Feministisk selvforsvarskurs

For en tid tilbake var jeg på Kvinnefrontens feminismekonferanse. Etter at jeg hadde pratet selv, ruslet jeg rundt og smuglyttet på en masse forskjellige debatter, pratet med folk fra ulike organisasjoner og bladde i ulike tidsskrifter.

Ut på kvelden var det ene rommet fullt av jenter som stod i en ring. Jeg spurte hva slags verksted, og de sa det var SUs feministiske selvforsvarskurs. «Kan jeg slenge meg på?» «Klart! Kom igjen!»

Jeg hadde hørt om SUs kurs før. En del i RU så på dem som rene konkurenter til RUs Bøllekurs (som strengt tatt var feministiske selvtillitskurs), og på grunn av den vanlige knivingen mellom to organisasjoner som er veldig like, var en del folk opptatt av hvor dårlige SUs kurs var.

Jeg var derfor ganske spent på opplegget. Jeg ble veldig positivt overrasket.

Som en del lesere vet, er jeg ikke særlig god på disse selvforsvarsgreiene. Jeg er omtrent like aggressiv som en saccosekk og har like god koordinasjon som en full pingvin.

Jeg stilte meg opp i sirkelen med magen full av to følelser: «Dette kommer jeg ikke til å få til» og «Flaut! Flaut! Flaut! Hvorfor sa du at du ville være med?»

Jeg var ikke den eneste med den følelsen i magen. Den entusiastiske instruktøren forklarte oss at mange jenter aldri lærer seg å slå skikkelig.

Vi tror ikke vi er noe sterke, men alle kan slå hardt om de tar i fra hofta og legger hele tyngden til.

Hun lærte oss å knytte neven, lærte oss å stå riktig og lærte oss å sikte på noe som var lenger borte enn det vi hadde tenkt å treffe.

Vi rødmet, fniste, så ned og følte oss ukomfortable. I begynnelsen.

Det var en merkerlig forvandling å se en flokk keitete, fniste jenter forvandles til ti hardtslående, målbevisste damer som slo livskiten ut av en boksesekk.

Meg selv inkludert. På slutten av det korte kurset klemte vi hverandre euforisk. Jeg hadde aldri trodd jeg kunne slå noe som helst. Jeg ante ikke at jeg hadde det i meg.

Instruktøren fortalte historien om den lille søttenårige jenta som hadde vært på et av kursene, for så å dra på Roskilde noen uker etterpå.

Hun hadde kommet bort fra vennene sine og rotet full rundt alene. En eldre fyr fulgte etter henne, svært målbevisst, intil han grep håret hennes og trakk henne til seg.

Jenta? Hun slo ham ned og løp, for å ringe instruktøren og alle venninnene og skryte av opplevelsen.

Og jeg bare: «Jess. Det kunne blitt den verste opplevelsen i ditt liv, men noen nye ferdigheter gjorde det til noe du skryter av istedet. Snakk om helomvending.»

«Vi holder kurs når som helst og hvor som helst!» sa instruktøren. «Bare ta kontakt!»

Så nå sitter jeg her og bare: «Hmm. Jeg har jo blogget om det å føle seg maktesløs som dame før og mange her har kjent seg igjen. Vi kunne bestilt et kurs om noen var interessert?»

Det blir da et sted i Oslo over jul. Det ideelle er å være rundt 10-12 stykker. Noen her som har lyst? SU sa de var mer enn villige til å mekke et kurs for leserne mine.

Har du lyst til å få et eget kurs der du bor, kan du kontakte SU og bestille et også. Det koster 1000 kr, men om alle damene betaler en hundrings hver er det dekket i en fei. Det er verdt det.

Og du? Du får like mye ut av kurset selv om du ikke ser på deg selv som feminist til vanlig eller selv om du misliker SU i bøtter og spann. Det er et prosessorientert kurs, ikke politisk skolering.

62 kommentarer til “Feministisk selvforsvarskurs”

 1. Elsker, elsker, elsker feministisk sjølforsvar! Dette er kurset som lærte meg om stemmebruk, i tillegg til alt det andre lure. Når jeg blir frisk skal jeg jammen på instruktørkurs også.

  1. Heia Sylte som instruktør! Det var så fint! Og ja – stemmebruken er også noe av det fine man lærer. Vi gikk fra pipete til bøse på no time 😀

   1. Hvis jeg skal demonstrere hva det går ut på pleier jeg å brøle NEI-NEI! – og deretter smile søtt og forklare at stemmebruken ofte gjør at vi ikke trenger å slå. Stemmetrening FTW!

   2. Enig med Lea der.
    Jeg har jo faktisk hatt stemmebruk på skolen da, men jeg kunne definitivt hatt bruk for å lære litt mer «bøllete» stemmebruk.

 2. Jeg sier absolutt gjerne ja takk til et sånt kurs. Jeg har lett etter noe lignende en stund, og 100 kroner er overkommelig selv om jeg er student.

   1. Jah, hvorfor ikke. Skriv meg på. Hittill har jeg visst klart å snakke meg ut av potensielt kjipe situasjoner, men man kan kanskje ikke stole på sitt eget ubehagelige vesen for alltid?

 3. Hm, jeg har alltid hatt litt lyst til å bli med på ett av disse kursene, men det har liksom aldri passet helt. Og så har jeg tenkt at jeg kanskje er litt gammel for det nå, eller at jeg jo kanskje er litt tøff fra før 😛 Men om jeg har lyst til å prøve det, så betyr det vel at jeg tror jeg kan få noe ut av det 🙂

  Skriv meg gjerne på lista.

 4. Kan jeg få lov til å komme med et kanskje foreløpig?
  Høres absolutt ut som noe jeg kan ville være med på.
  Nå har jeg jo allerede hatt min del av duster, men det skader jo ikke å være forberedt sånn uansett…

 5. Åh, jeg hadde SÅ gått, men er i feil by!
  Har prøvd litt boksing sammen med en venninne, og funnet ut at det er veldig gøy å kunne slå fra seg. Stemmebruk høres også ut som noe som kunne vært lurt å kunne, du vet ikke om noen sånne arrangementer i Bergen vel?

  1. Siden de fleste voldsepisoder mot damer skjer hjemme på fest, er det nok ikke mulig å løse det med mer politi i gatene (c; Du kan få dem til å komme og rydde opp, men de kan ikke løse noe der og da.

   Pinglete gutter må kanskje lage sitt eget kurs? Noe av greia er å lære bort triks på premissene til periodevis veldig lave damer.

   1. Jeg vil begynne på Krav Maga!
    Jeg er enig i at kvinner står svakt i samfunnet, og at de trenger selvforsvarskurs, og jeg er egentlig ikke SÅ pinglete 😉 Hva med å starte eget selvforsvarskurs for jenter selv om jeg er gutt? Tror mange er interesserte i det, spurte meg litt rundt på skolen i dag 😉

   2. Krav maga er artig. Kjøp deg susp og tannbeskytter. (Susp kan være lurt for damer også. Stol på meg, det gjør j*vlig vondt å bli kneet i skrittet, selv om jeg ikke har pung. Og tannbeskytter er alltid lurt. Mine tenner har kostet meg for mange penger til at jeg vil miste dem.)

 6. Jeg føler jeg burde meldt meg på, men jeg er en gutt.
  Men hvis Ylva er den Ylva jeg tror det er og hun deltar så kan jeg jo bare henge med henne når hun er ferdig opplært, så slipper jeg å gå rundt å være redd. For Oslo er litt skummelt.

   1. Antagelig noen andre hvis du ikke vet hvem jeg er.
    Men jeg tror jeg akkurat snakka om denne bloggen med Ylva for litt siden, og Ylva er feminist, og temmelig kul så jeg tenkte kanskje det var henne. Et typisk skudd i mørket.

 7. Får jeg lov å være med? Jeg er tynn og svak og andre gutter har muskler på steder jeg ikke har steder en gang…

  Synes forøvrig bloggposten din bærer preg av mye moro, men av en ting jeg tenker på.. Jeg hadde garantert fortalt historien videre om det var min venninne som hadde slått ned en potensiell overgriper, men hva føler da de som ikke greide det, når deres «evne» til selvforsvar blir noe man har ansvar for selv? Noen refleksjoner bare..

 8. Å, jeg vil også! jeg bor ikke i Oslo til vanlig men er der noen dager i slutten av desember/begynnelsen av januar, går det an å ordne kurs engang i den tiden?

  1. Hm. Kan noen som kjenner til kursene og vet litt mer om kampsport enn meg gjøre svare Marianne? Jeg vet nix og nada om sånne ting, så det føles litt som om jeg skal uttale meg om hva slags bil det er noen har el. lignende.

  2. «Sjølvforsvar» i denne smanhengen er ein del svært enkle teknikkar henta frå ulike kampsortar som er lette å læra, lette å bruka og lette å hugsa uansett om ein skulle vera ei tynn, lita jente. I tillegg er del ein del om haldning, stemmebruk og blikk. Og så litt feministisk teori for å forklara kvifor me held desse kursa. Det er ingen kampsport, berre enkle og praktiske teknikkar.

   1. aha. Da er jeg betrygget igjen 😉 Jeg var litt skeptisk til om det var en ren asiatisk stilart dere lærte bort, fordi de er ofte spesialisert for å møte andre som har trent den samme stilarten, og funker bare da.

    Men kult. Er det mulig å få kurs i Trondheim, og hvor burde jeg eventuelt henvende meg hvis det ikke finnes, og jeg vil arrangere? (SU? RU? Jeg tror kanksje ikke-politisk kan være lurere 😉 )

   2. Hehe, ja. Dei fleste asiatiske kampsportane er jo laga for å fungera i ein «fair» kamp med reglar som blir fulgt til grunn, og slik er det jo diverre ikkje i situasjonar der ein faktisk treng å forsvara seg i røynda.

    Ein kan få kurs kvar som helst i landet. Foreløpig er det to grupperingar som driv med dette i noreg, det er Feministisk sjølvforsvar som er knytt til Su, men som på sikt skal bli eit sjølvstendig prosjekt og gruppa «Kvinner i kamp». Sistnemnde held lange kurs over mange veker, så det er førstnemnde ein må kontakte om ein vil ha eit kort kurs der ein bur. Lykke til med å fikse kurs:)

   3. Til Marianne, Caro og andre Trondheimsbaserte jenter som les det her: det er openbart på tide at vi held feministisk sjølvforsvarskurs her i byen igjen. Over jul 🙂

    Beste helsing
    Mads, Sør-Trøndelag SU

  1. Jess, jeg hadde tenkt å spørre deg uansett! Vi har jo snakket om våre begrensede evner utover dasking og kloring, så jeg tenkte faktisk på deg!

 9. Jeg har jo strengt tatt drevet en stund med kampsport, men det er lenge siden, og jeg føler meg ikke egentlig så mye tøffere av det.
  Dessuten er jeg lei av å være redd…

  Så jeg endrer herved mitt «kanskje» til et ja. Jeg er med.

 10. Jeg er også gjerne med.

  Jeg gikk på karate en stund, som viste seg å være særdeles ugunstig for mitt høyre kne. 😛 Dette er riktignok årevis siden, og jeg tror NEPPE jeg hadde klart å lage like mye lyd/slå like hardt fra meg nå som da. Tar gjerne en oppfrisking i kickass.

 11. Frøken Drageånde

  Dette hørtes helt supert ut! Og om jeg ikke er på jobb og det er ledige plasser på kurset, er jeg med!

 12. Jeg har vært på kurs! Jeg var også skeptisk først og tenkte at det sikkert ble litt flaut å stå der og skrike, men det var en veldig bra opplevelse. Og jeg klarte ikke la være å opplyse alle guttene jeg kjente om at jeg nå var opplært i ballespark.

 13. «Jeg er omtrent like aggressiv som en saccosekk og har like god koordinasjon som en full pingvin. »
  Ved Freya, som du kan formulere deg. Jeg begynte å humre for fine minutter siden, og humrer fremdeles 🙂

 14. Det skulle hett «selvtillitskurs», ikke selvFORSVARSkurs. For det hjelper ikke å «kunne slå eller skrike» når du blir utsatt for vold. Det er holdninga di som kanskje får personen til å tenke seg om en gang til. Og sjansen for å faktisk BLI overfalt av en fremmed et mørkt sted alene ER ganske liten. Selv i Oslo. I nære relasjoner er du «føkked» uansett. Og å slå en voksen mann som er ute etter å ta deg, det er bortkasta. Særlig om han kjenner deg. Er min erfaring.

  1. Hvorfor bytte navn, det blir da ikke noe mindre sjølforsvarskurs ved å også være sunt for sjøltilliten?

   Kurset fokuserer ikke på tilfeldige overfall, sjøl om det absolutt er med. Det finnes teknikker for noen-er-oppå-deg-og-må-vippes-ned – absurd nok er det et kjent festfenomen.

   Det å kjenne litt på stemmen sin, kroppen sin og styrken sin løser i nære relasjoner, men det kan gi en trygghet som kan hjelpe for å komme seg ut. Og samholdet i en sånn gruppe, sjøl for et kurs over et par timer kan og være en god ting i så måte.

   Men feministisk sjølforsvar er heller ikke laga fordi noen tror at all vold mot kvinner kommer til å forsvinne bare fordi flere jenter lærer disse tinga. Bare fordi noen har tenkt at hei, her kan vi gjøre noe som hjelper litt, og som er bra for folk. Og det mener jeg de har klart.

 15. Uff! Jenter kan klore, klype, lugge og remje, og nå skal de lære seg å slå …

  Og de går til verket med entusiasme! Auda!

  Vel-vel, når de først er i gang syns jeg godt de kan gå lenger også; lære seg å jakte, drive med telting, fjellklatring og rodeo … og da må de nesten flytte landet … eller ut i villmarka, slik at de får full og fri tilgang på alle de steinalderske fritidsaktivitetene.

  Og så får jeg ha byen helt for meg selv, og slipper å bekymre meg for å møte entusiastiske kvinnfolk en sein kveld etter kinoen!

 16. Ja til kurs i Trondheim, nei til at det i det hele tatt skulle være nødvendig 🙁 Synes det er litt trist at man blir nødt til å ta ansvar selv for at ANDRE ikke skal angripe deg. Men når ting er som de er, er selvforsvar bra å kunne – seeeelv om det er SU som organiserer det >_>

 17. Det høres gøy ut! Jeg skulle egentlig vært med på noe sånt engang når jeg var yngre (med RU; dette var i mine røde dager…:P), men det ble aldri noe av av ymse grunner.

  But yes; do sign me up!

 18. Hehe 🙂

  Til jenter som går på selvforsvarskurs, vil jeg bare si en ting: Det er ikke slik at alle gutter er voldtektsmenn.

  Min opplevelse, for ganske nøyaktig tre år siden, var at jeg tappet ei jente på skulderen utenfor et utested, der vi sto å røyket. Det var masse folk rundt pluss dørvakter.

  Jeg spurte henne om hva klokken var, hun snudde seg rundt, sprayet, meg i ansiktet med pepperspray og sparket meg i brystet. Det gav meg midlertidig nedsatt syn, panikk samt brudd i tre ribbein.

  Jeg var snarrådig og slo ut foran meg.

  Hun endte opp med en dom på 150 timers samfunnstjeneste for uprovosert legemsbeskadigelse, pluss to utslåtte fortenner – jeg fikk FULLTREFFER da hun angrep 🙂

  Så det er altså ikke sånn at jenter kan «skyte først og spørre etterpå».

 19. Det er heller ikke sånt en lærer på sjølforsvarskurs. Ikke at alle menn er voldtektsmenn. Ikke at en hver tilnærming fra en mann skal møtes med vold. Det er for å forsvare seg når en blir utsatt for vold og å forebygge ditto, ikke for å være voldelige sjøl ut av det blå, som jenta i beskrivelsen din helt klart var.

  Og jeg tør vedde gode penger på at jenta i eksemplet ditt aldri har gått et sånt kurs.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.