Han er den mest intense, overivrige, humørsyke, overdådige drag queen på søtten du kan tenke deg. Han skal begynne på den mest konservative sosseskolen i hele Florida.

Der har du utgangspunktet for en av de fineste bøkene jeg har lest i det siste.

Freak Show av tidligere Club Kid og Party Monster James St. James burde være på fleres leselister.

Freakshow

Hovedpersonen, Billy Bloom, er kanskje den mest tilstedeværende førstepersonsfortelleren ville sagt detjeg har vært borte i.

Boken er skrevet slik Billy ville fortalt deg om det han opplever. Og siden Billy vet han er en romanfigur, oppstår artige metafiksjonsøyeblikk der hovedpersonen forteller deg at denne detaljen er «crucial to the plot».

Han påpeker også at «Hey! Nå avslørte jeg noe du kunne blitt sjokkert over! Men du leste selvfølgelig baksideteksten, du. Buuu.»

Boken er lest på en halv dag, og jeg lo så jeg fikk te i nesen underveis. Likevel er Freak Show også en alvorlig bok.

James St. James skriver hjerteskjærende overbevisende om mobbing og hatvold, om angsten som får deg til å gjemme deg i skapet under vasken og om å lete etter krefter til å fortsette å være seg selv.

En annen fin ting med Freak Show er beskrivelsen av alle antrekkene Billy setter sammen. Trodde du at du ikke var interessert i klær? Tro om igjen.

Billy limer frokostblanding i fjeset for å lage den riktige sump-monster-looken, han er Kali og Cleopatra i en og samme kjole og synes det er helt logisk å gjemme en såpeboblemaskin i parykken. Hvem vil ikke sprudle litt ekstra?

I ettertid har jeg stått foran klesskapet og tenkt: «Virrvarr, Virrvarr. Her er det for lite bling.»

Kort sagt: Du vil lese den, du også.

, ,

4 kommentarer til “Freak Show”

  1. Takk for denne anbefalingen!
    Jeg endte opp med å bestille boka etter å ha hørt om den en gang (her). For noen uker siden mottok jeg en fargeklatt av en bok, og satte i gang å lese med en gang. Det tok meg to dager å få lest ferdig, og anbefaler nå boka videre i hytt og gevær.
    Fortsett å legge ut bokomtaler – jeg vil anbefale din dømmekraft 😉

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: