Den mest praktiske søkemotoren

…er ikke alltid google. Nei, selv om google fungerer som en blanding av kalkulator og orakel for meg, er det fortsatt Wolfram Alpha som står mitt hjerte nærest.

Wolfram Alpha er en vitenskapelig nerdesøkemotor som kan brukes til alt. Står det 350 g sukker i kakeoppskriften din og du lurer på hvor mange deciliter det er, kan du bare skrive «350 g sugar to dl» i søkefeltet på WA og få opp at det er 1,9 dl.

Hvis du lurer på hvor mye B12 det er i 100 gram kyllinglever, vet WA det også. Eller svaret på en komplisert ligning. Eller hvor mange kalorier det er i en skje 100% peanutsmør.

Jeg bruker søkemotoren fra alt til baking til budsjett og har etterhvert skjønt at de færreste vet om den. Dermed sprer jeg det videre. Alt Google ikke vet, vet Wolfram Alpha.

De har en rekke eksempler på hvordan du kan bruke søkemotoren på nettsidene sine. Ta en kikk, og få løst alle problemene du har og eventuelt måtte få. Du vil jo vite når neste solformørkelse er, ikke sant? For ikke å snakke om hvor elastisk en furuplanke er – sånn eksakt?

20 kommentarer til “Den mest praktiske søkemotoren”

 1. Jeg skulle til å skrive «men det kan jo google også», men så så jeg at det var konvertering fra gram sukker til desiliter sukker. Det kunne jo hende google kunne det også, så jeg måtte ut å prøve. Nei, google kan ikke det, og første hit på «350 g sugar to dl» er den blogposten. 😀

  Skal leke med Wolfram Alpha nå…

 2. Nerdealarm her også! Kompliserte ligninger takler den nok ikke. Putt inn et eneste stokastisk differensial og du får ut null og nada. Bølgelikningen i 2D er den også helt blank på.

  1. Haha! De beste nerdene er de som prøver å brekke systemet!

   Men er du sikker på at du spurte riktig? Fordi det er litt lite intuitivt noen ganger. Det hender jeg må prøve litt ulike måter å formulere spørsmålene på.

   1. …sier mattestudenten som av og til bruker den for å få en grafisk forståelse for problemene, men som en gang bantes i timesvis for å få den til å skjønne at jeg kun vil ha verdier av Theta over 2pi/3.

  2. Dette er i grunnen ting som Alpha burde kunne (i hvert fall bølgeligninger tror jeg), i og med at det er Wolframs Mathematica som kjører i bakgrunnen og regner på ting. Men som andre har sagt er syntaksen litt sær av og til.

  3. Jeg er ikke særlig vant med syntaksen selv, men vi var flere som prøvde, blant dem flere som skal være godt vant med Wolfram Alpha. Forøvrig kan det godt hende den klarer 2D bølgelikn med tilstrekkelig gode initialbetingelser og sirkulær rand (men da er det jo en forutsetning at man kjenner til disse), mens det vi lette etter var generell info om likningen, samt stoff om diskretisering på rektangulært gitter, og der var jammen google og jstor til mye større nytte.

 3. Denne kom eg over i sommar, nerda meg vilt i ein halvtime, og klarte deretter å gløyme kva søkemotoren heitte. Så takk for at du minte meg på namnet!

 4. Tilbakeping: Litt nerdenytt « Raag Raaums Blog

 5. Tilbakeping: Fra 0 til 100 på 223 dager « Dærnt's Corner

 6. Tok ikke «kg N per ton cattle manure» gitt… Men det var utrolig hvor mye motoren visste om storfe likevel. Må nok holde meg til papiroppslagsverk fortsatt. Morsom søkemotor, dog.

 7. fantastisk, den blandet «mauve+chartruse+eggshell+tan+lemon yellow» for meg uten problemer og den vet hvor Glomfjord ligger i nordland. Altså, med andre ord, jeg kan bruke den til ting 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.