Fritanke: vaksinasjon og verdensbilder

Bloggen ser litt forlatt ut i disse dager. Det handler om at jeg skriver mye mange andre steder. I mellomtiden kan du jo lese denne kommentaren jeg nettopp skrev for Fritanke?

«Jeg kommer jo ikke til å dø av svineinfluensa. Hvorfor skal jeg gidde å vaksinere meg da?» spurte flere av vennene mine da grisevaksinen kom i fjor. Holdningen var at svinepesten var oppskrytt og at det ikke var noen grunn til å vaksinere seg når man ikke kom til å bli spesielt syk av selve smitten. Jeg forklarte at vi vaksinerte oss også for å beskytte de svakeste, siden de med et for svakt immunforsvar til å vaksinere seg gjerne overlapper med de som ville blitt så syke av influensaen at de kunne strøket med. Holdningen til de fleste som ikke ville vaksinere seg mot svineinfluensa var likevel ganske annerledes enn holdningene til de som ikke vil vaksinere seg mot meslinger, difteri, stivkrampe, polio og tuberkulose. Mens folk kunne skylde på at helsemyndighetene pisket opp stemningen rundt en H1N1, kan ingen påstå at tuberkulose eller polio ikke er så farlig som den slemme staten skal ha det til.

Les hele artikkelen på Fritanke.no!

21 kommentarer om “Fritanke: vaksinasjon og verdensbilder

 1. Grunnen til at jeg ikke vaksinerte med mot svineinflunsa var ikke mer vitenskapelig enn den gode gamle magefølelsen og et røft overslag av risikoen ved å ikke gjøre det. Det var den samme magefølelsen som fikk meg til å vaksinere meg mot alt som ble anbefalt da jeg dro til Zambia i 2006.

  Hadde jeg hørt at noen i studentbyen min ble syke så ville jeg nok ha vaksinert meg med en gang, samt om jeg hadde hatt barn og/eller lignende. Men dog, jeg satt og tenkte for meg selv at det sikkert var noen andre som hadde litt mer bruk for den vaksinen enn akkurat jeg. Og så ble jeg litt flau over hvordan Norge hamstret vaksiner som muligens hadde vært mer behov for andre steder. (det hadde vært bistanden sin det) vi sitter vel fremdeles på et lite overskuddslager av dem 😛 ikke at jeg er utakknemlig, men jeg blir som sagt litt flau.

 2. Var det noen med svakt immunforsvar som ble anbefalt å ikke vaksinere seg? Jeg oppfattet det som tvert imot: de med svakt immunforsvar skulle først i køen.

  1. Bare som en liten replikk, så er det mange med forskjellige kroniske sykdommer som ikke kunne ta vaksinen selv på grunn av sin medisinske tilstand samtidig som de hadde risikert alvorlig sykdom dersom de ble smittet.

  2. Som Anna sier så er det slik at om man er alvorlig syk så tåler man kanskje ikke vaksinen, uten at det betyr at man tåler sykdommen noe bedre. Derfor er det viktig at alle _rundt_ personen er vaksinert, slik at personen ikke blir smittet av noen andre.

  3. gravide i de første månedene ble blant annet ble frarådet å ta vaksinen. og de risikerer blant annet spontanabort når de blir alvorlig syke.

 3. Men det er vel også slik at vi vaksinerer oss for å få bukt med sykdommer, og utrydde dem? Ikke bare for vår egen skyld men for de rundt oss. Vel vel, magefølelse er ikke noe jeg brukt til å gå i mot helsemyndigheter og eksperter : de som faktisk har det som sin utdannelse og arbeid å ta disse avgjørelsene på vegne av befolkningen, til deres beste.

  1. Vel, om jeg hadde fått beskjed om at jeg måtte ta vaksinen så ville jeg ikke protestert. Men når vi bare får en anbefaling, så er det opp til hver enkelt å ta en avgjørelse selv. Og hva bruker en om man ikke har tilgang på alle fakta, samt ingen legeutdannelse? Jo da bruker man magefølelsen, samme om man bestemmer seg for det ene eller det andre så gjør alle den samme risikovurderingen i øyeblikket de møter problemstillingen.

 4. Jeg vaksinerte meg ikke, fordi jeg synes det er umoralsk av Norge, som ett av verdens rikeste land, å støvsuge markedet for vaksiner. De som virkelig trenger det, som er underernærte, uten tak over hodet, uten rent vann i springen og med allskens andre sykdommer, får ingen vaksine. De har ikke råd til vaksiner. Nå har vi et stort overskuddslager som vi sparer, i tilfelle vi kan få bruk for det til høsten. De fattige landene får fremdeles ingenting. Våre myndigheter mener det er for vanskelig å frakte vaksinelageret til andre land, selv om de kan ha bedre bruk for det enn oss. WHO har etablert systemer for å eksportere og sende vaksiner for lenge siden. Hva med å benytte seg av de systemene?
  Hvor ble det av den globale solidariteten?

 5. Har nok blitt noe påvirka av antropsofene, jeg trodde barnesykdommene styrket imunforsvaret (ante ikke at det var sjelen det var snakk om) til barna. Da mine skulle vaksineres, var jeg usikker, og dro inn på alternativmessen hvor det var en debatt om temaet. Det som slo meg, var at alle de alternative helsekost folka kun var opptatt av hva som var bra for deres friske barn. Jeg er ikke villig til å ofre de svake barna, derfor ble mine vaksinert. Etter det bestemte jeg meg for å høre på dem som forsker, og har best mulighet til å vite, derfor er vi også vaksinert mot svineinfluensa. Sykdomen ble ikke så ille som de var redd for, men hadde den vært det ville vaksine hos flest mulig stoppet smitte og reddet liv. Vaksiner er en av grunnene til at vi kan regne med at barna våre vokser opp, mens andre steder kan de regne med å miste barn. JA til vaksiner til uland.

 6. Det er mange såre følelser rundt dette emnet, og noen ganger kan jeg nesten la meg lokke til å tenke at vi skulle vært beordret til å vaksinere oss hvis det er sånn at det var nødvendig. Det er en veldig stor avgjørelse å legge på skuldrene til oss som ikke kan nok om dette. Jeg hører til dem som vaksinerte meg fordi jeg velger å stole på ekspertisen. Dessuten jobber jeg med andre menneskers unger. Hva om jeg lot være, og en av ungene ble syk og døde?

  Nå i postinfluensatider blogger folk som ikke har vaksinert seg om at de føler seg uthengt fordi de ikke har vaksinert seg: «Det er deres skyld om noen dør,» og folk som har vaksinert seg blir latterliggort på Face Book: «Jeg tilhører dem som valgte å ikke vaksinere meg, og fortsatt lever. » Det er rett og slett dårlig stemning rundt dette. Jeg merker det også på min egen arbeidsplass når vi diskuterer det, og jeg tenker at helsemyndighetene skylder oss å rydde opp i denne lapskausen ved å forklare hva som skjedde.

  Ellers er jeg generelt for vaksinasjoner, og jeg blir veldig provosert når folk lar være pga angsten for egen helse. Bivirkninger, ja, – endog sjeldne dødsfall kan skje i forbindelse med vaksinering, men i mitt kollektive hode er det verdt prisen, – og det gjelder også om det skulle ramme meg selv eller en av mine. Jeg tror mange har glemt verdens sykdomshistorie og alle lidelsene de medførte: Kopper, tuberkulose osv. Det hjelper ingen fattige at vi har vaksiner på lager som folk ikke ville ta av solidartitet med dem som ikke fikk. Det blir som å la brødet mugne i brødboksen fordi det er så mange som ikke får mat nok. Skal vi hjelpe andre må vi gi dem av vårt overskudd og dessuten forandre våre politiske valg sånn at verden blir et bedre sted å leve.

  Finnes der sult og nød, skyldes det svik.

  Forøvrig leste jeg Fri Tanke med stor interesse, Virrvarr. Jeg slengte den også ut til mine Face Book-venner.

  1. Men overskuddslageret er ennå ikke muggent, og det er ennå ikke for sent å vaksinere de svakeste av de svake i vår verden. Influensaen er over for denne gang i Norge. Ikke i hele verden.
   Forøvrig har jeg ikke til hensikt å kritisere de som lot seg vaksinere. Jeg kommer med min grunn for ikke å ha vaksinert meg, den står jeg for. Jeg sier ikke en gang at jeg har rett. Andre har sine grunner.
   Helsemyndighetene sier selv at andre nok kan ha bedre bruk for vårt overskuddslager, men forsvarer seg med at det ikke er en enkel sak å frakte vaksiner.
   Jeg synes, som deg, at helsemyndighetene i det minste skylder oss en forklaring på hva som hendte.

 7. Jeg vaksinerte meg ikke fordi jeg mener at vaksinen ble produsert på en uetisk måte, ved bruk av haiolje. Slik sett er det argumenter for at begge valgalternativene hadde et preg av usolidaritet ved seg.

 8. Det er tydelig at antroposofien har fått en mektig fiende! Når det gjelder den omtalte «svinevaksinen» ser det ut til at de fleste har glemt en del innledende «insidenter» som gjorde mange skeptiske.
  (Gjenntas ikke her.)
  Vanlige mennesker som bestemte seg for å stole på leger og eksperter fikk også et problem fordi strategien i de forkjellige land ble svært forskjellig. Sverige og Norge bestilte 2 doser til hele befolkningen, mens Danmark og Finland satset på en mer begrenset vaksinering av spesielt utsatte grupper. Og helseministeren i Polen droppet hele greia totalt.
  Det er tydelig at de forskjellige lands såkalte eksperter har gjort ganske forskjellige vurderinger av den påståtte pandemifare.
  Hva skal da vanlige mennesker tro?

 9. Nå visste vi – om vi ville – at H1N1 var mindre dødelig enn vanlig influensa. Det var klart før influensavaksinen kom til Norge. Så da må spørsmålet utvides – H1N1 er rett og slett et dårlig eksempel.

  Om poenget her er solidaritet med dem som er svakere må man – MÅ man – vaksinere seg mot influensa hvert eneste år.

  Bare sånn for å ha fått poengtere det.

 10. Takk for ditt forsvar av vaksinering! Jeg er selvsagt vaksinert mot den nye influensaen (og sesonginfluensaen, både årets, og fjorårets), siden jeg er astmatiker og risikerer å bli temmelig sjuk og ikke nødvendigvis helt frisk igjen. (Hatt influensa som astmatiker en gang: ALDRI MER. Fy faen så vondt og skummelt!) Det er klart at jeg ville satt pris på det om flere vaksinerte seg mot influensa, selv om jeg skjønner at folk synes det både er dyrt og litt unødvendig, og selvsagt setter jeg pris på at folk vil prioritere oss som trenger det mest. Takk til alle som likevel vaksinerer seg for å beskytte oss ❤

  Men det er vel ikke det det handler om, hovedsaklig. Meslingvaksinen, (vel, MMR), jeg fatter ikke at det er snakk om å ikke ta den. Meslinger er farlig, kusma er farlig, og røde hunder er farlig. Ok, så mange som får meslinger blir ikke veldig sjuke, men det er faktisk ikke rent få som blir veldig sjuke, får varige men, og risikerer å dø. Når det gjelder røde hunder er ikke sykdommen så direkte farlig, men smitter man en gravid blir man indirekte skyld i den påfølgende fosterskaden, som kan føre til døvhet, blindhet, og alvorlig hjerteskade. Kusma kan føre til sterilitet, hjernehinnebetennelse og andre ukoselige ting.

  Det er viktig å holde vaksinedekningen høy for å beskytte de som ikke kan ta vaksinen, enten det er nyfødte som ikke har tatt den ennå, eller folk som er kjempeallergiske for det som vaksinen er laget av. Jeg tror ikke folk forstår alvoret i at vi har valgt å vaksinere mot en sykdom, sikkert fordi disse sykdommene ikke er del av vår hverdag lenger.

  Når jeg først er i gang vil jeg anbefale alle over tjue-ish å ta en DTaP-booster (difteri, stivkrampe, kikhoste) da denne vaksinen har begrenset virketid (ca 10 år). Det mange ikke vet er at kikhoste er utrolig smittsomt og ikke helt uvanlig lenger siden vaksinedekningen ikke er super blant voksne. (Bare i år har det vært litt over tusen tilfeller meldt til MSIS.) Harmløst? Nei! Potensielt livstruende for nyfødte, og kan føre til senskader hos voksne. Jeg fikk kikhoste i 2006, og utviklet astma. Jeg kommer til å være astmatisk resten av livet, fordi ingen fortalte meg at vaksinen har begrenset virkning. Så bare så det er nevnt! 🙂

  Tl;dr: Vaksiner dere, seriøst. Husk DTaP-booster!

 11. Det som irriterer meg mest er at de som valgte å ikke ta vaksinen hevdet de gjorde det fordi de hadde satt seg grundig inn i fordeler og ulemper. Som om vi som tok den ikke gjorde det samme.

 12. Veldig interessant tekst, og jeg lærte litt mer om hva antroposofi egentlig er. Jeg synes det er litt skremmende at «alternativbevegelsen» har blitt så stor at det faktisk gir utslag for folkehelsen.

  Vil bare påpeke at du på et tidspunkt slår sammen Gro og Lystad, og kaller henne Gry. Kan være ok å rette opp 🙂

 13. Jeg vaksinerte meg ikke, jeg husker litt for godt fugle-influensa hypen (som Donald Rumsfeld tjente fett på), kugalskapen og lignende hyper. Man behøver ikke være konspiranoid for å mistenke at en del av frykten og reaksjonene er medieskapte. Hvor mange var det egentlig som døde?

 14. Problemet med svinepest-vaksinen var at det lønte seg for enkeltindivider å ikke handle i felleskapets interesse. Enten det var bekymringen for bivirkninger, eller fordi man fant ut at det var umoralskt å ta den som lå til grunn. Premien for å ikke ta den (, å være et bedre menneske), falt til den enkelte mens ulempene (å bli alvorlig syk) gikk utover andre.

  Det er en klassisk situasjon, allmenningens tragedie heter den. Tør noen å i det hele tatt tenke på at de kanskje er skyld i at noen andre ble skadelidende fordi de ikke handlet i felleskapets interesse? Du vaksinerte deg ikke (av uansett grunn) og smittet noen som smittet noen som reiste til utlandet, som der smittet noen som ikke har hverken helsevesen, eller (fysiske) grunnlaget for å tåle smitten godt.

  Jeg var på en flyplass, en venn var på en annen, vi alene kunne vært kilden til smitte til tusener av mennesker som igjen skulle møte tusener av andre. Globalisering heter det. Vi er ikke lokale individer bare fordi det passer oss best denne gangen, vi er verdensborgere, hele tiden.

 15. Må bare bifalle det med boost av kikhostevaksine. Jeg og datteren min fikk svineriet for noen år siden, heldigvis oppdaget tidlig nok til å få virksom antibiotika (og takk til leger som tar svaberprøver og sender inn, i stedet for å avvise med at det sikkert er et virus, kom igjen om ei uke hvis det ikke gir seg). Det er faktisk en god del avksiner som har begrenset varighet…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.