Opphavsrett og Creative Commons 101

21 kommentarer om “Opphavsrett og Creative Commons 101”

 1. Fint å få det samlet på ett sted. Det sparer ihvertfall meg masse jobbing;-). Blir herved brukt som mal til undervisning og orientering overfor kolleger.

 2. Korleis er diskusjonen rundt verk som ikkje er nettbasert – til dømes ein roman. Kan ein nytte CC-lisensar på det, eller er det diskutert om ein skal opne for det?

 3. Denne boka trenger folk. Men …
  Creative Commons-lisenser kan også brukes til å sikre deg rettigheter for ting du har laget som ikke har verkshøyde.
  Er du sikker på dette? Å bruke en CC-lisens vil altså kunne gi meg noen rettigheter jeg ikke har fra før? Hvordan virker det?

  1. CC Norge forklarer det sånn:

   «Videre tar Creative Commons-lisensen for seg det gjerne kalles «nærstående rettigheter». Det er rettigheter til åndsverklignende frembringelser som etter lovens bokstav ikke kan regnes som åndsverk. Eksempler på frembringelser som omfattes av nærstående rettigheter er kunstneriske fremføringer, fotografiske bilder, kataloger, og lignende.»

   Jeg er litt usikker på hvordan det fungerer selv, men det betyr at du kan ha en CC på et bilde du laster opp med mobilen som ikke er et åndsverk osv.

   1. Men et fotografisk bilde, kunstnerisk fremføring etc er jo beskyttet i åndsverksloven i utgangspunktet, selv om de ikke har verkshøyde. (Dog med kortere vernetid.)

    Jeg er ganske overbevist om at du ikke under noen omstendigheter kan få flere rettigheter av å lisensiere under CC.

    Men dette er egentlig bare flisespikkeri. God artikkel, håper resten av boka holder samme kvalitet ^^

  1. Hege: Nederst på siden her (hos Ida) står CC-merket – det er en lenke. Trykk på den, da kommer du til en nettside der står om dette. Nederst på den nettsiden står det en lenke som heter: «Use this license for your own work.» Trykk på den og følg instruksjonene. Så får du en cc-boks som du legger i margen eller et annet synlig sted på egen blogg. Jeg har det på begge mine blogger.

 4. Huffameg, at jeg skulle komme inn å kommentere akkurat på denne da…. Jeg har dårlig samvittighet hva angår bilder. Prøvde litt halvhjertet via sånn system på flickr å bli ordentlig og gjøre rett, men ble for utålmodig… «jeg skal jo bare ha et par enkle illustrasjoner for å bryte opp litt» (og det måtte skje fort må vite…) Til gjengjeld prøver jeg rappe litt intetsigende bilder som virker lite private. Bruker egne bilder når jeg kan. Og Nemi-stripene jeg kjører har jeg i all fall snakket med redaktøren om. Men jeg skal forbedre meg, Yes I can! Uff, ble rene skriftemålet dette…
  Jeg skriver egentlig for å si at jeg har nevnt deg i et innlegg som en av bloggene jeg liker. Og da bør man jo si fra? Bloggen din er knall!!! 🙂
  http://whatwouldnemido.blogg.no/?c=1282508593

 5. Veldig bra innlegg, og viktig at du tar med en god forklaring på «ikke-kommersiell».

  Synes forøvrig «Ingen bearbeidelse» også er litt ullent. Creative Commons Norge har litt mer om det, men det er fortsatt litt uklart for meg.

  Jeg tolker det slik at dersom det kan karakteriseres som et nytt verk, så er det en bearbeidelse, men det er jo også et skjønnsspørsmål. Hva med for eksempel oppskarping, skalering og mindre fargeforbedringer på bilder? Og hva hvis man siterer en tekst tatt ut av sin sammenheng (hvor vilkårene for sitatretten ikke er tilstede)?

 6. Dette blir på siden av innlegget ditt her, men kan du si litt mer om verkshøyde eller ikke verkshøyde? Det finnes en del gamle (og ikke så veldig gamle) bilder som man kunne tenke seg å bruke her eller der, men spørsmålet om bildene har verkshøyde eller ikke avgjør hvor gamle de må være for at man skal kunne bruke dem. Begrepet verkshøyde virker fryktelig ullent på meg.

 7. Tilbaketråkk: Linkstorm #4 –
 8. Kjempeflott forklaring du kommer med her, det er særdeles få som er så opplyst om creative commons som de som har lest dette innlegget, det føler jeg meg ganske sikker på! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.