Hvordan levle opp grønnsakene dine

Etter at jeg ble vegetarianer, har jeg blitt bitt av matlagingsbasillen. Jeg skal bli Jamie Oliver, bare uten capsen. Jeg bor rett siden av Oslos beste grønnsaksbutikk, og kan dermed glede meg over å gå i butikken hver dag og se at de har noe nytt siden utvalget endres etter sesongen. (Ja, det er fysisk mulig å bli ruset på en god grønnsaksdisk.)

Noe av det jeg har funnet ut i kokkelerings-crazet, er ulike måter å levle opp grønnsakene på. Dette var nye teknikker for meg, så noen av dem er sikkert nye for dere også. Alle teknikkene går på å få frem grønnsakenes egne smaker, ikke bare dynke dem i fløte/smør/ost.

Aubergine:

Still life with eggplant av Daniel Greene, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0

Aubergine kan smake litt trevlete og bittert om du «bare» steker det eller koker det. Grunnen er at den inneholder en del bitterstoffer. For å trekke dem ut, kan du kutte auberginen i skiver tyve minutter før du skal lage maten og dekke dem med havsalt. Du vil se at det begynner å danne seg en lys væske oppå.

Skyll skivene grundig før du steker eller koker dem, og tørk dem med kjøkkenpapir. Det er en helt sinnssyk smaksforskjell.

Alternativt: Bak den i ovnen. Stikk små hull i auberginen med gaffel, og bak den på 250 grader til de er helt myke og sammensunkne. Skrap ut innmaten og lag aubergine-hummusen Baba Ganoush.

Paprika

Red Bell Pepper av visuellegedanken, Attribution-NonCommercial-NoDerivs

Svi den. Legg den på grillen til den blir helt forkullet, brenn den med en gassbrenner eller legg den under grillen på høyest varme til den er svart. Etterpå pakker du den inn i aluminiumsfolie eller plastfolie og lar den dampe fem minutter. Det skal se ut som på denne bildeserien.

Så tar du av det forkullede skallet og sitter igjen med søtt, bløtt, fantastisk paprikakjøtt. Ha det i tomatsausen. Lag dipp. Bruk det i ratatouille. Bruk det som tomatpure. Det er så godt.

Tomat

Tomatoes av The Ewan, Attribution-ShareAlike 2.0

Tomater er digg, men de krever at du tar en ekstra kikk på dem i butikken. Det er tomat og det er Tomat med stor T. Du vil ha søte, dyprøde greier du kan ta på, ikke ting som er skvisjet i plast. Jeg har funnet ut at det er tre enkle måter å gjøre tomater enda mer fantastiske enn de er.

 • Ta av skallet. Om du skal bruke dem i gryte, lage din egen tomatsaus eller tilsvarende, må skallet av. Og det er kjempelett. Kok opp vann, og slipp dem oppi. Ta dem opp med en skje når skallet sprekker. Avkjøl. Og av med skallet. Vips, så har du en lekrere utgave av det du vanligvis kjøper på boks.
 • Fjern frøene og kjernen. Spesielt viktig til supper, saus og gryter, men også til salat. Kutt tomaten i båter og fjern alt hvitt, alt grønt og alt geléaktig. Du sitter igjen med strimler med godt tomatkjøtt du kan kutte i småbiter, og du slipper at salsa og salat blir soggy av tomatgele.
 • Bak dem. Dette er så enkelt og godt at det er helt syndig. Skru opp ovnen til 220 grader, ha dem i en ildfast form med litt olivenolje, litt hvitløk og en kvast basilikum og la dem stå der i 15-20 min. Cherrytomatene kan du ta hele, alt annet deler du i to og baker med kuttsiden ned. Spis som tilbehør, eller ha bakte tomater i salaten.

Generelt:

 1. Ikke kok grønnsakene – forvell dem. Sleng dem i kokende vann, la dem ligge et sted mellom 30 sekunder og 3 minutter avhengig av hvor store de er, sil dem og ha dem i isvann. De blir sprø og møre. Sukkererter og brekkbønner tar ca. 1 minutt, mens brokkolibuketter tar ca. 3.
 2. Ikke vask sopp selv om de er skitne. Børst dem, eller skrell dem slik som de gjør på bildet her.
 3. Jo flinkere du er til å kutte løken, jo bedre smaker den rå. Øv deg med utgangspunkt i denne gjennomgangen. Det er verdt det!
 4. Fjern stilken på spinatbladene, kutt den ut av bladet om det er noe annet enn babyspinat du har.
 5. Alle urtepotter du kjøper i butikken kan plantes i en ny, ordentlig potte og få nytt liv, bare bryt opp røttene i mindre klaser. Hvis du ikke vil gro egne urter, så ta dem hvertfall ut av plasten og sett dem på en skål med vann så de kvikner til før du bruker dem.
 6. Du kan skrape en blomkål med kniv og blande smulene du får med couscousen din. Blomkålsmulene blir møre på samme trekketid som couscousen og det gir en spennende smak og tekstur.

God grønnsaksspising!

,

23 kommentarer til “Hvordan levle opp grønnsakene dine”

 1. […] har alltid noen flotte innlegg iløpet av en måned, og innlegget om å levle opp grønnsakene var utrolig opplysende! Så mye jeg ikke visste om, men nå skal jeg prøve ut noen grønnsaker som […]

 2. Tusen takk for masse tips!!! 😀 er så darlig på å finne på ting jeg kan lage selv, men dette må absolutt prøves!

 3. Svidd paprika i hummus er det beste! Det ABSOLUTT BESTE!

  Nå må jeg hjem for å svi parika og kjøpe kikerter og tahini…

 4. å sniffe på grønnsaker og frukt før de handles er undervurdert. Avgir de godt duft, så har de som oftest mere smak enn de mer duftløse.

  Fint innlegg, men sviing av paprika har jeg gitt opp, det smaker jo svidd etterpå.. (jeg gjør sikkert noe galt)

 5. Nå fikk jeg lyst til å lære meg å lage mat, og da noe mer enn å varme en frossenpizza eller koke nudler. Jeg trenger grønnsaker i livet! Bra inspirasjon.

 6. Love it! Når studietiden banker på døren er jeg nødt til å ha sunne, enkle og gode måltider jeg kan tilbrede! Ett år med toro tomatsuppe funker nok ikke, har jeg en stygg mistanke om..

 7. Sv: Det var bare hyggelig 🙂 Og jeg ble også glad av giraff-doruller. Det er litt rart å innrømme, føler jeg, ihvertfall hvis folk leser det uten å vite hvilken sammenheng det er tatt fra. 🙂

  Det var et genialt innlegg! Så utrolig smarte tips, spesielt aubergine. Jeg liker egentlig ikke det, men nå som jeg vet hvordan jeg skal tilbrede det, så skal jeg smake en gang til!

 8. Neeeeei, du må ikke nødvendigvis gå etter de rødeste tomatene. Det er en psykologigreie, enkleste kriterium for utvelgelse er å velge de rødeste tomatene. Er helt likt med laksen; folk tror den er bedre jo rødere den er, derfor må oppdretterne putte masse fargestoffer i fiskeforet for å ha et konkurransefortrinn. (Mens de i tomatavlingsbransjen ser seg nødt til å fokusere på rødfargen i stedet for smak.)

  Forøvrig er det å syrebehandle auberginene før du lar de mørne et døgn i kjøleskapet før du steker dem godt syns jeg. Det er noe med teksturen som blir så bra.

  Takk for tips! 🙂

  • På jobben dyrker vi egne tomater i ett bittelite drivhus, og den sorten vi dyrker blir ikke rød. Den blir aldri noe annet enn grønn, men det er de beste tomatene jeg vet. (Kanskje fordi jeg har bannet så mye over de j**** tomatene at jeg ikke har noe annet valg 😉 )

 9. Det med løken var lurt. Jeg har et tips i samme gate: Sett et glass eller en skål med vann rett ved siden av skjærebrettet. Siden de greiene i løken som får deg til å gråte er hydrofile vil mesteparten av dem feste seg i vannet istedenfor i øynene dine, siden vannet er nærmere. Funker 🙂

  Her er en oppskrift på en fantastisk lasagne, med en kjøtt-variant og en vegetarisk variant. Jeg har bare prøvd den med kjøtt, men ser for meg at det smaker minst like godt med linser. http://shootforthemoon.blogg.no/1276503733_fantastisk_og_sunn_mi.html
  Jeg synes ikke det er nødvendig å la sausen putre så lenge som et par timer, som hun anbefaler i oppskriften, den smaker godt etter en liten halvtime også.

  Jeg har laget en slags hummus av kikerter, olje og syltet rødbet. Blir en utrolig heftig farge, og smaker godt på brødskive og som tilbehør.

  Bakt søtpotet er fantastisk og enkelt. Vask så mange mellomstore eller små søtpoteter som du vil ha, legg dem under grillen i ovnen og la ligge til skallet er ganske svart og innholdet er mykt. Noen søtpoteter har dessverre vært utsatt for frost før de havner i butikken, da forblir kjernen hard uansett hva man gjør. Den kan du skrape bort.

  Prøvd å lage saus med ocra? Grønne fingeraktige grønnsaker, gir en skikkelig slimete og smaksrik saus. En klassiker i Afrika 🙂

  Nå nærmer jeg meg spam, merker jeg ^_^ Et bloggtips til slutt: http://www.sassyradish.com/ Ikke alt som er vegetarisk der, men mye som er lett å tilpasse, og veldig inspirirende!

 10. Var det ikke mer før man måtte salte og skylle auberginebiter? I dag tror jeg de fleste auberginer er avlet på en måte som gjør at de ikke danner bitterstoffer, men det kommer kanskje litt an på hvor i verden de er importert fra.

 11. Ang. tomater: Hvis du ikke har tid/det ikke er sesong for skikkelige tomater, kjøp de dyre bokstomatene fra Mutti! Smaken kan virkelig ikke sammenlignes med Eldorado, First Price og annet rosa skvip. Jeg fikk ikke dreisen på å lage virkelig god, enkel tomatsaus uten masse kamuflerende krydder før jeg begynte å bruke Muttis Polpa-tomater.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: