Skjønnhetsidiotiet

42 kommentarer om “Skjønnhetsidiotiet”

 1. Mor mi er mikrobiolog, og jeg har vokst opp med viten om all humbug i kosmetikk. Derfor bruker jeg pengene mine, når det gjelder denslags, på de produktene jeg liker best (best konsistens, lukter best, såntno luksus).

  Det jeg KAN si, etter en del prøving og feiling, og en hel haug empiri: For -min- hud fungerer dyrere hudkremer, feks, bedre enn de billigste på markedet. Jeg bruker mindre av de dyre, og de holder huden passe fuktig lengre. Jeg investerer en del i god solkrem, da. Blir lett solbrendt, så da må jeg ha noe som faktisk fungerer.

  Utover det er det ett fett hva slags produkt man bruker, mener jeg. Noen liker dyre, andre liker billige; jeg liker begge deler.
  🙂

 2. Hei.

  Jeg trodde huden hadde tre lag. Mitt beste råd mot rynker er å drikke nok vann, spise sunt og ha det så bra som man kan. Og å godta at man eldes.

  Fint at du skriver om skjønnhetsidiotiet! Det er lett å la seg lure.

 3. Fin artikkel Ida 🙂
  Prisen på kvalitetsbadesalt er jo til å få dånedimpen av, helt utrolig hva folk føler de kan ta betalt..

  Jeg har problemhud. Har enda til gode å finne ut hva problemet faktisk er, men jeg blir tørrere i huden av det meste av fuktighetskremer…. I det siste har jeg prøvd en fancy parabenfri økokrem, og den ser ut til å funke greit (vrient å si pga diverse medisinering som trolig også påvirker).

  Jeg bruker helst ikke fuktighetskrem på kroppen, og minst mulig såpe, huden min har det best alene. (men ansiktet og hendene må få litt, og beina om sommeren).

 4. Jeg smører huden innenfra med å ta en stooor* dose omega-3 hver dag, og trenger så og si ikke fuktighetskrem lenger. Istedenfor å vaske håret med sjampo som inneholder alt mulig rart som får meg til å klø verre, skyller jeg det bare med vann. Har aldri hatt mindre problemer med håret enn nå. Det er sterkt, blankt og klør ikke. Det blir ikke fett heller, hår er nemlig selvrensende på samme måte som ubehandlet ull er det.

  Så det eneste jeg bruker av «kosmetikk» er økologisk olivensåpe på huden, og deobar uten konserveringsmidler fra Lush. Har kjøpt epilator og unngår dermed barberkrem/gel.

  Jeg er delvis inspirert av Grønn Hverdag, og fikk enda et insentiv fra en liten film du kan se her: http://www.safecosmetics.org/ Det er fra samme person som har laget http://www.storyofstuff.com/ og http://storyofstuff.org/bottledwater/ . Anbefales på det sterkeste!

  * 3 eller 6 kapsler daglig, alt etter om jeg husker det til kvelds eller ikke: «Hver kapsel inneholder 1000 mg fiskeolje, herav 600 mg Omega-3 flerumettede fettsyrer med følgende sammensetning:
  Ca 50% EPA (Eicosapentaensyre)
  Ca 35% DHA (Docosahexaensyre)
  Ca 15% andre Omega-3 fettsyrer «

  1. Ikke sjampo? Men… lukter ikke håret litt funky uten? Jeg klør også noe verre når jeg bruker sjampo, men jeg får litt noia hvis jeg føler at jeg lukter hodebunn også. Men man gjør kanskje ikke det etter en liten stund?

   1. Nei, faktisk ikke. Det lukter litt hår, men det lukter ikke vondt, og ikke spesielt sterkt. Men det lukter jo heller ikke sjampo, så om du er vant til en blomstereng rundt ørene kan det jo kjennes litt rart.

    Jeg har prøvd ørten forskjellige typer sjampo, med og uten det meste. En stund vasket jeg håret med natron (les mer her, ikke min side: http://natural-forces.com/essays/poofree.htm). Det er ikke så mye jobb, men jeg syns ikke det var verdt det. Kan være fint som en overgang, kanskje?

    Det fine er at det er helt gratis å prøve å leve uten sjampo, i motsetning til å prøve enda et fænsi produkt fra frisør og apotek. Det kjipe er at du må regne med at håret ditt er rart i overgangsperioden. Om du holder ut så lang tid som det tar håret ditt å bli fett og legger på en eller to dager til før du skyller håret, så vil du kunne gå litt lengre for hver gang. Nå for tiden skyller jeg ca. en gang i uken, eller annenhver gang jeg trener, altså litt oftere.

    For the record: Jeg bruker heller ingen andre produkter i håret. Går med det løst, eller satt opp, eller flettet, og da er ikke behovet for mousse og sånt der i det hele tatt. Hadde jeg hatt kort hår vet jeg ikke helt hvordan det hadde funket. Men luggen min er litt formbar, så kanskje det også hadde vært helt ok?

    Kult om du tester det ut.

   2. Dette skal definitivt testes. Jeg har krøller, og leste et annet sted at det beste tipset for å ikke få en sky av friss er å droppe sjampo. Takk for masse fin info!

   3. Jeg har vært uten sjampo nå i ett år og fire eller fem måneder, og er fornøyd. Det største problemet for meg, er at håret blir litt tørt. Det løser jeg kjapt med å ha i bittelitt nøytral-såpe, fordi å vaske håret gjør at det blir fett. Ironisk nok.

    Jeg har kort hår og bruker en del produkter i det. Mitt tips er å ta litt produkt på hendene, og så prøve å skylle det av. Må du ha såpe, er det en dårlig ting å ha i håret når du prøver å ikke ha såpe i. Generelt er voks en dårlig ting, mens gele og skum er bedre, men ikke alltid.

    Mitt hår lukter ikke noe. Hvis jeg får helt panikk og tror at håret mitt lukter ekkelt, sprayer jeg litt parfyme i det.

    Frisøren min er ikke noe fornøyd, men det mistenker jeg er fordi det blir litt hardt. Litt stivere enn normalt. Det blir mykere hvis jeg bruker hårkur omtrent hver tredje uke.

   4. Har testet å vaske med natron nå, og håret er rent, pent og lukter overhodet ikke funky. Worked like a charm.

   5. Nei, jeg har spurt folk hva håret mitt lukter. Sært? jepp. Veldig. Jeg fikk nemlig fullstendig noia og trodde at håret mitt stinket svette og æsj, så jeg spurte ei i klassen min, og jeg spurte ei tilfeldig dame på butikken. Hun på butikken ble veldig skremt, tror jeg, stakkars, men hun sa det luktet ikkeno, så da velger jeg å tro på det. Selv om det kanskje var «å herregud, det er best å late som ingenting når sånne crazy damer ber meg lukte på håret sitt»-frykten som snakket, så tror jeg på henne 😉

    Det er litt som at klær vasket med neutral vaskepulver lukter… klær. Ikke parfyme. Kropp med ikke-parfymert deodorant lukter hud. osv.

   6. Hvis du har problemer med kløe i hodebunnen kan det være en idé å prøve en shampo uten SLS, f.eks. en fra John Masters Organics (selges bl.a. på feelunique.com). SLS er et billig fyllstoff som ofte brukes i såpe, shampo, tannkrem og lignende, og det er mange som reagerer på det.

 5. Personlig er jeg veldig skeptisk til kremer etc. som inneholder ting som mest høres ut som spells tatt fra Harry Potter – så det er vel ikke rart vi tror dette er noen form for magi.

  Ellers så jeg nå at kremen jeg bruker har info om hva den faktisk inneholder, – og hvilke ting som får det til å føles slik og sånn.

 6. Herlig innlegg! 😀 Jeg jobber i parfymeri og har begynt å få øynene opp for skjønnhetsidiotiet selv. Jeg har aldri vært fan av å bruke enorme summer på vidunderkremer, og det viktigste for meg er at ansiktskremen min gir fukt og har solbeskyttelse. Og at den ikke inneholder animalske ingredienser og ikke er testet på dyr selvfølgelig 🙂

 7. Jeg lager litt sjøl jeg også – og utfordringa ligger nesten alltid i dette: Finne ut hvilke lukter som passer aller best sammen og hvor mye av hver. Resten? Easy as pi.

 8. Jeg er ganske sikker på at det er flere myter også, inkludert den med at man må tylle i seg masse vann for å få bra hud. Leste om dette for en stund siden, skal se om jeg finner en (reputabel) link. 😉

 9. Dette var flott! Jeg kommer ikke på nok steder jeg kan slenge ut denne linken.
  Men, jeg er fortsatt nysgjerrig på hvordan du lagde badesalt! Jeg drømte i natt at jeg hadde badekar. :] Hvis du har noen oppskrifter på ymse saker, og gode triks på lur, hadde det vært heftig med en bloggpost om det også.

  Selv holder jeg meg til Lushprodukter. Det har løst de fleste hudproblemene mine. Takk for tipset forresten. 🙂

 10. En ting er at produktene lover mer enn de holder, verre er det at de som oftest inneholder en haug med uheldige kjemikalier. Som Annie Lennard sier i «The Story of Cosmetics» (www.storyofcosmetics.com) så er omkvedet at litt av disse kjemikaliene ikke gjør noen skade, men problemet er at vi utsettes for dem hele tida. I tillegg har vi det som refereres til som cocktail-effekten. Nemlig at vi ikke har oversikt over hvordan forskjellige kjemikalier fungerer sammen. Det er også forskjell på voksne og barn. Det som er en grei dose for en voksen er ikke nødvendigvis det for et barn.

  Og, altså, Norge henger etter, vi skal ikke lenger enn til Danmark for å se at det offentlige har et helt annet fokus på hverdagskjemikalier: http://babykemi.dk/

  1. Hahahah. Du bruker tiss og bæsj-argumentet. Som om det er noe eklere enn å putte bly i leppestift, eller hormonhermere i sjampo.

 11. Jeg er skeptisk til de kremene det er reklame for på TV for tiden. «MED GENTEKNOLOGI!!!!!!»

  Skeptisk. Hvis jeg smører noe på huden som endrer genene mine, da muterer jeg faktisk. (Det kunne vært kult med en flyve-mutasjon, men jeg tror ikke de kremene der kan gi meg flyvegener. Dessverre.) Når huden muterer sånn helt plutselig og av seg selv, så heter det hudkreft. Jeg vil helst unngå hudkreft, så å smøre seg inn med en krem som endrer genene mine vil jeg helst ikke gjøre. Neitakk!

 12. Jeg kjøpte nettopp en ny øyekrem til 500 spenn.. (fakta!) Ingredienser: Idebenone 0.5%, A2 Complex (Lactic Compound 12%, Vitamin A 0.15%), Glycerin, Algae Extract, Interference Pearls, Caffine, Pamitoyl Tripeptide-3.

  Fænsipænts! Alger og kaffe og greier. Sikkert verdt hver krone. Host. But I totally buy it.

  1. Oki, denne kremen gav meg faktisk rødt, kløende utslett og hovne øyne, jeg som aldri har reagert på noenting før. Nå ser jeg ut som en dust. Oh the irony.

 13. Jeg er også skeptisk til at kosmetiske produkter skal kunne hindre f.eks hudaldring, men så har jeg selv blitt 30 og ser linjer både her og der, og har letet med lys og lykte etter et passende selvbedrag. Så jeg gikk til en hudpleier med lommeboken på vidt gap, og hun kunne fortelle at det jeg hadde var bare «tørrhetslinjer» og at huden min har et stort forbedringspotensiale som kan realiseres simpelthen ved å tilføre nok fuktighet. Jeg hadde fra før kjøpt den dyreste kremen deres i desperat håp om at dyrest = best, og følte meg rent lykkelig over at det ikke var ordentlige linjer jeg hadde. Hudpleieren sa videre at jeg burde spise en teskje f.eks olivenolje daglig, i alle fall innta rikelige mengder med (fler)(u)mettet fett (husker aldri hvilken som er den «gode»), og drikke mye vann. Og så gav hun meg en prøve på en fuktighetsrik krem som kostet omtrent halvparten av min.

  Etter noen måneders bruk kan jeg konkludere med at den nye kremen *føles* 50 ganger bedre enn den gamle, huden min ser bedre ut og er mye mykere. Men linjene? De har nok kommet for å bli verre og verre.

 14. Vel, Ida du gjør som du vil, men tro meg når du har blitt eldre og ikke lengre ser skjønnhetsverden så svart/hvitt, så finner du selv ut av at de dyere kremene fungerer bedre enn de billige.

  1. Det kan da ikke være nødvendig å være så nedlatende? Når vi blir eldre, erfarer vi at ungdommer er vakrere enn oss halvgamliser. Men jeg har slett ikke funnet ut at «de dyere (sic) kremene fungerer bedre enn de billige». Spenol gjør jobben like bra som de dyre kremene jeg av og til får i gave – og i tillegg slipper jeg å lukte som et helt parfymeri.

  2. Det er jo ingen måte å svare mot «du har feil fordi du er for ung»-argumenter, for de sier bare «jeg har rett fordi jeg er gammel». De gamle har ikke alltid rett.

   Forøvrig er ikke gamle damer som bruker dyre kremer /alltid/ penere enn de som bruker billige, om det er utseendet det står på.

   1. @Sexy Sadie
    Poenget her er vel at man ikke får det man betaler for. Finner ikke at noen har påstått at dyre kremer er dårligere enn billige. De dyre kremene har jo mye av de samme virkestoffene i seg som de billige, men koster skjorta! Ren svindel, spør du meg.

    Det er fint at du har funnet en krem som du liker, Sadie -bare synd at du antageligvis betaler uforholdsmessig mye for den. Greit at den fønker, men til hvilken pris?

    Jeg for min del finner meg ikke i å betale i dyre dommer for ting som ikke er verdt det. Jeg er 46 år og skjønnhetsverdenen blir mer og mer ublu i mine øyne. Eller svart/hvit om du vil. «Fordi vi fortjener det» er ord som kan tolkes på flere måter;-)

 15. Jeg tror ikke Spenol er like godt som dyre produkter, forresten. Eller vaselin. Jeg ble kvitt mye kviser og rar hud ved å bruke decent (ikke dyre, men bare ikke spenol) produkter. Men jeg tror absolutt på å være litt skeptisk til hva du bruker penger på, i teorien altså.

  Jeg har brukt penger på hudprodukter i snart ett år, og har tenkt å evaluere om det blir flere øyekremer til 500 spenn på meg. Tror nok ikke det er verdt det, men det har vært en hyggelig forandring fra Spenol-studentlivet.

  Men hva med å styre unna ingredienser som parabener? (Og mange billige produkter er testet på dyr, om man gidder å bruke litt mer penger kan man velge dem vekk. Lush, f.eks, jeg syns noen av kremene deres er dyre og, jeg, hvertfall ift Spenol).

 16. Jeg digget hele boken til Goldacre bortsett fra den om hudkremer. Da tenkte jeg at det er typisk menn å ikke merke forskjell på kremer. De har tjukk og robust hud. Jeg synes det har vært et pes å finne en krem som 1) ikke gir meg kviser og tilstoppede porer 2) likevel er fet nok til at huden ikke kjennes ut som en maske, ikke på tolv timer (for hvis jeg smører meg om igjen i løpet avdagen uten å vaske meg får jeg kviser og tilstoppede porer…) 3) ikke forårsaker utslett på grunn av parfyme eller annet 4) ikke glinser. Goldacres argumentasjon gikk på at du ikke kan unngå rynker. Det kan du ikke, men du kan oppnå at huden ser så fin ut som den kan hele dagen. Og siden jeg har funnet ut at det er gøy å være fin, så bruker jeg akkurat den kremen jeg mener funker best, og lukker øynene mens jeg drar visakortet. Jeg går tross alt rundt med huden min i ansiktet…;)

 17. Hei! Jeg har vært borte med crazy-jobbing og forkjølelse og har nesten ikke rukket å lese kommentarer. Men jeg ville bare ha avklart én ting:

  Poenget mitt med avsnittet om hudrkem var ikke at «alle dyre hudkremer er dårlige, buuu», men at du ikke kan tilføre vitaminer ol gjennom huden, samt at du ikke kan bekjempe rynker ved å smøre deg inn med noe. At en krem føles bra, er lett, ikke tetter porene og gjør at du føler deg fin henger heller ikke sammen med mengden e-vitamin, fiske-dna etc, men om blandingsforholdet mellom fett, fukt og parfyme.

  Og folka bak de dyre kremene er flinke til å lage noe som føles bra. De bare reklamerer med effekt som ikke er fysisk mulig utover det en god fuktighetskrem kan gjøre (f.eks bekjempe rynker eller cellulitter.)

 18. jeg kjøper en del slikt, men har faste «leverandører» aka de som selger med oljer fra naturen. Har dårlig erfaring fra resten. Ja, du kan fint mekke egne skrubber og kremer, kjenner mange som gjør det. Det fineste er å lage det med eterisk olje, som det er i de produktene jeg sverger til, men da skal man også vite hvor ekstremt lite man skal ha i dem. Hadde en stund slike oljer i skapet, og mikset mine egne greier…så ble jeg bare lei og kjøpte litt «ekslusive» saker med dem istedet. Vita og parfymeri-greiene holder jeg meg stort sett unna. Ellers er det jo sant som de sier: skjønnhet kommer faktisk innenfra. Kosthold har ekstremt mye å si for huden og hårets utseende, og bare du selv vet hva som fungerer best for deg, da alles kjemi er forskjellig.

 19. Ida, Ida, flott innlegg!
  Men hva med kremen som i reklamen skal «gjøre deg 20% yngre på bare 9 uker!»?
  Om ni uker er jeg kanskje bare 20 år.. 🙂

 20. Og nå føler jeg meg ikke så teit som bestemmer meg for hvilken såpe jeg skal ha ved å lukte meg frem til noe jeg gidder å lukte den neste fire månedene. Folkene på bodyshop spør alltid om de skal hjelpe meg, klare med å fortelle meg om alle de natrulige ingrediensene, men jeg skal jo lukte meg frem da funker det ikke med hjelp.

  Forøvrig, det der med bakepulver… skeptisk, men akkurat nå er jeg så lei av hodekløe at jeg er villig til å prøve det meste.

 21. bakepulver er så deilig å vaske med! håret mitt nå blir reint og mykt, i stedet for reint og uttørket som det pleide å bli av shampoo. Og det har aldri lukta vondt, da hadde jeg fått høre det av kjæresten, han stikker jo snuta langt ned i lokkene rett som det er 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.