Virrvarr tester: E-bok

Nei, jeg har ikke et sånt lesebrett. Jeg har lyst på et sånt lesebrett, men er litt frastøtt av alle DRM-variantene der ute. Når jeg kjøper en bok, vil jeg eie den. Jeg er lite begeistret for leie-varianten på de mest populære lesebrettene, som Kindle.

Etter å ha lest Newth sin gjennomgang av kvaliteten og pris på ebøker du får leid gjennom lesebrettene, gjør det meg enda litt mer skeptisk.

Nå har jeg kjøpt en ebok skrevet av en blogger, som for alle praktiske formål er en ganske stor pdf-file. Jeg gjorde dette fordi jeg var interessert i å se hvordan bloggere skrev ebøker.

Jeg regnet med at bøker skrevet for skjerm av noen som alltid skriver for skjerm ville være annerledes enn bøker tilrettelagt for skjerm av noen som aldri leser på skjerm i utgangspunktet.

Jeg endte opp med å kjøpe Probloggers bok om hvordan få en bedre blogg på 31 dager etter å ha lest litt ulike anmeldelser rundt omkring. Boka kostet 124 kr, som er billig for en bok, men føles litt dyrt når du vet du får en pdf.

På den andre siden er det allright å tenke på at du gir hele summen direkte til forfatteren, og litt over hundre kroner er greit å bruke på et eksperiment. Uansett var det digg å kjøpe en bok på nett og få den to strakser senere.

Jeg ble ikke skuffet.

Ja, det er en pdf. En pent designet, lettlest pdf beregnet på at jeg skal lese på skjerm. Her er et skjermskudd av hvordan det ser ut.

Det kule med eboka er likevel ikke at den er lettlest og ser ut som en skikkelig bok. Det kule er at eboka til Problogger er en slags oppgradering av hva en bok kan være.

Fr. Martinsen stilte seg spørsmålet om hva digitaliseringen av bøker ville gjøre for hva slags bøker vi skriver. Problogger-boka er et godt eksempel på dette.

Kule ting i eboka:

 • Lenker. Når forfatteren henviser til en artikkel, til en kilde eller til en annen blogger gjør han det via en lenke. Det gjør at du leser eboka mye mer interaktivt enn du leser en vanlig bok. Istedenfor å vite at denne påstanden utdypes av en annen skribent, leser du utdypingen før du leser videre, og du leser utdypingen på et annet sted på nett. Forfatteren er lenkebruken bevisst, og har et eget kapittel der han rett og slett lenker til femten artikler som er så viktige at du må lese dem om du skal skjønne dette. Mens papirbøker begrenser lesningen til boka du har i fanget, gjør henvisningene/lenkene i eboka at mange flere tekster blir lest i samme slengen.
 • Interaktivitet. Forfatteren har opprettet et forum for boka si, med et underforum for hvert kapittel. Hvis du har lyst til å snakke med noen som er akkurat der du er i boka, akkurat nå, kan du gjøre det. Og folk gjør det. Jeg logget meg inn sammen med rundt 13000 andre lesere. Det gjør at du går rett fra lesning til diskusjon av det du har lest – hvis du har lyst.
 • Bloggen som fordypning. Siden boka er skrevet av en blogger, bruker forfatteren sine egne bloggtekster som fordypningsmateriale på enkelte emner. Han har en analytisk del i boka, og henviser til en del blogginnlegg der han har gjort dette i praksis. På denne måten blir eboka en forlengelse av bloggen og en utvidelse av bloggen. Den er lengre enn et blogginnlegg, og grundigere enn ett blogginnlegg, samtidig som den også kan støtte seg på blogginnlegg. Å kunne vise direkte til andre tekster i forfatterskapet sitt uten å måtte gjengi dem er noe nytt.
 • Screenshots. Skjermskudd er en av de vanligste illustrasjonene i boka, for å illustrere hvordan det ser ut når man bruker ulike nettaplikasjoner. Det – kombinert med lenker – gjør det veldig pedagogisk. Overgangen mellom brukermanualen og det du gjør i nettleseren blir utvisket.
 • Podcast. Det følger med en podcast til boken som ble laget etter at boken ble ferdig. Der svarer forfatteren på ofte stilte spørsmål leserne har sendt inn.

Men er det en bok?

Jess, det er definitivt en bok. Det er en tradisjonell håndbok med tradisjonell kapittelinndeling, forord, etterord og det meste annet du forventer av en bok. Den er på i underkant av hundre sider, og lest på en kveld. Integreringen av lenker og interaktivitet går ikke på bekostningen av lesbarheten. Du er vant til å følge lenker frem og tilbake på nett og dette er mye av den samme opplevelsen.

Pdf var veldig mye mindre slitsomt å lese på enn jeg hadde trodd. Det antar jeg har å gjøre med at pdf’en var laget for å leses på skjerm, ikke for å gå i trykken.

Kort sagt er jeg ganske gira, og skulle gjerne hatt alle fagbøkene mine i ebokformat, så jeg kunne lese kildene forfatterne bruker underveis og diskutere med andre som akkurat har lest boka. Nå er jeg uheldigvis i gang med å skrive ny papirbok om dagen, siden jeg fikk avsindig lyst til å lage min egen ebok nå.


9 kommentarer til “Virrvarr tester: E-bok”

 1. Jeg har selv tenkt på å kjøpe ebøker, men jeg vet ikke, for meg er det fortsatt litt som å kjøpe sanger på nettet. Det er greit nok hvis det er det eneste alternativet, men jeg foretrekker en god CD jeg kan holde i hånden, hive i CD-spilleren eller hvor jeg vil, og ellers ta og føle på. Lese bookleten, se på fine bilder og rett og slett kose meg med den. En digital fil er fortsatt bare en fil for meg, selv om det selvfølgelig er musikken som er det viktigste. Igjen, jeg føler meg som en gammel gubbe..

  Uansett, jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å fortsette å kjøpe fysiske bøker, det er greit å kunne ta den med over alt, og jeg blir litt gal av å stirre på skjermen i alt for mange timer. Men for all del, det er jo et veldig godt alternativ, og med tanke på økonomi og miljø kunne jeg lett byttet bort mindre interessante skolebøker og div. med en ebok 🙂

  Forresten, hvilken bok er det du skriver på nå? Masmasmas, men jeg er faktisk veldig interessert i å høre mer om det (: Har endelig kommet i gang med egen skriving nå, har skrevet en hel side på PC-en. Fantastisk.

 2. Hm, jeg kom på en ting som muliggjøres med digitale bøker i den akademiske verden.

  Folk som allerede har betalt i dyre dommer for en akademisk bok, kan når denne blir revidert få oppdateringene billigere en de som kjøper boka ny etter oppdateringene. Jeg ser for meg at de får en e-post fra forlaget om at det finnes oppdateringer til den og den boken og så kan de kanskje få dem fortløpende.

  Bare tenk på hva det vil si for bøker på småskole og ungdomskolestadiet.

  Så mange spennende muligheter. Tenk deg en engelsk lærebok som gir deg korrekt uttale av engelske ord og som gir deg tilbakemelding på hvor godt du selv uttaler dem. Ah 😀 jeg blir helt ekstatisk av å tenke på slike ting 😀

 3. Ebøker er praktisk; jeg har et helt bibliotek på mobilen min.
  Men: Gutenbergs første bibel er fullt leselig den dag i dag, vil våre ebøker være det om 500 år? Eller 50 eller for den sakens skyld? 10?
  Kommer vi til å slette vår egen historie?

 4. Slik afrikanerne hoppet over fasttelefon og gikk direkte over til mobiltelefon, slik tror jeg de stort sett vil hoppe over papirbøkene og gå direkte til e-bøker. Tenk hvilke fordeler dette gir! De slipper å bruke trær til bøker som i høyeste grad trenges til å samle CO2, resultatet blir langt billigere siden hele pensumet kan samles i ei e-bok, og f.eks. leseopplæringen går lettere når det kan lages programmer med lyd og interaktiviet.

 5. “…som for alle praktiske formål…”. Fy for en anglisisme! Det er faktisk bedre å skrive “for all practical purposes” på engelsk midt inne i den ellers norske setningen. Uttrykket er anvendelig, men finnes ikke på norsk.

  Hilsen språknazien 😀

 6. Akkurat e-bokkonseptet har jeg tenkt mye på selv, og spesielt punktene du har om interaktivitet og lenker. Faglitteratur og lignende er én (veldig interessant) ting, men jeg lurer egentlig mer på hvordan dette kunne blitt brukt i skjønnlitteratur.

  Digital “trykking” åpner i det hele tatt for en veldig spennende verden. Også innen tegneserier er det revolusjoner som bare venter på å at noen skal sette dem i gang. Jeg gleder meg intenst.

Legg inn en kommentar

%d