Den internasjonale orgasmedagen

Darwin love

Det er den internasjonale orgasmedagen idag! Kom, kom! (Hoho, jeg ler av min egen vits.) Jeg har lyst til å tenke litt høyt i anledning dagen.

1. Hva er en orgasme:

Okei, det er en teit overskrift. De fleste vet hva orgasme er i en seksuell kontekst. Den store O, den lille død, klimakset, høydepunktet, det punktet verden smelter – du vet: Det punktet der alt blir ekstremt godt før det blir overfølsomt etterpå. Og likevel: Orgasmer er veldig mystifiserte. Anatomisk sett kan du sammenligne dem litt med f.eks nysing: De er halvautomatiske reflekser.

Rent fysisk er det underlivsmuskler som spenner seg-spenner seg-spenner seg og slipper. Når musklene slipper, går signalet fra hjernen vår og gjennom ryggsøylen. Hele kroppen er med. Noen rister. Noen skjelver. Noen føler at det risler gjennom dem. Noen opplever at det kjennes ut som om de får et støt – på en god måte. Orgasmedagen er egentlig «den kuleste muskelsammentrekningsdagen». Heia den.

2. Orgasme og evolusjon

Evolusjonært sett er poenget å overleve og formere seg. Jo morsommere og deiligere og mer ultrafantastisk det har vært å formere seg, jo mer gira har vi vært på å gjøre det. De av oss som har kunnet få jordristende, tåkrøllende, åh-jeg-ble-borte-litt-opplevelser med det å formere seg har vært de som befolker jorda idag.

Nå er vi litt smartere enn naturen, og har funnet ut måter å fremkalle orgasmer på uten nødvendigvis å formere oss, med mindre vi har lyst. Vi har løsrevet naturens overlevelsesmotivasjon og kan kose oss med det når vi har lyst, alene eller sammen med andre. DNA’et mitt tror det er reproduksjonstid rett som det er, og det er en refleks jeg gjerne utnytter.

3. Om seksualmoral

Alle har rett til å lage sin egen seksualmoral. Jeg kan ikke fortelle deg hva slags forhold du burde ha til de ulike kroppsfunksjonene dine. Og likevel. Jeg blir ofte svett av hvor mye ekstra betydning som skal legges i en av de mest grunnleggene refleksene våre.

Du skal liksom ikke nyte for mye, for lite, for ofte, for sjelden, med for mange eller for få, det er status knyttet til det, det er komplekser knyttet til det, det må være de riktige følelsene involvert osv. Så lenge du har sikker sex og ikke skader eller tvinger andre kan du herje rundt som du har lyst.

Du kan ikke få «for mange» orgasmer. Du kan ikke få «for få orgasmer». Det er ikke noen egentlig mening eller moral knyttet til orgasmer. Både «skittent» og «vakkert» er innhold vi har lagt til selv. Lag deg en du er komfortabel med og som ikke får deg til å føle deg dårlig.

——-

Ja, dette ble litt mindre hands on enn jeg pleier. Jeg har bare skrevet så mange orgasme-guider det siste tre kvart året at jeg er litt usikker på hva dere har lest og hva dere ikke har lest. Ønsker? Forslag?

, ,

8 svar til “Den internasjonale orgasmedagen”

 1. Om seksualmoral: «Du skal ikke skade andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre som du vil!»
  Ting man lærte som liten som burde henge igjen til mer voksne deler av livet:)

 2. Det går nok fint, anonym. Eg telte ikkje orgasmer då mine to var inni der, men dei kom, og det gjekk bra, begge gongane. Dett olivenen ut er det nok andre årsaker til det enn orgasmer.

 3. (Det er litt tidlig ennå så du får la meg hete Anonym, please ;))

  Dette spørsmålet er litt pinlig, ikke i seg selv men fordi jeg føler meg som 17-åringene på snartmamma.com-forumene som lurer på om babyen kan falle ut dersom de reiser seg fort opp og sånt.

  Men da dere skrev «jenter som kommer», kom dere noen gang over en eneste undersøkelse eller noe slikt som kan tyde på at orgasme kan være skadelig tidlig i svangerskapet? Det føles jo på sett og vis som om ungen kan bli skvisa ut, så jeg blir litt nervøs (selv om den er cirka på olivenstadiet ennå og slettes ikke er publisert ennå). Jeg er ikke bekymra for at ungen skal bli skremt eller påvirka eller noe slikt altså.

  Ok, dette spørsmålet burde vært heftig omformulert for å ikke høres ut som en parodi på spørrespalten i Topp eller noe slikt. Du kan slutte å fnise nå. Jeg *er* seriøs.

  • Det er ikke flaut å spørre! Og nei: Det påvirker ikke svangerskapet.
   Vi har for lengst gått bort fra at gravide må holde seg unna fysisk aktivitet, karbad, hopping etc fordi det skulle kunne føre til spontanaborter. Orgasmer er mindre heftig påkjenning på kroppen enn å hoppe, f.eks. Fosteret er godt beskyttet i livmoren, og sammentrekkninger i skjeden påvirker det ikke.

  • Jeg synes det er kjempefint at Anonym stiller spørsmålet sitt – og at Virrvarr er her, og svarer.
   Ingen tvil om at det er mange ustilte spørsmål rundt omkring hvordan en orgasme virker inn på kroppen. Er man «nygravid» så er det klart det er kjempeskummelt: noe så sterkt som en fin orgasme skulle en jo kunne tro skulle skylle ut alt som var av nye skudd og vekster i kroppen, olivenene skulle kunne sprette ut.

   Fine Virrvarr, – gir trygge tilbakemeldinger.

   Er selv 66, har født 3 barn – og ja, har hatt det fint uten at de tre olivenene ble borte. – At noen olivener forsvant hadde helt andre årsaker. Det er livet, slik er det bare.

  • Men pandaen har greid å gro en juksetommel! Not to forget!
   Helt alvorlig: Hvis det først dukker opp en pulepanda, kommer den til å utradere de andre pandaene fullstendig.

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..