Skjønnhetsidiotiet

Denne teksten stod på trykk i Fredrikstad Blad i går

Igår laget jeg mitt eget badesalt. Det var enklere enn å smøre brødskive, og kostet en tiendel av hva det gjør i butikken. Jeg var egentlig litt skuffet. Kosmetikk er ikke langt unna magi for de fleste av oss. Det kommer i fine flasker, med uleselige ingredienser og skal visstnok kunne hjelpe oss mot alt fra rynker i huden til smilehull på låret.

Etter å ha lest rundt på nettsidene til folk som lager sin egen kosmetikk, skjønte jeg at de kryptiske ingredienslistene må være kryptiske med vilje: Du ville jo ikke betalt sytti kroner for en flaske havsalt med natron, glyserin og litt vegetabilsk olje. I tillegg er det litt konditorfarge og ulike aromastoffer.

I følge dem som lager kosmetikken sin på kjøkkenet, er det egentlig bare parfymen du betaler for på Vita. Resten av ingrediensene kan du kjøpe for en hundrings på apoteket. Siden jeg hadde noe peppermynteolje i skapet, kunne jeg lage peppermyntebadesalt, men i utgangspunktet er det lukta som er det viktigste virkestoffet de profesjonelle aktørene kan smelle i bordet.

Vent nå litt, Ida, vil du kanskje si. Alle som har sett en reklame på TVNorge vet jo at antirynkekremer, shampo og body lotion inneholder fiske-dna, provitamin B5, aprikoskjerner og fandens oldemor. Du ser jo at kosmetikken blir til i laboratorier, laget av pene damer i hvite legefrakker. Bilder av hudpleie er bilder av molekyler, reagensrør og _vitenskap_. Du kan ikke mixe den slags vidunderkurer på kjøkkenbenken.

Bed Goldacre, forfatter av Bad Sicene, mener at det er omvendt. Han trekker frem kosmetikkindustrien som det perfekte eksempelet på juksete markedsføringsspråk. La oss si du har en hudkrem med E-vitamin. I reklamen vil de si at E-vitamin er viktig for huden. Dette stemmer – cellene i huden vår trenger E-vitamin. Det er derimot ikke bevist at det vil hjelpe hudcellene dine noe som helst om du smører inn rumpa di med E-vitamin.

Huden vår beskytter oss, og slipper inn svært få stoffer. Goldacre viser videre hvordan kosmetikkindustrien tilsetter virkestoffer som gir deg en opplevelse av effekt når du bruker kremen deres. To av de vanligste er lange aminosyrer og capcicum – det som får chilien til å smake sterkt.

Når du smører inn fjeset med en dyr antirynkekrem, vil de lange aminosyrene bli gnidd ut i fjeset ditt. Når kremen trekkes inn i huden, blir aminosyrene liggende igjen og tørke – noe som vil gi en følelse av at huden strammer seg. Dette får deg til å føle at rynkekremen hjelper og at du blir strammere i maska. Capcicum blir gjerne brukt i ansiktsmasker, peeling og ulike dyprensprodukter som får fjeset ditt til å svi og prikke etter at du har brukt det. Svir det litt, så må jo produktet ha en effekt.

Noe av forskjellen på dyre kremer og håndkrem fra First Price er nettopp disse ekstraingrediensene som gir deg følelsen av bedre virkning, mens de egentlig kan sammenlignes med speiltriksene til en tryllekunster: Det er velregissert juks. Du får jo ikke mindre rynker av at det kjennes ut som om fjeset strammer seg.

Forskning på fuktighetskrem har avgjort én ting: Det hjelper å smøre seg når man har tørr hud, men Vaselin gjør jobben like godt som Oil of Olay. Det første moderne kosmetikkmakere jobbet med, var å lage vaselinvarianter som var mindre klissete, men som fungerte like bra.

Idag kan du få fuktighetskrem i et uttal forskjellige konsistenser og lukter, så da er det jo betryggende å vite at alle vil gjøre den tørre huden mindre tørr. Du trenger ikke E-vitamin eller fiske-DNA. Og den eneste anti-rynkekremen som fungerer, er solkremen. Du kan ikke reparere UV-skadet vev gjennom å gni deg inn med ingrediens X.

Når det kommer til skjønnhetsprodukter, skrur vi av biologiforståelsen vår. Komiker Sarah Haskins har laget en videosnutt om anatomi og skjønnhetsreklame, hvor du kan se en film om en hudkrem som i følge produsenter går gjennom ni hudlag. Eller som Haskins påpeker: Den strammer både epidermis, dermis og syv ikke-eksisterende hudlag til! Hvilket fremskritt!

Det eneste som er mer spennende på anatomisiden enn hudpleie, er detox og slankeprodukter. Agnes Ravatn skriver i Samtiden om opplevelsene hennes med en skjønnhetsklinikk der de har en maskin som visstnok skal smelte fettet du har på magen, rumpa og lårene.

Ravaten er så dum at hun spør hvor fettet blir av etter at det smelter. Folk har jo noen kilo ekstra på magen. Damene i salongen forteller diskré at de kvitter seg med det på toalettet. Ravatn skriver at hun håper alle literne med smeltet fett ikke vil tette doen deres.

Men selv om man ikke bekymrer seg for tilstanden til de fete avløpene, er det så mange ting som ikke henger på grep med en maskin som skal smelte fett gjennom huden at vi kan spørre oss selv hva folk lærte i O-fagstimene på skolen.

Jeg er ikke motstander av at folk bruker pengene sine på dumme ting, men jeg tror at de færreste som bruker penger på hudpleie vet hvor mye humbug det er.

Jeg er også bekymret for hva slags idéer om biologi og anatomi folk får av å lese dameblader. Mange feminister går hardt ut mot skjønnhetstyranniet. Jeg er mer bekymret for skjønnhetsidiotiet.


42 kommentarer til “Skjønnhetsidiotiet”

 1. bakepulver er så deilig å vaske med! håret mitt nå blir reint og mykt, i stedet for reint og uttørket som det pleide å bli av shampoo. Og det har aldri lukta vondt, da hadde jeg fått høre det av kjæresten, han stikker jo snuta langt ned i lokkene rett som det er 🙂

 2. Og nå føler jeg meg ikke så teit som bestemmer meg for hvilken såpe jeg skal ha ved å lukte meg frem til noe jeg gidder å lukte den neste fire månedene. Folkene på bodyshop spør alltid om de skal hjelpe meg, klare med å fortelle meg om alle de natrulige ingrediensene, men jeg skal jo lukte meg frem da funker det ikke med hjelp.

  Forøvrig, det der med bakepulver… skeptisk, men akkurat nå er jeg så lei av hodekløe at jeg er villig til å prøve det meste.

 3. Ida, Ida, flott innlegg!
  Men hva med kremen som i reklamen skal “gjøre deg 20% yngre på bare 9 uker!”?
  Om ni uker er jeg kanskje bare 20 år.. 🙂

 4. jeg kjøper en del slikt, men har faste “leverandører” aka de som selger med oljer fra naturen. Har dårlig erfaring fra resten. Ja, du kan fint mekke egne skrubber og kremer, kjenner mange som gjør det. Det fineste er å lage det med eterisk olje, som det er i de produktene jeg sverger til, men da skal man også vite hvor ekstremt lite man skal ha i dem. Hadde en stund slike oljer i skapet, og mikset mine egne greier…så ble jeg bare lei og kjøpte litt “ekslusive” saker med dem istedet. Vita og parfymeri-greiene holder jeg meg stort sett unna. Ellers er det jo sant som de sier: skjønnhet kommer faktisk innenfra. Kosthold har ekstremt mye å si for huden og hårets utseende, og bare du selv vet hva som fungerer best for deg, da alles kjemi er forskjellig.

 5. Det er lett å selge fordi vi vil så gjerne tro på det. Jeg snakker for meg sjøl her 🙂

 6. Hei! Jeg har vært borte med crazy-jobbing og forkjølelse og har nesten ikke rukket å lese kommentarer. Men jeg ville bare ha avklart én ting:

  Poenget mitt med avsnittet om hudrkem var ikke at «alle dyre hudkremer er dårlige, buuu», men at du ikke kan tilføre vitaminer ol gjennom huden, samt at du ikke kan bekjempe rynker ved å smøre deg inn med noe. At en krem føles bra, er lett, ikke tetter porene og gjør at du føler deg fin henger heller ikke sammen med mengden e-vitamin, fiske-dna etc, men om blandingsforholdet mellom fett, fukt og parfyme.

  Og folka bak de dyre kremene er flinke til å lage noe som føles bra. De bare reklamerer med effekt som ikke er fysisk mulig utover det en god fuktighetskrem kan gjøre (f.eks bekjempe rynker eller cellulitter.)

 7. Jeg digget hele boken til Goldacre bortsett fra den om hudkremer. Da tenkte jeg at det er typisk menn å ikke merke forskjell på kremer. De har tjukk og robust hud. Jeg synes det har vært et pes å finne en krem som 1) ikke gir meg kviser og tilstoppede porer 2) likevel er fet nok til at huden ikke kjennes ut som en maske, ikke på tolv timer (for hvis jeg smører meg om igjen i løpet avdagen uten å vaske meg får jeg kviser og tilstoppede porer…) 3) ikke forårsaker utslett på grunn av parfyme eller annet 4) ikke glinser. Goldacres argumentasjon gikk på at du ikke kan unngå rynker. Det kan du ikke, men du kan oppnå at huden ser så fin ut som den kan hele dagen. Og siden jeg har funnet ut at det er gøy å være fin, så bruker jeg akkurat den kremen jeg mener funker best, og lukker øynene mens jeg drar visakortet. Jeg går tross alt rundt med huden min i ansiktet…;)

 8. Jeg tror ikke Spenol er like godt som dyre produkter, forresten. Eller vaselin. Jeg ble kvitt mye kviser og rar hud ved å bruke decent (ikke dyre, men bare ikke spenol) produkter. Men jeg tror absolutt på å være litt skeptisk til hva du bruker penger på, i teorien altså.

  Jeg har brukt penger på hudprodukter i snart ett år, og har tenkt å evaluere om det blir flere øyekremer til 500 spenn på meg. Tror nok ikke det er verdt det, men det har vært en hyggelig forandring fra Spenol-studentlivet.

  Men hva med å styre unna ingredienser som parabener? (Og mange billige produkter er testet på dyr, om man gidder å bruke litt mer penger kan man velge dem vekk. Lush, f.eks, jeg syns noen av kremene deres er dyre og, jeg, hvertfall ift Spenol).

 9. Vel, Ida du gjør som du vil, men tro meg når du har blitt eldre og ikke lengre ser skjønnhetsverden så svart/hvitt, så finner du selv ut av at de dyere kremene fungerer bedre enn de billige.

  • Det kan da ikke være nødvendig å være så nedlatende? Når vi blir eldre, erfarer vi at ungdommer er vakrere enn oss halvgamliser. Men jeg har slett ikke funnet ut at “de dyere (sic) kremene fungerer bedre enn de billige”. Spenol gjør jobben like bra som de dyre kremene jeg av og til får i gave – og i tillegg slipper jeg å lukte som et helt parfymeri.

  • Det er jo ingen måte å svare mot “du har feil fordi du er for ung”-argumenter, for de sier bare “jeg har rett fordi jeg er gammel”. De gamle har ikke alltid rett.

   Forøvrig er ikke gamle damer som bruker dyre kremer /alltid/ penere enn de som bruker billige, om det er utseendet det står på.

   • @Sexy Sadie
    Poenget her er vel at man ikke får det man betaler for. Finner ikke at noen har påstått at dyre kremer er dårligere enn billige. De dyre kremene har jo mye av de samme virkestoffene i seg som de billige, men koster skjorta! Ren svindel, spør du meg.

    Det er fint at du har funnet en krem som du liker, Sadie -bare synd at du antageligvis betaler uforholdsmessig mye for den. Greit at den fønker, men til hvilken pris?

    Jeg for min del finner meg ikke i å betale i dyre dommer for ting som ikke er verdt det. Jeg er 46 år og skjønnhetsverdenen blir mer og mer ublu i mine øyne. Eller svart/hvit om du vil. “Fordi vi fortjener det” er ord som kan tolkes på flere måter;-)

 10. Jeg er også skeptisk til at kosmetiske produkter skal kunne hindre f.eks hudaldring, men så har jeg selv blitt 30 og ser linjer både her og der, og har letet med lys og lykte etter et passende selvbedrag. Så jeg gikk til en hudpleier med lommeboken på vidt gap, og hun kunne fortelle at det jeg hadde var bare “tørrhetslinjer” og at huden min har et stort forbedringspotensiale som kan realiseres simpelthen ved å tilføre nok fuktighet. Jeg hadde fra før kjøpt den dyreste kremen deres i desperat håp om at dyrest = best, og følte meg rent lykkelig over at det ikke var ordentlige linjer jeg hadde. Hudpleieren sa videre at jeg burde spise en teskje f.eks olivenolje daglig, i alle fall innta rikelige mengder med (fler)(u)mettet fett (husker aldri hvilken som er den “gode”), og drikke mye vann. Og så gav hun meg en prøve på en fuktighetsrik krem som kostet omtrent halvparten av min.

  Etter noen måneders bruk kan jeg konkludere med at den nye kremen *føles* 50 ganger bedre enn den gamle, huden min ser bedre ut og er mye mykere. Men linjene? De har nok kommet for å bli verre og verre.

 11. Jeg kjøpte nettopp en ny øyekrem til 500 spenn.. (fakta!) Ingredienser: Idebenone 0.5%, A2 Complex (Lactic Compound 12%, Vitamin A 0.15%), Glycerin, Algae Extract, Interference Pearls, Caffine, Pamitoyl Tripeptide-3.

  Fænsipænts! Alger og kaffe og greier. Sikkert verdt hver krone. Host. But I totally buy it.

  • Oki, denne kremen gav meg faktisk rødt, kløende utslett og hovne øyne, jeg som aldri har reagert på noenting før. Nå ser jeg ut som en dust. Oh the irony.

 12. Jeg er skeptisk til de kremene det er reklame for på TV for tiden. “MED GENTEKNOLOGI!!!!!!”

  Skeptisk. Hvis jeg smører noe på huden som endrer genene mine, da muterer jeg faktisk. (Det kunne vært kult med en flyve-mutasjon, men jeg tror ikke de kremene der kan gi meg flyvegener. Dessverre.) Når huden muterer sånn helt plutselig og av seg selv, så heter det hudkreft. Jeg vil helst unngå hudkreft, så å smøre seg inn med en krem som endrer genene mine vil jeg helst ikke gjøre. Neitakk!

  • Hahahah. Du bruker tiss og bæsj-argumentet. Som om det er noe eklere enn å putte bly i leppestift, eller hormonhermere i sjampo.

 13. En ting er at produktene lover mer enn de holder, verre er det at de som oftest inneholder en haug med uheldige kjemikalier. Som Annie Lennard sier i “The Story of Cosmetics” (www.storyofcosmetics.com) så er omkvedet at litt av disse kjemikaliene ikke gjør noen skade, men problemet er at vi utsettes for dem hele tida. I tillegg har vi det som refereres til som cocktail-effekten. Nemlig at vi ikke har oversikt over hvordan forskjellige kjemikalier fungerer sammen. Det er også forskjell på voksne og barn. Det som er en grei dose for en voksen er ikke nødvendigvis det for et barn.

  Og, altså, Norge henger etter, vi skal ikke lenger enn til Danmark for å se at det offentlige har et helt annet fokus på hverdagskjemikalier: http://babykemi.dk/

 14. Dette var flott! Jeg kommer ikke på nok steder jeg kan slenge ut denne linken.
  Men, jeg er fortsatt nysgjerrig på hvordan du lagde badesalt! Jeg drømte i natt at jeg hadde badekar. :] Hvis du har noen oppskrifter på ymse saker, og gode triks på lur, hadde det vært heftig med en bloggpost om det også.

  Selv holder jeg meg til Lushprodukter. Det har løst de fleste hudproblemene mine. Takk for tipset forresten. 🙂

 15. Jeg er ganske sikker på at det er flere myter også, inkludert den med at man må tylle i seg masse vann for å få bra hud. Leste om dette for en stund siden, skal se om jeg finner en (reputabel) link. 😉

 16. Jeg lager litt sjøl jeg også – og utfordringa ligger nesten alltid i dette: Finne ut hvilke lukter som passer aller best sammen og hvor mye av hver. Resten? Easy as pi.

 17. Herlig innlegg! 😀 Jeg jobber i parfymeri og har begynt å få øynene opp for skjønnhetsidiotiet selv. Jeg har aldri vært fan av å bruke enorme summer på vidunderkremer, og det viktigste for meg er at ansiktskremen min gir fukt og har solbeskyttelse. Og at den ikke inneholder animalske ingredienser og ikke er testet på dyr selvfølgelig 🙂

 18. Personlig er jeg veldig skeptisk til kremer etc. som inneholder ting som mest høres ut som spells tatt fra Harry Potter – så det er vel ikke rart vi tror dette er noen form for magi.

  Ellers så jeg nå at kremen jeg bruker har info om hva den faktisk inneholder, – og hvilke ting som får det til å føles slik og sånn.

 19. Jeg smører huden innenfra med å ta en stooor* dose omega-3 hver dag, og trenger så og si ikke fuktighetskrem lenger. Istedenfor å vaske håret med sjampo som inneholder alt mulig rart som får meg til å klø verre, skyller jeg det bare med vann. Har aldri hatt mindre problemer med håret enn nå. Det er sterkt, blankt og klør ikke. Det blir ikke fett heller, hår er nemlig selvrensende på samme måte som ubehandlet ull er det.

  Så det eneste jeg bruker av “kosmetikk” er økologisk olivensåpe på huden, og deobar uten konserveringsmidler fra Lush. Har kjøpt epilator og unngår dermed barberkrem/gel.

  Jeg er delvis inspirert av Grønn Hverdag, og fikk enda et insentiv fra en liten film du kan se her: http://www.safecosmetics.org/ Det er fra samme person som har laget http://www.storyofstuff.com/ og http://storyofstuff.org/bottledwater/ . Anbefales på det sterkeste!

  * 3 eller 6 kapsler daglig, alt etter om jeg husker det til kvelds eller ikke: “Hver kapsel inneholder 1000 mg fiskeolje, herav 600 mg Omega-3 flerumettede fettsyrer med følgende sammensetning:
  Ca 50% EPA (Eicosapentaensyre)
  Ca 35% DHA (Docosahexaensyre)
  Ca 15% andre Omega-3 fettsyrer “

  • Ikke sjampo? Men… lukter ikke håret litt funky uten? Jeg klør også noe verre når jeg bruker sjampo, men jeg får litt noia hvis jeg føler at jeg lukter hodebunn også. Men man gjør kanskje ikke det etter en liten stund?

   • Nei, faktisk ikke. Det lukter litt hår, men det lukter ikke vondt, og ikke spesielt sterkt. Men det lukter jo heller ikke sjampo, så om du er vant til en blomstereng rundt ørene kan det jo kjennes litt rart.

    Jeg har prøvd ørten forskjellige typer sjampo, med og uten det meste. En stund vasket jeg håret med natron (les mer her, ikke min side: http://natural-forces.com/essays/poofree.htm). Det er ikke så mye jobb, men jeg syns ikke det var verdt det. Kan være fint som en overgang, kanskje?

    Det fine er at det er helt gratis å prøve å leve uten sjampo, i motsetning til å prøve enda et fænsi produkt fra frisør og apotek. Det kjipe er at du må regne med at håret ditt er rart i overgangsperioden. Om du holder ut så lang tid som det tar håret ditt å bli fett og legger på en eller to dager til før du skyller håret, så vil du kunne gå litt lengre for hver gang. Nå for tiden skyller jeg ca. en gang i uken, eller annenhver gang jeg trener, altså litt oftere.

    For the record: Jeg bruker heller ingen andre produkter i håret. Går med det løst, eller satt opp, eller flettet, og da er ikke behovet for mousse og sånt der i det hele tatt. Hadde jeg hatt kort hår vet jeg ikke helt hvordan det hadde funket. Men luggen min er litt formbar, så kanskje det også hadde vært helt ok?

    Kult om du tester det ut.

   • Dette skal definitivt testes. Jeg har krøller, og leste et annet sted at det beste tipset for å ikke få en sky av friss er å droppe sjampo. Takk for masse fin info!

   • Jeg har vært uten sjampo nå i ett år og fire eller fem måneder, og er fornøyd. Det største problemet for meg, er at håret blir litt tørt. Det løser jeg kjapt med å ha i bittelitt nøytral-såpe, fordi å vaske håret gjør at det blir fett. Ironisk nok.

    Jeg har kort hår og bruker en del produkter i det. Mitt tips er å ta litt produkt på hendene, og så prøve å skylle det av. Må du ha såpe, er det en dårlig ting å ha i håret når du prøver å ikke ha såpe i. Generelt er voks en dårlig ting, mens gele og skum er bedre, men ikke alltid.

    Mitt hår lukter ikke noe. Hvis jeg får helt panikk og tror at håret mitt lukter ekkelt, sprayer jeg litt parfyme i det.

    Frisøren min er ikke noe fornøyd, men det mistenker jeg er fordi det blir litt hardt. Litt stivere enn normalt. Det blir mykere hvis jeg bruker hårkur omtrent hver tredje uke.

   • Det er ikke bare sånn at dere tror det ikke lukter fordi dere har vendt dere til lukten da…?

   • Har testet å vaske med natron nå, og håret er rent, pent og lukter overhodet ikke funky. Worked like a charm.

   • Nei, jeg har spurt folk hva håret mitt lukter. Sært? jepp. Veldig. Jeg fikk nemlig fullstendig noia og trodde at håret mitt stinket svette og æsj, så jeg spurte ei i klassen min, og jeg spurte ei tilfeldig dame på butikken. Hun på butikken ble veldig skremt, tror jeg, stakkars, men hun sa det luktet ikkeno, så da velger jeg å tro på det. Selv om det kanskje var “å herregud, det er best å late som ingenting når sånne crazy damer ber meg lukte på håret sitt”-frykten som snakket, så tror jeg på henne 😉

    Det er litt som at klær vasket med neutral vaskepulver lukter… klær. Ikke parfyme. Kropp med ikke-parfymert deodorant lukter hud. osv.

   • Hvis du har problemer med kløe i hodebunnen kan det være en idé å prøve en shampo uten SLS, f.eks. en fra John Masters Organics (selges bl.a. på feelunique.com). SLS er et billig fyllstoff som ofte brukes i såpe, shampo, tannkrem og lignende, og det er mange som reagerer på det.

 20. Fin artikkel Ida 🙂
  Prisen på kvalitetsbadesalt er jo til å få dånedimpen av, helt utrolig hva folk føler de kan ta betalt..

  Jeg har problemhud. Har enda til gode å finne ut hva problemet faktisk er, men jeg blir tørrere i huden av det meste av fuktighetskremer…. I det siste har jeg prøvd en fancy parabenfri økokrem, og den ser ut til å funke greit (vrient å si pga diverse medisinering som trolig også påvirker).

  Jeg bruker helst ikke fuktighetskrem på kroppen, og minst mulig såpe, huden min har det best alene. (men ansiktet og hendene må få litt, og beina om sommeren).

 21. Takk!
  Jeg blir litt matt over hva folk tror om kosmetikk, godt jeg ikke er alene. Har ikke tenkt på å lage egen da – interessant 🙂

 22. Hei.

  Jeg trodde huden hadde tre lag. Mitt beste råd mot rynker er å drikke nok vann, spise sunt og ha det så bra som man kan. Og å godta at man eldes.

  Fint at du skriver om skjønnhetsidiotiet! Det er lett å la seg lure.

 23. Mor mi er mikrobiolog, og jeg har vokst opp med viten om all humbug i kosmetikk. Derfor bruker jeg pengene mine, når det gjelder denslags, på de produktene jeg liker best (best konsistens, lukter best, såntno luksus).

  Det jeg KAN si, etter en del prøving og feiling, og en hel haug empiri: For -min- hud fungerer dyrere hudkremer, feks, bedre enn de billigste på markedet. Jeg bruker mindre av de dyre, og de holder huden passe fuktig lengre. Jeg investerer en del i god solkrem, da. Blir lett solbrendt, så da må jeg ha noe som faktisk fungerer.

  Utover det er det ett fett hva slags produkt man bruker, mener jeg. Noen liker dyre, andre liker billige; jeg liker begge deler.
  🙂

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: