Den store sekt-testen!

Ja, det finnes mange små politiske og religiøse organisasjoner der ute. Ofte når du treffer en liten klubb, spør du deg selv: Er dette en sekt?

Den sosiologiske definisjonen på sekt handler utelukkende om antall medlemmer.

En lite hjelpsom definisjon, siden det finnes mange teite organisasjoner med mange, mange medlemmer.

Personlig pleier jeg å definere sekter som selvsentrerte organisasjoner, organisasjoner som kun finnes for organisasjonens egen skyld.

Nå er det sånn at jeg har mye sekterfaring fra ungdomstiden.

Du kan ikke ha storparten av utdannelsen din fra Steinerskolen og Ytre Venstre uten å ha det i bagasjen.

Derfor har jeg utviklet denne sekt-huskelisten så du kan teste klubben din. Er den i ferd med å bli en sekt?

Du vet du er med i en sekt når…

 1. Du formulerer de eksterne utspillene dine utelukkende med tanke på hva folk internt i organisasjonen vil mene om dem. Du lager presseutspill der du gratulerer Stalin med fødselssdagen, selv om du vet at alle som har lyst til å si «hurra for deg, Josef!» allerede er en del av klubben din. Du bruker leserinnlegg på leserinnlegg for å kritisere en eller annen stakkar som har sitert Rudolf Steiner feil.
 2. Du deler verden inn i medlemmer, mulige medlemmer og fiender. De verste fiendene er de som er mest enig med deg. Klassekampen er Norges mest anti-kommunistiske avis osv.
 3. Du tar aldri feil, har aldri tatt feil og kommer aldri til å ta feil. Alle forsøk på å påpeke feil i argumentasjonen din er mobbing, svertekampanjer og personangrep.
 4. Du vet at de er ute etter deg. De holder deg utenfor det gode selskap fordi du er for grensesprengende viktig. Du er sanden i maskineriet til dagens samfunn, selv om du egentlig er to wannabe-nazister og en bikkje.
 5. Du har ditt eget, interne språk som er helligere enn liturgien i kirken. Du insisterer på å snakke om etherlegemet, selv om kroppen er en mulig oversettelse. Du skiller medlem fra fiende på hva slags ord de bruker. Du sier konsekvent proletariatets diktatur. Sier noen «sosialisme» istedet, har de avskrevet seg selv.
 6. Du innerst inne vet at hovedpoenget med organisasjonen din er å beskytte ditt syn på verden sammen med andre som hele tiden bekrefter det synet.

Kjenner du deg igjen i en eller flere? Da bør du kanskje gå og rydde litt i klubben din så den ikke gror sekttendenser.

Er du dødelig blodfornærmet og ser på meg som den største fienden din? Da trenger jeg ikke kommentere ytterligere ^_^

12 kommentarer til “Den store sekt-testen!”

 1. He he. Ja… Har møtt mitt med sektmedlemmer. Husker jeg var fienden da vi var små, jeg var vist «Guccifeminist» og ødela kvinnekampen og mener jeg å huske. He he. Det var den gangen, glad de fleste vokser det av seg. Men du har jo de som aldri gjør det :p

 2. Ei sekt tror jeg består av mennesker som mangler evne til å tilfreddsstille sine sjelelige behov på en ekte måte, og som søker nødløsninger ved å flykte fra seg selv inn i større enheter. Sekter har derfor de samme egenskapene som organismer. De består av et hode som skal ha full kontroll (f.eks. av «de eldste» eller «Den demokratiske sentralismen»), og lemmer som ureflektert skal underkaste seg denne kontrollen.

  Sektene virker tiltrekkende fordi de gir sjelelige nødløsninger. Mennesker oppnår en form for fellesskap ved å tilhøre en større enhet, en form for selvfølelse fordi de tror de fortjener ros for lydig å innordne seg i enheten og arbeide for den, og en form for livsinnhold fordi de drømmer om at enheten en gang vil føre dem frem til et eller annet lykkeparadis.

  Men omkostningene for disse fordelene er store. Alle som tilpasser seg slike enheter ved dypest i seg selv at de lever på ei livsløgn. Det helter derfor at desillusjonering vil føre til nihilisme dvs. uten illusjonene finnes det ingen verdier tilbake. Frykten for sannheten fører til at de ikke møter argumenter med motargumenter. Innvendinger gjør dem rasende og får dem til å gå løs på andre som personer.

  Innordningen i sekter bryter også ned mennesker sjelelig. Kravet om lydighet gjør dem fremmede for drivkreftene i seg selv og i sin natur, og til slutt risikerer de å miste seg selv. For å kunne flytte all makt over til organismens hode, må de mishandle sitt eget,indre liv. Dette gjør dem svake og destruktive i seg selv, og innordningen i enheten blir stadig vanskeligere.

  Sekter inntar derfor det jeg vil kalle fascistiske holdninger. I stedet for å ønske å sette mennesker i frihet slik at de kan ta i bruk sin iboende egenart og gjøre de erfaringene en ekte selvbevissthet må bygge på, forsøker sekter å få makt over mennesker. De skal depersonifiseres slik at de kan formes og styres utenfra etter enhetens behov.

 3. HAAAAHAHAHAHAHAHAHA

  Takk, Ida! Dette har vært en grusom dag helt til jeg klikket meg inn på bloggen din og leste dette. Vet ikke om vi tenker på samme organisasjon, men den jeg har i tankene er veldig glad i å ødelegge bygninger blant annet (aka tægging). Har tenkt over det samme mange ganger selv. Blir like skremt / irritert hver gang. Du er så flink å ta ting på kornet!

  TAKK!

 4. Hehehehe….. Ingen tvil om at vi har enkelte erfaringer fra ungdommen felles, Ida! Rent bortsett fra Steiner var det ikke mye jeg ikke kunne dra kjensel på der….

  (Hvordan KUNNE du gjøre dette mot oss, Ida? VEIT du ikke at slike utspill må disskuteres internt før de kan sendes ut? Dette er et klart budd på linja, og jeg tror du bør komme innom kontoret SNAREST)

 5. Men Klassekampen _er_ jo den mest anti-kommunistiske avisa: Ingen andre gidd å skriva om Raudt, så da er det sjølvsagt ingen andre som kritiserer Raudt så mykje, heller.

  Merksemd er koseleg det, men eg er sekterisk nok til å meina at dei har gått over streken eit par gonger.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.