Forfatterskapets femten faser

 1. Du har verdens beste idé. Den lukter nybakte boller og får deg til å bryte ut i spontandans. Den hjemsøker deg om natten, kiler deg under føttene og gjør seg deilig. Mmmm, som du skal skrive.
 2. Du begynner. Og begynner. Og begynner en gang til. Det er kaldt i vannet. Det er støvete på pulten. Du famler med nøkkelknippet og får ikke opp døra.
 3. Du leser. Du vasker gulvet. Du tegner. Du går tur. Du leser mer. Du skriver andre ting. Du tar notater.
 4. Det løsner. Du slipper alt du har i hendene og får klort de første setningene ned på papiret. Du kjenner at isen er tykk nok nå. Du kan begynne på ordentlig.
 5. Du flyr. Du kræsjer. Du flyr. Du kræsjer. Du har et førsteutkast.
 6. Du leverer teksten fra deg til første gjennomlesning. Du er kaldsvett, livredd og spiser en bøtte iskrem etterfulgt av en flaske konjakk.
 7. Du får konstruktiv kritikk. Du ler av ditt eget mareritt om offentlig pisking og konfiskering av skriveredskap.
 8. Du ser plutselig hva som mangler, stryker en tredjedel og skriver en tredjedel ekstra.
 9. Du hater all teksten fra førsteutkastet. Det er muggent, klissete, surt og seigt. Du skriver det om, og det føles som en storrengjøring.
 10. Du flyr igjen.
 11. Du leverer teksten til andre gjennomlesning. Nå synes du den konstruktive kritikken er kjip og teit. Alle burde skjønne at du er et geni og at boken er perfekt.
 12. Du leser gjennom teksten med rettelser og merker at du begynner å bli så lei av den. Du har så mange fine, nye idéer. Du føler for å være utro, og begynner på en ny tekst du smugflørter med når du egentlig skulle redigert den første.
 13. Du skjønner at den første mangler noe essensielt bare du kunne lagt merke til, men redaktøren din er bare opptatt av baksideteksten. Du skriver ny kapitler mens du egentlig skulle redigert de gamle. Det føles syndig.
 14. Du er så drittlei den jævla teksten. Du skriker, brøler og kaster bøker i veggene mens du sletter alt pisset du har skrevet og etterlater utelukkende det du ikke hater. Redaktøren er fornøyd.
 15. Teksten går til korrektur. Du får den tilbake på samnorsk uavhengig om du er nynorsk eller bokmålsforfatter, med en syrlig beskjed om at du virkelig ikke kan kommareglene. Du sender en brevbombe til Sylfest Lomheim, implementerer halvparten av alle foreslåtte endringer og sender boka tilbake. Repeter til boka er sendt til trykk.

14 kommentarer til “Forfatterskapets femten faser”

 1. Åherregud! Godt at noen orker. Jeg har vimset frem og tilbake fra fase 1-4 og tilbake de siste femten åra. Det er mulig jeg rett og slett ikke har det i meg….

 2. Hei på deg, Ida! Dette innlegget har jeg nå lest veldig mange ganger, det er så bra. Du er genial! Håper dere nyter sommeren, leiligheten, hunden, hverandre og livet!

 3. Men dette er jo en lett prosess! Med bare tre versjoner/gjennomskrivinger. Jeg må nok legge på minst fem faser til. For ikke å snakke om debyboka. Der er det nok nærmere hundre faser. Eller kanskje mer. Jeg har allerede levert teksten tre ganger og redaktøren er ikke fornøyd. Nå er ikke jeg det heller. Så vi får se.

 4. hehe, jeg har ikke alle disse fasene, men nå er jeg innmari i fase 12. Har et førsteutkast ferdig, men blir fryktelig sliten og lei av å tenke på alle endringene som skal til for at det skal bli en skikkelig bra bok. Da er det mye morsommere å skrive på nytt shiny manus hvor jeg kan leke med ideer jeg ikke har gnukka på i to år og blitt møkk lei. Men jeg vet jo at jeg snart må vende tilbake til the ol’ ball and chain…

 5. Oh, jada. Er på punkt 4 slash 5 slash 3 (med to bøker samtidig).
  Og egentlig gleder jeg meg ikke til resten.

 6. Hørt om han som har nynorsk som hovedmål som skulle skrive fagbok? Han fikk beskjed om å skrive bokmål, og da han fikk tilbake det han hadde levert inn med kommentar om at bokmålet hans ikke var så bra, og han spurte om hvorfor ikke han bare kunne skrive på nynorsk? Nei, han måtte da skjønne at de hadde oversettere som skulle oversette det til nynorsk.

 7. Punkt 15, hahahahaha!!

  Fantastisk liste! Skal ha dette i tankane om eg nokon gong skal finne på å skrive ei bok sjølv!

 8. Veldig bra! Har selv en fire-fem prosjekter alle på trinn 5. Trinn 14 er hos meg også en kjiping som har en tendens til å blande seg inn i trinn 4 og 5. Som typisk mann har jeg dog et punkt 2 du ikke har med:

  2. Kjøp noe dyre greier som liksom skal hjelpe deg; Ny PC, tablet, iPad, genial programvarepakke, “hvordan skrive…”-bøker eller hva det nå skal være.

 9. Og pust!

  Veldig morsomt skrevet. Behold alle skriveredskaper! Få flere! Flørt med andre ideer! Skriv, skriv! Det er så gøy å lese.

 10. Neeej.. Fikk jeg ikke så lyst til å skrive bok alikevel. Har ikke energien til å ta en sånn kamp 😛

 11. Åh … Kjente toner, hver eneste en.
  Jeg er foreløpig kun på tredje eller fjerde trinn av jævelskapen.
  Femte trinn virker foreløpig uendelig langt borte.
  Men … Noen ganger er det rene, skjære orgasmen når det løsner.
  Bokskriving er en fenomenal jævelskap 🙂

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: