Debattforberedelser og sykelønn

29 kommentarer om “Debattforberedelser og sykelønn”

 1. Wow, jeg tror du kommer til å gjøre det knall. Lykke til!

  Kan godt hende du har lest den, men vil likevel dele en link til et glitrende intervju med Ebba Wergeland i nytid fra 2001: http://www.nytid.no/arkiv/artikler/20040602/blank/

  Hun smeller til med en god del flotte spissformuleringer og bringer fram nye perspektiver på debatten. Anbefales!

  Når går du på lufta? Blir du å finne på nettTV på nrk.no?

 2. Jeg hadde også en post om gravide og sykefravær, i tillegg til den du nevnte:

  http://iskwew.com/blogg/2009/08/27/kristin-clemet-mener-gravide-har-darlig-arbeidsmoral/

  Dette er en debatt som flommer over av anekdotiske bevis. Enten kjenner man ingen som har tatt en 3-dager ekstra, eller så gjøre alle de andre det. Uansett avsporer det debatten.

  Jeg mener å ha lest at noe som har vært annerledes i denne nedgangskonjunkturen enn tidligere, er at sykefraværet har økt, ikke gått ned. Men husker ikke hvor jeg leste det.

  1. Jess, jeg skal legge inn lenke til den. Jeg likte det veldig godt, fordi det viser tydelig hva som er den reelle bekymringen i sykefraværsspørsmålet. Glem late folk osv.

   Ellers: Jeg leste hos Indregaard at mye av økningen i fraværet det siste året også skyldes finanskrisen, fordi mange flere går ut i sykemleding istendefor å gå ut i arbeidsledighet når det blir kuttet stillinger. Så å skylde på svineinfluensaen alene når det kommer til økningen er litt klønete av meg.

   Det er nok det du har lest som gjør at denne nedgangskonjekturen er annerledes.

 3. Reglene i norge for tvillingfødsler er DUSTETE uansett. (joda, jeg innser at dette er en tangent til det egentlige temaet her)

  Når man får tvillinger, får man 5 uker ekstra permisjon, i forhold til standarden, men permisjonen regnes alltid fra fastsatt fødselstermin OG så godt som alle tvillinger kommer tidligere, i snitt ca 3 uker før tiden.

  Dermed ender man opp med å få 5 uker ekstra permisjon, men å miste 3 av disse ukene igjen grunnet fødsel før tiden. Og man ender opp med en fullstendig symbolsk tillegstid for en svært betydelig merbelastning. (spør hvem som helst som har t.d. drevet sondeforing av to tidligfødte tvillinger døgnet rundt hver 3 time — for hver av dem — meg for eksempel)

  At sondeforing hjemme, i stedet for plass på nyfødt-intensiv for to tvillingjenter sparer samfunnet for noe i størrelsesorden 100-tusen blankpussede kroner, ja det er jo hyggelig – for samfunnsøkonomene.

 4. Eivind, det er vel om du føder etter tiden at den permisjonsregelen er et problem? Jeg mistet uker fordi jeg fødte etter tiden. Føder du før tiden får du vel 3+5 uker med tvillinger?

  1. Iskwew (og Eivind): 3 uker av fødselspermisjonen til mammaen er satt av til tida før fødselen – det vil si før termin. Føder du mer enn tre uker for tidlig, mister du disse tre permisjonsukene. Du mister i og for seg ikke noe av den permisjonstida som er satt av til å være hjemme med barnet, men sluttdatoen for permisjonen kommer tidligere, noe som kan føles litt urettferdig i og med at det er såpass mye ekstra arbeid med et (for ikke å snakke om flere) barn som strengt tatt skulle ha ligget i magen til mamman sin (Selv fødte jeg dattera mi 9 uker for tidlig. Da hun ble skrevet ut fra sykehuset, og permisjonstida mi startet, var det fremdeles en måned igjen til termindatoen)

 5. Det absolutt viktigste her er det du allerede har påpekt, at hele denne debatten har oppstått som en konsekvens av at avisene blåser opp anekdotiske bevis og lager storm i et vannglass.

  Kollektiv avstraffelse, det er en veldig god beskrivelse.

 6. Fantastisk bra, Virrvarr! Tusen takk til deg og andre som tar dere tid til å skrive skikkelig om dette temaet. Jeg synes det virker som de fleste journalister som skriver om saken er noen skikkelig sauer. Hurra for skikkelig bra blogging! Jeg skal linke til dette fra «overalt». 🙂

 7. Nei. Minimum tre uker av permisjonen må tas før fødselen, men dersom fødselen skjer før, faller disse ukene bort.

  Med andre ord, dersom du føder ved starten av dine 3-uker-før-fødsel permisjon, så «later» staten som om du har hatt 3 uker permisjon før fødselen — selv i tilfeller der du rent faktisk har hatt null. Og trekker disse 3 ukene fra den totale permisjonskvoten når de beregner hvor lang periode du har igjen til etter fødselen.

  Begrunnelsen for dette var at folk ikke skulle fristes til å sette fødselstermin kunstig sent for slik å få lengre permisjon etter fødselen. Men i praksis medfører det altså inndragning av 3/5 av den ekstra «tvillingvkoten» for de aller fleste.

  Jeg kjenner i alle fall bare -ett- par med tvillinger som IKKE fødte minst 1 uke for tidlig. Det blir jo rett og slett fullt, av forståelige grunner.

 8. Og nå skal jeg si noe litt usaklig. Norge trenger litt folk som er hjemme på dagtid. For hvordan i alledager skal håntverkere og pakkeleveringsfirma få gjort jobben sin når det ikke er noen hjemme hele dagen for å vente på dem?

  Folk som er hjemme gjør ikke ikke noe, de bare gjør ikke noe som merkes direkte på statestikker. De strekker seg og støtter sine nære og kjære, når de kan. Hente i barnehagen så nære kan jobbe overtid, gjøre ærend i butikker og kontorer som stenger før vanlig arbeidstid er over. Kanskje ikke idag, og ikke alt på en gang, men i løpet av uken. Men tror de alle sammen hadde byttet det mot bedre helse og en hyggelig jobb.

  1. «Folk som er hjemme gjør ikke ikke noe, de bare gjør ikke noe som merkes direkte på statestikker»

   Takk for den, Katla.

   Du har jo så rett! Vi er nesten uunnværlige (for ingen er jo strengt tatt uunnværlige) og burde ha høy status i samfunnet. Som olje i maskineriet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.