Hvordan skrive sakprosabok?

Jeg får ofte epost og fjasbok-meldinger fra folk som skal begynne på bokprosjekter og vil ha råd. Siden jeg er for bøker og for at folk skriver bøker, pleier jeg å ta meg tid til å gi dem som spør et skikkelig svar.

Men det er ineffektivt å skrive den samme oppskriften på epost etter epost. Derfor har jeg bestemt meg for å samle opp de beste rådene mine i et samleinnlegg.

Tittelen lyder «Hvordan skrive sakprosabok?», men egentlig handler det om hvordan få utgitt en sakprosabok. De fleste som kontakter meg er skrivende mennesker som har et forhold til det å produsere tekst. Dette er altså ikke et innlegg med konkrete skriveråd, men råd i forhold til å få en idé til å bli en utgitt bok i bokhandelen.

Prosjektbeskrivelse

Som sakprosaforfatter går du sjelden til forlaget med et ferdig manus. Du sender dem en prosjektbeskrivelse og et testkapittel. Eller: Du sender dem en idé og en tekst som viser at du har språket til å gjennomføre idéen. Det hjelper ikke hvor god idé du har hvis du ikke har språket til å formidle idéen.

En prosjektbeskrivelse bør inneholde mer enn en oppsummering av idéen til boka di: Den er teksten som skal overtale forlaget om at boka di er verdt å satse på. Du må altså ikke bare beskrive prosjektet, men også hvorfor prosjektet er viktig og hvorfor akkurat du er den riktige personen til å sette prosjektet ut i live.

Konkret bør en prosjektbeskrivelse inneholde innholdsfortegnelse, fremdriftsplan, målgruppe, en plan for markedsføring og en konkret beskrivelse av den fysiske boka i tillegg til idéen din til bok.

Når skal boka være ferdig? Hvem skal lese den? Hvordan skal den nå de leserne? Hvor mange sider blir den ferdige boka på? Skal den ha illustrasjoner?

Mange tror at sakprosabøker utelukkende handler om gode idéer. Forlaget ser etter en person som har godt språk og god gjennomføringevne. Idéen kan diskuteres.

Som debutant er det en stor fordel å få en redaktør så fort som mulig. Det er lett å famle i blinde med en lang tekst når du ikke har skrevet bok før, og redaktøren vil fungere som en blanding av veileder og personlig trener.

Finansiering

Det er dyrt å skrive bok. Som sakprosaforfatter inngår du ikke i noen innkjøpsordning, som betyr at det du kommer til å få i inntekter er forskudd og 13% royalty (15 % etter de første 3000 solgte). Et vanlig forskudd er på ca. 25 000 kr. Ja, jeg vet det er absurd å tilhøre en yrkesgruppe der 87% av overskuddet går til andre enn personen som gjorde jobben, men dette er situasjonen for norske forfattere idag.

De fleste forfattere får pengene sine fra ulike stipendordninger, ikke fra royalty alene. Som debutant har du tilgang på færre stipendordninger enn en etablert forfatter, og som sakprosaforfatter kan du regne med lite midler fra kulturrådet. Staten satser på skjønnlitteratur.

Som sakprosaforfatter får du i hovedsak penger fra to instanser:
Norsk Faglitterær Forfatterforening og Fritt Ord.

Hvis du kvalifiserer til medlemskap i NFF, har du mulighet til å søke om prosjektstipend, reisestipend, debattstipend og frilansstipend. For å bli medlem i NFF, må du ha utgitt minst hundre sider egenprodusert, utgitt tekst. Hvis du skriver på debutboken din, kan du søke debutantstipend, men det er langt mindre enn de andre stipendene.

Jeg har mottatt 150 000 kr i prosjektstipend for Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset og 400 000 kr i frilansstipend for neste bok. Jeg mottok ingenting for Jenter som kommer, som økonomisk sett var et rent tapsprosjekt, siden Maren og jeg har delt det vi har fått av royalty og forskudd.

Fritt Ord deler ut penger i støtte til en rekke ulike prosjekter. De deler ut til alt fra konserter til debattmøter, men de gir også støtte til manusutvikling: Altså penger du kan leve for mens du utvikler et manus. Du trenger ikke ha utgitt noe tidligere for å få støtte fra Fritt Ord, men du trenger en intensjonsavtale med et forlag og et budsjett som viser hvordan du har tenkt å bruke pengene. I motsetting til NFF, søker du elektronisk via nettsidene til Fritt Ord.

Mens NFF har én søknadsfrist i året, har Fritt Ord fortløpende søknadsfrister gjennom hele året. Du kan søke om store beløp, men flere vennligsinnede insidere har forklart meg at støtte på under 100 000 er ganske enkelt å få , mens beløp på over 100 000 stilles det strengere krav til. Verdt å merke seg, med andre ord.

En del sakprosaforfattere får støtte fra organisasjoner som er spesielt knyttet til temaet det skal skrives om, f.eks midler fra Hjemmefrontmuseet om du skriver om krigen. Folk som skriver bygdebøker og byhistorie er ofte ansatt av kommunen eller organisasjonen de skriver om.

Hva du lære deg:

Som sakprosaforfatter er må du kunne føre gode kilder, være kildekritisk og lære deg å spørre eksperter ofte. Det er mange der ute som vet bedre enn deg selv om du skriver bedre enn dem. Å lage seg en liste over fagpersoner man kan spørre er en viktig del av jobben.

Når Prosa kommer til å skrive en anmeldelse av boka di etter utgivelsen, vil det være en av de ledende forskerne på emnet som skriver anmeldelsen, ikke bare en godt trent leser. All ukvalifisert synsing som ikke blir plukket vekk i redigeringsprosessen er å betrakte som potensielt pinlige øyeblikk.

Skriveprosess:

Husk at å skrive bok er en jobb. Det er tungt, kjipt og kjedelig i perioder og du må finne strategier for å jobbe med motivasjonen din underveis. Forvent deg at skriveprosessen utvikler seg som en heftig forelskelse: Det begynner med svette hender og sommerfugler i magen og avsluttes med at du tar en alvorsprat med teksten og stryker tre fjerdedeler.

Ikke tro at du ikke passer til å skrive bok bare fordi det går tungt i perioder. Det betyr at du skriver bok på den riktige måten.

Å huske på at skriving er en jobb, betyr også å ta skrivingen din på alvor. Det er lett å krølle seg sammen i sofaen med en laptop uten å tenke på faren for stive skuldre og senebetennelse.

Jeg bruker et program som heter WorkRave (finnes bare til Linux) for å minne meg selv på å ta tøye og trene-pauser når jeg er langt inne i teksten. Ingenting er bitrere enn å måtte ta en måneds ufrivillig pause fordi du ødela høyrearmen i iveren.

Invester i godt utstyr som fungerer for deg, enten det er ny laptop, dyr programvare eller tonnevis med Moleskines. Ta vare på kvitteringene. De er utgifter til arbeidsverktøy som skal trekkes av på skatten.

Lær deg å drive et lite foretak

Forskudd, royalty og stipender er næringsinntekt. Det betyr at du er næringsdrivende, og at du må lære deg nye regler for skatt.

Etter å ha fulgt mine forfattervenner på Facebook, ser det ut til at dette er det punktet også etablerte forfattere sliter mest med: Skatt.

Mange forsøker å løse problemet sitt med å betale en regnskapsfører, men for at det skal fungere må du fremdeles gjøre grunnarbeidet selv. Her er det viktigste du trenger:

 • Et enkeltpersonforetak. Registrer deg i Brønnøysundsregisteret på Altinn.no. Tips: Skaff deg et Bypass-kort, så kan du signere dokumenter på PC’n.
 • Et fakturaprogram. Det øyeblikket du registrerer deg som foretak, kommer du til å få tusen tilbud. Storparten av dem er beregnet for folk som driver mer komplisert bissniss enn deg, så ikke hopp på første og beste dealen. Jeg anbefaler Send Regning, det er webbasert og rimelig. Skriv ut en kopi av fakturaen til deg selv og putt den i en perm.
 • Bilagsperm. Et bilag er en kvittering og en forklaring på hva du kvitteringen ble brukt til. Du skriver bilag for alle utgifter du har hatt til foretaket ditt, som datautstyr, programvare, notatbøker og research-litteratur. Disse summene kan du trekke av på skatten, fordi du bare skal betale skatt av overskudd. NB: Ikke fall for fristelsen det er å trekke av så mye at du ikke må betale noe skatt. Da har du heller ikke tjent noen penger så langt det offentlige kan se, og du får færre rettigheter.

Les deg opp. Det er ikke bare en økonomisk investering, det er en helsemessig investering også. Folk stresser mye. Jeg anbefaler boka til mannen bak Frilansinfo, en bok som tar fra seg alt fra forhåndsskatt til prissetting og opphavsrett. Jeg har blitt mye lurere av å lese den.

De har også en genial timepriskalkulator som er en god realitetssjekk for alle frilansere som er usikre på hva de bør ta seg betalt når de blir spurt hva de koster.

Bli kjent med bokbransjen

Det er kjipt, men det er sant: Norsk kulturliv består av mennesker som kjenner hverandre. Å gå på opplesninger, seminarer, sommerfester og litteraturfestivaler betaler seg. (Trekk dem av på skatten.) Å skrive artikler i tidsskrifter og aviser betaler seg. Du blir synlig, folk vet om deg og selv om du blir avvist ved et forlag, er kanskje noen andre interessert i deg.

Å sitte alene på rommet sitt og knote frem den helt geniale teksten er ikke en like sikker vei til utgivelse som å snakke om prosjektet med bokfolk på fest. Å blogge er en måte å være synlig på. Som leser her har du antageligvis et god springbrett allerede.

Viktigst av alt:

Skriv. Skriv. Skriv. Les det høyt. Stryk. Stryk. Stryk. Lest det høyt for noen andre. Skriv. Skriv. Skriv. Gjenta. (Men det visste du vel allerede?)

Har du utgitt en bok? Hva er dine beste råd til andre i samme situasjon? Vil du utgi bok? Lurer du på noe som ikke er besvart i teksten over? Slå dere løs i kommentarfeltet.

, ,

10 kommentarer til “Hvordan skrive sakprosabok?”

 1. Litt utenom innlegget,men likevel – et gratis tips til grundervirksomhet. Start et internettforlag! Hvorfor?

  1.Etterhvert som I-pad, lesebrett osv. slår igjennom for fullt, vil
  de fleste bøker bli nettbøker.Bøkene ligger nok bare noen få hakk bak musikken der LP-plater, CD-plater osv. snart bare er for de spesielt interesserte.
  2.Omsetningen av internettbøker vil bli stor. I bokhandelen ser vi kanskje bøker som ser interessante ut, men barriæren på 300 kr blir for høy. Hvis bøker koster f.eks. 30 kr, kjøper vi trolig ti ganger så mange. Da kan vi uten betenkeligheter legge bort dem som likevel ikke er så bra.
  3.Hvis du f.eks. får 5 kr for hver solgte bok,og forfatteren får 25 kr, gir et stort antall sogte bøker god gevinst til begge parter.
  4.Du kan trygt legge inn bøkene til alle med forfatterambisjoner, for selv en eneste solgt bok i gjennomsnitt i året vil lønne seg for deg. Du får 5 kr,mens lagringen bare koster noen øre.
  5.Noen føler de sitter inne med viktig innsikt etter erfaringer som har kostet dem mye. Deres mål er å skape en mening av det de har gjennomgått,ikke å tjene penger. Da kan prisen på boka bli de 5 kr som du skal ha.
  6.Bøkene kan selges på samme måte som musikk. De interesserte kan lese et stykke av boka gratis,for deretter å bestemme seg for om de vil kjøpe hele boka.
  7.Du bør kanskje lage ei side hvor antall solgte bøker med de forskjellige titlene automatisk oppdaterer seg, slik at vi ser hvilke bøker som er populære,og hvilke som er for spesielt interesserte.
  8.Du kan tjene gode penger på konsulentvirksomhet,språkvask, bedre strukturering av innholdet osv.

 2. Yay!

  Tror ikke jeg kommer til å gi ut sakprosa noen gang, men det var uansett veldig interessant å lese. Det hadde vært gøy å vite mer om hele prosessen med skjønnlitteratur, men det kommer jeg forhåpentligvis til å lære til høsten.. (Skal på forfatterlinjen på Danvik Folkehøgskole.. Hjelp.)

  Lurer vel også litt på om du/andre vet om det med å gi ut bøker privat? F.eks. gjennom en av de mange nettsidene som har kommet de siste årene, eller bare gjennom et lokalt trykkeri.. Det krever selvfølgelig mye, mye arbeid selv når det kommer til promotering og alt det der, men det hadde vært gøy å høre erfaringer fra noen som har prøvd det. 🙂

 3. Jeg drømmer om å publisere bøker etter hvert, og sluker alle tips jeg kommer over om dagen (får sile seinere) – så TUSEN takk for at du deler litt praktisk erfaring!

  Det å skrive er allerede en stor del av jobben min som journalist, så selv om jeg ydmykt og gladelig tar i mot skrivetips, er det kanskje det praktiske som er mest matnyttig.

  Elsker “Å sitte alene på rommet sitt og knote frem den helt geniale teksten…” Hehehe.. Boka/bøkene mine skjer foreløpig kun i mitt eget hode, selv om jeg har skrevet et slags forord/prefase til en av ideene mine.. hehe..

 4. Takk for dette, superinteressant.
  Jeg har lekt med tanken om å skape bok (skapee fordi det da blir både tekst og bilde). Det kunne være en genial måte å tjene penger om jeg ikke blir frisk nok til vanlig jobb, men det blir nok med tanken. Jeg har stor glede av å blogge og føler jeg har et visst grep på formidling der, men har laaangt igjen før språket mitt er på noe nivå som gjør seg fortjent til bokstatus. Dessuten, jeg mangler den gode ideen, og det finnes nok uinteressante bøker der ute allerede 😉

 5. Takk for at du tok deg tid til dette! Rart det ikke finnes mer støtteordninger for sakprosaforfattere. Det er mye bra stoff der ute som kunne vært formidlet til et bredere publikum.

 6. Dette var storsinnet og nyttig for mange. Egentlig modig gjort av deg å bidra til økt konkurranse om f.eks. Fritt Ord-midler;-).

 7. Nyttig, nyttig, Ida!
  Finlesing forgår til kvelden.

  Jeg vil gi ut bok. En i første omgang.

  Så da er det vel bare å sette i gang?

  *Skriv. Skriv. Skriv. Stryk. Stryk. Stryk*

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: