Jeg takket nei til kunstneroppropet

For et par uker siden fikk jeg epost fra NFF – Norsk Faglitterær forfatter og oversetterforening. De er forfatterforeningen min, og jeg er ganske glad i dem. De betaler meg for å dra rundt og holde foredrag på skoler (mail dem hvis du vil ha besøk!), forer meg med tidsskriftet Prosa og har masse stipender de deler ut hvert år. Fin gjeng.

Siste epost gjaldt imidlertid oppropet deres mot den fæle fildelingen. Ville jeg være med blant de som undertegnet? «Haha, nei!» sa jeg. Jeg ble litt forundret over at de var med på oppropet i det hele tatt. Platebransjen får i hvertfall fildelt det rettighetsbeskyttede materialet sitt.

NFF må jo sitte på Gud og Hermansen for å få noen til å lese bøkene deres i det hele tatt, og det er ikke som om noen faglitterære forfattere i Norge har tapt penger på at noen skulle ha delt en pdf-versjon av boka deres. Vil du dele bøkene dine, låner du dem bort når du har lest dem selv.

En venninne som er Grafillmedlem fortalte at hun hadde fått forespørsel om det samme. «Og jeg er webdesigner» sukket hun. «Tenk om noen hadde fildelt nettsiden min.»

Og likevel – jeg er ikke teit. Jeg skjønner på oppropet at kulturbransjen er redd for at legalisering av ikke-kommersiell fildeling vil true opphavsretten deres. Og likevel. Som forfatter er jeg mer redd for nettsensur og personvernsbrudd enn for at noen skal spre ting jeg har laget uten mitt samtykke.

Dessuten: Som blogger gir jeg bort store deler av tekstarkivet mitt gratis. Jeg tjener fremdeles penger. Å gi bort noe gratis og å leve av noe er ikke en motsettning på nett. Man må bare tenke annerledes enn det man har gjort tidligere. Kulturbransjen har først og fremst et innovasjonsproblem, ikke et rettighetsproblem.


Eirik Newt har kritisert kulturoppropet bedre enn meg.

13 kommentarer om “Jeg takket nei til kunstneroppropet

  1. Mr. Jackson satt i debatt om fildeling med lederen fra Fono i forfjor. Fono-mannen hadde en lang tirade om Venstre sitt fildelingsståsted. Kanskje han kunne ta sauene til Sponheim og dele dem ut til alle som ville ha? «Vel,» sa Mr. Jackson. «Hvis vi hadde en maskin som gjorde at vi kunne putte inn én sau og få uendelig med sauer ut på den andre siden, så kunne vi kanskje vurdert det?»

   1. Nei, det kunne vi ikke. Bonden har avlet frem, foret og passet sauene. Her er det lagt ned både penger og arbeid. Sauene har også opptatt verdifull plass i lange vintermåneder. Hvis noen så kunne komme og kopiere sauene hans – gratis – var det ingen som ville kjøpt sauene hans, og arbeidet og investeringene ville vært tapt for alltid.

    Dessuten er produksjonskostnadene for et produkt i mange tilfeller en svært liten del av totalprisen. Det gjelder spesielt for musikk og tekster, men også for en god del andre produkter. At man ved å ulovlig kopiere et produkt ikke fratar rettighetseieren et produkt, betyr ikke at det ikke er å stjele (i motsatt fall ville vi måtte akseptere en hver form for industrispionasje – men det er en avsporing). Man erverver seg urettmessig noe som rettighetseieren rettmessig har krav på betaling for. Det er så absolutt å stjele. Holdninger som at «ja, men jeg ville jo aldri KJØPT det, så da er det jo ingen som taper på at jeg kopierer det» er moralsk lavmål og ødelegger debatten. Ville du ikke kjøpt produktet? Greit nok, hold deg unna.

    For ordens skyld: Hvordan man skal håndheve et regelverk som forbyr ulovlig kopiering (sic) er en annen sak, og definitivt ikke en enkel en. Å overlate etterforskningen til private aktører er en skummel vei å gå, og et brudd på fornuftige rettsprinsipper. Skal noe etterforskes, bør det gjøres av politiet. Men så var det dette med politiets ressurser, da…

   2. *kremt* Den har han knabba fra Enslaved, som faktisk gjorde det.

    Synes det er et lite gjennomtenkt tankesett(hvilke artister tjener pemnger på platesalg uansett?), men helt utrolig morsomt for det.

 1. Det skikkelig ironiske er at musikere gladelig piratkopierer CUBase og annen musiker-programvare; en undersøkelse viste visstnok at bare 10% av de som bruker det programmet har betalt for det…

  Opphavsretten var en gang et begrenset monopol Staten ga en kunstner mot at verket deretter entret felles-kulturen i «the public domain». Dette har blitt mutert og vokst til å bli et verktøy for store bedrifter i underholdningsindustrien. Ikke rart at venstresida markerer seg mot et slikt storkapitalist-våpen… 🙂

 2. Dette oppropet er en intetsigende lapskaus. Og mange av organisasjonene på listen forstår i allefall ikke jeg hvordan skaper åndsverk som blir *fildelt*. Man må jo lure på om en del ikke heeelt forstå hva ordet betyr?

 3. Det som fascinerer meg mest med slike opprop, er at de som signerer gjerne er folk som ikke blir ‘fildelt’. Jeg mener, hvor mange er det som søker på «Hanne Krogh» når de skal finne ny musikk?

  1. Det er rundt 50 seedere på skiver som inneholder låter av Hanne Krogh (barneplater, juleplater og ca 5 seedere på rene Hanne Krogh-plater) på The Pirate Bay. Folk laster ned det merkeligste. Selv lastet jeg ned en nord-koreansk versjon av Godzilla her en dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.