Sommerlesning: Poppy Z Brite

Når det er julilummert og dampende ute, er det få bøker som passer så godt til været som romanene til Poppy Z Brite.

Jeg har tilbragt noen dager i halvsøvne mens jeg har lest om vampyrer i New Orleans og psykedelisk sex i hjemsøkte hus, skrevet i et språk som gjør beskrivelser av oppkast appetittvekkende og skildringer av brutalitet rent ut erotiske.

Brites bøker er kategorisert som horror, men jeg har ikke funnet dem så mye skremmende som deilig dekadente og svært, svært sanselige. Ja, det skjer ting som ellers ville vært svært skrekkfilmaktige, men som i Brites språk blir mer hypnotiske enn nervepirrende.

Dessuten slutter ikke bøkene som horrorbøker flest: Det er ikke nødvendigvis slik at alle dør til slutt. Brite skriver om freaks og outsidere på bygda i North Carolina, om hackere, goterbarn og synske musikere, om fugler med brukne vinger og katter på leting etter et nytt hjem.

Hun skriver om New Orleans så du kan smake gatene, lukte musikken og kjenne den creolske maten skolde ganen din. Hun skriver om dop og sex som om det var mat, og hun skriver om mat som om det var dop og sex. Og hun skriver om mennesker du forelsker deg i og savner etter at boken er slutt.

For enten om de er voldtektsmenn, sarte wiccagutter, fjortenår gamle vampyrer eller punke-strippere er de sårbare, bankende mennesker, vekket til live i en romanverden som er så sanselig at du drømmer om den i fullfarge etterpå.

Så: Begynn med Lost souls, fortsett med Drawing Blood og få revet bakken vekk under deg med Exquisite Corpse.

De er perfekte til det klamme juliværet. Og de vil definitivt holde seg utover høsten.


9 kommentarer til “Sommerlesning: Poppy Z Brite”

 1. Jeg merket meg disse når du først anbefalte dem i sommer, men har først fått somlet meg til å lese dem nå. Har lite annet å si enn at dette er absolutt fantastisk! Bokanbefalingene dine er i det hele tatt sinnsykt gode. Til nå har jeg sjekket ut disse, Palestine og The Perks of Being a Wallflower, og alle sammen er herlige. Gleder meg til å lese Boy Meets Boy etter hvert! 🙂

 2. Tusen takk! Trengte et boktips 🙂
  Også må jeg nevne at du har en utrolig bra blogg! Du har fått en ny stalker 🙂

 3. “Exquisit corpse” er en av de svært få bøkene jeg har lagt fra meg og aldri plukket opp igjen..

  • Fordi den var for drøy eller fordi du ikke likte den av andre grunner? Den skulle egentlig ut på Penguin, men de ville ikke ha den fordi den var for sjokkerende.

 4. Jeg liker “matbøkene” hennes veldig godt. Jeg rappet et par av oppskriftene fra Liqour , og de var strålende (særlig de calvadosmarinerte sviskene med bacon – uhm) – det merkes at hun er gift med en restaurantkokk.

  Forresten, du vet at hun har en blogg?
  http://docbrite.livejournal.com/

 5. åh, nå kom jeg på at jeg holdt på å lese “Lost Souls”
  Jeg glemte den litt da jeg pakket den ned og dro hjem fra folkehøgskolen, men nå skal jeg finne den frem og ta den med på fjellet i helgen.

  Har hørt mye fint om Brite(mye det samme som du skriver), og håper hun svarer til forventningene jeg etterhvert har fått.

 6. Jeg er glad du likte de, ellers måtte vi kanskje ha slått opp O_o Gratulerer med dagen!

 7. £ 5.99,- på play.com.. Høres ut som noe jeg kan like, bare dumt at jeg har tjue andre bøker som skriker på meg atm.

  Skal huskes 🙂

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: