Virrvarrs julegavestrategi

Jeg tilhører typen som hater stress såpass intenst at jeg gjerne begynner med julegavene tidlig på høsten. Ideelt sett vil jeg bruke desember til å pakke inn ting, ikke gå i butikker.

Jeg vet om folk som elsker Oslo City 22. desember, men jeg får høyt blodtrykk bare jeg tenker på det. Det forhinder meg ikke fra å være veldig glad i å gi bort ting.

Likevel har jeg noen underliggende prinsipper i bunnen av julegave-kjøret mitt. Jeg tenkte jeg skulle dele julegavestrategien min med deg. Det kan jo være du finner noe du kan ha nytte av?

Hvor mange kjøper du gaver til?

Da jeg gikk på videregående var greia at man skulle gi presanger til alle man kjente. Er du som meg, kjenner du for mange til det nå. Lag opp en liste over De Nærmeste og send kort eller brev til alle du har lyst til å huske til jul.

Du trenger ikke stresse masse. En venninne av meg tegnet et julekort, skannet den inn og sendte det på epost til alle hun hadde lyst til å gi en ekstra oppmerksomhet.

Nervøs for at noen skal dukke opp med en uventet gave uten at du har noe til dem? Kjøp inn et par ekstra gaver og pakk dem inn med blanke merkelapper, bare sånn i tilfellet. Så bruker du energien din på dem du faktisk har lyst til å gi gaver til.

Hjemmelaget?

Ja, hjemmelaget er alltid det koseligste. Det er desverre også det som tar mest tid. Derfor er min erfaring at hjemmelagede gaver er de som må planlegges først.

Skal du strikke eller brodere noe, må du sette av tiden det tar, så unngår å sitte med senebetennelse og skuldrene opp under ørene i slutten av desember. Husk at det finnes ikke-crafty hjemmelagede julegaver, også. Her er et par idéer:

 • Brenn en CD. Mix det perfekte albumet. Dette er særlig populært blant eldre slektninger som ikke skjønner denne MP3.
 • Bak kaker eller lag hjemmelaget konfekt.
 • Skriv et personlig brev til noen om hvorfor du er så glad i dem.
 • Eller: Gjør som denne damen og gi bort sjelefred!
 • Juks. Kjøp hjemmelagede ting fra andre på Steinerskolens Julemarked eller på Etsy.

Hva med dem du ikke aner hva du skal gi?

Det er alltid noen du ikke aner hva du skal gi til. Enten så er de slektninger du ikke kjenner, eller disse slitsomme menneskene som ikke bare har alt, men slettes ikke ønsker seg noenting. Denne kategorien mennesker er gjerne dem vi kjøper ræl til.

Siden vi vet at verden ikke akkurat trenger mer ræl og at den andelen av julegavene hvert år som er ræl ikke er så veldig velkomne, har jeg et mål om å bytte ut mest mulig ræl med geiter, robuste såkorn og myggnetting.

Det er kanskje ikke de kuleste presangene å få, men da lærer du deg kanskje å si tydeligere i fra hva du ønsker deg neste år, så jeg slipper å kjøpe tilfeldig tull til deg.

Hvor kjøper du hva?

Planen min for optimal stressreduksjon er å kjøpe alt som går ann å kjøpe på nett på nett. Det jeg ikke får kjøpt på nett, vil jeg helst kjøpe på julemarked eller lage selv.

Det som ikke går ann å kjøpe noe annet sted enn i butikken, kjøper jeg en hverdag i november, helst i små etapper, så jeg slipper Handleturen der jeg gråter meg gjennom byen med to tonn bæreposer og ti presanger to go.

Innpakning:

Det kan være at du ikke er meg. Det kan være at du ikke sparer på alle esker, sløyfebånd, pent papir og ekstra tekstil med en litt bekymringsverdig entusiasme. Jeg slår et slag for det å kutte på julepapiret og plastbåndene likevel.

Pappesker er morsommere å åpne, og de er lettere å resirkulere. Gråpapir blir stilig om du tar deg tiden det tar å pynte dem, og det er utrolig hvor fine julegavene blir i gamle numre av Klassekampen.

Du kan også inkludere bærenett i gaven, og la bærenettet være innpakkningen. Bare sløyfebånd kan også være stilig, særlig på voksenpresanger.

Oppsumert:

Reduser mengden folk du kjøper gaver til, gi penger til gode formål hvis du ikke aner hva du skal gi, kutt i gavepapirbruken og kjøp gavene på nett i god tid i forveien. Hjemmelaget er fint og flott, men ikke slit deg ut i prosessen.

Har du en julegavestrategi?

, ,

35 kommentarer til “Virrvarrs julegavestrategi”

 1. Gommo ønska seg i fjor eit surrealistisk dikt på 8 linjer utan enderim. Tenkte eg skulle gje det til alle i år….

  Neida. Planen er i år, som i fjor, å ta med seg cash og stikke innom rettferdighandelbua på UMB. Funkar kjempefint 😀 Eg må berre komme på kven som fekk ting derfrå i fjor og kva dei fekk…

  Og planlegga kva som kan kjøpast på Vestlandet, då eg har eit ønske om å begrensa bagasjen mest mogleg.

  Den som kjem til å få mest er nevøen 😀

  Ellers ber eg om ønskelister.

 2. Nå ble jeg stresset, bare av å lese om julegaver i oktober. Men tipsene kommer sikkert godt med om 2 måneder.

 3. Kjempe fint innlegg:)
  Jeg liker å lage noen av julegavene selv, strikker eller syr. Synes dette er koselig både fordi de fleste blir glad for noe som er hjemmelaget, og fordi det gir meg jule stemning å “stresse” litt med å få det ferdig. Til de som har alt og ikke ønsker seg noe, kjøper jeg bruks gaver som kaffe eller te. Syne det er kjempe koselig å kjøpe eller få gaver som er kjøpt på loppis eller fretex, selv om dette ikke passer til alle. Jeg har også fått en bok som giveren selv hadde lest først, og syntes var så bra at hun øsket at jeg skulle lese. Giveren gjorde oppmerksom på dette, og jeg ble veldig glad for denne gaven. Tjenester er også en fin gave. En pargave til noen som har barn kan være kinobiletter og lovnad om barnepass. Jeg er ikke så veldig opptatt av pris når jeg kjøper gaver. En veninne kan få en kave til 100 et år, og 500 det neste, alt etter hva jeg finner på som kan passe til henne.

 4. Min strategi er mye lik din, men et par ting nevner jeg dog. Jeg har ei såkalt ‘Julebok’ hvor jeg hvert år skriver opp hvem jeg gir gave til og hva jeg gir dem. Dermed slipper pappa å få friluftsbøker hvert år og venninner slipper gjentakelser… Boka har ‘fast’ plass slik at jeg holder den ajour hvert år og er ikke avhengig av å lete den frem. Gaver kjøper jeg som regel gjennom hele året når og hvis jeg finner noe jeg vet person x vil like, så det er ikke noe stress.

  For min egen del har jeg laget meg ønskeliste på amazon, og alle som spør får beskjed om hvilken mailadresse de kan søke opp der. Dermed kan de velge å gi meg noe jeg ønsker meg og som ikke trenger koste dem allverden; brukt er like bra som nytt og bøker kan være billig på amazon!

  I tillegg har jeg alltid ei side i dagboka/planleggeren min hvor jeg skriver opp ting jeg ønsker meg, slik at hvis noen spør har jeg en liste med ‘alle prisklasser’ –type-ting lett tilgjengelig og kan ramse opp.

 5. Så godt innlegg! Så bra timing!

  Joda, jeg er nok av den sorten som gir julegaver til Gud og Hvermansen, men tilgjengjeld gir jeg sjeldent “kjøpegaver”. Ifjor fikk de nærmeste fotoalbum med soundtracks, og venner fikk alt fra favorittboken min, til et stort papir med et påtegnet skattekart, hvor skatten var bilder, brev, bakst og sjokoladekuler(farmor kaller dem for pungstein, og ettersom hun er verdens mest eksprimentelle kokk, pleier jeg å be Bestefar om hjelp for å bake dem. Da sitter farmor og ler rått gjennom hele prossessen, mens hun prøver å sabbortere kulene med en softgunpistol. Hvert eneste år.)

  Du er bra(:

 6. Hjemmelagd er best! I år satser jeg på hjemmelagd + bra bok, og siden det er første gang jeg gir bort ting jeg lager selv er jeg så klart kjempestolt.

  Ellers syns jeg det er vanskeligst å kjøpe til brødre. De ønsker seg helst bare kjempedyre datating og blir ikke glade for strikkede votter fra yndlingssøsteren. Jeg har de siste fem årene kjøpt t-skjorter med artige trykk og innser at jeg allerede er blitt forutsigbar 🙂

 7. Noen som har lyst til å dele oppskrift på god konfekt? 😀 Nettet er fullt, men det er så mange varianter av de ulike konfektene, umulig å vite hva som er godt eller ikke.

 8. Å begynne med julegavene tidlig er en ting jeg har begynt med. I alle fall ahr jeg prøvd. I år begynte jeg i juni. Det var både en og to som ganske tydelig freste tilbake da jeg sa at jeg hadde begynt med gaver da og lurte på spleising, om vi skulle lage noe sammen og slike ting. jeg prøvde å fortelle at jeg vil bare bli ferdig og at jeg kan prøve å hygge meg i desember og juletiden. Etterhvert myknet folk litt, det riktignok noen måneder. Men enda så ahr jeg ikke fått tak i alle bildene jeg trenger for å lage digitalt fotoalbum til svigers og min kjæres bestemor. Så ting tar tid, selv om man begynner tidlig. er enig i at hjemmelagd er en god ting. Jeg er på psykiatrisk dagsenter for tiden. Om jeg er heldig og klarer å innta en liten dose med kreativitet hver dag i noen uker så kanskje kan det bli noe fint ut av det også. Nyt fred og ro i julen og begynn med gaver nå. dere kommer ikke til å angre. Hjemmelagd julegodt fra svigers er noe av det jeg setter mest pris på i julen. Så man trenger ikke å løe og kjøpe når man kan bake og støpe.

 9. Det kan se ut som om vi har samme julegavestrategi. 😀
  Jeg starter tidlig, kjøper til få, prøver å lage noe selv (spesielt i år som jeg er blakk, og har fått smaken på strikking), finner fine ting på Internett og bruktbutikker, og pakker inn i gråpapir og aviser. (Klassekampen er ikke å forakte) Jeg får krupp, aids, sars, fnatt og svineinfluensa av for mye emballasje. Jo mindre og mer miljøvennlig, jo søtere blir det.

  Men det å være tidlig ute er kanskje viktigst for meg. Jo tidligere en starter, jo mer personlig kan man gjøre gavene.

 10. Takk, det var akkurat den påminnelsen jeg trengte.

  Jeg hadde glemt det, men jeg lovet meg selv 23. desember i fjor at i 2009, da skal gavemaset gjøres unna før 1. desember.

  Da skal jeg i gang med listeskriving…

 11. Jeg gir heller ikke vekk gaver til “alle i hele verden”. Jeg gir julegave til noen veldig få, og så får de andre bare ha det så godt. De som stikker innom med gave tre dager før jul, får ingen tilbake. Jeg er frekk nok til å si “takk for gave”, og så får de bare innfinne seg med å bli servert kake og kaffe og ikke dra hjem med noen gave. (Når de ikke evner å avtale sånt, så får de faktisk ingenting. Jeg gidder ikke å kjøpe til noen som kanskje dukker opp.)

  I fjor lagde jeg mat-gave til mamma og pappa og svigers. Alle sammen fikk noe å spise, som ikke må spises i jula. Svigers fikk ostefat, og mamma fikk hjemmelagd leverpostei, og det tror jeg pappa fikk også. (Ja, jeg er en sånn som synes det er gøy å lage leverpostei selv, så det gjør jeg. Og det blir litt vel mye med fem kilo leverpostei til bare meg, så jeg gir bort til alle som vil ha :p (Jernmangel, sa du? Se her, ta med deg to pakker leverpostei hjem. Veldig mye jern i leverpostei, altså. DU liker baconpostei bedre? Ja, ok, ta en sånn også.) Veldig greit når det allerede er lagd. Tar jo litt tid å lage, men det er jo mest til meg, tross alt…)

  I år tenkte jeg å lage sursild til “alle”. (alle = slekt og andre intetanende. (Nei, ikke deg, Caro, jeg vet du leser her. Ikke deg heller Siri, du kan også snuble innom her. (Jeg har noe annet på gang. he-he-he.))) Fordi jeg har lyst til å lage sursild til meg, og det er ikke mye arbeid å lage litt ekstra.

  Pappa baker peppernøtter som han gir vekk. Fem kilo peppernøttedeig som må trilles før den blir kald = mye jobb. Men alle blir glade og fornøyde, siden de får hjemmebakte peppernøtter.

  Hurra for det samme til alle. Alle får det samme, og jeg slipper å bekymre meg over hvem som skal få hva. Kjekt.

  • Seriøst, Marianne: Kan du publisere oppskrift på hvordan lage sin egen leverpostei? Det har jeg alltid hatt lyst til å prøve. *Imponert*

   • Nå er ikke jeg Marianne, men hva sier du til en 100 år gammel, ekte dansk oppskrift på leverpostei? Her kommer den:

    Ingredienser:
    4 kg svinelever
    2 kg spekk
    2 kg løk
    12 ansjosfileter (gjerne de i juleansjosboks)

    500 g hvetemel
    4 ss salt
    8 ts hvit pepper
    8 egg
    2,5 l helmelk

    Fremgangsmåte:
    Lever spekk, løk og ansjosfileter hakkes to ganger i kjøttkvern (f.eks. sånn man har på kjøkkenmaskinen). Deretter røres egg, melk og krydderet inn i levermassen. Røren fryses ned i passe porsjoner.
    Leverposteirøren helles over i ildfast form, og stekes ved 170 grader i varmluftsovn eller 175 grader i vanlig ovn i ca. 50 min. For å se om leverposteien er ferdig, stikker du i den med en strikkepinne. Når saften som kommer ut er klar, er den ferdig.

    Dette er ikke vanskelig, men du trenger en kjøttkvern, en stor balje til å røre sammen det hele i, og en fryser. Men det går også fint å redusere porsjonen noe. Svinelever og spekk får du f.eks. på Ultra eller Meny (snakk med ferskvarediskfolka).

    Lykke til!

    PS fra en liten materialist: Det er får julegaver som gleder like mye som en herlig TING man blir utrolig glad for, men ikke visste at man ønsket seg! Smykker, lekre klær og ting til hjem og kjøkken er heller ikke å forakte 😛

   • Eller gjør som danskene, stek bacon og champignon, og legg det på toppen av den lune leverpostein like før servering. Bare det er nok til at jeg aldri vil bli veggis… 😉

   • Der fikk du svar, ja 😉
    Hvis du er usikker på om du har for mye eller for lite krydder i, kan du steke litt i stekepanna og så smake på. (Det er nemlig skikkelig kjipt å lage fem kilo leverpostei som smaker … ingenting… Skulle vært mer salt og mer pepper og mer av ALT!)

    Du kan ha oppi alt mulig. Bacon er allerede nevnt. Mamma pleier å ha oppi kavring, men jeg mistenker at det er litt sånn “matauk”. Kjøtt er dyrt, men kavring er billig… og sånn.

    Ikke mat kjøttkverna for fort den første kverninga. Da kan den bli tett, og så blir det sølete. Levra må renses først. (Ta vekk hinner og slintrer og sånn.)

    Lykke til, det er artig! 🙂

  • Åh, godt det ikke blir sursild på meg, det er ikke akkurat yndlingsmaten 😛 Kanskje jeg kan prøve å lage sånne nederlandske minipannekaker – poffertjes – og så invitere folk over på det som julegave? 😛

   Når Marianne lager hjemmelaga mat fra scratch blir det som regel innmari godt, jeg har ikke helt samme skillza, akkurat. Så jeg kommer vel nok, som vanlig, til å strikke en haug med personaliserte luer. (Vil du ha lue, Marianne? Eller spurte jeg deg om det i fjor?) Da har jeg noe å drive med som jeg synes er gøy, gaven koster ikke all verden men blir skikkelig kul, og så pleier folk å trenge luer og sånn 🙂

   Til nær familie og sånn pleier jeg å kjøpe nerde-t-skjorter og annet morsomt, smått, og relativt brukbart – sånn som er morsomt etter jul også (en god ostehøvel er en utmerket gave til en osteelsker ^^). Jeg storkoser meg i alle fall med å finne disse få gavene. Skulle jeg gjort det til masse folk hadde moroa vært borte, tror jeg…

 12. Gode tips fra deg Ida, som alltid. Jeg stresser gjerne lillejulaften og julaften til å lage ferdig minst en av gavene jeg har planlagt lenge, men ikke rukket å få ferdig. Men slipper heldigvis stort sett handling de dagene. Når jeg ikke lager, og forsåvidt da også, holder jeg ofte en knapp på spiselige gaver, ikke bare til jul men ellers i året også.

  Folk rundt meg har stort sett de tinga de trenger, men det er hyggelig å få litt luksus som man ikke alltid unner seg selv. Det kan være den fantastiske olivenoljen, en god ost, te, konfekt (helst hjemmelaget), gourmetpølse, vin etc etc. Det er noe folk har nytte av, og som ikke bidrar til tinghysteriet.

  Gaver med mening fra KN som du anbefaler, Ida, eller utviklingsfondet.no som jeg anbefaler er ofte bra. Men også det en opplevelse sammen med deg eller med andre er hyggelig å få. Ofte kan det bety at man er sikret at man får sett hverandre litt mer også, fordi man gjør det sammen. Teaterbilletter, konsert, middag er hyggelig å få. Jeg har også gir bort gavekort på massasje og spa-behandlinger til de med vonde rygger og slitne armer, noe som har blitt tatt veldig godt imot.

 13. Så enig, enig.
  En del av strategien min er å være tydlig med hva jeg ønsker meg. Det værste jeg vet er å få ting jeg ikke trenger eller har lyst på.

  Og så hender det i løpet av året at jeg finner ting som jeg veit hadde passa så bra som gave til noen jeg kjenner. Og så gir jeg det, selv om det ikke er bursdag eller jul eller sånne ting i nærheten.

 14. Jeg setter alltid av en dag til konfektlaging tidlig i desember, sammen med en god venn eller to. Lager opp en diger porsjon, og pakker i pene poser eller kremmerhus. Noen av konfektposene spares til de fryktede “Hei! Jeg stikker innom med en julegave om et kvarter”-øyeblikkene fra noen du ikke har kjøpt noe til. Resten brukes som tilleggsgaver til nære venner og familie, og som gaver til mer perifere venner og familie som jeg likevel ønsker å gi en liten oppmerksomhet.

 15. Jeg har lagt inn dette innlegget på Favoritter, dette var nyttige tips. Takk Virrvarr, du hjelper meg i stor grad, for jeg er en av dem stresser lille julaften.

 16. Takk for gode tips!
  Jeg er ekstremt rotete av meg, og har ikke orden på noenting.
  Min dårligste vane er at jeg utsetter alt. Rundt jul pleier jeg å løpe rundt i Tønsbergs gater, desperat på jakt etter perfekte gaver. Når? lille-julaften eller på selveste dagen. Voldsomt stressende!

  Min strategi i år er å handle på nettet. Det blir nok CD’er, bøker og kosmetikk på mine nærmeste. Sparer masse penger på å kjøpe over nett!

 17. Jeg har boikottet julen, men jeg gir fremdeles gaver til småsøsken og tantebarn som ikke har forutsetninger for å forstå standpunktet mitt. Og så vurderer jeg å sende noen novembergaver, det er jo ikke gavegiving jeg boikotter 😛

  Jeg har en halvveis plan om å lage små keramikkfigurer til de nærmeste. Ellers tegner jeg dem små personlige tegneserier, det har jeg gjort før 🙂

 18. Kjøper bare til barna, jeg. 🙂 Før kjøpte jeg til “alle vennene”, men nå yngler jo hele gjengen.
  Det med å være ute i god tid er undervurdert! Det er fantastisk deilig å tråkke gjennom kjøpesenteret en valgfri dag i desember, bare for å kikke på folk som ser fortvilet ut. 😀

 19. I år er min strategi fotoalbum, eg tek mange bilde i løpet av eit år, og spesielt av barna i familien. Då har eg mange blinkskudd å sette i album til foreldre og besteforeldre. Det er rart kor morsomt det er å få bilde som andre har tatt av dine barn. Dei ser andre situasjonar, andre vinklar og bilda blir meir spennande enn “mamma-bilda”.

 20. Jeg kjøper julegaver til bare de aller nærmeste. Jeg prøver å kjøpe gaver som jeg selv kunne tenke meg å få, og jeg koser meg veldig med julegavehandelen. På forhånd har jeg laget lister over hvem som skal få hva, da slipper man å stå i butikken å lure.

  Gleder meg allerede 😀

 21. Et innlegg helt etter mitt hjerte. 😉
  Jeg blir så glad når jeg møter andre som lager lister og vet med seg selv at da er halve jobben gjort.
  Takk for gode tips og råd, her skal mange følges.
  Ha en god dag videre.
  -Eirin

Legg inn en kommentar

%d