Hvordan skrive gode bloggkommentarer

Det er enkelt å finne tips til hvordan skrive gode blogginnlegg der ute. Besøker du engelsksprålig Internet, er det drøssevis av blogger dedikert til hvordan skrive gode blogginnlegg.

Noe som derimot nesten ignoreres er kunsten å skrive gode bloggkommentarer. Det er litt snodig, ikke sant? Jeg mener: Alle bloggere elsker kommentarer.

Vi leser dem, sjekker jevnlig om vi har fått noen nye, vi bruker masse tid på å svare på dem og ofte måler vi hvor vellykket et innlegg var på mengden kommentarer det genererte.

Nei, kommentarer er ikke alt, men du får litt gåsehud når du ser at et innlegg plutselig har over hundre kommentarer.

Du vet at det er mange flere som leser enn som kommenterer, men det gir en ekstra piff å vite at noen tok seg bryet med å skrive noe til deg.

Noe av det bloggere og blogglesere har til felles, er at vi skriver kommentarer. Derfor tenkte jeg at jeg skulle dele noen av mine betraktninger rundt hva som er god kommentarskriving:

Hvordan skrive gode bloggkommentarer:

 1. Les innlegget først. Ja, det burde være opplagt, men du merker veldig fort når noen ikke har lest hva de kommenterer på. Folk som er veldig ivrige på å markedsføre bloggen sin skriver gjerne «Hei! Fint skrevet! Sjekk ut hva jeg skriver!» – noe som gjerne virker mot sin hensikt. Å lese hele innlegget forhindrer også misforståelser.
 2. Se an stemningen. Noen blogger har veldig heftig debattklima. Noen blogger har bare koseprat. Noen har en snappy, ironisk stil. Du kan godt bryte de sosiale normene som gjelder i kommentarfeltet du besøker, men vær klar over at du gjør akkurat det.
 3. Se an lengden. Blir du veldig inspirert eller provosert, kan det være at det er bedre om du lager ditt eget blogginnlegg om innlegget og lenker til det istedet. Trackbacks er like kjærkomne som kommentarer.
 4. Kommentarene er en del av hvordan du blir oppfattet. Som blogger er det viktig å huske på at kommentarene du skriver på andres blogger, er med på å påvirke hvordan folk oppfatter deg. Om bloggen din bare er roser og fioler, mens du skriver «Shit, du suger, altså!» i kommentarfeltet til noen, vil bloggen og kommentaren bli sett i sammenheng. Er du en snappy skribent, forventer folk gjerne litt snappy kommentarer. Bryt gjerne med folk sine forventinger til deg, men vær klar over at kommentarene du legger igjen er en del av hvordan folk oppfatter deg.
 5. Lær deg litt html. En god kommentar kan bli en knall kommentar med muligheten til å legge inn lenker, block quotes, fete typer og kursiv.

Hvordan få folk til å legge merke til kommentarene dine:

En av grunnene til at folk kommenterer på andres innlegg, er for å gjøre bloggeren og bloggens lesere oppmerksom på sin blogg.

Det er ikke noe galt i dette – det er en av måtene folk blir klar over at nye blogger blir til. Likevel er det ikke alltid så lett å bli lagt merke til i kommentarvrimmelen – gjerne på større blogger.

Her er noen råd som får deg til å utmerke deg i kommentarfeltet:

 • Ha et unikt nick. Det er veldig mange Heidi’er, Mari’er og Anne’r der ute. Vil du at folk skal huske deg fra gang til gang, kan det være greit å hete noe som ikke så mange heter.
 • Ha en gravatar. Dukker du opp med et eget bilde overalt, er det lettere å huske deg fra gang til gang.
 • Vær først. Får du første kommentaren på et innlegg, kan du være sikkert på at bloggeier legger merke til deg. Alle er litt smånervøse når et innlegg ikke har fått noen kommentarer, så bloggeren puster lettet ut når hun ser at noen har kommentert. Om det kommer veldig mange kommentarer etterpå, fikk du fremdeles mest av bloggerens oppmerksomhet.
 • Gjør deg flid. En god, gjennomtenkt kommentar teller tusen ganger mer enn ti «Fint innlegg!»-kommentarer. Ekstra informasjon, tips, gode argumenter, konstruktiv kritikk – det gjør deg til en velkommen ressurs som blir lagt merke til.

Hva gjør at du legger spesielt merke til en bloggkommentar? Hva mener du er en god bloggkommentar?

, ,

43 kommentarer til “Hvordan skrive gode bloggkommentarer”

 1. Det du sier er at Bloggere elsker kommentarer, men det er litt rart at de elsker kommentarer. Men det er vell ikke akkuratt så hyggelig å få stygge kommentarer, og bli sakt stygge ting til hvis du er blogg eieren ?

 2. […] jeg var enig da Virrvarr også skrev Ro ned terrorpanikken, takk. Og sist, men ikke minst, les hvordan du kan skrive gode bloggkommentarer på den samme bloggen. Wow, hun har skrevet mye bra denne måneden! (Som alltid da, by the […]

 3. Dette var ett veldig nyttig og “lærerikt” innlegg. Mange gode tips om hvordan skrive gode kommentarer. Det jeg liker best å få er konstruktiv kritikk – kommentarer. Da lærer jeg av mine “feil”, og på den måten blir jeg bedre! 🙂

 4. […] hvordan du kan skrive et bedre blogginnlegg, men dette er noe nytt. Ida har nemmlig tatt for seg hvordan man kan skrive en god bloggkommentar. Utrolig nyttig info å hente her, og jeg vil anbefale dere alle sammen å lese det, vi kan alle […]

 5. Åh! Jeg er så enig med deg!
  Måtte bare få sagt det.
  Jeg har ikke tall på hvor mange “fint”-kommentarer jeg har fått, både i blogg, på deviantart og på forum, det er helt utrolig.
  Ikke at det ikke er koslig, som du skriver her, men det er bare så utrolig mye mer genialt når noen sier hva jeg har gjort riktig og sånn…
  For ikke å snakke om hvor fornøyd jeg blir når noen har tatt seg tid til å fortelle hvorfor de IKKE liker det jeg har gjort! Man lærer så mye av konstruktiv kritikk.
  forresten:
  Yay, bra!

 6. Kort presisering om «Yay, bra!»-kommentarer: Jeg liker dem veldig godt selv, men når man er ny blogger/kommentator og har lyst til å bli langt merke til et sted der mange kommenterer er det ikke «Yay, bra!»-kommentarene man nødvendigvis husker etterpå. Det gjør dem ikke til noe dårligere, men det gjør dem ikke alltid til et godt redskap om man er en strategisk kommentator. Det er jo noen (c:

 7. Jeg har faktisk aldri kommentert på denne bloggen før, selv om jeg er innom støtt og stadig. Jeg er egentlig ikke så flink på detta med kommentarer, så takk for nyttige tips! Nå har jeg tilogmed skaffet meg en gravatar. Håh, ikke verst.

  En god kommentar, det er – som flere her over meg har påpekt – en kommentar med gode tilbakemeldinger, konstruktiv kritikk og med synspunkter som gir meg nye ideer. Men et kort “flott innlegg!”-innimellom, det er selvfølgelig også stas.
  Merker fort hvem som har lest gjennom hele innlegget, til forskjell fra de som bare skummer gjennom og absolutt vil si noe, gjerne kun for å promotere sin egen blogg (eller bare lage kvalm, alt ettersom). Argh.

  Flott innlegg! (høhø), jeg digger bloggen din stort!

 8. Må si jeg støtter Rullerusk og Kristin her. Jeg er i grunnen happy for alle kommentarer jeg får. Ofte får jeg bare kommentarer av typen “heia deg” og “fint innlegg”.

  Men altså, det kan jo ha noe med hva slags poster man skriver i utgangspunktet også da. Hadde jeg skrevet mer seriøse og dyptpløyende greier så hadde jeg sikkert vært mer opptatt av å få velfunderte og gjennomtenkte kommentarer også.

 9. Dette var skikkelig bra! Veldig bra post, virrvarr 🙂

  Enn om alle kunne fulgt rådene dine.. Det er altfor mange blogger som får elendige “oppmerksomhetskommentarer”..

 10. Dette var et godt innlegg!

  Sliter veldig med dårlig hukommelse og konsentrasjonsvansker, så det kan være vanskelig for meg å skrive en god kommentar, da jeg etter å ha lest innlegget -ikke husker noe. Ikke annet enn om innlegget var godt eller dårlig. Nå har jeg lest dette innlegget 3-4 ganger, men klarer likevel ikke å produsere en bedre kommentar enn dette :/

  Så, et en dårlig kommentar-skriver er vel meg i et nøtteskall!

  Får stadig kommentarer som ikke er annet enn reklame for kommentar-skribentens egen (DÅRLIGE) blogg. Noe som er ganske provoserende. Jeg sletter dem som regel.

 11. Ok, da føler jeg meg sånn nogenlunde klar til å kaste meg ut i kommentarfeltenes verden. Jeg mistenker at jeg har gjort noe galt med gravataren min, men den som lever, får se (ganske snart, regner jeg med). Jeg innser at muligheten til å være først har gått tapt, men dét at jeg i det hele tatt visste at jeg burde være det, viser jo at jeg har lest det opprinnelige innlegget nøye.

  Takk for tips, og fred og kjærlighet til deg!

  BøsTøs

 12. Du sa: Lær deg litt html. En god kommentar kan bli en knall kommentar med muligheten til å legge inn lenker, block quotes, fete typer og kursiv

  Men altså. Da jeg fikk over til wordpress måtte jeg jo legge av meg alle html-uvanene jeg hadde fra gammelt av. For på wordpress kunne jeg ikke lage tekstlenker, og da så alle kommentarene veldig merkelige ut. I grunnen.

  Men det er jo ikke din skyld, såklart 😛

  Marthe

 13. Jeg vil som Rullerusk slå et slag for “Fint innlegg!”/”Bra skrevet!”-kommentarene. Selv om velfunderte, opplysende, morsomme og vakre kommentarer selvfølgelig er toppers, ønsker jeg gjerne at man ikke skal slås i bakken av prestasjonsangst hvis man har lest en god bloggpost. Jeg blir faktisk lykkelig over enkle kommentarer som “Haha!” (men det gjelder nok helst sånne tulleblogger som jeg har, og ikke mer seriøse innlegg…)

 14. Hva mener du er en god bloggkommentar?

  Jeg liker godt tilbakemeldinger, gjerne konstruktiv kritikk på kort prosa og dikt, og egne meninger er alltid like interessante.

  Men hiver meg med Rullerusk her også; jeg syntes også at korte “dette likte jeg” kommentarer er fine. Jeg blir sjarmert av mennesker som liker bloggen min, kort og presist 🙂

 15. Nyttige tips her, men jeg vil gjerne slå et slag for “Dette var et fint innlegg/Dette likte jeg”-kommentarene. På en blogg som min, som i stor grad består av kulturanbefalinger av ting jeg liker, så setter jeg stor pris på slike kommentarer. Når jeg har øst ut fra hjertet mitt om hvor bra en bok eller tegneserie er, så hender det at jeg får null kommentarer og da blir jeg jo sittende og lure på om det virkelig ikke er noen andre som synes dette virker kult, og det er litt kjipt. Men sannheten er kanskje heller at mange ikke synes det er viktig nok å bare skrive “Dette virker bra!” i kommentarfeltet. Selvfølgelig er det morsomst med kommentarer som tar ting et skritt videre, men jeg tror nok at vi som ikke har debatt-blogger ofte setter like mye pris på å bare høre at noen liker det vi skriver om.

  • Eg liker også å få slike kommentarar, men eg misliker å skrive dei. Dersom eg ikkje har noko betre å seie enn at “det diktet var fint” eller “den boka vil eg også lese”, hender det eg skriv det hos folk eg “kjenner” godt. Men eg våger ikkje komme med så platte kommentarar hos folk eg ikkje kjenner. Sjølv om eg liker å få dei.

  • Det har du jammen rett i! Ofte les eg bloggen din og gløymer aldeles å kommentere, endå eg får mykje ut av det eg les.

 16. En god bloggkommentar er den som uttrykker min mening når jeg ikke vet å finne ordene mine selv:) Da blir jeg alltid litt lykkelig og glad!

  Det samme gjelder forsåvidt for et godt blogginnlegg, det er derfor jeg er så glad i roteloftet:)

 17. Jeg føler at jeg balanserer på en meget smal bom, når jeg kommenterer et innlegg som kun omhandler bloggkommentarer. Egentlig vil jeg bare takke deg for å ha skrevet et innlegg om det vi hater å elske, og elsker å hate.

  Jeg skulle ønske jeg hadde noe lurt å komme med. Konstruktiv kritikk, positiv som negativ. Men det var så riktig, så sant, og ganske så viktig. Så jeg vil bare takke deg, egentlig.

 18. hehe, det med navn er jeg temmelig enig med deg i 🙂 Jeg har fem ulike som kommenterer hos meg med navnet Bente, og minst fire faste med navnet Anne…

  Men det er ikke så enkelt dette med navn.
  Når jeg startet å blogge så brukte jeg et nick, som ikke var det nicket jeg bruker på forumene en del av leserene mine kjenner meg fra. Dette var forvirrende. Men ettersom jeg ikke er helt komfortabel med det nicket jeg bruker på forumene, så orket jeg ikke blogge med det. Så da byttet jeg til egennavnet mitt, for det var det jeg hadde mest lyst til å bruke.
  Men så er jo egennavnet mitt norges mest brukte navn… Dermed slang jeg på bloggen bak når jeg opptrer i kommentarfelt.
  Og så oppdaget jeg at det enkelte kretser er regnet som ufint å skrive inn bloggens navn som en del av kommentaren, *sukk* 😉

  jaja, det funker for meg, så får andre tro det de vil… *ler*

 19. Nå er det så lenge siden jeg har gjort dette her, så det var en tankevekkende post. Jeg har aldri vært helt bevisst på hvordan jeg oppfattes som kommentator versus hvordan jeg oppfattes som blogger. Jeg har blitt gammel og rusten…

 20. Når jeg skal skrive kommentarer i en på en blogg som ikke tilbyr autogenerering av hyperlenker så skriver jeg gjerne innlegget i min egen blogg og klipper det ut derfra for så å lime det inn i kommentarfeltet. Jeg kopierer da selvsakt innholdet fra html-fliken.

  Det er en fordel med mulighet for forhåndsvisning slik at man får sett om det virker – noe man ikke får her … Satser på det!

  c”,)

 21. Bra med tips. Jeg synes fortsatt bloggverden er et litt ukjent skummelt sted. Jeg er en flittig leser av noen blogger, men skriver sjeldent kommentarer. Jeg får rett og slett litt prestasjonsangst, men jeg har bestemt meg for å kommentere det som jeg virkelig føler er viktig for meg. Dessuten er det kanskje greit å si takk til de bloggerene som gir meg mye og som jeg flittig leser, så takk til deg Virrvarr.

 22. hei du suger

  men sjekk ut min blogg da!!! du kan kanskje vinne en tur til hawaii.

  janne.com
  janne.com
  janne.com

  !!!

  janne.com

 23. Nei, ikke lett å kommentere et slikt innlegg! 😛 Gode kommentarer er nesten like interessante som innlegget de er til – og jeg blir litt trist når blogger jeg besøker ikke har kommentarer. Dessuten har du litt rett i at det er skummelt å kommentere innlegg uten kommentarer. Det hadde jeg nemlig ikke tenkt på…

  Når det gjelder html så er problemet alltid at hver gang jeg forsøker meg så er det på en blogg som ikke tillater html i kommentarer og ikke har noen previewfunksjon som gjør at du kan finne ut hvorvidt det funker eller ikke. Føler meg like teit hver gang taggene mine synes i en kommentar fordi bloggen ikke tillater dem. Nesten litt som å gå med underbuksemerkelappen synlig…

 24. Matnyttig innlegg, Ida!

  Noen av de beste bloggkommentarene på min egen blogg kommer ikke i kommentarfeltet i det hele tatt, de blir sendt direkte til meg på mail isteden. Kanskje det er skumlere å poste kommentarer enn å sende mail? Jeg vet ikke, men jeg undrer meg jo litt over det.

  Bare for moro skyld kaller jeg meg noe annet enn bare Lene her hos deg idag. 😉

 25. Interessant innlegg! Håper ikke du tolket min forrige innlegg som noe markedsføringsinnlegg. Jeg bare synes du er en fantastisk blogger og ønsket noen tips 🙂

 26. Og denne bloggposten fikk man jo ikke prestasjonsangst for å kommentere, neida!

  Neida. (Som i: man gjorde ikke det, så veldig.) Gode punkter, særlig hvis poenget er å forbedre “eksisterende” kommentarer og/eller sile ut de dårlige. Noen punkter for å oppfordre mer prestasjonsengstelige folk til å faktisk kommentere hadde kanskje også vært noe? Det er (sjelden) farlig å kommentere, og de fleste liker jo, som du er inne på, å få kommentarer. Men nå har kanskje du en såpass høyt profilert blogg at det er viktigere for deg å øke kvaliteten enn kvantiteten?

  (Og jeg skifter ikke navn bare fordi navnet mitt er nasjonens vanligste, altså.)

 27. en god kommentar er en kommentar som får meg til å tenke gjennom det jeg har skrevet på nytt. Kanskje tilogmed utfordre mitt ståsted.

  Om det ikke er et diskuterbart tema er en god kommentar gjennomtenkt, med egne synspunkter og erfaringer..
  Nå er det sånn at jeg ikke er bortskjemt med kommentarer (punktum), så for min del er enhver kommentar en god kommentar:)

 28. Så flott at du skreiv dette innlegget! Det tar ofte litt tid å bli kjendt med normer og uskrivne reglar i bloggeverda, som alle andre plassar. Eg husker sjølv at eg brukte lang tid på å finne ut av korleis ein skal kommentere i bloggar – og då er det bra at nokon tar seg tid til å skrive ned dei uskrivne reglane.

  Sjølv har eg ein liten blogg med få besøkande, og eg jubler jo over kvar kommentar eg får, men eg kjenner eg blir gladare når eg får ein kommentar som er ein reaksjon på innlegget eg har skrive, enn ein “hei-sjå-meg-besøk-meg”. Og som Jakob skriv; det er spennnande med kommentarar som får ein til å spinne vidare på eit innlegg.

 29. Kanskje eg, på ein litt kvasiironisk hipster-måte, skulle koma med ein skikkeleg dårleg kommentar:

  Eg får fnatt av ordet flid. Ikkje av innhaldet i ordet, men av sjølve ordet. Og eg anar ikkje kvifor.

 30. Enig i det meste, bortsett fra det med å lære seg basic html. Misforstå meg rett, det er veldig nyttig å kunne men jeg synes det er litt pes å hakke inn kodene når jeg kommentarblogger. Såvidt jeg har sett finnes det muligheter for å sette inn fet skrift etc via en verktøylinje i kommentarfeltet, kanskje misjonere litt for slikt? Plugins og liknende 🙂

 31. En god bloggkommentar oppfordrer meg til å spinne videre på det som allerede er på trykk. Jeg har fått mange ideer til nye innlegg, fortsettelser på historier og vendinger gjennom nettopp kommentarene.

  Videre er jeg veldig glad i lenker til andres blogger. Jeg liker svært godt at kommentatoren ikke bare lenker til seg selv, men også tar seg tid til, i ny og ne, å anbefale andre i samme sjanger, eller som har andre syn på saker.

  Fint tiltak, Virrvarr!

Legg inn en kommentar

%d