2005/mai/1115193917.22 ..hvis det er p-piller du tenker på.

  Men uansett hvilken pille du tenker på så er produksjon og utslipp fra disse store. Piller bør man bruke når det er nødvendig og ikke for å «slippe» mensen.

  Hui. Jeg har visst blitt miljøekstremist. Trodde jeg var midt på treet engasjert, men noen av disse kommentarene får meg til å innse at jeg er hardcore. Me go, girl;-)

  …hvis dere ikke spøker,da…? (håper jo det, slappfisker;-))

  Takk og takk til Virrvarr for fineste posten og klok blogg!

 20. OOOOps. Jeg skrev «Men uansett hvilken pille du tenker på så er produksjon og utslipp fra disse store.» Det falt ut etpar ord. Rettelse: Men uansett hvilken pille du tenker på så er miljøkostnadene ved produksjon og tilhørende utslipp store.

  Ellernosånt.

  For ikke å tenke på hva p-piller gjør med kroppen din. Detvetviikkeriktigennå.

  1. Dessuten har man jo faktisk mensen når man går på p-piller. Litt mindre blødning er det vel, men det er tross alt nødvendig med en eller annen form for oppsamling av menstruasjonsblodet. Så «en pille eller to» stopper ikke mensen.
   Om jeg ikke var ferdig med mensen (alderen har satt stopp for min mens for alltid) ville jeg absolutt ha prøvd ut menskopp. Det virker mer renslig, greit og billigere enn tamponger som jeg brukte i ca 30 år.

 21. Hei, Ida! Vil bare opplyse om at Oslo Kommune er på full gang med å innføre kildesortering! Det innfases fra i år, og er fullt igang fra 2011! Da blir plast, matavfall og restavfall utnyttet på en bedre måte. Skal nemlig jobbe med dette om ikke alt for lenge! 😉

  Plast blir sendt for resirkulering i Sweden, matavfall blir til biogass og restavfallet blir det mer strøm og fjernvarme!

  Det å kutte ned eller ut på kjøtt hjelper jo ganske mye på miljøet det også! 😉

 22. Hei Ida! Håper du blogger om de ulike partiene og hva de står for, snart. Ser virkelig frem til det! 🙂

 23. Eg kjøpte ein skikkeleg billigkaffitraktar på Elkjøp for eit år tilbake, og der fulgte det faktisk med kaffisil. Det skjønte eg ikkje, og brukte kaffifilter nedi kaffisila. Noko eg no skal slutte med.

  Veldig lærerikt innlegg! Trur kanskje eg skal teste ut den nakensjampoen, for som kommande kjemiker er eg noko skeptisk til innhaldslista til den ein kjøpar i butikken.

  Mensbeger er både praktisk og miljøvennleg, men eg tykkjer dei burde finne eit betre namn til den. Som det er er det nok litt for rett fram og avskrekkande for mange.

 24. Kjemikaliefri sjampo finnes ikke siden alt i hele verden er kjemisk uansett hvordan vi snur og vender på det, men jeg vasker sjelden og med lite, og bor i en kommune med plastgjenvinning ^^ Liker lush-konseptet med lite emballasje, men jeg hadde likt dem bedre om de ikke var så forbanna parfymert og slikt. Kanskje jeg skal våge meg inn til høsten når pollensesongen er over og se hva de har av enkle greier uten for mye greier i.

  Handlenett har jeg mange av (fantastisk hvordan så mange butikker har begynt å selge handlenett for tida), og den frukten jeg spiser trenger generelt ikke så mye pose i det hele tatt (appelsiner har jo skall…), men de nettene var veldig stilige ^^ Kaffesil er sikkert kult det også – om du drikker kaffe i det hele tatt, så klart 😛

  Menskopp har jeg! Jippiii! 😀 Men jeg bor på hybel og deler postkasse med tre andre og vi pleier å lese matbutikkens tilbudsavis religiøst – men den er i det minste laget på resikulert papir som blir resirkulert igjen. Fine studentbyen har gjenvinningsstasjon rett utenfor døra mi 😀

 25. Menskopper liker vi ^^. Har brukt min i…det er vel søren meg snart to år?? Eller tre?? og jeg fryder meg både over pengene spart på idiotiske ting som bind og tamponger OG over at jeg har bidratt til å spare miljøet ihvertfall bitte litte grann.

  Skal til Trondheim neste helg…definitivt gå innom lush, høres det ut som. Takk for fint tips der og!

  Nett til frukt og grønnsaker er jeg noe mer skeptisk til…men vi får se.

  Og hurra for resirk i Oslo! Jeg blir helt flau over at det ikke er her allerede når tilogmed min lille, bakstreverske hjemby har fått det til…

 26. Hei og hå! Jeg har på grunn av deg startet med mensbeger (stor suksess, tusen takk!!) og fruktnett!

  Jeg har flyttet ut av Oslo nå, hvilket betyr at søppeltømmerne henter både plast og våtorganisk avfall når de tar med seg restavfallet, woo! Tenker å begynne med hjemmekompostering etter hvert. Mitt store problem er at ingen henter papp/papir, som jeg er vant til fra Oslo, men det er såkalte «småsamlere» i nærområdet, som tar i mot både det, metall og glass. Så yay!

  Fulgte pekeren til Lush og bestilte sjampo/balsam-bar, både Godiva og en annen som virket god. Har forsøkt begge, og som jeg hadde en mistanke om, er det for lite balsameffekt i såpene (er som regel det når det blandes sjampo og balsam) som gjør at håret mitt virker mye mer tørt, sprøtt og ikke minst flokete etter hårvasken. Så jeg kommer til å fortsette med flaskene.. Men det var vel verdt et forsøk, så takk for det.

  Håper du fortsetter med tips til en mer miljøvennlig hverdag! 🙂

 27. Takk Virrvarr!
  Som ansvarlig for Hippo-nettbutikken er vi veldig glad for all omtale av våre produkter (nett til frukt & grønt og kaffefilter). Vi har helt siden 1986 leita fram til de minst miljøbelastende produktene innen forskjellige varegrupper. Vi har også et meget bredt utvalg av handlenett til erstatning for plastbæreposene. En annen ting jeg tror vi er aleine om er kalendere produsert av resirkulert papir, som også er miljømerket med Svanen.

 28. Dette må være posten, her på Roteloftet, som jeg har fått mest bruk for. Om du har flere miljøtips håper jeg du lager lignende bloggposter i fremtiden. ^^,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.