Livsstilendring, del 2:

Før jeg begynte å slanke meg, skjønte jeg at det var flere ting enn for mange kalorier spist og for få kalorier forbrent som gjorde at jeg hadde blitt overvektig. For deg som er i samme bipolar-båt som meg, er de spesielt relevante. La oss ta dem for oss.

Stress:

Hvor stor vom har du? Med mindre du er veldig gravid, er det en god indikator på hvor stressa du er. Du skjønner, litt forenklet finnes det to typer stress: Kortvarig og langvarig. Kortvarig er den type stress du opplever når huset ditt begynner å brenne.

Eller – evolusjonært sett – når du plutselig oppdager at det er en sabeltanntiger i nærheten. Denne typen stress får hjernen din til å slå av alle andre behov enn å overleve. Du er ikke sulten. Du er ikke trøtt. Du er ikke bekymret. Du er så fokusert at alt annet enn det livsnødvendige forsvinner.

Den andre typen langvarig stress er mer tricky. Den kommer i form av slitsomme dager, konstant bekymring, for mye å gjøre, you name it. Dette er stresset du kjenner på kroppen og lever med hver dag.

Problemet er at kroppen din, rent evolusjonært sett, bare assosierer denne typen stress med én ting: Matmangel. Storparten av forfedrene dine har reagert på denne måten mens de stresset over avlingen som slo feil. De har aldri hørt om sjefen din. De har aldri hørt om NAV. Derfor er kroppens reaksjon nr. 1 på langvarig stress å lagre fett til krigen kommer.

Hvor lagres den? I magen, henholdsvis omentum, rett under leveren. Det er fordi kroppen trenger å ha tilgang på et reservelager som ligger rett ved forbrenningssentralen (les. leveren). Kroppen er ikke egentlig så dum.

Det er bare at det aldri blir hungersnød når du bor i Norge og at stresset ditt ikke går ned. Dermed blir det farlig mye fett i magen og resten er en historie om bukser i størrelse XXXL.

Så. Når du skal starte med noen form for livsstilsendring, handler det ikke bare om å spise riktig. Det handler om å redusere stress. Er du som meg, er det en vanskeligere oppgave enn å bare rydde kalenderen og ha litt mer tid for seg selv.

Jeg har ofte vært stressa uten å gjøre noe som helst. Du må ta tak i det du har av stress og angst og jobbe med det og grunnene til det.

Likevel er det noen generelle ting som reduserer stress der og da. Vi snakker tross alt om en kroppslig reaksjon som kan gå sin vei.

Reduserer stress:

 • Pusting. Dyp pusting og avslapping får stresshormonene til å løse seg opp. Lær deg en avspenningsteknikk eller to, eller bare legg deg ned og pust rolig, rolig.
 • Å kose et dyr du er glad i.
 • Å snakke med noen du er glad i.
 • Å gå en tur.
 • Å lytte, virkelig lytte, til musikk.

I tillegg blir du mindre stresset av å spise riktig og trene. På den måten er det å ha en god livsstil forbundet med det å redusere stress som igjen henger sammen med å gå ned i vekt.

Søvn:

Du blir ganske rar når du har søvnunderskudd. Hjernen trenger ekstra stæsj for å holde seg våken og gir deg lyst på søt, salt og fet mat for å kunne kompensere.

Den trenger nemlig de stoffene for å kunne holde bevisstheten gående når du ikke har sovet nok. Prøver du å slanke deg mens du har søvnunderskudd, slåss du mot din egen hjerne som roper på brus og sjokolade. Ikke en kamp du vinner så lett.

Er du som meg, er ikke problemet med søvnen noe du løser ved å legge deg litt tidligere. Jeg hatt lange perioder der jeg ikke har fått sove i det hele tatt, og når jeg har sovnet, har jeg våknet med panikk et par timer senere.

Jeg har løst det med at jeg bruker piller som har søvnighet som bivirkning og sørge for å ta dem samme tid hver dag. Snakk med legen og eventuelt psykologen din om måter å takle søvnproblemer på.

Søvntips som har fungert for meg:

 • Legge seg og stå opp til samme tid hver dag, hverdag som helg.
 • Kutte ut koffein, enten hele dagen eller etter kl. 18.
 • Sørge for å ikke se på skjerm de siste timene før sengetid.
 • Drikke kamillete.
 • Trene.
 • Få nok sollys på dagen.
 • Hvis du våkner om natten: Ikke se på klokken. Ikke skru på lyset.

Sånn generelt om livsstilsendringen min: Jeg går til en psykomotorisk fysioterapaut og jobber med kroppen og psyken under ett i tillegg til at jeg går i vanlig terapi. Jeg har fått mye ut av det, alt fra at jeg er mindre stiv i skuldrene til at jeg er mindre aggressiv på kroppen min, i tillegg til at jeg kan stille masse rare spørsmål om kropp/psyke/følelser en psykolog ikke nødvendigvis kan svare på. Det anbefales.

,

23 kommentarer til “Livsstilendring, del 2:”

 1. Det vanskeligste i verden er å være mindre flink, rekke mindre, strekke seg mindre. Å si nei rett og slett. Samvittigheten hører ikke så godt etter når jeg forklarer “nei dette skal jeg ikke påta meg, kriser eller ikke for da blir jeg tykkere”. Samvittigheten sier “du hjelper andre og du kan jo bare la være å spise snop”. Og vips er jeg ute å kjører. Med både stresset, og snopet.

 2. Jeg tror også at det er større sjanse for å legge på seg hvis man spiser en sjokolade med dårlig samvittighet enn hvis man spiser en med god samvittighet. (-Uten at det betyr at man kan proppe inn alt man vil uten å legge på seg hvis man bare har god samvittighet.)
  Ellers er jeg overbevist om at man har større mulighet for å gjøre varige endringer hvis man jobber med hodet samtidig. -Det er mye som foregår oppi topplokket, og hvis man rydder der så er man bedre rustet til bl.a. å holde vekta.

  Dette var interessante syn og opplysninger som jeg tar med videre inn i min tredje uke på Grete Roede -kurs…

 3. Jeg lever som en bohem, tar ting som det faller dagsformen.
  Men de få kiloene jeg makter å ta av i løpet av den årlige innsatsen forblir vekk, uansett hva jeg propper i meg.

  (selv om det er, takket være Litium, ca. 25 kilo igjen til matchvekt)

  Det synes jeg er interessant (det at jeg ikke går opp igjen).
  Jeg kan ikke fordra ordet trening.
  Men legger mer enn gjerne ut på ett par timers tur med hundene.

  Om det hadde vært en type; “Dance your ass off” i nærheten hvor jeg bor, så hadde jeg nok kommet videre, det er jeg helt sikker på.

  Vedrørende de stive nakke- og skuldrene, så har jeg sluttet hos osteopat (etter 3 år), etter at jeg oppdaget en energidrikk for et års tid siden. Tar kun 1 spiseskje daglig, og til og med den migrénen som har plaget meg siden 16-års-alder er forsvunnet som dugg for solen. 🙂

   • Den består av 22 energigivende urteekstrakter som stabiliserer kroppens balanse, både i fysisk og psykisk.
    Og styrker immunforsvaret, samt stimulerer sentralnervesystemet.

    Den er produsert på en unik resept basert på urgamle tradisjoner fra Østen. Og jeg har alltid hatt stor tro på deres behandlingmetoder.

    Multichi Energy kan du lese mere om på Shineclub.com

 4. Utrolig bra at du skriver om dette. I april i fjor bestemte jeg meg for å gå ned mine 10 ekstra kilo. Jeg meldte meg inn i vektklubb.no og på treningssenter, og skrev meg opp på avtale med personlig trener. Spiste under 1300 kalorier til dagen (etter anbefaling fra vektklubb), trente spinning minst 3 dager i uken, og en til to timer i uken med personlig trener (og det er HARDT!!)
  Jeg var flink, og kjempemotivert! Fortsatte sommeren gjennom, og når høsten kom, så begynte jeg å bli temmelig irritert. For vekten rikket seg ikke! Jeg hadde fått kjempegod kondisjon, og bra styrke, men vekten sto på stedet hvil. Min pt forstod ingenting, og ga meg mer kostholdsveiledning. Jeg skrev kostdagbok. Tok blodprøver hos legen for å sjekke stoffskiftet, som var helt normalt. Men jeg beit tennene sammen, og fortsatte i samme spor til midten av november. . Da reiste jeg på ferie en uke til Gran Canaria, og da jeg kom hjem, orket jeg rett og slett ikke mer. Jeg var dønn umotivert for harde pt-timer og spinning-timer, og grønnsaker osv.. Sakte men sikkert gikk jeg inn i desember som en mer ufokusert livsstilsperson. Kondisen ble dårligere.. Og rett før julaften våkner jeg en dag med kroppen full av rødt, kløende utslett! Som jeg etter hvert finner ut er elveblest. Og legene tror det skyldes innvendig stress. Altså ikke fordi jeg har hatt så utrolig mye program på timeplanen, men fordi jeg har så mye i tanker og følelser som surrer og går. Og nå har jeg slitt med dette i 5 uker, og har, ironisk nok, gått opp 5 kg til. Så nå er jeg 15 kg overvektig. Legen har også forklart meg det du her skriver, nemlig at jeg antageligvis ikke har gått ned i vekt pga dette stresset. Tenk på det! SÅ mye jeg har gjort for å gå ned i vekt over lang tid, og ingen resultater pga stress! *sukk* Så mitt nye prosjekt i 2010 er å finne nøkler til å fjerne dette stresset, slik at neste gang jeg skal endre livsstilen, så skal jeg se resultater!! 🙂

  • Sjølv om du ikkje har gått ned i vekt syns eg det ser ut som om du har oppnådd mykje. Uavhenging av om du har gått ned i vekt har jo kroppen din blitt sunnare når du har fått betre kondisjon og blitt sterkare:) Om eg var deg ville eg ha forsøkt å fokusera på dei områda der eg hadde framgang og ikkje tenka så mykje på vekta.

 5. Aha, det er derfor jeg går ned i jula. Fri, og null stress. Har alltid syntes det var rart at jeg alltid har veid et kilo mindre etter å ha bodd i en kakedunge i to uker…
  Men hvordan er det mulig å la være å se på klokka når man våkner på natta. Begynner ikke du å lure på hvor mange den er og om det egentlig er på tide å stå opp, kanskje du glemte å stille vekkeklokka eller noe sånt? Her i norge, med mørketid og så og si midtnattssol er det ikke alltid man vet om det er morgen ved å se på lyset ute.

 6. Bra skrive! Det er så viktig å hugse på at vekt først og fremst har med helse å gjere, psykisk, så vel som fysisk. Korleis vi har det i kroppen, kroppen som vi skal bruke til å leve i!

  Eit tips som eg nyttar ofte er å setje meg ned å skrive før eg skal sove, ein stund. Ikkje berre å skrive, men bestemme meg for at no skal eg skrive ned alt eg uroar meg for, eller tenkjer på som eg skal ta fatt på imorgon. Så skriv eg, og tenkjer på, alt då. For etter eg har gjort det så har eg liksom ikkje lov å tenkje på det meir når eg skal legge meg. Og det funkar. I alle høve for meg.

 7. Elsker at du skriver om dette! Er selv BP med litt for mange kilo og etter jeg begynte på medisiner er det omtrent umulig å gå ned!

 8. Omentumer har jeg aldri hørt om før, men vissheten om at den fins gjør meg i grunnen mer fornøyd med å ha stor rumpe, og med å være kvapsete på magen i stedet for fet og fast. For det er fet og fast som betyr stor Omentum?

  Jeg vanker på en slankeside, og deltar sporadisk på forumene deres. Og selv om det er et sunt og fornuftig nettsted med leger dietister og allrighte råd, har jeg lagt merke til i hvor stor grad slankespråket er prega av krigsretorikk. Vi skal “fortsette kampen” og “bekjempe overvekta”. Jeg vet at ord som “personlig reise” hører til Hippiland, men det er da hyggeligere enn å belage seg på å tilbringe store deler av livet i en stendig kamphandling.

 9. Så bra du blogger om dette! Kjenner så alt for godt til dette med bipolaritet og vekt *sukk* Skal sjekke ut de to karene!

 10. WOW! Dette var interessant! Utrolig bra skrevet……… jeg prøver selv å gå ned i vekt, og jeg har ikke tenkt at det har noe med stress å gjøre… kanskje det var derfor jeg gikk opp nesten 20 kg det året jeg begynte å jobbe.. hm.
  Tankevekkende!
  Jeg kjenner jeg blir litt sliten av å tenke på at jeg må redusere stress. Det er stress.. hm
  Jaja – takk for en kjempebra blogg og ha en god uke! Og lykke til! 🙂

 11. Hei!
  Som flere andre skriver her, dette var nyheter det går ann å bruke til noe.
  Takk. Heretter skal det prøves å skynde seg langsomt, eller hva det nå heter:-)

  Og letes etter gode pusteøvelser.

  Lykke til videre, godt å vite at vi er flere som ønsker oss ut av stress-båten og over i ro-båten.

 12. Noen tips fra meg for å få til god søvn – en god del som dine:

  Anskaff en sånn lampe som dimmer lyset ved sovetid og som øker det i løpet av en halvtime ved ståopptid. Jeg garanterer at morgentrøttheten blir redusert.

  Overhold leggetider… Altså – helst ikke varierer leggetider og ståopptider med mer en en times tid. Kroppen lærer etter hvert når klokka nærmer seg leggetid.

  Gjør noe avslappende før sengetid (f.eks en halvtime i badekaret i varmt vann med en god bok).

  Ikke vær sulten, ikke vær stappa. Passe mett.

  Tren tidligere på dagen.

  Ha passe temperatur på soverommet.

  Lykke til med endringen. Husk å ikke slå deg selv i hodet om du ikke klarer atlt på én gang. Hver ny dag er en anleding til å gjøre det minst like bra som igår. 😉

 13. Livstilsendring har veldig mange av oss godt av, enten vi er store og runde, passe slank eller litt for tynn. Selv har jeg funnet ut at jeg blir mindre deprimert, eller har lettere for å håndtere depresjonen min når jeg behandler kroppen min bra. Derfor har jeg en ny regel. Den heter frokost hver dag. Funker bra så langt.

  Lykke til, ser ut som om du klarer dette bra.

 14. Jeg digger at du skriver”søvntips som har fungert for meg”, og ikke “slik kan du sove bedre”. Er så lei av alle fasitene rundt omkring. Men at det har fungert for deg, det kan ingen bestride! Og dermed tror jeg mer på det også. Takk skal du ha!

 15. Dette gav meg mye å tenke på. Flott noen er åpne for å fortelle og opplyse. Dette er viktig!:)

 16. Magemusklene har altså ingen fremtid i barnevernet…! På tross av at jeg ofte føler at alt man gjør er å drikke litervis med kaffe og løpe i trapper med masse viktige papirer mellom henda.

 17. Veldig interessant at du koblet slankefakta sammen med diagnosen. Jeg kan nemlig mye om slanking, og endel om bipolar (har type 2), men har aldri tenkt på å se min overvekt i lys av det!

  Nå fikk jeg noe å tenke på ja…

 18. …så det er derfor jeg har lyst på is og kransekake hele tiden da….? Hm! Der lærte jeg jammen noe nytt også… Jeg har en relativt stor mage, enda jeg sluttet å gå gravid for 5 år siden *bank i bordet*
  Jeg jobber med min livsstilsendring, jeg også…det går så som så, men jeg er gått ned, om ikke annet.
  En uke som nattevåker, har ikke hjulpet på motivasjonen…kanskje jeg skal prøve dette med fri fra skjermen, jeg også! Takk for tips 😉 og Lykke til! 🙂

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: