Hvorfor jeg gleder meg til papirets død

Det begynner sånn: Jeg prater med en venn om Spotify. Hun ler av at hun pleide å ha en hel vegg dekket av CD-plater, men nå har hun alt hun trenger et tastetrykk unna. Tenk at hun pleide å kjøpe en skive plast for å få åtte sanger! Og jeg er selvsagt hjertens enig.

Så forteller jeg at jeg gleder meg til eboka kommer for fullt, men vennen er ikke hjertens enig. Hun begynner å snakke høyt og sint om hvor glad hun er i papir.

Etter å ha hatt samtale på samtale med skrivere og lesere om papirets påståtte fortreffelighet, tenkte jeg at jeg skulle publisere argumentasjonen min her. Du skjønner: Jeg gleder meg til papirets død. Jeg gleder meg til ebokleseren er den nye mp3-spilleren. Jeg tror eboka kommer til å være en forbedring av bøkene vi har idag.

Fordeler med eboka:

 1. Plass. Jeg har kjøpt så mange bøker i mitt liv at jeg har måttet skaffe nye bokhyller tre ganger for å ha plass til alt. Jeg prøver å være flink til å selge til antikvariater og gi Bookcrosse dem, men jeg har alltid flere bøker enn jeg har plass til. Og jeg er bare 23. Jeg skal leve lenge, og lese mye. Digital lagring er en logisk løsning.
 2. Vekt. Bøker er tungt. (Takk til alle som hjalp meg å flytte sist.) Hver eneste gang jeg er ute å reiser, er alltid bagasjen noen kilo ekstra fordi jeg må ha med nok bøker. Lesebrett er lett.
 3. Frakt og toll. Jeg kjøper nesten alle bøkene mine fra nettbokhandlere, og det tar tid å vente på at de skal komme. Det tar ca. 30 sekunder å laste ned en ebok du har kjøpt. Uten frakt. Uten toll. Uten pappkasse.
 4. Lengde. Snart kan du kjøpe enkeltkapitler og enkeltartikler istedenfor hele boka. Veldig praktisk for akademikere og sakprosafolk.
 5. Tilgjengelighet. Du kan alltid få det du vil ha, når som helst, hvor som helst i verden. Tiden der bøkene var utlånt på biblioteket er forbi.
 6. Lenker. De vanlige ebøkene er fortsatt dårlige på dette, men mange nyere ebøker bruker lenker aktivt, både internt mellom kapitlene og til kilder. Vi skal ikke kimse av lenker. Om det er én funksjon som har gjort nettet til det det er, så er det lenkene. Du kommer tettere på kildene, kan trekkes inn i andre tekster, kan henvise til tidligere forfatterskap uten å måtte sitere direkte.
 7. Miljø. Digitale filer som flytter seg raskt mellom disker er betraktelig mer miljøvennelig enn å bruke døde trær som må fraktes med bil og fly.
 8. Søkbarhet. Trenger jeg si mer?

Den vanligste ebok-noiaen:

Jeg får vondt i hodet av å lese på skjerm.
E-blekk opplevels ikke som en skjerm. Dette er en relevant kritikk av ipad’en, men ikke av tradisjonelle lesebrett. Det føles som interaktivt papir og er godt å lese på.

Papir er koselig!
Ja, det er det. Og upraktisk. Jeg tipper at vi vil se at dyre, lærinbunnede bøker med tykt papir og gullkant kommer tilbake på bokmarkedet, mens pocketboka dør hardt.

Jeg stoler ikke på teknologien! Tenk om bøkene forsvinner!

Det er veldig sjelden ting «bare forsvinner» fra en harddisk, men om du skulle greie å slette alt uten å ha tatt en sikkerhetskopi, er det mye enklere å skaffe seg et filbibliotek på nytt ett en fysisk boksamling etter en brann, f.eks.

Jeg vil kunne ta notater i margen

Jeg ser den. Eva gjorde meg akkurat oppmerksom på at denne funksjonalitetne finnes på Kindle allerede. (Jeg har jo et verktøy som heter Diigo som gir meg muligheten til å gule ut og klistre post-it-lapper i nettleseren, så jeg tror at det er problemer vi kommer til å se gode løsninger på fremover.)

Kommer du på flere fordeler og ulemper? Jeg gleder meg veldig til å skrive bøker for ebok-formatet i hvertfall. Mangelen på lenkemulighet er hemmende for forfatterskapet. Sånn går det når man skrev blogg først…

,

77 kommentarer til “Hvorfor jeg gleder meg til papirets død”

 1. Jeg har også bokhyller alle steder, pluss en haug med bøker som ligger og slenger fordi det ikke er plass til dem noe sted. Min nye yndlingsdings er min Kindle 🙂 Kjøpte den hovedsaklig for å ha tilgang til ubegrenset reiselektyre – men den er jo bare uunnværlig i alle sammenhenger. Tenk å kunne ha hele bibliotektet ditt i håndveska – når som helst det oppstår kjedelig ventetid? For meg oppveier dette alle tenkelige ulemper. Den viktigste ulempen er mangel på farger – dette er ikke en dings å lese hagebøker på. Men til alt annet er den suveren. Og det finnes omslag som gjør den sand- og vannsikker, ikke noe problem å ta med på ferie eller i badekaret – tvert om. Bedre enn en bok i slike tilfeller. (og man trenger jo ikke absolutt fortelle amazon com at man bor i europa….) Uansett er det god tilgang på helt gratis klassikere, både fra Amazon og flere europeiske nettsteder. Har for eksempel lastet ned I cancelliraadens dage fra Bokhylla.no. Eboka kommer for fullt, ingen tvil om det. Går ut fra at det bare er et tidsspørsmål før “liquid ink” kommer i farger, og nettleseren på Kindle eller tilsvarende blir like rask som på Ipad.

 2. Eg er veldig glad i bøkene eg har arva. Eg vil at mine barn og barnebarn og oldebarn skal kunne arve bøker etter meg.
  Eg er veldig glad i bøker eg kan ha i veska, sjølv om eg slenger veska i golvet eller den blir sparka halvtihjel på toget eller på kafegolvet.
  Eg liker bøker på stranda, bøker med sand og kaffiflekkar og saltvannsbølger. Bøkene eg har arva etter farfar og mormor er slik. Velbrukte, fulle av eseløyrer og flekkar, eg har til og med bøker etter ein kompis eg traff på i Negevørkenen som han hadde fått av ei dame i India, som no står bulkete og brune i hylla mi heime.

  Eg har tru på ebøkene, på Kindle, på teknologi og på alt du nevner. Men harføre bøker ein kan søle på og kaste rundt med og som likevel ender i bokhyllene til oldebarna mine, dei har eg også tru på.

  Eg håper pocketbøkene får lov å finnes lenge, lenge.
  Favorittarvestykket mitt er ei pocketutgåve av Papillon.

 3. […] pepperkaker as we speak, så skjønner jeg hva hun mener! Ida snakker om hvorfor hun gleder seg til “papirets død”. Og Binka forteller oss om da hun var på et […]

 4. Jeg har ingen gode argumentasjoner imot eboka, men jeg liker å ha selve boka i hånda. Noe med den følelsen jeg får av å sitte med boka i fanget, med teppet rundt meg og tekoppen på bordet ved siden av. Men, som den teknologinerden jeg er, så kommer jeg nok til å skaffe meg en, en eller annen gang. Det er jo, som du sier, veldig praktisk!

 5. Det aller, aller beste jeg veit er å gå inn på biblioteker eller antikvariater og kjenne boka mellom hendene, lukten av gammelt lær og støvete bøker, og å få en ny bok til jul! Å lese bøker på et lesebrett blir bare ikke det samme. Jeg kjøper og kommer til å fortsette å kjøpe CD-er også, jeg liker å ha cd-en i hylla og å kunne lese det som står inni osv. Jeg ser fordelene ved lesebrett og skjønner godt at folk vil bruke dem, men mener likevel det ville vært et tap hvis de skulle erstatte bøkene totalt. Det tror jeg heller ikke de vil.
  – Hanna (17)

 6. Holder med dem som skriver om sandstrand- og badekarlesing, og alle andre steder man ikke vil ta med en teknisk duppeditt.

  Ellers så er jeg nok en romantiker som også teller det som gyldige argumenter dette med lukten av bøker, eselører, det å kunne se at bøker er lest i. Men så er jeg også en sånn som samler på skrivemaskiner og analogkameraer.

 7. Jeg leser mer borte enn hjemme, og leser jeg hjemme ligger jeg gjerne i badekaret. Borte vil si på stranda, på fjellet, i teltet osv, altså steder der en billig paperback man tør legge igjen på håndkledet når man bader eller som fint tåler å ligge i en fuktig fjellsekk ei uke eller to, er perfekt. Et dyrt lesebrett kan ikke brukes på den måten.

 8. Jeg føler at vi fjerner oss mer og mer fra naturen ved å teknologifisere ALT. Blir smågærn av å tenke på det… Og er lesebrett liksom så miljøvennlig å produsere?

 9. For oss som har utfordringer i vertikalretningen er det alltid greit å ha en bok som gjør at du kan nå opp til øverste hylle. Visdom fra min gamle bibliotekarmor. Skjønt, hun sammenlignet bøker med disketter til 5 kroner, og ikke lesebrett til noen tusen.

  Forøvrig gleder jeg meg til lenket faglitteratur, selv om jeg aldri vil bli ferdig med å følge lenkene helt ned.

 10. Jeg glemte å skrive det over, men jeg har hatt eksakt identiske samtaler med mine venner.
  Spotify – yay!
  Ebok: NAY! FYSJ!
  Jeg er motstrøms. Bruker iTunes og Kindle.

 11. Fordeler:
  – Kindle har gjort at jeg leser bøker jeg ellers ikke hadde kjøpt, for det første fordi jeg kan laste ned et prøvekapittel fra amazon og finne ut om det passer meg eller ikke, for det andre fordi jeg slipper prosessen med frakt, ventetid, bære tung pakke opp bakken fra PiB. (Eksempler: The immortal life of Henrietta Lacks, An Elegy for Easterly, Hideous Kinky)
  – Mindre bagasje (jeg må ha minst 3 bøker hvis jeg skal være borte ei natt. Man veit aldri).
  – Det tar under ett minutt å finne og få tak i den boka jeg plutselig MÅ ha. Forutsatt at den finnes.
  – Jeg slipper å krangle med meg kjæresten med bil til IKEA for å kjøpe atter nye bokhyller.
  – Jeg kan laste opp personlige dokumenter til Kindle og slipper å lese dem på en flimrende dataskjerm (Hadde aldri kommet gjennom Eilert Sundt ellers). Jeg kan ta notater, streke under viktige passasjer og surfe gjennom “my notes and marks” seinere.

  Minus:
  – Jeg tør ikke lese i badekaret i frykt for å miste Kindlen i vannet og dermed la hele biblioteket og en viss sum sparepenger renne ned sluket (Ja, jeg har sikkerhetskopiert. Litt her og der.)
  – Noen bøker vil jeg eie i innbundet utgave, rett og slett fordi jeg synes de er fine/vil briefe/vil at folk skal kommentere når jeg leser “Krig og Fred” på bussen/vil rent fysisk bla i/vil ha bøker framme i stua, ellers ser det utrivelig ut.
  – Bokvalget mitt blir vridd mot engelsk og svensk, siden det nesten ikke finnes norske ebøker
  – Ebøker blir momsbelagte, papirbøker er unntatt moms.
  – Fine cover til Kindle blir relativt kostbare når frakt, moms osv. blir lagt til.

  Konklusjon: Ja takk, begge deler.

 12. Hvorfor skulle papirboka dø ut bare fordi e-boka kommer? Kinoer opphørte ikke å eksistere selv om folk har fått TV og kan se på film hjemme. Det er jo to forskjellige konsepter. Ja, jeg vil gjerne ha masse bøker i veska uten å bære meg ihjel. Og ja, jeg vil bo i et hus med bokhyller fra gulv til tak fordi at det å lese bok i sofakroken er det koseligste jeg vet.

 13. Og ja, det finnes også negative sider, men etter å nå ha måttet skrive et innlegg flere ganger (dumme nye teknologien, irriterende på iPhone) lar jeg det ligge, men kommer kanskje tilbake når jeg har fått pc’en i hus 🙂

 14. Jeg har et ambivalent forhold til bøker og musikk. Som mange andre elsker jeg å ha bøker jeg kan se, ta og føle på, på den andre siden liker jeg teknologi og utvikling. Teknologien i dag kan gi neste generasjon helt utrolige læremuligheter. Jeg tenker da på mulighetene til kryssreferanser, det å holde en mobil opp mot himmelen og få all mulig informasjon om stjerner og planeter, sjekke videre om man leser noe man ikke forstår og mye mer.

  Samtidig så tenker jeg på miljøgevinsten. Er det verdt all hogsten vi gjør? Hva med de som kommer etter oss?
  For meg er det det som egentlig veier tyngst. Hva er min glede vfor en ny bok vedt, kontra et tre til mine etterkommere??

 15. Men hva med digital dokument-ekthet? Hvem og hvordan skal man sertifisere at ektheten er riktig? Hvem skal ha dokumentkontrollen? Går skanning/digitalisering av bøker/tekst av seg selv? Sentrering rundt store forlag som har kapasitet og penger til systemutvikling?
  (Tilgi meg, det er sent og det er vanskelig å samle tankene. 🙂 )

  Jeg er helthelthelt enig i at der det er mulig så vil det om mulig være en enorm fordel med fokus på e-bok i utdanningsøyemed.
  Samtidig er det noe som steiler i meg. Hvis man endelig klarte å mangfoldiggjøre litteraturen, ut til folket, spre kunnskapen osv.; skal man nå inndra den fysiske boken til fordel for et eksklusivt lesebrett?
  Hvem er lesebrettenes målgruppe? Hvem bør være målgruppen?
  Ett lesebrett pr. husstand? Hvordan foregår det karbonregnestykket?
  Jeg ser fordelene, men hva det var det med den avanserte romteknologikulepennen vs. grafittblyant og papir?

  Det høres fryktelig spennende ut, og jeg tror nok at hvis jeg hadde kunnet forsøke et lesebrett hadde jeg nok blitt helfrelst og veldig, veldig hekta. Uten tvil.

  Men papirets død? Det blir trist det.

 16. “Tenk at hun pleide å kjøpe en skive plast for å få åtte sanger! Og jeg er selvsagt hjertens enig. ”

  Dette er det aller verste jeg noensinne, noengang har hørt. Spotify skal liksom veie opp for et fysisk produkt?! Neigumennsann om jeg noensinne vil betale for en fil. Papirløse bøker? Nesten verre. Jeg går herved til krig mot fremskrittet.

  Krakilsk argumentasjon her: http://niflgard.wordpress.com/2010/10/07/d%C3%B8ende-format/

  • Til orientering så betaler du for en fil når du kjøper en CD. CDen er digital, og du kan kopiere den uten tap til en PC. Men det er klart det sikkert er mer koselig med plastskive enn å kunne nå musikksamlingen din uansett hvor du er i verden.

   Om du skulle ønske å svare på kommentaren med et brev så er ellers adressen å finne i telefonkatalogen. Brev er tross alt veldig koselig.

   • Her blir det veldig tydelig hvor forskjellig folk tenker om dette. “Koselig” høres rart ut. Men det er snakk om følelser, ja. Slik det forhåpentligvis også er når du hører på musikken din. Er den koselig?

    Jeg synes det er helt i orden at andre prioriterer å kunne “nå” musikksamlingen sin når de er på farten, selv om dette for meg høres like merkelig ut som å skulle nå resten av inventaret sitt når de er på reise.

    Men disse forskjellene i tenkemåte er jo bare artige såframt vi som foretrekker fysiske bok- og platesamlinger kan få lov å fortsette med det.

   • Håhå! Brev ja. Imotsetning til cd-skiver og bøker har jeg nok aldri grepet meg i å samle på brev – men det fins da de som gjør dette også.
    Problemet med en uhorvelig mengde mp3-filer er at man etterhvert hører på alt og ingenting. Man skal være temmelig disiplinært om man lar vanskelige album vokse på seg, når man har tredve tusen andre låter å velge mellom på mp3-spilleren.
    Det er ikke helt nytt for meg at cd’er også er digitale. Jeg har da rippet og lastet ned seriøst mye musikk jeg også. Og det er fint det. Tilgjengelig hvor som helst og greier.
    Men sjarm? Nada. Ikke undervurder nostalgi og annet føleri. Det er det å samle går ut på.

   • Ingen sjarm ved mp3-er?

    For meg ligger sjarmen i musikken, ikke i oppbevaringsmediet. Og jeg bruker mulighetene iTunes gir til å få mer ut av musikken (mener jeg selv) – og albumer jeg nettopp har kjøpt hører jeg mye på, det skjer automatisk ut fra måten jeg har “programmert” “iTunes DJ” på…

    Så sjarmen er nok avhengig av øynene som ser. Det går fint an å samle på filer og synes det er sjarmerende.

 17. Det ideelle må vel være et helt bibliotek av gamle brukte loppemarkedbøker, dyre samlede verker med skinnbind osv. Alt nytt kan leses digitalt. Samme med musikk, LPer i hylla og resten på pcen. Da må man liksom ikke velge, man kan ha alt og samtidig bidra til at trærne fra nå av får stå i fred. 🙂

 18. Jeg tenker også på hvilke fantastiske muligheter digitale medier har i u-land. De hoppet over fasttelefonen og gikk rett til mobiltelefonen. Nå kan de stort sett hoppe over papirbøkene og få digitale bøker på mobilen i hver minste avkrok.
  Hvis jeg hadde fått bestemme over u-hjelpen så ville jeg ha gått inn i et nært samarbeid med hvert land som får u-hjelp og laget et undervisningsopplegg tilpasset dette landet. Elevene kunne så gratis ta det inn over mobilen i alle deler av landet. De ville få en undervisnings med utgangspunkt i sitt eget hjemsted, få formidlet egen kultur i sang,eventyr osv.

  • Ja men en ting og tenke på her er det faktum at den knøttlille skjermen på en mobiltelefon er dårlig egnet for å lese store mengder tekst. Der en en mini pc betydelig bedre. Jeg har fulgt OLPC prosjektet til Daniel Negroponte i noen år og sett utviklingen. Jeg personlig har mye mer tro på mini pc eller det nye tablet formatet til undervisningsbruk. Men tabletene har den ulempen at de mangler et fysisk tastatur..
   Cherrypal et annet firma har startet et prosjekt som heter Edwin (EDucation WINs). De har pr dags dato satt igang et prosjekt med sine Africa minipcer i Accra Ghana. Greit nok Ghana er et av de mer utviklede landene i Afrika, men likevel.

   En annen ting som må adresseres her er den tilgjengelige trådløse infrastrukturen som eksisterer i disse landene. Den er som oftest mangelfull i forhold til standarden vi er vant med her på berget.
   Der må klasserommene bygges med mobilt nettverk. Enten av typen satelitt eller via tilgjengelig mobilnett. Flaskehalsen her er den smale båndbredden. Eller linjehastigheten.

   Enda en ting og tenke på er operativsystem på maskinene. Skal det stå microsoft på programvaren blir det dyrt. Det beste valget her blir en UNIX basert variant. Mao. Linux. Disse er gratis i anskaffelse men er litt småkronglete å sette opp korrekt. Men dette kan løses ved og lage et bilde av en fungerende installasjon på en maskin for siden og duplisere på alle andre maskiner som skal brukes av gruppen(les klassen). Men dette fordrer IT kunnskaper og ferdigheter som ikke eksisterer i områdene som disse prosjektene er tiltenkt. Så dermed må man lære opp teknikere eller så får lærerne bli datanerder. 🙂

   Et annet punkt som har betydning er pris. En minipc kan idag fåes for rundt 100 USD. For de fleste i den tredje verden er 100$ mye penger. Så dermed er disse prosjektene avhengig av støtte økonomisk. Men OLPC prosjektet har endelig begynt og få fotfeste. Flere Afrikanske land har meldt sin interresse.
   Så vi går en lys og kreativ fremtid i møte. Hånd i hånd med teknologien

   • Jeg er enig i at teknologien når det gjelder å ta i bruk mobiltelefoner ikke er helt på plass enda. Etter hva jeg har forstått er trykkfølsomt, tynt og sammenleggbart tastatur under utvikling, og bildene kan forstørres gjennom spesielle briller. I kombinasjon med forskjellig tilleggsutstyr tror jeg mobiltelefonene har store muligheter.

   • Det er egentlig ikke noe kronglete å sette opp en Linux-distribusjon med fokus på brukervennlighet, for eksempel Ubuntu.

    Det er faktisk overraskende enkelt.

   • Men nå går ikke Ubuntu eller Mint noe spesiellt bra på disse low voltage prosessorene. Vi snakker som oftest en custom distro.
    Men det må være noe som krever lite system ressurser.

 19. Ulemper:
  Pris
  Farger
  Format
  Tilgjengelighet
  Jeg liker å bla i bøkene mine

  Fordeler:
  Pris
  Tilgjengelighet
  Vekt
  Slipper å lete etter/rote bort bøker

  Tre av ulempene får meg til å ikke ville ha kindle/lesebrett. Og tre av fordelene frister veldig. Gi meg farger, så tar jeg det. Eller la meg kjøpe de bøkene jeg vil, selv om jeg bor i Europa.

  • Jeg ante ikke at den kom uten farger. Men når den ble tatt i bruk var det ikke noe heft. Det ble sånn der tåpelig romantisk gråskala ala gray’s anatomy. Særlig fordi oppløsningen/antaliasingen de har på brettet gir fine overganger.

   • Joda, på vanlige bøker tror jeg ikke det ville være noe problem (og om man trenger fargene, så kan man ha det på PCen). Men jeg ville gjerne kunne ha tegneseriene mine på brettet også, siden det er dem jeg kjøper, ellers låner jeg det meste på biblioteket.
    Det er nok ikke noe stort problem uten farger, men det ville nok vært et veldig stort pluss.

  • Kan legge på en ting til, som ville fått de fleste elever på videregående til å kjøpe seg lesebrett: skolebøker som e-bok. Så hadde vi sluppet å gå med sekker på over 20 kg…

   • (Og så kunne de gitt ut Harry Potter på e-bok. Det har jeg ventet på en stund…)

 20. Helt enig med deg, Ida. Når det gjelder ulempene du nevner så er ikke det at boka kan forsvinne fra harddisken noe problem på Kindle. Hvis du har kjøpt hos dem så kan du lese samme bok på flere dingser, inkludert pc, ipad, mobiltelefon. Og skulle du bare ha en dings og den blir borte eller ødelagt så laster du bare ned boka en gang til, i motsetning til iTunes for eksempel der du må ta godt vare på filene dine selv, dvs backup jevnlig.

  Ellers er det fascinerende å lese kommentarene her og se hvor mange presumtivt unge mennesker som liker papir. Og CD!, som jo nettopp er digital teknologi (vi for øvrig bare har hatt et par tiår), med en helt unødvendig fysisk innpakning i forhold til formålet, som er å få en digital avspiller til å lese filen og spille den av.

  Selv går jeg for tiden radikalt til verks og kvitter meg med alle papirbøker som finnes elektronisk. Og så kjøper jeg bare nye ebøker (noe som gjør at jeg ikke kjøper norske bøker for tiden). I følge SSB er gjennomsnittlig kvadratmeterpris på bolig i Norge 31 600 kroner. Det er jo dumt om masse bokhyller gjør at man må ha enda mer dyr plass. Og man får kjøpt mange ebøker for en kvadratmeter frigjort gulvplass.

  • Hvis man er bokelsker (i motsetning til bare leseentusiast) utgjør bøkene en del av det interiøret som nettopp gjør leiligheten til et hjem. Det er det verdt å betale litt ekstra for.

  • Gøy at folk har så sterke følelser knyttet til papir (lukten av en ny bok, lukten av en gammel bok, følelsen av papiret, følelsen av å bla, det å holde boken i hånden). Omtrent like sterke følelser som folk sa de hadde til fysiske manifestasjoner av musikk (CD, vinyl) for noen år siden. Det var jo noe helt annet å kjøpe en CD enn å laste ned en musikkfil. Da fikk man noe FYSISK som man kunne ta på, sortere og kategorisere, man kunne BLA i bookleten og for ikke å snakke om RITUALET med å bla i CD-hylla, ta ut en CD, putte den i CD-spilleren, sette seg i godstolen og bla i bookleten.

   Velvel, så sterke følelser kan det ikke ha vært, for nå selges det omtrent ikke CD-er lenger. Tipper det samme vil skje med boka. Nostalgikerne vil fremdeles kjøpe papirbøker, mens de fleste andre leser på lesebrett, tablet, mobiltelefon og PC.

   • Det er fortsatt en del som har det forholdet til CD-er; jeg kjenner flere. Jeg er ikke like knyttet til CD-er som jeg er til papirbøker, jeg bare har ikke lyst til å skulle forandre på hverdagen min hver eneste gang det dukker opp noe nytt – da ser jeg det heller an over tid, hvor jeg etterhvert har enda flere alternativer å velge imellom. Det er ikke alltid at det nye er bedre, noen ganger er det nye bare et fint alternativ en del, men ikke alle vil bruke. Vi maler da enda bilder selv om vi nå kan ta fotografier eller bruke egnede dataprogrammer. Folk velger forskjellig, og er ikke det noe å være glad for? Jeg ser ikke akkurat med glede på den utpregede kvegmentaliteten jeg ser blant mange (dog ikke alle)duppedittentusiaster.

   • Hvorfor tror du markedsutviklingen sier noe om holdningsendringer? Når et markedssegment blir for lite forsvinner gjerne tilbudet. Og “for lite” i denne sammenhengen kan godt være ganske stort. Vi som foretrekker papirbøker og CDer (eller LPer) kan godt være mange, men altså ikke nødvendigvis mange nok til at vi får det vi vil ha. Det betyr ikke at vi endrer mening, bare at vi er nødt til å tilpasse oss.

    Et grelt eksempel er utfasingen av CRT-skjermer med det samme flatskjermene såvidt begynte å bli brukbare. Jeg mener at CRT-skjermer fremdeles er bedre, men de er dessverre umulig å få tak i.

 21. Jeg er veldig glad i papirbøker. Jeg liker å kjøpe boka, ha den i hånda og se fram til å lese den.

  Men jeg er enda mer glad i ebøker. Vissheten om at jeg kan legge den rett inn på lesebrettet og ha den med meg overalt uten at den veier noe (lesebrettet har jeg uansett med) – at jeg hver gang jeg åpner lesebrettet kan velge om jeg skal lese videre i den boka, lese The Economist eller kanskje dagens Aftenposten…

  Og jeg er innmari lei av at alle mine lite gjennomtenkte bokkjøp blir stående og ta opp plass i stua, bare fordi jeg har et nesten religiløst forhold til bøker og ikke vil kaste dem. (Og joda, jeg har hørt om Bookcrossing, men hvorfor plage andre med bøker jeg ikke selv har orket å lese en gang…)

  • Lider av det samme religiøse forholdet til bøker. Jeg kunne kanskje gitt dem til et bibliotek, kanskje? Men har vanskelig for å kvitte meg med selv de slitteste bøker. Fagbøker (ikke alle) kunne jeg godt hatt på ebokleser, og krimbøker jeg likevel bare leser én gang. Men jeg er veldig glad i lukta av bøker. Og jeg må ha bøker i hjemmet mitt, ellers er det ikke hjemme. Jeg tar med bøker på tur og legger dem på nattbordet (eller noe tilsvarende) for at jeg skal føle meg vel i rommet. Jeg er veldig, veldig bibliofil.

   Men jeg vil gjerne ha avis på ebokleser! Og magasiner, og annet mer døgnflue-type materiale. (“Ephemeralt” funker visst ikke på norsk.)

 22. Jeg er helt for at lesebrettene kommer. Teknologisk utvikling er jo ikke dumt og mange føler sikkert at lesebrettet er det beste som har handt dem. Selv vil jeg nok velge å vente med å kjøpe en til de er litt mer utviklet og tåler mer. Jeg ser ikke helt for meg at et lesebrett ville vart så veldig lenge hos en som leser seg i søvn og våkner hver morgen for å se at lesestoffet har fallt på gulvet. Eller at det har blitt ligget på hele natta. Jeg liker også lukten og følelsen av papirbøker. Det er noe koselig ved det. Faktisk er jeg litt stolt av bokhylla mi.

  Jeg er også helt for at man skal kunne fine alt av musikk på nett, men jeg har nettopp kjøpt ny lp-spiller da min kjempegamle døde og jeg ikke kunne klare meg uten. Jeg har nøyaktig samme musikk på pc også, men det er lp-spilleren jeg foretrekker. Cd samling har jeg også. Så jeg er litt Ole Brum her jeg. Ja takk, begge deler! 🙂

 23. Etter at jeg hadde mitt første møte med et lesebrett, sånn helt nylig, har jeg slitt med å velge side. Det så nemlig ikke ut som en dustete discman med flimrende skjerm, slik jeg hadde trodd. Lesebrettet kom i en koselig lærmappe, var behagelig å lese på, og hadde en sjarmerende liten leselampe man kunne trekke ut på nattoget. Jeg fikk lyst på en sånn en. Den hadde passet så fint i veska. Og jeg kunne ha skaffet et pent trekk til den, som passet til resten av meg, så hadde jeg fremdeles sett kul ut på kafe. Kunne tilogmed ha puttet små notatlapper inni den lille lomma i mappen. Men det forandrer ikke det faktum at noen bøker er nødt til å stå i hylla, i god, gammeldags form, akkurat som noen dvd’er og cd’er også må det.

 24. Jeg er litt skeptisk fortsatt for jeg elsker bøker i fysisk form med bokmerker og bokhyller og alt som hører med, men jeg merker at jeg blir mer og mer nysgjerrig på lesebrett siden jeg ser at det ville vært veldig praktisk med tanke på plass og tilgjengelighet og slikt. Men finnes engelske ungdomsbøker og sånt digitalt eller får man bare tak i klassikere, jeg har liksom fått det for meg at de bøkene som interesserer meg ikke ville være å finne.

  Uansett så vil jeg ikke at papirboka skal dø ut, det kan godt hende jeg supplementerer med E-bok på ett eller annet tidspunkt, men jeg er sikker på at jeg alltid vil ha mange bøker i papirform.

 25. Jeg drømmer om bibliotek. Et lunt et, med alle de bøkene jeg vil at knøttet skal oppdage i sitt eget tempo, og i sin egen rekkefølge. Jeg håper at ungen kommer bort og viser meg oppdagelsen. Sånn at vi kan sammen utforske boken. For bibliotek er skattejakt for meg.

  Jeg elsker kindelen min. Å kunne raskt slå opp definisjonen av et ord gjør at jeg skjønner engelske tekster bedre. (før bare leste jeg videre om det var et ord jeg ikke skjønte). Om jeg er smart når jeg tar botater i fagbøkene på kindelen så har jeg et resyme ferdig skrevet med en gang, fordi den lagrer alle notatene i en egen fil! Det er fantastisk at kindelen husker sidetallet jeg var på i alle bøkene, og det gjør den til en veldig personlig gjenstand. Mitt arkiv over bøker jeg har lest, ingen er blitt borte, alle notatene er der enda. Og jeg kan unne meg hauger av bøker jeg er bittelitt usikker på om jeg egentlig vil ha, har råd til, er verd pengene og ikke minst plassen hjemme.

 26. Vil bare påpeke at man ikke betaler toll på bøker(bare klær omtrent). Det du mener er nok moms, men bøker er momsfrie, så har du betalt moms ved fortolling av bøker så er det en feil:/

 27. konklusjon: jeg vil, vil, VIL at boken forblir – men skulle gjerne hat tilgang til e-bøker også, sånn i spesielle tilfeller. jeg sier ikke neitakk til å kunne gi pappa nuligheten til å lese watchmen uten at han skal måtte bruke forstørrelsesglass(han er langsynt som bare rakkern.)

 28. selv gir jeg egentlig litt faen i hvor mye mer praktisk det ville vært med e-bok. jeg foretrekker papir. det er ikke upraktisk for meg og mitt, og jeg foretrekker å ta opp hylle og veggplass med bøker (enten det er pocket eller nydelig innbundne, gamle bind) framfor å skulle ha alt jeg eier på minst mulig plass. jeg liker tyngden av en bok mellom fingrene, og papir mot huden, jeg liker å lage eselører, jeg liker følelsen av pennen når den lager ord og figurer i margen. laptopen er langt mer praktisk når jeg vil notere oversiktlig, eller når jeg vil skrive. likevel kommer jeg alltid tilbake til notatboken. slik er det med meg, og slik er det med mange. ikke alle forandrer mening basert på hva som er mest beleilig.

  men hey, det er sikkert fint å ha alternativet der, for de som er av samme oppfatning som deg, og lengter etter e-boken. så jeg er ikke på krigsstien her. jeg klarer fint å sette meg inn i det du sier – men du gir inntrykk av at du ikke helt er i stand til å ta på deg skoene til de som er uenige med deg, du kjører kaldt inntellekt hele veien(i dette innlegget), og det er sjeldent den eneste rette måten å vurdere et tema på.

 29. Jeg liker å ha med meg billige pocetbøker i badekaret, på stranden, gå i regnet mens jeg leser dem. Denslags merkelig oppførsel. Finnes det vanntett lesebrett som tåler sand? Men ser ellers absolutt verdien av ebok. Er bare 21, og har problemer med å få plass til alle bøkene mine. Tenk hvordan det blir når jeg er 50…

   • Ja, jeg synes i grunnen det (føles rart å si det om sine egne ideer, men av og til må det da være lov å mene at man har tenkt en klok tanke). Sånn som det er nå kan jeg ta med meg billige bøker jeg ikke er sååå glad i på denslags aktiviteter. Et “vanlig” lesebrett innbiller jeg meg er for dyrt og ødeleggbart (ja, vi later som det er et ord), men det måtte vært aldeles himmelsk å ha et lesebrett med de egenskapene.

 30. Jeg er for ebok! Det langsiktige målet er å kvitte meg med alle bokhyllene og kun ha alt digitalt. Mmmm.. Da snakker vi god følelse. Følelse av plass i leiligheten.

  Dessuten synker Kindleappene mine seg på telefon, hjemmemac og jobbpc – det er utrolig deilig.

 31. Det er mye hyggeligere å bla i en bok. Lyden av det. Lukten av en helt ny bok. Å ha en bokhylle med -bøker- i er koselig, sånn at folk som kommer på besøk kan stå og glane på bokryggene og si “den har jeg også lest!” og at du kan gjøre det samme. Å ha boka du leser liggende på bordet. Å få en bok signert av din favorittforfatter.

  Jeg er enig med venninna di, kort sagt.

 32. For meg handler det om følelsen. Følelsen av å sitte med en ny bok i hendene. Lukten. Den fysiske kontakten.

  Men jeg skjønner hva du mener. Jeg flyttet nylig til et mye mindre sted og måtte pakke bort halvparten av bøkene mine på lagring. Det var kjempe trist og jeg får ofte panikk fordi jeg vil ha akkurat den boken som ligger bortpakket.

  Men jeg tror ikke jeg kommer til å bytte ut fysiske bøker med det første. Jeg har enda ikke begynt å kjøpe musikk på nett. Der går det i det samme. Følelsen av å ha en fysisk cd jeg kan legge inn i cd-spilleren er for fantastisk.

 33. Jeg er egentlig papirtilhenger, men har ikke behov for å stå på barrikadene for pocketbokens del. Takk for gode argumenter for lesebrett. Tror jeg må kjøpe en i gave til min mann, som sluker bunkevis av pockets hver måned.

 34. I motsetning til hva tilfellet er med CDer og musikk, hvor jeg også har praktiske/tekniske argumenter, er papirboka for meg utelukkende en følesesmessig sak. Men det er en misforståelse, tror jeg, at slike argumenter betyr mindre eller er lettere å påvirke. Tvert imot. Mye av det vi verdsetter ved litteratur handler jo nettopp om følelser, assosiasjoner, tilhørighet, minner, så hvorfor i all verden skulle sånt plutselig bli uten betydning når det gjelder selve mediet? Noen av ebok-tilhengerne har holdninger som minner meg om funksjonalistene, som tror at en stol er et apparat for sitting.

 35. Virrvarr: du må ha med det som kanskje er det viktigaste: på same måte som overgangen til det digitale har revolusjonert måten vi deler musikk og kultur på, vil eboka kunne gjere det same med informasjon. Tenk fildeling av bøker! Det er demokratisk, deilig antiautoritært og fint!

 36. Signerer på hun som skal ha sitt eget bibliotek… Jeg blir dødskåt av tanken på bokhyller fra gulv til tak i hele forbanna huset, bøker, BOKA, det er absolutt en del av opplevelsen for meg, omslaget, lese bakpå, LUKTA AV NY BOK, gammel bok, bøker du har lest så mange ganger at de nesten har gått i oppløsning, det vakre tårnet av bøker på nattbordet, jeg skal faen ikke ha noe lesebrett. 😀 Ser fordelene med det i sammenheng med studier og pensum, bortsett fra at jeg heller ikke klarer å konsentrere meg like godt når jeg leser på en skjerm, som på internett, jeg er for innstilt på å lese raskt, skumme gjennom, det er jammen ikke mye som fester seg med mindre jeg sitter med teksten på papiret og streker under. Dessuten gir det mer oversikt. Jeg er nødt til å se hva jeg har for å vite at jeg har det 😀

 37. Tilgjengeligheten, slutt på bøker i mikroskrift som folk som ikke har perfekt syn kan lese… muligheten til å forstørre tekst -det gleder jeg meg til…

  Også kan bøkene da med letthet kobles mot andre former for hjelpemidler så de kommer ut i form av lyd (syntetisk tale), eller som blindeskrift/punktskrift super-dupert for de av oss som ikke er så flink til å lese latinske bokstaver i små skriftstørrelser på papir…

 38. Jeg forventer nesten at om (la oss ta i litt) 20-30 år eller så er det bare religiøse skrifter å finne i papirbokform (fordi det er tradisjon, og koselig, og sånn.)

  Jeg er litt på gjerdet når det gjelder hele den her debatten selv. Jeg liker bøker, i papirform, og jeg liker eBøker og lesebrett-teknologien. Jeg skal ikke sette meg på bakbeina og blånekte hvis de faser ut papirbøker – men jeg tror nok jeg vil savne de når/hvis det skjer.

 39. Jeg har alltid vært fanatisk tilhenger av papir, men tok meg selv i å drømme om lesebrett her forleden. For en gang skyld skulle jeg ut å reise uten barna, og hadde planlagt å ha med et lass med bøker som skulle fortæres mens jeg altså befant meg et annet sted – uten barn. Det blir det mye lesetid av! Men det ble ikke plass til halvparten en gang, så det ble mye bortkastet lesetid…

  Papirbøker er ikke lett å dra med seg på flyttelasset heller. Jeg har mesteparten av boksamlingen min i kasser på et loft i fedrelandet, og ser liksom ikke helt at jeg får de nedover sånn med det første. Det gjør meg trist å tenke på alle bøkene mine som støver ned der oppe, og jeg tror nok hjemlengselen blir litt ekstra stor ved tanken. Kanskje lesebrett rett og slett må til for å få fart på integreringsprosessen min? 😉

 40. Jeg foretrekker at bøkene blir. Det er bare noe helt eget med den følselsen av å ha kjøpt en helt ny bok, en følelse jeg ikke tror du får med ebøker. Jeg elsker også det og sette meg ned i en stol med en bok mellom hendene, den opplevelsen blir nok ikke den samme med en ebok og det er en opplevelse jeg ikke vil være foruten. Jeg elsker det å være omringet av bøker og skal ha mitt eget bibliotek når jeg blir voksen.

 41. Jeg er en gammel dame og kjøper fortsatt CD-er og papirbøker. Når det gjelder selve skrivningen foretrekker jeg også papir og blyant fordi jeg liker å kunne føle på teksten, og jeg liker å kunne gi tankene mine en tydelig, fysisk manifestasjon.

  Når jeg studerer erfarer jeg også at jeg faktisk husker mer fra bøker jeg har holdt i enn PDF-filer fra tidsskrifter. Kanskje det er fordi jeg holder en blyant i hånden og er mer aktiv? Jeg merker uansett en forskjell i forelesninger når jeg noterer med blyanten/hendene enn med datamaskinen min. Jeg tror rett og slett vi involverer oss mer i det vi kan ha et fysisk og håndgripelig forhold til.

  Jeg liker også å sortere og arkivere, og da passer det godt med fysiske CD-er og bøker, selv om stuen vår er litt stappet.

 42. Quasi: Steam kjenner jeg lite, men Spotify betaler vi alledere moms på, den den behøver du ikke å bekymre deg for 🙂
  Og når det kommer til det med moms så er jeg for momsfritaket på bøker, men jeg tror ikke det kommer til å skade oss å ha moms på ebøker, det finnes bedre måter å stimulere et marked på enn momsfritak.

  Ellers gleder jeg også meg utrolig til Eboka kommer inn på markedet for fullt. Alle funksjoner med gule lapper osv er i dag så gode, at vi trenger snart ikke papir i det hele tatt.

  Men selv om eboka gjør sitt inntog tror jeg at jeg fotsatt kommer til å låne bøker på biblioteket. Bare på grunn av følelsen ved det. jeg digger å bestille bøker på nett og vente til de kommer inn. Jeg liker godt å gå og se på, løfte og kjenne på bøkene på biblioteket. det er ikke en ulempe med ebøker, men noe jeg kanskje vil savne dagens papirbruk.

  Akkurat nå leser jeg en gammel Harry Potter bok fra biblioteket, den er gankse slitt, men jeg likern. Liker at jeg kan se at mange andre kost seg med boka liksom.

  … På en annen side er den syykt tung å drasse med seg i veska til og fra toget…

  • Gjør man det altså?
   Det visste jeg ikke. Takk for at du rettet meg.

   Men – poenget gjelder fortsatt for de fleste utenlandske digitale leverandører. Jeg betaler vanligvis min skatt med glede (nesten i alle fall..) men syntes av en eller annen grunn det blir noe merkelig med å betale moms på slikt. Men det venner man seg vel til på et vis.

   Så spørs det om de legger inn (den latterlig lave) tollgrensa på 200 kr på kjøp av digitale tjenester…

 43. Jeg venter spent på at magasinene (bladene) skal bli bedre på nett enn de er. Jeg gidder ikke kjøpe blader lenger, har andre og mer fornuftige ting å bruke pengene på, men om magasinene ble flinkere til å selge nett-produkt så ville det kunne interessere. (Og ikke en simpel pdf av bladet takk, det er bare teit). Jeg kan godt betale, bare jeg får noe av kvalitet tilbake som er tilpasset mitt forbruksmønster.

  Dette med lenker både internt og eksternt er jo forresten noe alle de tradisjonelle mediene burde bli bedre på. En gullgruve av muligheter både for internt og eksternt sammenkobling.

 44. Jeg forstår at e-boka ønskes velkommen av mange, men ikke hvorfor det er bra at papirbøker blir borte. Dere er jo ikke nødt til å kjøpe dem?

  Det samme med CDer: Det er synd om de blir borte bare fordi det finnes en ny teknologi som har andre fordeler. Selv har jeg allerede CD-samling og skikkelig utstyr til å spille CDer, og har ikke lyst å begynne fra scratch. (Nei, en PC er ikke et stereo-anlegg).

  • En PC kan fint være et stereoanlegg om du invisterer i et godt lydkort og stille komponenter. Selv dårlige lydkort er ofte like gode som litt eldre stereoanlegg, men bakgrunnsstøy fra vifte og sånn må jo uansett håndteres. (En enkel variant er jo å kjøpe en god HTPC)

   Ellers er det jo ingen informasjon på en CD som ikke kan leses fra en harddisk, og heller ikke noe hinder for å lage et stereoanlegg som spiller av filer den henter fra nettet/hjemmeserveren fremfor en CD.

   • Man kan sikkert lage hva som helst. Men jeg har altså allerede et godt stereoanlegg som jeg har brukt en del tusen på, og jeg har allerede en stor CD-samling som jeg ønsker å fortsette å kunne spille med så god lyd som mulig. Da blir det uinteressant for meg hva man kan få til med PCen som utgangspunkt.

    Jeg har forresten også et godt, eksternt lydkort, da jeg fant at en standard PC m/ et “alminnelig bra” internt lydkort var ubrukbart til å jobbe med egenprodusert musikk.

   • Har du tenkt og produsere musikk selv holder selvfølgelig ikke det innebygde lydinterfacet.
    Men til vanlig hjemmebruk og ren avspilling og lagring finnes det små strømgjerrige vifteløse systemer. Bygg ut disse med en ekstra ekstern harddisk eller en NAS boks.
    Men helt enig. En PC er ikke et stereoanlegg. Den er så utrolig MYE mer.
    Grafikk outputen på disse mikrosysteme kommer seg også. De fleste kjører 720p uten og slite. Også har det allerede dukket opp mikrosystemer som spiller av 1080p uten problemer. Flaskehalsen her er lagringskapasitet. Men som tidligere nevn. En NAS boks løser dette.

 45. “Frakt og toll. Jeg kjøper nesten alle bøkene mine fra nettbokhandlere, og det tar tid å vente på at de skal komme. Det tar ca. 30 sekunder å laste ned en ebok du har kjøpt. Uten frakt. Uten toll. Uten pappkasse.”

  Men med moms..

  For statsbudsjettet for 2011 er det foreslått at alle digitale tjenester (Spotify, Steam osv) fra nå av må betale moms, også fra sider i utlandet.

  Slike tjenester er et glimrende lovlig alternativ til piratvirksomhet, samtidig, som du sier, er mye mer miljøvennlig og praktisk. Hadde vært greit å slippe momsen på i alle fall utenlandske sider…

 46. Eg er ein ganske ny Kindle-eigar, men har alt oppdaga at ein både kan ta notat og highlighte ting i teksten. Ein kan forresten også laste inn ei mp3-speleliste (litt primitivt system, men..) og spele musikk medan ein les ebøker på flyet/stranda på den behagelege e-blekk-skjermen.

  Reknar og med at dei etterkvart får eit biblioteksystem på plass. Kanskje boka er utlånt på det lokale biblioteket, men med nasjonalt lånekort kan du låne den til din eboklesar frå eit bibliotek som har den inne.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: