Jeg takket nei til kunstneroppropet

13 kommentarer om “Jeg takket nei til kunstneroppropet”

  1. Mr. Jackson satt i debatt om fildeling med lederen fra Fono i forfjor. Fono-mannen hadde en lang tirade om Venstre sitt fildelingsståsted. Kanskje han kunne ta sauene til Sponheim og dele dem ut til alle som ville ha? «Vel,» sa Mr. Jackson. «Hvis vi hadde en maskin som gjorde at vi kunne putte inn én sau og få uendelig med sauer ut på den andre siden, så kunne vi kanskje vurdert det?»

   1. Nei, det kunne vi ikke. Bonden har avlet frem, foret og passet sauene. Her er det lagt ned både penger og arbeid. Sauene har også opptatt verdifull plass i lange vintermåneder. Hvis noen så kunne komme og kopiere sauene hans – gratis – var det ingen som ville kjøpt sauene hans, og arbeidet og investeringene ville vært tapt for alltid.

    Dessuten er produksjonskostnadene for et produkt i mange tilfeller en svært liten del av totalprisen. Det gjelder spesielt for musikk og tekster, men også for en god del andre produkter. At man ved å ulovlig kopiere et produkt ikke fratar rettighetseieren et produkt, betyr ikke at det ikke er å stjele (i motsatt fall ville vi måtte akseptere en hver form for industrispionasje – men det er en avsporing). Man erverver seg urettmessig noe som rettighetseieren rettmessig har krav på betaling for. Det er så absolutt å stjele. Holdninger som at «ja, men jeg ville jo aldri KJØPT det, så da er det jo ingen som taper på at jeg kopierer det» er moralsk lavmål og ødelegger debatten. Ville du ikke kjøpt produktet? Greit nok, hold deg unna.

    For ordens skyld: Hvordan man skal håndheve et regelverk som forbyr ulovlig kopiering (sic) er en annen sak, og definitivt ikke en enkel en. Å overlate etterforskningen til private aktører er en skummel vei å gå, og et brudd på fornuftige rettsprinsipper. Skal noe etterforskes, bør det gjøres av politiet. Men så var det dette med politiets ressurser, da…

   2. *kremt* Den har han knabba fra Enslaved, som faktisk gjorde det.

    Synes det er et lite gjennomtenkt tankesett(hvilke artister tjener pemnger på platesalg uansett?), men helt utrolig morsomt for det.

 1. Det skikkelig ironiske er at musikere gladelig piratkopierer CUBase og annen musiker-programvare; en undersøkelse viste visstnok at bare 10% av de som bruker det programmet har betalt for det…

  Opphavsretten var en gang et begrenset monopol Staten ga en kunstner mot at verket deretter entret felles-kulturen i «the public domain». Dette har blitt mutert og vokst til å bli et verktøy for store bedrifter i underholdningsindustrien. Ikke rart at venstresida markerer seg mot et slikt storkapitalist-våpen… 🙂

 2. Dette oppropet er en intetsigende lapskaus. Og mange av organisasjonene på listen forstår i allefall ikke jeg hvordan skaper åndsverk som blir *fildelt*. Man må jo lure på om en del ikke heeelt forstå hva ordet betyr?

 3. Det som fascinerer meg mest med slike opprop, er at de som signerer gjerne er folk som ikke blir ‘fildelt’. Jeg mener, hvor mange er det som søker på «Hanne Krogh» når de skal finne ny musikk?

  1. Det er rundt 50 seedere på skiver som inneholder låter av Hanne Krogh (barneplater, juleplater og ca 5 seedere på rene Hanne Krogh-plater) på The Pirate Bay. Folk laster ned det merkeligste. Selv lastet jeg ned en nord-koreansk versjon av Godzilla her en dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s