Unnskyld meg, prinsesse…

Nå har nyhetssendingene mine vært spammet av spennende diskusjonstemaer som «Kan Märtha prate med døde?», «Er det greit at Märtha prater med døde?», «Jeg kan prate med døde, så da kan sikkert prinsessen også» og «Det er ikke riktig å prate med døde, prinsesse.»

Det er imidlertid ett perspektiv jeg ikke føler at massemedia har dekket tilstrekkelig.

Jeg kan også si at jeg har direktekontakt med julenissen, og du kan hverken bevise det eller motbevise det. Det er imidlertid større sannsynlighet for at jeg finner det på/lurer meg selv/ enn at julenissen finnes og har telepatisk kontakt med meg. Bytt ut julenissen med avdød bestemor med romvesen med Elvis, det er samme smørja.

Det beste svaret på «Kan Märtha prate med de døde?» er ikke «Ja, det må være greit» eller «Nei, det er ikke bra», det er «Nei, det er piss

På vegne av utrolig mange

(Overskriften er en referanse til denne hysteriske youtube-videoen, den dubbede varianten av en heslig tegnefilmvariant av Zelda.)

36 kommentarer om “Unnskyld meg, prinsesse…

 1. Jeg synes det er DEILIG jeg !

  Gi meg mer snåsa-mann mot biskop mot engle-prinsesse. Kan vi greie å få noen hardbarka homeopater til å fortynne de døde til det ugjenkjennelige ?

  Kan ikke tenke meg en bedre måte å demonstrere det fullstendig absurde, det latterlige i disse greiene, enn akkurat slike oppslag vi har hatt 1000 av den siste uken.

  1. Ja, det er jo noe sant i det. Men det føles også som frustrerende spam. JSelv om jeg liker at biskoper i den norske kirke blottstiller skrullet sitt ved å diskutere spiritisme i det offentlige rom, vil jeg jo gjerne lese _nyheter_.

   1. Greit nok, men da blir det jo en mer generell klage på at signal/støy-forholdet i media er lavt.

    Jeg synes faktisk at alle disse sakene har greit informasjonsinnhold jeg. Altså, ikke det med englene og de halvdøde.

    Men sakene demonstrerer jo på en god måte hvor skrullete sentrale maktmennesker, som t.d. biskopene her i landet, faktisk er. Jeg mener det er samfunnsnyttig folkeopplysning, jeg.

    At det er hysterisk morsomt i tilegg, blir bare en bonus.

 2. Unnskyld meg, virrvarr, men jeg vil ha meg frabedt at du misbruker navnet mitt. Prinsessen heter Märtha. JEG heter Martha.

  Ellers er jeg helt enig.

 3. Jeg mener det beste svaret hadde vært «…» etterfulgt av null oppfølging fra media.

  Den første episoden av Zelda i Undergrunnen er jo fantastisk. «Jeg heter Slusken og selger hver dag.»

 4. Takk, så enig, så enig! Men la meg påpeke at alle «nyhetssakene» du lenker til er på jalla-nettsteder som kjendis.no og seher.no….
  (sånn malapropos, jeg vet jo strengt tatt at de ekte nyhetene også har vært nedspamma med denne ikke-saken!)

 5. Jeg likte spesielt det én kvinne sa, da hun skulle gi sin støtte til Märtha, at de døde kunne hjelpe med så mangt – for eksempel si ifra om at det var noen skruer løse i hjulopphenget på bilen. Hvis det nå finnes noe liv etter døden, så håper jeg da inderlig det er hakket mer spennende enn en evig hobbymekanikertilværelse.

  «Og du, Øystein, din hinsidigejobb blir å til enhver tid passe på at det er nok tegnestifter i kontorskuffen til Hanne, barnebarnet ditt. Hvis dette ikke skulle være tilfelle, kontakt øyeblikkelig ditt nærmeste medium.»

  Jeg kan se det for meg.

 6. I gather that these things work a little differently in Norway than here in the states… but if you happen to speak to Santa, could you possibly put in a good word for me? I’ve been *ever* so good this year… and I totally *meant* to spend more time studying my Norwegian, I promise! Unnskyld…

 7. Jeg føler vel egentlig litt at jeg har vandret inn i et parallellt univers, når medier, prester og andre kvalifiserte («kvalifiserte»?) diskuterer hvorvidt kontakt med de døde er positivt, negativt, postensielt farlig eller å lefle med demoner…

  På direkten på debatt-program på TV, og på forsidene til VG og Dagbladet.

  Jeg lurer altså nå SERIØST på om jeg har havnet et sted der de siste par hundre årene har artet seg litt anderledes, og der vi ikke har oppfunnet sekularitet.

  Kan noen vennligs berolige meg? Jeg er faktisk litt bekymret…
  (Og jeg er konservativ kristen for pokker!)

  1. Kan desverre IKKE berolige deg. Folk flest, inkludert sentrale folk med makt og innflytelse, er MYE mer skrullete enn vi til vanlig legger merke til.

   Mesteparten av tiden holder de nemlig munn om skrullet sitt, og da er det ingen som merker hvor ille det faktisk står til.

   Overtroen blomstrer, desverre. Denne saken bidrar til å løfte noe av det vi ellers ikke ser, opp i lyset.

 8. Først av alt, tusen takk -endelig noen som sier det korrekte.

  Og så en ting til:
  Dersom denne prinsessa kunne prate med de døde, så hadde hun nok vekslet noen ord med sin bestefar og oldefar… og jeg tror ikke «gammelkongene» hadde likt at drev å fortalte dette våset til avisene…

  De hadde nok gitt henne noen alvorsord og fortalt henne at dette ikke var greit… 😛

 9. Egentlig er det hysterisk morsomt at prester og biskoper blir sure fordi hun sier hun kan snakke med de døde. Hvem er de, liksom? De venter på at Kristus skal komme tilbake for å dømme levende og døde, – men vis meg den geistlige som ville akseptere en figur som sa: Pip, pip, – her er jeg, og dommedag står for døren?

  Hvorfor skal noen overnaturligheter være greit, mens man kan le av andre? Det er bare vi som ikke tror på noe av det som har lov til å le!

  1. Ikke enig Hege.

   Jeg mener bestemt det er viktig at vi som også er religiøse ler av det. Spesielt av oss selv kanskje.

   Er det noe jeg ikke tåler er det folk uten selvironi. 🙂

   1. Det er fint med selvironi. Det har jeg på noen områder, men jeg er dårlig på det når det gjelder overtro og denslags. Egentlig ler jeg ikke av Märtha heller. Som ikke-troende har jeg lært og øvd meg opp til å ta folks (over-)tro på alvor. Når jeg faktisk synes det er like rart å tro på Gud som det er å tro på engler eller demoner, like rart å be til en Gud som å snakke med de døde, så blir jo ikke forskjellen særlig stor. Det ene er like merkelig som det andre. Men fortsatt undrer det meg at ikke kirkefolket ser det på samme måte som jeg gjør.

   2. Jeg synes ikke det er noen god grunn til å ta folks meninger verken mer eller mindre på alvor fordi de har hengt merkelappen «tro» på.

    Enkelte har vendt seg til at dersom de bare kaller det religion, ja så er det på en måte hevet over kritikk.

    Spesielt gjelder det de som er mange. Det er greit å flire litt av Xenu som sprengte en billion aliens i lufta i en vulkan på Hawaii, og de rastløse sjelene som siden den gang svirrer omkring her på jorda og forårsaker alt fra hodepine til isjas. (Scientolog) Men det er mindre greit å flire av zombien fra Nazareth som har en MER skrullete historie, fordi den troen er jo /vanligere/.

    Tross alt finnes det hydrogenbomber, vulkaner på Hawaii og romskip. (om enn ikke slike som kan reise over lysår) Det er mer enn man kan si om jomfrufødsler, gjenoppståelse, engler og djevler.

 10. Deilig å se Occams barberblad! 🙂 Den enkleste og mest logiske forklaringen er som oftest den beste.

  Traff for en stund tilbake ei dame (høyt utdannet og i en viktig jobb) som mente at det spøkte (eller var «energier» – New age..) i hennes relativt nye hus. En mann som gikk igjen. Og han var veldig opptatt av det tekniske.

  Beviset? Lyspærene hennes gikk støtt og stadig.

  Det er ikke mye som skal til for å bevise spøkelsenes eksistens altså.. Jordfeil e.l. blir for mundant…

  1. @ Quasi

   He he he, hadde hun tilfeldigvis en sønn på et par år? Jeg snakket nemlig med en tilsvarende dame i går, og beviset på at den teknisk interesserte mannen gikk igjen i leiligheten (utenom at lyset gikk), var at sønnen hennes hadde stirret på et punkt på badeveggen og ledd – to ganger.

   Ref post over her: Jeg ante ikke at det stod så ille til med denne damen før hun fortalte den historien i går. Hun virket helt normal og har høy utdannelse og en viktig jobb.

   Mannen bor forresten visstnok vanligvis i et kott ved siden av kjøkkeninngangen deres. Det store spørsmålet er: Hvorfor skulle en mann som bor i et kott være spesielt opptatt av lyspærer? Da ville han vel ikke bodd i kottet (hvor det er mørkt) i utgangspunktet?

 11. Jeg tror en årsak til at de geistlige misliker New Age så sterkt er at mellomleddet forsvinner. Det er ikke lenger bruk for autoriteter som skal fortelle de menige hva guden egentlig mener. Det finner de ut selv. Dermed ender hyrdene som fallende stjerner og det er ikke morsomt. Prinsessens rosa drømmeverden er relativt
  ufarlig.

  1. Jeg vet ikke om det er bare frykt for egen stilling som spiller inn, selv om det helt klart kan være et element. Jeg ser at en del frykter det relativiserende og individualistiske elementet i nyreligiøse bevegelser fordi man mener det på sikt ikke bare fjerner de gamle autoriteter, men også kan løse opp samfunnsordenen. (Om alle definerer alt for seg selv, og bare seg selv, gir man også avkall på den sosiale kontrakten og ingen trenger lenger å stå til rette for noen.) Mens mange har søkt å demokratisere de tradisjonelle religionene, både utenfra og innenfra, representerer heller (deler av) nyreligiøsiteten en form for anarki. Og det møter skepsis fra både tradisjonelle religiøse og sekularister.

   1. Er den demokratiske styreformen avhengig av religionen? Jeg tror ikke det, for fundamentet er helt motsatt. Demokratiet bygger på kompromisser mellom likestilte mennesker,mens religionens fundament er makt og underkastelse.
    Det er derfor de totalitære politiske retningene og de mektige i samfunnet som profiterer på religionen. Lederne kan tre inn som farsfigurer eller hyrder for mennesker som allerede har lært seg å underkaste seg som får.
    Anarki er for mennesker som har misforstått Darvinismen. Lag f.eks. anarki i ei skoleklasse,og resultatet er garantert. De sterke og hensynsløse vil skaffe seg fordeler på bekostning av resten av klassen. Noe slikt er bare attraktivt for dem som mener at mennesker har sin verdi i kraft av sin styrke, ikke gjennom sin egenart.

   2. Jeg hadde ikke til hensikt å beskrive nyreligiøsitetens egenart, men hvordan den oppfattes av noen kritikere – som et innspill til din hypotese om at geistlige reagerer i frykt for å miste makt.

 12. Jeg så deg i dag Ida, når jeg satt på bussen, ned mot stortorvet et sted sånn i 17-tiden. Jeg banket på ruta og vinket, men du var tydelig i egne tanker 🙂

  Kommer forresten innom og hører deg snakke om boka di i morgen klokka 14.

 13. tilgi meg, men jeg kommenterer kun for å si at jeg tror jeg har hatt stor del i å spre zeldaduben rundt i norge, og det gjør meg stolt og glad! (uææææh, den er kjempefarlig, spiser mæææi!) lenge leve. jeg håper du har sett alle episodene som ligger ute på youtube.

 14. Det er mye prinsessen kan tro og mene, akuratt som alle andre, men hu er den eneste som får oppmerksomhet for det. Hu kan nok ikke SNAKKE MED DE, med noen har jo litt uvanelige krefter.

  Var forresten på bokfestivalen og hørte på foredraget ditt. Aww, så genial du er !! Veldig bra ^^ (Y)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..