Om dobøkene mine

Jeg har to dobøker. Det var ikke sånn at jeg planla å ha to bøker på do til enhver tid, det er bare at disse to bøkene har insistert på å være mitt lesestoff i akutte tilfeller mer enn en gang, så nå har de fått fast plass på badet.

(Jeg vet det er litt uhygienisk å lese bøker på do, men jeg prøver å kompensere med mye håndvask.)

I grunnen synes jeg det er et kompliment å kalle en bok en god dobok. Det er gjerne bøker du liker å lese mer enn en gang, og bøker du godt kan lese tilfeldige sider av på tilfeldige tidspunkt.

Det er bøker du gjerne lar ligge fremme et sted du vet at alle andre gjester kommer til å se dem, så det er ikke akkurat bøker du skammer deg over å lese.

Noen sjangre gjør seg bedre på do enn andre. Jeg foretrekker poesi, korttekster og lister. Noen vil ha vitser på do, men jeg synes det er litt frustrerende.

Du kan ikke lese samme vits to ganger. Vitser blir brukt opp. Skikkelig litteratur tåler å leses flere ganger.

De to bøkene som bor på do i dette øyeblikk er også to bloggbøker. Det er Roskilde av Linn Strømsborg og Alt jeg sier er sant av Ellisiv Lindkvist.

Linn står bak bloggen Strekhjerte, mens Ellisiv blogger under fullt navn her.

Alt jeg sier er sant er en korttekstsamling om det å skrive, om kjønn og om dobbeltkontrakten i litteraturen. Du sier at det er fiksjon du skriver, og dermed oppdiktet.

Samtidig sier du at det du skriver er sant, og dermed ekte. Du lyver når du snakker sant og snakker sant når du lyver.

Jeg kan nesten boken utenat nå, som et følge av jevnlig dolesning, og kan absolutt anbefale den.

Roskilde er en roman, noe som i utgangspunkt gjør den til en dårlig dobok. Men Roskilde er en stemningsdrevet bok, og det gjør ingenting å lese den litt hultertibulter.

Ja, det er en kjærlighetshistorie, men som festivaler flest er det alltid en øl, alltid noen å snakke med og alltid en sovepose å sovne i.

Det måtte tekst til for å skjønne hvorfor noen frivillig tilbragte ferien sin på et støyende, overbefolket jorde. Nå er jeg nesten fristet til å prøve selv.

Har du noen dobøker?

25 kommentarer til “Om dobøkene mine”

 1. For min del har jeg stort sett bøker jeg ikke blir for revet med av inne på do, for da blir de med ut, og slutter å være dobøker… det blir mye tegneserier i stripeformat og aviser. For tiden tror jeg det er noen utgaver av Nemi og Pondus som vansmekter der ute.

 2. Jeg har ikke egentlig dobøker, men jeg har ansiktsmaskebøker – altså bøker jeg tar med meg på badet mens jeg venter på at ansiktsmaska skal gjøre greia si. De blir som regel med ut av badet igjen da, og lest ferdig hvor som helst.

 3. Jeg har aldri hatt behov for noe å lese på do… 😀 Men jeg har iallfall veskebøker. Akkurat nå Tomas Espedal – gå. eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Åh, jeg er så forelska i den, leser den alle veier 😀

 4. Jeg har kryssord liggende på do, av den kryptiske übertricky engelske typen, der jeg finner ut av et ord i måneden.

  Men det aller beste, som jeg dessverre går glipp av siden jeg har miljøvennlig «nei takk» på postkassen, er skikkelig glorete postordrekataloger. Nytt & Nyttig!

 5. Det er ikke uhygienisk med dobøker! Det handler bare om å være litt bevisst på hygiene. Så da!

  I tillegg til diverse tegneserier, bor Morgenbladet på do hos oss. En avis inneholder ganske nøyaktig en ukes dolesing.

  (Ellers har jeg blitt obersvert av familien mens jeg panisk løper rundt og leter etter boka mi fordi jeg må så tisse… Kanskje ikke helt sunn, den der doleseavhengigheten…)

 6. Tegneserier, helt klart. Men jeg er også en sånn som tar med meg bøkene jeg leser på do, så da blir det mye forskjellig!

 7. Har aldri hørt om folk som har bøker på do. Her i huset har vi Se og Hør på do, men det nekter jeg å lese av prinsipp, Så kanskje jeg også skal finne en dobok. 🙂

 8. Ikke hjemme, men på hytta. På hyttedoen samler jeg på bøker med helt riktig tema for et sånt rom: Bøker om bæsj og tiss og promp. Du ville bli overrasket over hvor mange jeg har funnet. Tips meg gjerne om fler.

 9. Doboken min er en skisseblokk. Alle som går på do hos oss skriver en hilsen eller tegner en tegning i boken 🙂
  I tillegg har vi diktbøker. Akkurat nå er favoritten gode, gamle Inger Hagerup.

 10. Ingen dobøker her i garden, nei.

  Roskildefestivalen anbefalast verkeleg! Eg var der i gjørmehelvetet 2007, og har likevel lyst til å reise tilbake. Så bra var det faktisk. 🙂

 11. Ei kvar bok som for tida blir lest blir også automatisk dobok (det går fint med eit fornuftig forhold til hygiene) og tannpussbok.
  I tillegg har vinblad og diverse andre tidsskrift også ein tendens til fort å hamne på badet, dei er imidlertid meir stadfaste enn dei stadig vandrande bøkene.
  Akkurat no er heimens dobøker svenske: Eg les «La den rette komme inn» av John Ajvide Lindqvist og kjæresten les «Lewis resa» av Per Olov Enquist.

 12. Doboka som er «i vinden» akkurat nå, er faktisk ei Lonely Planet-bok om Øst-Europa. Såpass kjedelig at jeg ikke blir sittende ekstra lenge for å lese, men heller ikke så uinteressant at jeg ikke blir frista til å lese litt i den. (har ingen umiddelbare planer om å reise til Øst-Europa, men hey, litt kunnskap om små rare byer i Slovenia er ikke å forakte)

  Jeg har ingen skrupler med å ha bøker og blader på do. Tastaturet på fellesplassene på jobb er sannsynligvis mye mer uhygieniske enn bøkene som ligger ved dassen min.

 13. Personlig leser jeg dameblader på do. Det går mye i Det Nye, egentlig. Jeg forstår jo ikke alt, men det gjør ingenting. Dog kunne de gjort sminketipsene mer pedagogiske, hvis jeg skal komme med noe kritikk.

  (Må understreke at det er min kone som abonnerer.)

 14. Korttekstsamlinger passer perfekt til doen. Jeg har et par bøker med sci-fi fra forskjellige håpefulle irske forfattere på doen. Jeg kjøpte dem på en messe et par år tilbake.

 15. Jeg har også dobok! Den er liten og søt, og heter «Kunsten å te seg som en kvinne, og sådan blive gift» God gammel etikette 🙂

 16. Jeg har som regel «Fri tanke» på do, så du har vært med meg «på tur» mange ganger! Og i det siste har somalieren vært med også 🙂

 17. Jeg har alltid siste nummer av magasinet Historie på do og mannen har noen bilblader. Den Største Vitseboka ligger også der i tillegg til det store litterære verket «Fjertomanen».

  Da vi har et relativt teknisk komplisert toalett med innebygd bidet, rumpevasker og lufttørking, har vi også valgt å ha en gjestebok på do – for det hender at våre gjester blir sittende lenge for å bli tørre i stumpen 😉

 18. Akkurat nå: To fotomagasiner. Det skifter litt, det der. Under et ekteskap: Interiørmagasiner. Etter et brudd: et motemagasin for menn. Men alltid magasiner, altså.

 19. Sudoku, og jeg klistrer sangtekster på swahili på veggen og synger på do! (Har aldri synes klasserom er rette stedet å lære språk :-))

 20. Det går hovudsakleg i teikneseriar. Nemi, Pondus, Eon, Kollektivet, M og Donald. Tek eg med bøker endar eg opp med å sitja på golvet og lesa i ein time…

 21. Tilbakeping: Dolektyre : bokmerker.org

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.