Observasjoner av videregående

Det er med videregående skoler som det er med psykiatriske avdelinger: Det er store kulturforskjeller og personalet spiller en veldig stor rolle for hvordan det er å være der.

Jeg har vært rundt på en rekke videregående skoler og holdt foredrag i den senere tid, men ingen har vært så snodige som den jeg besøkte idag.

Tips til neste gang dere inviterer en forfatter på besøk: Det er hipt å hilse. Blomsteroppsats er fint, småprat er enda bedre. Kan du ikke si hei til andre voksne mennesker, bør du kanskje ikke ta deg en jobb som består av å prate hele dagen. Sorry-borry.

Tips til deg som vil ha respekt fra ungdommer i skolen: Ikke snakk til dem med babystemme. De er atten. De vil myrde deg.

Sånn. Og til den lærerstudenten som faktisk sa hei: Takk, du veiet opp for en ellers pinlig opplevelse.


22 kommentarer til “Observasjoner av videregående”

 1. Huff, det hørtes ikke noe kult ut.

  Når er det du kommer til Bjørnholt? Jeg jobber på ungdomsskolen, men vil gjerne forsøke å få med meg foredraget ditt på en eller annen måte – eller ihvertfall få hilst på deg.

 2. Det der med å snakke til alle som om de var sjuåringer kjenner jeg godt til, men jeg trodde faktisk det var en yrkesskade hos barneskolelærere, ikke VGS-lærere.

  Jeg er glad jeg jobber på en høgskole. Det verste jeg risikerer er å bli en litt snørrhoven og belærende type som er vant til å vite alt mye bedre enn de 50-60 andre i rommet.

  Men… vent nå litt: Sånn er jeg jo allerede.

 3. Hehe, håper det blir annerledes når du skal være med oss til Eikelund VGS og Bjørnholt skole, Ida! Vi kom nettopp fra arrangement i Kirkenes, tror ikke de hadde satt pris på babystemme fra vår side der 🙂 Når jeg tenker meg om er det igrunnen ikke noen situasjoner dét passer når man skal snakke foran en gruppe unge voksne. Bra du skriver om dette, det er sikkert en del lærere som leser bloggen din!!

 4. som noen andre sa lengre opp: Det har ikke så mye med å være gammel eller inngrodd å gjøre. Jeg jobbet sammen med en fyr som var tjuetre eller tjuefem eller noe sånt. Og han gjorde også det. Til og med når han var den eneste som ikke hadde skjønt at det han sier er feil. “Dere er så søte når dere tar feil, alle sammen!” Jeez. (Men pappan hans er leder i stor og viktig bedrift, så han kan gjøre sånne ting. Og ikke for å glemme det faktum at han har XY-kromosomer!)

 5. Babystemme? Det må jeg prøve på elevene en gang, og se hva som skjer. Hahaha! Ellers er min erfaring at det funker ganske brukbart å synge, det vekker dem i hvert fall.

  Men du, hva gjør jeg for at du skal komme på vår videregående skole? Vi er også rare, men på en ganske fin måte.

  • Jeg vil kjempegjerne komme på besøk til skolen deres, men det kan ikke bli før i januar – jeg er faktisk fullbooket. Vil du ha meg på besøk, så mailer du mimir(punktum)kristjansson(alfakrøll)gmail(punktum)com og lager en avtale med NFF – så betaler de moroa for dere 😀

 6. Mamma fullførte vgs no i vår i ein alder av 50, og ho visste ikkje om ho skulle flire eller bli fornærma når vaksenklassen hennar fekk ein sånn lærar med babystemme: “Kor gamal er du, da?” (det manglar berre ein “lille ven” på sluten der).

  Eg trur rett og slett at det er ein uvane enkelte har fått. Helsesystera vår på ungdomsskolen var òg sånn, og eg greidde aldri å ta det ho sa seriøst, noko som jo er litt dumt i eit sånt yrke. Eigentleg trur eg ho var flink.

 7. Sukk. Og jeg som skulle vise deg i dag at vi både kan hilse og pludre og være hyggelige, faglige og menneskelige. Så er jeg støkk hjemme med pledd og reseptbelagte remedier.

  La oss bare si at jeg håper min erstatter klarer å ta i mot deg på vettugt vis og at klassen faktisk har en tilnærmet entusiastisk dag!

  • Stakkars Mimosa! Det var kjipt at vi ikke fikk møtt hverandre. Men vet du? Han som erstattet deg var helt knall, og klassen var kjempefin! Det er en av de beste klassene jeg har snakket for!

   • Noen ganger er det så inderlig godt å faktisk innse at man er erstattelig. Takk!

 8. Skjønner ikke hvorfor man skal snakke med babystemme til noen igrunn jeg da – finnes ikke noe mer irriterende en en sånn nedlatende holdning.

 9. Jeg syns iallefall det var veldig hyggelig at du kom – selv om du kanskje ikke fikk sett skolen på sitt aller fineste..:/ 😛

 10. Hehe. Er alltid kos med tilbakemeldinger 🙂 Syntes du skriver morsomt, og utrolig bra! Nesten så jeg vurderer å begynne å blogge igjen, når jeg ser på hva andre mennesker skriver! 🙂

 11. Noen lærere er dårlige fordi de har vært i jobben for lenge, men egentlig handlet det bare om å respektere andre mennesker. Jeg har hatt flere unge, nyutdannede vikarer som tror de er verdensvante og perfekte, og at de selvfølgelig alltid har rett. Da kan man rett og slett ikke være noen god lærer.. Eller person, for den saks skyld.

  Det nytter ikke å være lærer hvis du enten hater ungdom, eller tror at du er utrolig mye bedre enn dem. Heldigvis har jeg som oftest vært heldig med lærerne mine, men det er jo alltid en og annen som ødelegger for helhetsinntrykket.

 12. Jeg har en lærer med babystamme^^ Jeg liker henne, uansett hva jeg gjør er jeg såååå fliiink^^

 13. Hei! Jeg hadde sagt hei hvis jeg bare hadde klart å unngå å forsove meg. Og ja; vi har skremmende mange Umbridge-er på skolen vår.. Det var jo typisk min flaks at den ene dagen jeg forsover meg er den dagen du vandrer rundt på skolen. Damn.

 14. Jeg tror enkelte lærere, rett og slett har vært for lenge i jobben sin…jeg ser det her ute og, det er ikke rent sjelden jeg har tenkt tanken… Lærerstudentene kommer som ett friskt og engasjert vindkast i sammenligning…

 15. Uff 🙂 Jeg hadde en lærer på videregående som snakket med babystemme når hun ble sur. Hadde nesten foretrukket at hun slo, da kunne man jo sagt i fra… 😛

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: