Livsstilsendring, det viktigste:

Jeg har et veldig godt tips for å lykkes med et diettopplegg, uansett hva kostholdsfilosofien din er:

Ikke slå deg i hodet om du har spist noe feil.

De fleste nyttårsforsetter går nemlig i dass på følgende vis: Du begynner på en slankekur. Du holder den i fire dager. Du blir tilbudt kake. Du klarer ikke motstå kake. Du skammer deg så mye at du spiser mer kake, siden du har mislykkes uansett.

Trikset er å tenke på kostholdsplanen din som en GPS. Når du kjører bil med GPS og kjører feil vei, sier ikke GPS’en: «Ditt jævla brød. Du er helt udugelig. Du er en fiasko. Du kan ingenting. Du er en dritt. Nå kan du like godt kjøre hjem, du finner aldri frem uansett.»

GPS’en sier: «Sving til høyre i neste kryss.» End of story.

Når det har oppstått noe uforutsett mens jeg har lagt om livsstilen, har jeg tenkt på GPS-metaforen. For ikke så veldig mange dager siden ble jeg veldig, veldig kvalm og måtte veldig, veldig spy. Da levde jeg halvannet døgn på loff og Cola med sukker.

Jeg bekymret meg ikke om at jeg falt ut av systemet – jeg bare gikk tilbake til opplegget mitt når jeg var ferdig med å være syk. Da jeg bare MÅTTE ha pizza fordi jeg var premenstruell og tørstet etter smeltet ost, spiste jeg et stykke og gikk tilbake på grønn te og eple etterpå. Poenget er å ikke bruke krefter på å kjefte på seg selv, men å fokusere på å svinge tilbake ved første annledning.

Ingen spiser perfekt. Planlegg for det.

30 kommentarer til “Livsstilsendring, det viktigste:”

 1. Dette er DET lureste tipset! Et annet lurt et:

  Ikke tenk at du ALDRI skal spise sjokolade eller annet godteri. Da blir man totalt obsessed og tenker veldig mye på akkurat sjokolade. Tenk istedenfor at du kan ta en liten bit hvis du vil det. Og vips, så er ikke sjokolade like uimotståelig. Hvis man veit at man KAN ta seg det hvis man virkelig vil, ja da slapper man litt mer av med det. 🙂

 2. Metaforen er veldig god, jeg skal sannelig huske den! Den passer fint til prosjekter som ikke _kan_ avsluttes også, som foreldreskapet. «Oi, der ropte du til toåringen. Alle skjønner at det er meningsløst. Snakk rolig neste gang. End of story.» Tusen takk!

 3. det er utruleg nett kor sint ein kan bli om ein ikkje klarar å «ha det bra» nett på den måten ein vil, kor mykje ein kan irritere seg om ein ikkje klarar å gjere det ein veit er bra til ein kvar tid. eg veit i alle høve at eg leve under eit «eg må gjere alt det som er best for meg til ein kvar tid» imeperativt, og ein ting er sikkert, og det er at dét i alle høve ikkje er særleg bra!

 4. Synes du er kjempedyktig, Virrvarr! 🙂

  Jeg makter ikke å true ned Grønn te annet enn når jeg har den jævlige ettersmaken av Imovane i kjeften fra før….

  Har fulgt med på serien «Dance your ass off», som hadde finale i går. Og innsett at jeg er mye mere sexy og kommer aldri til å bli så ekkelfeit som de deltakerne, okke som.

  Så lenge jeg ligger godt an helsemessig, så er jeg fornøyd så lenge jeg VEIT at jeg stapper i meg sunn kost 90% av uka.

  Men har sagt i mange år at det er kun når du eter noe med dårlig samvittighet som du har tapt. 😉

  Det er jo kun Litiumen alene som har sørget for mine 27 ekstra kilo, så mottoet mitt er: «Bedre feit enn teit.» 😀

 5. Jeg liker GPS-teorien 😀
  ..og jeg har begynt å være flinkere til å fokusere på å ikke stresse så innmari. .. og DET er ganske hardt for meg.

 6. Flott metafor 🙂 Og et veldig godt poeng at det er om å gjøre å unngå å legge sten til byrden.

  Livet blir mye bedre om vi blir litt snillere med oss selv når vi trår feil, og så heller fokuserer på å gjøre ting rett fremover, fremfor å slå oss selv i hodet med den blemma vi gjorde i går.

  Angående dette med å stresse ned for å få kroppen til å slutte å motarbeide slankingen, det er det faktisk sånn for de av oss som har problemer den andre veien også, med at vi ikke får til å legge på oss. Kroppen _kan_ bli så uttafor av stress at den ikke greier å nyttegjøre seg maten, den fyker rett gjennom systemet.
  Langtidsstress er rett og slett ikke bra for oss.

 7. Godt tips! Et annet nyttig tips er å forestille seg situasjonen som ideell. Isteden for å drømme om fremtiden når man er så fit at det virkelig frister å løpe opp trappa og så sunn at en frukt frister mer enn en sjokolade, så forestiller man seg at det nettopp _ER_ slik. Du _er_ sunn, du _er_ fit, du _er_ fornuftig! Så slipper du på et vis å «starte» en ny livsstil; du er allerede på vei. 🙂 Et annet tips er å se mange dokumentarfilmer av dyrs lidelser overalt i verden og lese om alle E-stoffene som finnes, så får du rett og slett ikke lyst på 90% av det usunne.

 8. Metaforen er fin, den – men jeg har alltid tenkt at det hadde vært mye morsommere med en GPS som sier noe a la «Jeg sa høyre i forrige kryss. HØYRE!! Hvorfor hører du ikke på meg? Når jeg sier høyre, så svinger du til høyre, din talentløse drittsekk! Ok, det var dråpen. Jeg gidder ikke mer. Finn veien selv, når du skal være sånn».

  It might be just me..

 9. Har tatovert inn GPS på venstra hånd (er kjeivhendt), satt lapp på kjøleskapet, – skrevet om det i bloggen min. Flotte Virrvarr.

  Kan kloke virrvarr-damen også komme opp med trøst til den nå straffede damen (du må stikke innom meg for å forstå spørsmålet)?

 10. Vet du hva? Du er den beste bloggeren jeg vet om. Du er rett og slett smart, velformulert og utrolig flink, og jeg er utrolig glad for at du blogger.

 11. Tilbakeping: Februar « Sonjas ordentlige blogg

 12. Veldig mange gode råd 🙂 Jeg skal fortelle underbevisstheten min at den skal følge dette.

  Forresten har jeg blogget 🙂 For første gang på et år. hehe 😀 bedre skjelden enn … aldri.

 13. Tilbakeping: Blogglivstegn | zhayena.net

 14. Tilbakeping: Tips til vordende joggere i elendig form « Sprell

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.