Nei, jeg har ikke stilt meg bak Bloggplakaten

Det har kommet meg for øre at Thomas Moen nevner meg som en av dem som visstnok skal ha stilt seg bak den mye omtalte Bloggplakaten.

Dette stemmer ikke. Jeg fikk første utkast til Bloggplakaten på epost et par dager før Thomas lanserte, og han ba meg komme med innspill.

Jeg påpekte en del ting jeg syntes manglet (som ikke ble tatt med), og sa at ellers så teksten helt grei ut.

Jeg var ikke klar over at Bloggplakaten skulle lanseres som et felles regelverk for blogger. Jeg trodde Thomas gjorde research til et blogginnlegg og ba meg om å lese gjennom.

At jeg har sagt at noe «så helt greit ut» er ikke det samme som at jeg stiller meg bak plakaten. Det betyr ikke at jeg ville anbefale andre å stille seg bak plakaten. Det betyr at jeg syntes det så ut som en helt grei tekst, bortsett fra et par endringer jeg foreslo.

Jeg har skjønt at en del av markedsføringsstrategien rundt bloggplakaten er å dytte en del navn foran seg, som Kokkvold, Forbrukerombudet etc.

Jeg tipper Kokkvold med venner har fått presentert plakaten på samme måte som jeg fikk og har sagt «helt greit».

Jeg synes det er betimelig at det blir brukt som et argument for at jeg stiller meg bak den.

Jeg synes det er et problem at det at jeg har sett på noe og sagt det var ok, blir oppfattet som at jeg stiller meg bak noe som helst.

Sånn, da var den misforståelsen oppklart.

26 kommentarer om “Nei, jeg har ikke stilt meg bak Bloggplakaten

 1. Hei Ida,

  jeg har aldri sagt at du har stilt deg bak Bloggplakaten. Jeg nevnte i en bisetning til Heidi (HvaHunSa) mens vi var på vei til debatt på NRK P2 at du var en av bloggerene jeg hadde sendt et utkast til.

  Det er heller ikke et regelverk. Men skal fungere så råd og veiledning i forhold til kommersiell blogging.

  Når det gjelder Kokkvold har jeg aldri sagt han har stilt seg bak, dette er noe Anne Viken har begynt å spre. Jeg fikk mail av Kokkvold 18. februar hvor han sa «Jeg syns mye av debatten er underlig. Verken du eller jeg har påstått at jeg eller Presseforbundet stiller oss bak bloggplakaten. Det har verken jeg eller Presseforbundet ingenting med. Derimot har jeg sagt at det er et godt initiativ med mange gode anslag, kanskje spesielt i forhold til unge rosa bloggere.»

  Synes det er litt dumt når folk vrir på hva jeg sier. Det jeg ønsket med å dele første forslag til Bloggplakaten var debatt og innspill.. ikke å markedsføre den som et ferdig produkt. Jeg ønsker heller ikke noe eierskap til selve Bloggplakaten, men ønsket debatt og komme i gang med noe mange har etterspurt. Nå viser det seg heldigvis at en interesseorganisasjon tar eierskap og stiller seg bak, samtidig som vi samler innspill fra flere bloggere.

  Jeg har aldri sagt det er regler, jeg har aldri sagt at du, Forbrukerombudet eller Kokkvold stiller seg bak og jeg har aldri sagt at alle bloggere må følge Bloggplakaten.

  Svarer gjerne på spørsmål dere må ha via kommentarfeltet her, twitter, dm eller epost.

 2. Dette er medaljens bakside når en stikker seg frem Thomas….alle vil mene noe og da må det muligens tenkes grundig igjennom det som skal være malen for bloggere. Sier ikke den ikke er det, men noen «voksen»blogger burde fått satt seg inn i den på forhånd kanskje?

  Ikke bare en, men flere.
  Jeg ser forskjellen på de såkalte unge bloggerne, som kommersiellt sett har en mye større markedsverdig grunnet sine lesertall og derav kanskje trenger et regelverk/bloggplakat. Jeg vet jo hvilket trøkk det er rundt de og hvordan enkelte behandles på nett. Men men…til slutt er vel all pr god pr? Kanskje på slutten av dagen er dette bra, men VELDIG rart at INGEN av de unge bloggerne omtaler denne plakaten!!? Er de ikke enige, vet de om den i det hele tatt?

 3. Hei Trine,

  det er flere som har kommet med innspill FØR jeg la ut blogginnlegget mitt. Og blogginnlegget MITT var et innlegg hvor jeg ønsket innspill fra alle bloggere.

  Det var hele poenget med å dele før vi gikk ut med noe som helst, fordi vi ønsker debatt og tilbakemeldinger.

 4. Thomas: Nei du har ikke eksplisitt påstått at de stiller seg bak, men setningen «Forbrukerombudet og Kokkvold som er generalsekretær i Norsk Presseforbund har lest igjennom og mener innholdet er bra.» får det til å høres slik ut at dem går god for den. Du prøver å gi plakaten større tyngde, men du feiler.

  Trine: Har selv etterspurt om det finnes en eneste rosablogg som har skrevet om bloggplakaten, ingen har svart meg.

 5. Åkei, dette blogginnlegget ble til fordi jeg har fått flere henvendelser fra folk som har hørt fra Thomas at jeg har gått god for/stilt meg bak/er med på/ den nå mye omtalte Bloggplakaten.

  Dette innlegget ble til i farta, fordi det føltes ganske uredelig å ta masse «Nei, sånn var det ikke»-forklaringer på epost og PM.

  @Thomas:

  Jeg tror at hovedgrunnen til at folk tror jeg har stilt meg bak Bloggplakaten, er den samme som at folk tror at Kokkvold har stilt seg bak bloggplakaten:

  Når du snakker om folk du har diskutert opplegget med, opplever tilhørerne det som om de er med på å legitimere prosjektet, og så får jeg spørsmål om jeg har stilt meg bak.

  Det gjør at en fjær fort kan bli fem høns. Jeg tror kanskje den beste måten å avklare dette på en gang for alle er at alle du har snakket med bloggplakaten om ikke er det samme som «alle som har sagt Hurra for bloggplakaten»

  Jeg tror Terje Pedersen er inne på det samme, her.

  Trine: Jeg tror rosabloggerne driter i hva vi snakker om på Twitter. Sånn sett er idéen om å lansere et regelverk de muligens bør tenke over på en arena der de ikke er ganske dårlig.

  Arnfinn: Du skjønner ikke settningen fordi settningen er veldig rar. Jeg skriver den om.

 6. Den rare setningen er ikke rar, du har bare plukket med deg feil ord fra roteskuffen da du skulle fiske fram «utidig». Bytter du ut «betimelig» med «utidig», får du en helt fin setning som alle skjønner.

  For øvrig har jeg, som ikke-blogger, ikke stort å si om hele greia.

 7. Thomas. Dine ord til meg var mer eller mindre ordrett som følger; «jeg presenterte utkastet til bloggplakaten for Virrvarr, og hun ga tommelen opp»

  Dette sa du til meg mens vi var på vei fra debatt i Her & Nå, til ny debatt i Kulturnytt. Jeg husker godt at du sa det, for jeg kunne ikke forstå at Ida ikke hadde noe å utsette på dette mildt sagt merkelige utspillet.

 8. Jeg husker mer eller mindre ordrett hva Thomas sa til meg mellom de to radiodebattene: «Jeg har vist utkastet til Virrvarr , og hun ga tommelen opp».

  Så skal sikkert dette tolkes på en helt spesiell måte. Thomas-måten?

 9. Det blir litt for dumt å diskutere ordlyd her. Men jeg tror jeg aldri har brukt utrykket tommel opp til noe som helst. Vi er alle enige at Ida har mottat mail og at jeg har nevnt til deg (Hvahunsa) at Ida hadde mottat mail.

  Hvis du er veldig nysjerrig på hva som ble skrevet i mailene så kan jeg jo sende en kopi av mailen fra Ida til deg, hvis det går greit for henne. Så ser du selv hva hun skriver også kan du tolke og vri rundt på tingene så mye du bare vil?

 10. Hvorfor ikke kaste plakaten i do, der den antagelig hører hjemme. Så kan freden senke seg igjen og dere kan samarbeide om noe som kan hete:
  Gode råd til deg som vil blogge kommersiellt?

 11. Thomas: Akkurat dette husker jeg veldig godt. Du brukte uttrykket «tommelen opp».

  Dette blir for dumt, det er ingen tvil i min sjel om at ditt budskap til meg var at Virrvarr stilte seg positiv til utkastet ditt. Hva som er skrevet i mailer til andre er uinteressant for meg, jeg referere bare til hva du sa. Det begynner å bli litt kjedelig å høre deg gjenta at du blir feiltolket hele tiden.

 12. «Det blir litt for dumt å diskutere ordlyd her. Men jeg tror jeg aldri har brukt utrykket tommel opp til noe som helst. Vi er alle enige at Ida har mottat mail og at jeg har nevnt til deg (Hvahunsa) at Ida hadde mottat mail.

  Hvis du er veldig nysjerrig på hva som ble skrevet i mailene så kan jeg jo sende en kopi av mailen fra Ida til deg, hvis det går greit for henne. Så ser du selv hva hun skriver også kan du tolke og vri rundt på tingene så mye du bare vil?»

  LOL!

 13. Unnskyld meg for at jeg bare hopper inn. Mitt navn er Jens!

  Denne lille misforståelsen her er et klassisk eksempel på PSYOPS–en forkortelse for Psychological Operations–og er en av mange nyttige militære feltmanualer man finner på nettet.

  Jeg nevner dette fordi denne diskusjonen går over hodet på leserene deres.

  Et personlig tips til deg Thomas: Når en blir beskylt for noe er det best å ikke si noe. Snakker vi om en konkurrent, for eksempel, er det smart å bygge og vedlikeholde et nettverk av motparter, intill videre.

 14. He said/she said debatter er sjeldent interessante. Hva er det man finner problematisk med blogplakaten? (Selv synest jeg den er altfor snillistisk, tydelig rettet mot skoleundervisning/kulturelle skolesekken Thomas?)

 15. Det kommer aldri til å bli noen offisielle retningslinjer for blogging. Men vi kan derimot få til en debatt om det. Men det blir litt naivt å tro at man skal kunne lage et dokument som skal stå igjen etter første, andre, tredje runde av en slik debatt. Jeg beklager å måtte si det, men sjansen for at noen av debattantene skal få stå igjen med siste ord er lik null. Det blir som å lage retningslinjer for e-post, eller sms. Oppgaven er umulig. La oss heller ta debatten, og høre på hverandres erfaringer slik at vi alle lærer noe, istedenfor å forgjeves forsøke å skrive noe i stein.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.