Hvordan bruke CC-bilder riktig

19 kommentarer om “Hvordan bruke CC-bilder riktig”

 1. Jeg bruker sjelden andres bilder, men de få gangene jeg har gjort det, har jeg gjort feil. Det er ikke viljen det står på. Før jeg leste her hadde jeg aldri hørt om CC-bilder. Jeg må lære mer om det, få en oppskrift.

 2. Et fantastisk innlegg! Her lærte jeg mye. Når jeg har lagt ut bilder under CC lisensen har jeg bare navngitt fotografen med link til bildet jeg tok. Men takk – fra nå av kan jeg gjøre det riktig!

  Forresten: Denne boken du har skrevet om sosiale medier, er den i salg nå?

  1. Takk, meningen var at folk skulle lære noe nytt – ting som er nytt for meg er sjelden nytt for bare meg!

   Og nei, boka er ikke i salg ennå. Den kommer i oktober, og jeg kommer til å lage litt mer nummer ut av den på bloggen da (c;

 3. Hmm, men du glemmer å nevne at det finnes ganske mange forskjellige CC lisenser. Spesielt den non-commercial er det mange som feiltolker. Se diskusjonen på NRKbeta her: http://nrkbeta.no/2010/08/04/creative-commons-hvorfor-skjoenner-ikke-folk/

  I diskusjonen viste det seg at NRKbeta ikke kan regen seg for non-commercial sånn de trodde. Dersom du har en reklame med annonse-inntekter kan du nok normalt heller ikke benytte deg av bilder under denne lisensen.

  Altfor mange tror at CC er CC.

  1. Hei!

   Jeg har ikke «glemt» det, jeg bare tenkte at siden såpass mange har skrevet om hva CC er, kunne jeg skrive et innlegg om hva som er riktig navngiving. Men det med ikke-kommersiell er veldig interessant. Jeg har jo den lisensen på mitt arbeid, og har ofte blitt kontaktet av ulike organisasjoner/firmaer/blogger som lurer på om de er ikke-kommersielle eller ei. Aschehoug Undervisning har f.eks trodd at de var ikke-kommersielle, mens Oslo kommune har vist at de per CC-definisjon var kommersielle.

   Du har helt rett, dette bør få sitt eget innlegg.

 4. Jeg bruker andres bilder på bloggen stadig vekk og anstrenger meg for å bruke bilder publisert under CC-lisens. Det lykkes jeg med i de aller fleste tilfeller, og uansett lenker jeg alltid til kilden. Det er sikkert enda riktigere å gjøre slik du har gjort her, men jeg tenker at det må være lov å være litt pragmatisk også? Det viktigste er vel å gi kred – og lenke – til den som eier bildet?

  1. Ja, kred er viktigst (spør du meg), men jeg er jo ikke jurist 😀

   Men jeg tror det er hipt å lage seg gode vaner her. Sånn som jeg har gjort det nå får jo personen som tok bildet knyttet navnet sitt til Flickr-profilen, som gjør at han får mye høyere google-rangering enn om jeg bare lenker til bildet.

   Og det å lenke til lisensen gjør at andre kan se om de kan bruke bildet uten å besøke nettsiden hans. Men jeg tror at etter god blogg skikk og bruk er det viktigste å 1. lenke til bildet og 2. skrive navnet på den som tok bildet og lenke til nettsiden/profilen.

 5. Hvordan stiller det seg med bilder fra weheartit.com?
  Er det nok å oppgi weheartit.com som kilde og linke til bildet/siden på weheartit.com? Siden de bildene som samles der kan komme fra hvor som helst på internettet, og noen av dem er navngitt, andre er ikke – og de fleste kommer fra andre «samlesteder/blogger» for bilder, mener jeg.

 6. Flott! Når jeg oppdaget CC for noen år siden så forsøkte jeg helhjerta å sette meg inn i hvordan gjøre det rett, men fikk aldeles ikke med meg at fotografens navn skulle med (kan ikke huske at det sto, og jeg lette faktisk, for jeg synes det var rart). Nå bruker jeg kun egne bilder uansett, men kjekt å vite. – Takk 🙂

 7. Jeg er litt bakvendt lat, så jeg tar meg som regel bryet med å ta et relevant bilde selv om jeg trenger noe i stedet for å lete gjennom havet av bilder der ute. Jeg har laget en del clip art selv også og vurderer å legge det ut under cc, men hvor kan en egentlig legge sånt slik at folk finner det. Wikimedia commons kanskje.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.