Adventskåseri

Det er første søndag i advendt, og det er to dager til desember drar i gang. Jeg har skrevet et adventskåseri for NRK som gikk litt tidligere i dag morges.

Det handler om å være ateistisk juleelsker.

Du kan høre programmet i sin helhet her – kåseriet mitt er litt utti.

Her er det opprinnelige innlegget:

Jeg elsker julen. Jeg hører på julesanger i smug fra begynnelsen av oktober.

Jeg vet hva du skal få til jul før bladene har falt av trærne.

Jeg tilbringer desember med fingrene boret ned i fettete kakedeig. Ifjor ble jeg så revet med at jeg bakte fjorten slag.

Jeg synger uten stopp.

Jeg vet hva my true love gave to me on the first day frem til the twelft day of Christmas. Det er greit at du bare stemmer i på «Fiiiiive gooooolden riiiings!» Jeg er spesielt interessert.

Hvorfor feirer du jul når du ikke er kristen? spør folk. Det er et godt spørsmål.

Før Gud og jeg slo opp tenkte jeg mitt om alle ikke-kristne juleelskere. De var nok _egentlig_ kristne inni seg, sånn innerst. Nå vet jeg bedre.

Du skjønner: Høytiden er større en religionen. Alle de tingene jeg elsker med julen er der like fullt om jeg ikke tror at Jesus er Guds sønn.

Det er ikke mindre vakkert i byen når julelysene skrus på. Jeg har like gode minner til alle julesangene. Det er like fint å tilbringe fridager med dem som betyr mest for meg.

Julen er like rik, varm og krydret uten det teologiske elementet.

Jeg tror ikke at spiritualiteten er forbeholdt de troende. Et eksempel: På videregående startet vi desenbemorgenene med å tenne lys i den mørklagte gangen.

Så satte vi oss tett i tett og sang flerstemte salmer. Det skapte gode gåsehud-øyeblikk.

Jeg ble stille. Jeg ble forventingsfull. Jeg ble varm. Jeg kjente meg som en del av en større, syngende helhet. Kort sagt: Det var fantastisk.

Jeg tror spiritualitet handler om å stå i øyeblikket og kjenne det fantastiske. Det er fullt mulig uansett livssyn.

Jeg sammenligner julesangene med poplåtene jeg elsket før jeg lærte engelsk. Innholdet blir aldri det samme, men musikken gir meg fremdeles lyst til å danse.

Første gang foreldrene mine hentet juletre da jeg var liten, satt jeg som fjetret og bare nøt synet.

Jeg mener: Vi hadde tatt med skogen inn og pyntet det med lys. Hvor magisk var ikke det?

Jeg har den følelsen i meg fortsatt. For meg er det å feire jul å lage plass til å ta den følelsen frem.

Julen er å være i gleden, å kjenne på gåsehuden, å smake magien i vintermørket.

Jeg tror adventen er viktigere enn selve feiringen. Den største delen av å være glad er å glede seg.

11 kommentarer til “Adventskåseri”

 1. Jeg hørte siste del av kåseriet ditt, er så enig i at ventetiden er verdifull. Gleder meg til å lese hele.

 2. Hei du ateistiske førjulselsker!
  Lurer på om du har lyst å være med å blogge om meningsfull gave i førjulstiden? For å få flere blodgivere til Blodbanken? Det trenger de nemlig nå. Veldig veldig.

  Gunnhild Corwin startet med å skrive et innlegg om å bli blodgiver, og dermed ble tanken om en bloggstafett født. Hva om vi kan oppfordre bloggere til å skrive innlegg om blodgiversaken, og så sende stafettpinnen videre? Jeg sender den herved til deg nå.

  Innleggene våre kan du lese her:

  http://gunnhildcorwin.blogspot.com/2009/11/blodkrise-i-hele-norge.html

  http://mykstart.blogspot.com/2009/11/gi-blod.html

  1. Hei! Blodbanken har jeg faktisk tenkt på å skrive om, så dette var en velkommen påminnelse!

   Jeg kan desverre ikke gi blod selv, siden blodbanken ikke har lyst til å gi alle andre en dose av de medisinene jeg står på. Men jeg kan absolutt oppfordre andre (c;

 3. Takk for fint kåseri, Virrvarr. Glad du er tilbake med litt hyppigere oppdateringer. Jeg savner deg når du er down and out of bloggesfæren. Ser du skriver at du har lagra litt her og litt der – og tenkte jeg skulle tipse deg om et online lagringsverktøy som jeg har brukt i noen måneder. Sjekk ut https://www.dropbox.com/referrals/NTE4MzE5MzU5. En liten applikasjon som må lastes ned på alle maskinene du vil bruke den fra, men deretter tilgang til filer både når du er offline og online. Og automatisk synking når du kommer online hvis du har jobba offline. En lettelse for meg i alle fall.

 4. Så flott at du vil skrive om blodbanken, Virravarr! Alle kan ikke gi blod, de er strenge der, og det skal vi nok være glade for.

  Men om du blogger om saken, så gjør man jo en strålende innsats, bare med det! Herlig!

 5. Aaah…så fint at andre synes julen er magisk!

  Selv henger jeg opp lysende stjernegirlandere kjøpt på etterjulsalg på IKEA hvert år. De blir hengende til det lysner på kvelden, sånn ut i april engang.

  Plast-tre har jeg forstått er det riktige. Ikke bare er det miljøvennlig og umulig for katten å klatre i; det står også så mye lenger.

  Jeg vil at denne følelsen av å tusle opp om morgenen, i mørket, la rommet være opplyst av små, skinnende stjerneblink -skal vare lenge, lenge.
  Den holder meg i det som var godt i barndommen. Forskjellen fra nå og da er at det ikke er så mye forventning til selve julen som gir meg gyset; det er selve tilstedeværelsen i alt det magiske.

  Takk for flott kåseri!

 6. Så har man fått satt stemme til deg også! Flott kåseri, som jeg kan stille meg bak i sin helhet. Bortsett fra det med fjorten sorter.

  Har du hørt Eddie Izzard snakke om hvordan folk flest synger Twelve days of Christmas?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.