Isbjørnsjokk

Det er alltid stas å bli oppdatert på hvordan det går med gamle klassekamerater. Det er jo ikke alle fra ungdomskolen man har sett like mye til siden tiendeklasse.

Men å finne dem på forsiden av dagbladet.no med beskjed om at den ene nesten ble spist av en isbjørn under forsøket deres på å padle rundt Svalbard er litt i overkant ekstremt.

Jeg tror følelsene mine kan oppsummeres med:

«Det er jammen fint at du har lært deg å skyte isbjørn siden sist, Ludde. Det er jammen fint at du ikke ble spist av isbjørn, Seb.»

(Åvmaiføkkinggådd)

Du kan lese svalbardbloggen deres her.

Dagbladet har publisert en mer utdypende artikkel, også. Visste du at en isbjørn kan løpe 30 km i timen? Ikke jeg heller.

22 kommentarer om “Isbjørnsjokk

 1. Hvorfor skal meneskene opp der aa gjore, jeg saag ogsaa i Sogn Avis idag at dei hadde skytt en Svartbjorn i Sogn, la meg sporre dere, hvorfor maa menneskene gaa saa nert inpaa de fine dyrene, hold dere borte fra de fine dyrene, menneskene liker sensasjoner og skrive artikler i avisene om hva flinke de har vert og skytt en bjorn, dyrne har like rett aa vere her som dere, jeg blir kvalm aa lese deres inslag. Nei reis hjem tullinger og la dyrene vere i fred

  1. Helt enig Arvid. Mener at to unge eventyrlystne gutter kan ta seg til noe annet enn å padle rundt på Svalbard og sette seg selv og naturen i fare. I dette tilfellet tapte naturen, isbjørnen, og et stort redningsapparat måtte settes i gang for å berge disse to guttene. Jeg vet ikke hvem som betaler alt dette, men jeg håper det ikke er oss skattebetalere. Jeg har ikke lyst til å betale for dummheten til andre.

   1. For noe sprøyt fra både Arvid og Jens. Isbjørnen er hverken mer eller mindre dyr enn vi er (ja, jeg vet at det er noen religiøse fanatikere som ikke er helt enig i dét..), og har således ikke noe mere ‘rett’ til å ferdes i utmarka enn vi har. Denne gangen tapte tilfeldigvis det dyret som står øverst i næringskjeden og som normalt ville hatt gutta til frokost og lunch. Så gutta hadde flaks. Egentlig var det forfedrene våre som vant. De som tidlig forstod at skal man overleve som svakt og sårbart dyr er man nødt til å være smart, utvikle våpen og samarbeide. Når det gjelder hvem som skal betale kalaset, så er jo det mere et politisk spørsmål om fordeling av midler. Uansett hva som skjer her i verden så betaler vi skattebetalere alt, absolutt alt..

   2. Det var da svært til empati med isbjørnen, Arvid og Jens! Det er sikkert både vel og bra, men jeg tenker at dette kanskje ikke er akkurat det rette forumet for å kjempe dyrenes kamp?

    Jeg for min del hadde følt det langt inn i magen og hjertet om gamle venner hadde blitt skadet enten det var av isbjørn, sirkelsag, matforgiftning, annen sykdom eller hvasomhelst. Til og med hvis det hadde vært en kompis som ble skadet i basehopping.

    At noen legger ut på slike ekspedisjoner kan inspirere andre til å komme seg opp av sofaen og se at det meste kan gjennomføres bare man setter seg mål. Det kan ha enormt stor verdi for noen. Men slike tanker hører også hjemme i et annet forum.

    Så for å oppsummere: Skjønner godt «Åvmaiføkkinggådd», jeg. Bra det gikk så bra som det gikk!

    Pleier ikke å slenge rundt meg med klemmer til folk jeg ikke kjenner, men det er like før, nå, Virrvarr. *klem*

 2. Ja, hva i huleste gjorde de menneskene der på isbjørnenes område? Isbjørnene er utrydningstruet, og skal vi drepe dem for å gi plass til eventyrlystne folk? Nei, har ingen sympati med de folka der.

 3. Godt det gikk bra med begge gutta!

  Det virker jo som om de hadde planlagt skikkelig før denne turen. Det er vel nokså strenge regler for å få lov til å ferdes i villmarken på Svalbard. Det må godkjennes av sysselmannen på forhånd, tror jeg. Forsikringer har de sikkert også.

  Det er ellers underlig det der – å lese om gamle bekjente i nyhetene. 🙂

 4. Tja.. isbjørner må spise MYE for å legge på seg nok fett til en lang dvale.
  Padlere smaker kanskje godt?

 5. Sprøyt både fra IceMonkey, Kirsti og Lene! Disse gutta ville ha vett dersom de ikke overnattet midt i Svalbard villmark, uten engang å bytte på vakt. Deres tåpelige gjerning, deres feil at de ble angrepet.

  1. Haha, «sprøyt» du Zynzyc.. ?
   – at isbjørnen ikke er noe mere ‘dyr’ enn vi er?
   – at noen på religiøst grunnlag ikke er helt enig i denne tolkningen?
   – at isbjørnen står høyere i næringskjeden enn vi?
   – at isbjørnen ville spise frokost eller lunch?
   – at gutta hadde flaks?
   – at noen av forfedrene våre fant opp kruttet og lærte at det var smartere å jakte sammen enn alene?
   – at betaling av regninger er et spørsmål om fordeling av midler?
   – at vi som skattebetalere til syvende og sist betaler alt, absolutt alt.. inkludert andres dumhet?

   At gutta kanskje kunne vært enda bedre forberedt og hatt enda mere flaks kan sikkert diskuteres. Jeg er nå glad for at de tydeligvis hadde gjort hjemmeleksa si, lært av andre og sto sammen da det gjaldt slik at det tross alt gikk bra.
   Å si at de ikke burde vært på Svalbard men heller holdt seg hjemme ser jeg på omtrent som å si at de som blir ranet på Grønland heller skulle gått på Karl Johan i stedet. Som jo selvfølgelig også er noe som sikkert kan diskuteres..

   1. Så vidt jeg forstod hadde de varslingsbluss som isbjørnen gikk rett over på vei inn i teltet og satte av på vei ut igjen, som jo unektelig var litt uflaks. Så sikret var teltet, selvom man jo i etterpåklokskapens lys kan si det burde vært enda bedre sikret.

 6. Så bra at de klarte seg – isbjørnangrep er det de færreste som overlever. Om jeg ser kjente navn i avisene, håper jeg ikke at det er i forbindelse med nesten-dødsfall. Jeg synes denne nyheten var sjokkerende da jeg leste den, og jeg vil tro at den var enda mer sjokkerende for deg som faktisk kjenner disse personene.

  Det er overrasker meg at det er så mange som reagerer negativt på saken (spesielt inne på Dagbladets sider). Klart, å reise på padletur rundt Svalbard er ikke det tryggeste man kan gjøre, og Ludvig og Sebastian kunne sikkert vært flinkere til å verne seg mot angrep og det er synd at isbjørnen ble drept. Likevel, synes jeg det er drøyt å komme meg ting som «De hadde ingenting der å gjøre, ikke rart de ble angrepet» og «Stakkars bjørn, de hadde ingen rett til å komme inn på dens territorium», akkurat som de fortjente det som skjedde.

  Dette er to gutter som elsker å ferdes i naturen og har stor respekt for den. For meg blir det utrolig rart å se at blir kritisert og hengt ut av folk som sitter innendørs og mest sannsynlig aldri ferdes i naturen selv. Å utforske/ferdes i naturen bør da ikke ansees som dyrefiendtlig? Dette var ingen isbjørnjakt, men selvforsvar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.