Jern av Torgrim Eggen

Torgrim Eggens siste bok er ikke for alle. Men, som Avil allerede har påpekt, er den defintivt for deg og meg.

Eggen skriver om alternativbevegelsen og troen på at verden snart går under, og den er fortalt gjennom blogginnlegg, epost-utvekslinger, tekstmeldinger, foredrag og en refusert dokumentarroman. Kort sagt: Den er fortalt gjennom mennesker som er, eller vil bli, overbeviste om at dunkle krefter styrer verden og at det snart er slutt.
Innimellom finner du gudinnedyrkning, Dan Brown, Antikrist aka Barack Obama, økologisk mat, The New World Order aka jødene, ispedd dop og våpentrening.

Boka begynner litt før finanskrisen og slutter rett før svineinfluensa-noaiaen er over. Kort sagt: I de mest dommedags-vennlige delene av de siste årene. Den er fortalt gjennom smilefjes og hårreisende stavefeil, foredrag du kan finne matchende utgaver av på Youtube og argumetasjon du finner overalt på Internet.

Jern er nesten for realistisk. En del folk kan føle seg støtt, fordi Eggen rent ut parodierer dem, og av og til føles tekstene i Jern som en berettning som bare er funnet og publisert, ikke diktet opp.

Det gjør ingenting for meg, siden jeg kjenner igjen både folka, miljøet og skrivestilen i søppelbloggene. Det er egentlig litt som å komme hjem, og hjemmekoseligheten toppes med en gjesteopptreden fra Didrik Søderlind i Humanetisk Forbund, dog i den lettere omskrevne varianten Didlef Søderberg.

Det kjipe er at jeg ikke er i stand til å bedømme om boka er noe morsom for folk som ikke kjenner Didrik, som aldri har hørt folk gå postal over E-stoffer eller har blitt forsøkt advart om The New World Orders onde vaksine fra velmenende, men akk så skrullete slektninger.

Heldigvis trenger ikke alle bøker være for alle. Eggen har skrevet et mesterstykke av en samtidsroman, der han både tar pulsen på landets skrullingmiljø og parodierer nettspråket på en gang. Ikke minst viser han hvorfor skrullemiljøene er så tiltrekkende for folk, selv smarte doktorgradsstipendiater fra UIO.

Han viser også hvordan mange av de populære, alternative teoriene om den moderne verdens begredelighet og den usynlige herskerklassen som styrer alt, egentlig bare er den gode, gamle facismen i en ny og mer SV-vennlig innpakknig. Det er til syvende og sist jødene som er problemet uansett navnelapp.

Jeg lo hele boken igjennom, i tillegg til at jeg ble glad i hovedpersonene. Best av alt? Å gjennomleve nyhetsbildet i 2008 og 2009 gjennom nye og litt mer paranoide øyne.

Konklusjon? Har du et nært og kjært forhold til bloggsfæren, forumtrolling og ymse alternative syn på verden, er dette boken for deg.

10 kommentarer til “Jern av Torgrim Eggen”

  1. Hohoho Jeg skal definitivt lese den! Jeg skal ikek påstå jeg kjenner didrik, kjenner til mer og jeg tipper han elsker å være Didleif.

  2. Eg fekk med meg at enkelte meinte Eggen utelukkande karikerte «Gro», til dømes. Mens eg meiner at den som berre ser karikaturen er fanga i sin eigen fordomsfulle lesning av bloggen og epostane hennar. Det går fint an å oppdage ein meir samansett og allbings Gro, om ein tar seg litt saman.

    Men eg skjønar at dette tilsynelatande er ordpusserier og parodi for folk som ikkje er bestevenner med internett.

  3. Et fullt så nært forhold til bloggsfæren, forumtrolling, og ymse alternative syn på verden har kanskje ikke jeg, de to siste tingene irriterer meg mer enn det interesserer meg. Men Jern er en bok for meg også. Jeg var usikker på om den ville det før jeg begynte, men nå har jeg kommet halvveis og koser meg.

    Og Gro… jeg opplever ikke at han gjør narr av Gro i det hele tatt. Tvert i mot. Særlig i begynnelsen. Kontrasten mellom den uerfarne uttrykksformen og det forferdelige hun prøver å uttrykke gir meg en følelse av en sterk hjelpeløshet. Gro blir gjort menneskelig for meg selv om måten hun tenker på er litt fremmed for meg, og det er nettopp nettopp derfor boka blir mer for meg enn en humoristisk samfunnskritikk.

  4. Martinbg: Nettopp. Dei som berre les karikatur av «Gro» har lange tær på andre (fiktive) personar sine vegne, og då må det vel vere fordi dei sjølv faktisk har fått medkjensle og og opplevd at det romanpersonen Gro gjennomlevde var viktig.

  5. Vil bare si at jeg har nevnt deg i min anmeldelse av boka. Med min begrensende tekniske innsikt trodde jeg at det skulle komme en ping her, men det skjedde visst ikke. Det er kanskje noe man slår av eller på selv, hm.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.