Smil eller dø – The Secret oppsummert

Jeg elsker RSA Animate – en gjeng med folk som lager stilige illustrasjoner av folks foredrag. Her er en til Barbara Ehrenreichs foredrag om The Secret. Det blir så mye artigere å se foredrag på denne måten:

Send den videre til folk som ikke har greid å legge fra seg The Secret-tullet ennå, eller til folk som bare liker gode presentasjoner.

,

24 kommentarer til “Smil eller dø – The Secret oppsummert”

 1. Det er vel et stort sprang mellom å tenke positivt og boken the seecret.
  Jeg har selv hatt kreft og legen sa ganske raskt at det kom til å gå bra, det trodde jeg på. Jeg opplevde derimot at familien brøt sammen
  og jeg valgte å tenke positivt for ungene din del.

  Noen mennesker er faktisk født engstelige og har vært det hele livet, man kan i be disse om ikke å krisemaksimere. Selv har jeg hatt en tøff barndom og hadde ikke vært der jeg er i dag om jeg ikke hadde klart å tenke positivt både om meg selv, mennesker og spesielt menn.
  Jeg mistet jobben min etter 25 år og fikk gjort mye mens jeg søkte på ny ( som jeg fikk ) jeg kunne satt hjemme og fortalt meg selv hvor jævlig det meste er, men hjelper det meg ? nei.. jeg sørger når jeg må sørger, depper når jeg er deppet, men det positive får ingen ta fra meg.

 2. På Skavlan i dag sa hun at man burde lage en kur mot kreft som besto av å være skikkelig, skikkelig sur. Det hadde hjulpet for henne, og er altså like “vitenskapelig” som disse glade selvhjelpsbøkene…

 3. Jeg syntes vanligvis at det er kjedelig å høre på slike taler, men tegningene i videoen var så stilig og passet så bra til at jeg så gjennom hele. Takk for videoen 🙂

 4. Leste boka til Ehrenreich i sommer. Absolutt verdt en kikk den også – men det bruker jo bøkene hennes å være. Fikk egentlig lyst til å skrive selvhjelpsbok sjøl etterpå – “The Power of Negative Thinking” burde bli en bestselger.

 5. “Tenk positivt”-bøkene begynte jo å komme allerede i 60-åra, gjerne skrevet av en eller annen med Ph.D. foran navnet sitt, og med en påtrykt “lapp” på omslaget som sa noe sånt som “193 BILLION COPIES SOLD!”.

  The Secret er bare den siste i en rekke av slike filosofier (hvis man kan kalle det det uten å fornærme filosofien).

  Til dagsorden: Det var en flott presentasjon! I LOLed.

 6. Altså…

  Nei:
  Positive tanker kan ikke gi meg en million bare med å tenke
  folka i som ble truffet av den store bølgen kalte ikke på dne

  Ja:
  Det er lurt å være positivt til seg selv, og ta ting “bra” det gjør at du kommer lenger, spesielt om du kombinerer det med å “ta deg selv i nakkesinnet og dra deg opp”.

  Det fungerer i alle fall mye bedre enn å synes synd på deg selv og sy puter under dine egne armer mens du venter på at NAV skal komme å hjelpe deg…..

 7. Veldig interessant, jeg har lenge irritert meg over den latterlige antagelsen om at positiv tenkning kan forebygge og helbrede kreft og andre sykdommer – veldig godt å lese at det finnes dem som har tenkt disse tankene helt ut!

 8. Hurra! Takk for at du la ut denne presentasjonen. Jeg har argumentert mot The Secret-bølgen i lange tider, og blitt dyttet ned i stolen og kalt pessimist. Denne videoen skal jeg spre og slå i bordet med. The flip side of the coin med positivitets-tankegangen er jo at man indirekte sier at alle som har det fælt i verden har fortjent det, de har jo ikke tenkt positivt nok. En flott tankegang for oss her på solsiden… vi må jo ha fortjent vår rikdom og sølvskje i munnen, vi har riktig holdning. Verden er tross alt rettferdig, ifølge The Secret ihvertfall…

 9. Fantastisk kul pressantasjon ;D
  (Jeg har nettopp lært meg dette forresten. Den påtatte smilingen. Jeg er KJEMPEFLINK til det)

  • Lyst til å lage en sånn om boka mi om forlaget gir oss midler til det? Jeg tror det er mye hippere å filme noen som tegner enn å filme meg som prater.

   • Dunno hvor bra det vil bli. Dette er jo ekstremt elegant utført.
    Kan dog sikkert gjøre et forsøk 😛 Virket litt gøy å prøve

   • Jeg tror greia er å skrive ned manuset på forhånd, tegne det opp på en diger tavle/ark og filme mens man tegner. Så snakker man inn foredraget og klipper til, slik at tegningen og lyden blir timet skikkelig. Også klipper man bort den delen av tegningen som gikk dårlig. Vi trenger jo ikke lage så lang som denne?

 10. Interessant foredrag. Poenget om finanskrisen er veldig billig. Hun hopper mellom to ting som nok neppe har noe særlig med hverandre å gjøre – “smil og vær blid” som jobbfilosofi og virkelighetsfjern optimisme i finansmarkedet. Jeg ser iallefall ikke sammenhengen, annet enn at begge deler har noe med optimisme å gjøre.

  Ellers er jeg enig så langt hun snakker om troen på at din innstilling til verden faktisk kan fysisk endre verden, ie. The Secret.

  Men det som faktisk stemmer er at din innstilling til verden kan endre _deg_. Og det handler absolutt om å velge om du vil se på motgang som en tragedie som dømmer deg til et liv i uuttømmelig lidelse, .. eller ikke. Mister du en jobb du trodde var trygg så _er_ faktisk det en kjempemulighet, hvis du er i stand til å se det slik. Tenk å kunne gjøre noe nytt, ikke bare vandre det samme sporet til du går av med pensjon. Det er vanskelig, men det var det å komme ut i arbeidslivet første gang også, og en har jo ikke mindre erfaring nå enn da.

  Og det er ikke slik at en positiv innstilling til motgang bare er et middel for å oppnå “suksess”, (ie. smil så liker folk deg bedre). En slik innstilling er et _mål i seg selv_. Du kan finne lykke der andre finner ulykke, og da er du ikke avhengig av å finne den lykken andre er på jakt etter.

  • Jeg er også skeptisk til finanskriseanalysen, men nesten enda mer til Bush-administrasjonen. Det er mye mer her enn å smilende ignorere mulige problemer. Men presentasjonen er flott utført, og jeg liker hvordan de forklarer teorien bak Law of Attraction med Darth Vader spesielt godt.

   Og jeg tror at det å gå inn for å realitetsorientere seg heller enn å gire seg opp er en god plan i de fleste sammenhenger.

   • For verden rundt oss trenger vi realisme. Men for hvordan vi velger å forholde oss til verden rundt oss, finnes det ikke nødvendigvis noen fasit. Jeg opplever iallefall at jeg har et valg, og det valget betyr ikke alt men det betyr noe. F.eks.: Når bussen jeg sitter på havner i en kø tenker jeg at det er jo egentlig litt fint, fordi da jeg får mer tid til å lese boken jeg holder på med. Det er ikke å lure meg selv. Ved å tenke slik gjør jeg noe negativt til noe som _faktisk_ er positivt.

  • Bjørn, det er fanden hakke meg ingen “kjempemulighet” å miste jobben! Med den forsvinner også veldig mye av din handlefrihet. Tro meg, dette vet jeg alt om.

   Har du blitt arbeidsledig og gått ledig over lengre tid, så du har fått tid til å kjenne hvor positivt det kan være?

   Selv er jeg ute av arbeidslivet nå, går på minstetrygd resten av livet med Bipolar 1, og hvorfor i !”#¤% skal jeg tenke positivt?
   Hva kommer ut av det?
   Hjelper den en å bli “frisk”, enten det måtte være av BP eller kreft? Uansett hva de sier på Alternativmessa så er svaret NEI!

 11. Jeg leser denne boka, Smile or Die, nå. Den er kjempeskummel, spesielt når hun tar for seg hvordan man blir foret med forventninger til hvordan kreftsyke (hun har selv hatt kreft) skal “ta det med et smil” og være tapper og at det (feilaktig) gjør deg fortere frisk om du er optimistisk og positiv.

 12. Fantastisk bra! Konklusjonen er nok den gamle, gode om at “sannheten varer lengst” og at “det nytter ikke å trekke seg selv opp etter håret”. Hvis du kommer over lignende programmer så håper jeg at du legger dem ut på bloggen.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: