Ting jeg har lært av å prate på vgs

Jeg blir invitert til å snakke for masse norsk og medievitenskaplige klasser om dagen. Jeg snakker for det meste om blogging og sosiale media (selv om noen vil høre om puling, også). Her er noen erfaringer:

  1. Det er en myte at tenåringer kan mest om nett og sosiale media. De er like grønne som de fleste av lærerne sine.
  2. Ida Wullf er kjendis på årntli. Det er flere som leser bloggen hennes rundt i skoleklassene enn det er folk som leser bloggen til Lene Alexandra. Jeg er helt ukjent, og det er allright.
  3. To- tre stykker i hver klasse bruker Twitter. Dobbelt så mange har aldri hørt om Twitter. Alle lærerne er på Twitter.
  4. Det eneste stedet folk brukte Nettby, var i Sarpsborg.
  5. Alle er på Facebook.
  6. Alle bruker msn.
  7. Fem-seks stykker i hver klasse har en blogg. Det er alltid jentene som har blogger.
  8. Åtte av ti i mediaklassene vil bli journalister på TV eller papiravis.

Hvordan jeg får oppdragene? Gjennom NFFO sin forfatterformidling.

Det kule med forfatterformidlingen er at Norsk faglitterær forfatter og oversetterforening betaler for at jeg kommer på besøk, hvilket fører til at skoler med lite budsjett har råd til et forfatterbesøk likevel.

Hvis du er lærer og vil at jeg skal komme og prate for klassen din, kan du maile forfatterformidlingen og lage en avtale.

Er du faglitterær forfatter og har lyst til å besøke videregående skoler, anbefaler jeg deg å melde deg inn NFFO og bli en del av systemet. Sånn. Det var dagens reklamesnutt.


12 kommentarer til “Ting jeg har lært av å prate på vgs”

  1. Jeg vil tro det varierer litt fra skole til skole, og fra studieretning til studieretning. Jeg er litt overrasket over det du sier, men ikke veldig. Twitter er for nerdene, geeksa, og de medieviterne som “må” være der. Tar man en titt på norske twitrere, så finner man for det meste IT-folk, politikere (ikke SÅ mange, faktisk), journalister, skribenter/forfattere, og noen få som ikke faller innenfor noen av disse kategoriene, men som gjerne er i relasjon med enten en eller flere av dem.

    Facebook er jo “alle” på – jeg laget til og med en konto for pappa forleden – han er 65 år.

    Nettby og Blink har vel mistet ganske mye av momentet sitt de siste par årene – det samme har for så vidt også MySpace – det er en grunn til at MySpace har fokusert langt mer på sin betydelige musikerandel nå enn før. Facebook er kongen, og siden “alle” er der, så er det det man bruker – man gidder ikke henge på Blink og Nettby når man kan nå alle som tidligere brukte en av delene samtidig på Facebook.

    MSN (Jeg regner med du snakker om Live Messenger her – det heter ikke MSN lenger 😉 har vel “alle” – det er vel, og har vel alltid vært, den mest populære IM-klienten i Norge. Greit nok at metusalem-nerdene gjerne har en ICQ-konto, men blir den brukt? Neppe…

    At det er jentene som blogger er vel ikke så veldig overraskende – jeg vil tro at jentene har en klar ledelse i antall blogger i aldersgruppen “videregående skole” – jenter er som regel mer sosiale vesen, i hvert fall så vidt jeg kan huske fra den tiden, de deler bilder, snakker mer sammen, deler info om klær, sminke etc. Det som tidligere gikk fra munn til munn gjennom timelange telefonsamtaler, kan nå deles i løpet av noen få linjer med tekst på en blogg. Ikke noe rart i det.

    (Greit, jeg har ikke så mye til overs for tyggegummi-bloggerne).

  2. Hahah. Jeg har hatt nettby, men fikk veldig lite ut av det, utenom enda litt mer kontakt med min mor som også var der, og en god latter hver gang jeg leste i de rare debattgruppene der. Ellers har jeg twitter (som jeg bruker ganske lite), msn, blogg og facebook. Har vel også en myspace-konto, men den blir så og si aldri brukt. Det forundrer meg litt at så mange medieelver ikke har hørt om twitter?

  3. Nettby er bare såååå ungdomsskole, altså…
    Tror du ville vil finne mange nettbybrukere over hele landet, men da mest i ungdomsskolen? Er noen veldig klare aldressegementer i dette her?

  4. Bra å få røska litt opp i feilaktige myter om ungdom og data. Skal inn å sjekke forfatterformidlinga…visste ikke om det. har bare hørt om Norsk forfattersentrum.

  5. Jeg er et prakteksemplar på ungdom som er dårlig på nett og sosiale media! Jeg er ikke på facebook, ikke på twitter, ikke på nettby, ikke på myspace (foreløpig) og bruker ikke msn. Ojes XD.. Men jeg har jo blogg da. To stykker faktisk. Og kom til Rud; der er det flere som leser deg enn Ida Wulff! (eller det er hvertfall ganske jevnt)

  6. Ooh, skulle ønske du kunne komme til oss! Men, jeg prøver å bytte, så jeg hadde vel ikke vært der innen du kom om jeg hadde spurt… Men, har du lyst tl å møtes en dag?

    • Jeg har kjempelyst både til å komme på besøk og til å møtes en dag! Akkurat nå er det superhektisk ut uka, men jeg kan maile deg om tidspunkt som passer litt nærmere. Siden du er sånn pendler, er det kanskje best med helg? Ellers: Det er bare å spørre læreren din om dere kan ha meg på besøk, og vise til adressen over (c:

  7. At det er en myte at ungdommen er smarte på nett og sosiale medier tror jeg på. I går var hovedoppslaget i lokalavisa at vår unge lovende Høyrekandidat Jacob Nødseth hadde blitt hetset av to unge Rødt medlemmer på en blogg, og der kom det fram at de unge røde trodde at den bare kunne leses av venner og partikolleger eller hva det nå var de sa.

    Jaja, så har i hvert fall de lært noe av denne valgkampen da.

    • Haha! Sånn som den klassiske Unge Venstre-fyren som hadde som statusoppdatering: «Nettopp fylt atten! Noen mindreårige jeg skal kjøpe øl til?» Han kunne ikke skjønne hvorfor avisa hadde lyst til å skrive noe om det…

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: