Om rullestoler og superhelter

Jeg hadde trodd at det første jeg skrev om den nye kjæresten min her på bloggen skulle være ♥ ♥ ♥. Dessverre er det nødt til å bli et surt innlegg istedet.

Kjære alle voksne, velmenende mennesker: Slutt å være så creepy. Ja, kjæresten min sitter i rullestol. Nei, det er ikke «synd på meg». Jeg er forelsket, og det er mulig du ikke har øyne i hodet, men han er veldig, veldig hått.

Jeg har kysset jenter på åpen gate og vært klar over at jeg oppførte meg på en måte som ville provosere folk. Jeg var klar over at det var homofobe folk der ute da vi blandet lipgloss. Jeg var ikke klar over at det fantes folk som ville sende meg stygge blikk og skjære grimaser til meg da jeg kysset kjæresten min på gaten for første gang.

Jeg var ikke klar over at det var «ekkelt» å kysse «noen handicappet», siden jeg var opptatt med å kysse den kjekkeste jeg kjenner. Stolen legger jeg bare merke til når vi kommer til en teit trapp. (Føkk trapp.)

Men det er visst noe grunnleggende suspekt med å kysse noen med rullestol. Jeg har fått en rekke merkelige reaksjoner i tiden vi har datet, og jeg har laget meg en personlig hatliste over de verste reaksjonene. Er reaksjonen din på listen? Vel, så gå og skam deg.

De kjipeste reaksjonene, prioritert rekkefølge:

 1. «Så modig du er!» Modig? Modig?! Nei, dette er ikke fallskjermhopping. Jeg er ruset på det samme serotoninet som deg når du er forelsket. Jeg gjør ikke dette for å vise at jeg er barsk. Og helt ærlig: Alle som leser denne bloggen vet at min kroniske lidelse er betraktelig mer skummel for en potensiell partner enn det å ikke kunne gå så langt.
 2. «Veldig politisk korrekt av deg, da!» Ja, for dét er jo grunnlaget jeg velger kjæreste ut fra. Jeg bare «Hmm, lurer på hva som vil se best ut på neste RV-møte?» Not. Det ekleste med dette utsagnet er at det legger opp til at jeg har sex med noen for å være grei. «Ida tar sin del av ansvaret», lizzm. Og vet du? Jeg prostituerer meg før jeg har sex med noen for å være grei.
 3. «Hvordan har dere sex? Funker tissen hans? Hvilken stilling gjør dere det i? Føler han noe i bena? Kan han gå på do selv?» Og dette spør du om før du har spurt meg hva han jobber med. Vips – så mistet du intimgrensen din og fant ut at tekniske detaljer i sexlivet mitt er det mest spennende temaet. Vi har jo bare møtt hverandre én gang før, så å be med mime stillingene vi har oss i på gulvet på Litteraturhuset er den mest naturlige ting av verden. Men hvis du må vite det, har vi sex med klovnenese og kveite og tissen hans funker bedre enn tissen til kjæresten din. Bitch.
 4. «Men hva med fremtiden? Vil du ikke ha barn, Ida? Hva med alderdommen?» Takk, det skal jeg også spørre deg om neste gang du har datet noen i to uker. Men det gleder meg å finne ut hvem det er i omgangskretsen min som er av dem som mener at rullestolbrukere ikke bør ha barn og er dømt til å dø alene. Flotte holdninger, folkens. Stolt, nå.
 5. «Du vet at mange handicappede ikke får seg kjæreste? Jeg håper han er takknemlig?» … Du vet at mange rasshøl ikke får seg kjæreste? Ikke? Nå skal du høre her…
 6. «Du fikk jo dame til slutt, da!» Fordi alle vet at dame = en mann som er litt mindre flink til å gå. Den som går best er mest mann. Og her går de creepy reaksjonene over i det sexistiske på en måte som nesten får hodet mitt til å eksplodere.

Avslutningsvis:

Ikke alle har hatt creepy reaksjoner. «Har du tenkt på at det er litt som Professor X i X-Men?» er min favoritt. Det gleder min indre nerd.

Så jeg tenkte det kan være kallenavnet hans her på bloggen. Og hvis forholdet mot formodning skulle ta slutt fort, så vet du bare at jeg har vært sammen med en hått tegneseriehelt. En som tilfeldigvis sitter i rullestol.

Oppdatert: Syltegeek har skrevet en innsiktsfull kommentar til kommentarfeltet som utviklet seg, og jeg har lyst til å hente den inn hit. Den handler om at holdningene over ikke kommer fra ekstreme kjipinger, men fra vanlige, fine voksne mennesker. Jeg anbefaler også Syltegeeks andre innlegg om rullestol-ting mens jeg er i gang.


112 kommentarer til “Om rullestoler og superhelter”

 1. Kjenner meg igjen i det du skriver. Det om holdningene og fordommene som kommer når man møter mennesker med andre utfordringer enn sine egne.
  Tok det opp med en oppegående saksbehandler i en enhet som jeg har en del med å gjøre, Hun mente at jeg ikke kunne regne med spesialbehandling og at alle hadde så gode holdninger i dette firmaet. Ja, men de holdningene er ikke alltid gjennomtenkte, selv om de er aldri så politisk korrekte. Og når man da møter et menneske som ikke er helt A4, da blir det ofte at man møter seg selv i døra samtidig med at man biter seg selv i halen.

  Og ærlig, jeg lurer egentlig ikke på hvordan Yngstemann skal få seg, som i å utføre selve akten, men på om han finner ei som vil dele den opplevelsen med ham. For rullestoler er stigmatiserende, sånn er det bare. Men det er kanskje mer jeg som er funksjonsfrisk som tenker sånn? Selv om jeg har hatt en sønn i rullestol de siste 13 årene?

  Kos deg med kjæresten og spark gjerne litt høyt noen ganger

 2. Hei, har nettopp oppdaget bloggen din og lest meg litt omkring. Så måtte jeg selvfølgelig også lese dette innlegget, siden jeg har en bror som sitter i rullestol og han er helt klart superhelten til den 7årige sønnen sin!
  Nå kjenner jo ikke jeg kjæresten din, men broren min er et helt vanlig menneske, med blod i årene og hjerne i skallen og profil på facebook :-P, så hvor er problemet?
  Ønsker dere masse lykke til og få trapper!

 3. […] jeg leste Ida sitt innlegg om den nye fyren hun dater, som tilfeldigvis er i rullestol. Altså, at folk kan få seg til å si så mye dumt om andre, det er sånt jeg rett og slett blir satt ut […]

 4. – Først Nu etter 5 tiår er jeg selv som funkis/funksjonshemmet begynt å lære noe om Cerebral Parese-kroppen.. skal på forelesning på nyåret.. blir spennende..! – Visste ikke at jeg hadde venstresidig hemiplegi en gang..! At det var det det hette.. var på spennende Botox-injesering i det ene beinet hos overlegen Grethe Månum, (et kjempetopp mennesket som fikk nettopp en bokgave fra meg av akkurat Sartre fra serien Frihetens veier btw), mot spasme, stivhet, pluss et 5 dagers opphold for voksne med samma type cp, like før bloggingen på Vg..

  For å være med på det sosiale på vg, så måtte en huff.. selvsagt tilføye at en var på en hyggetur i Køben deretter.. med nålebehandling der òg.. samt ett svært hyggelig fint klubbmiljø der nede..

 5. puh… denne kjærligheta.. og hvordan kan en gjøre det godt igjen til ei T at en har blogget for privat under.. tid under ryktebesvarelser.. på Vg.. og der forsvant den venninekontakten…. var også på vei til å blogge om hennes barnefedre….

  Å blogge var som være utro i mot the real life.. – I løpet av tiden jeg selv blogget på Vg… har ei meget god nabo gått vekk..pga.. kreft.. og en har isolert seg alt, alt for mye…. så det skal nå på en måte bli godt og endelig ta i mot en invitasjon en fikk for 2 år siden fra en god medpasient og trimvenninne/spaserturvenninne på kortidsavd. på Askviknes..

 6. som Cp’er med en slagrammet mor som sitter i rullestol..

  Glemte ord som mor i den setningen der. I tillegg var et par glemte ord i andre setninger, men pytt pytt…

  – Selv opplever jeg som en funkis med mild grad av Cp, kun vansker med sex.. når det veldig mye preik, chat om det, med tanke på at det ikke har vært selvopplevd av den sorten en Skal ha på siden en gikk på Krokeide, internatskolen der.. Langt mindre press, forventningspress på steder der en slipper det hele ved de leikne sm-rom/miljøer..

  – Føler det er ganske tabubelagt ved ikke-sex, ved nær ikke seksuell erfaring, så det er veldig godt å se det funker med dere i lag!

 7. hmm…. Etienne/Frode, tidligere Vgbloggen, vil bare si følgende, da det er observert at det ved 1 par 3 tilfeller er brukt min Id av en annen i ett sosialt medium tidligere:
  – At det slett Ikke er meg som har skrevet kommentaren over… har skrevet fra skuespillet “Hell is the others” av Sartre tidligere.. En kommentar fra Inez i skuespillet.

  – Trives med å lese, titte innom i bloggen din, men det blir i den imaginære venneliste.. – Lysten på å skrive en hel masse her til tider.. som Cp’er med en slagrammet som sitter i rullestol..

  Til siste kommentar med nicket Fnord, vil jeg bare si Nei og atter Nei! og kom deg mulig mer ut blant folk! Ikke bare å sitte inne for mye å blogge!
  Selv fikk jeg lov av bloggere på Vg, da jeg selv bisart spurte om å komme ut i det sosiale livet igjen, etter å fått en venninne og kjæreste fra 18 år tilbake, også Cp’er i håp om å møte opp på et bloggetreff for å svare på og møte rykter.. – Så dette med Sosialt medium på nett var definitivt ikke så bra, men restarte… tja… Nå snart på besøk til ei som forsøkte seg på selvmord for et par sida.. btw..

  • Sartre var fransk og skrev på fransk, ikke engelsk. Skuespillet det er snakk om heter «Huis clos» på originalspråket, og den mest utbredte engelske oversettelsen heter «No Exit». Stykket skal visstnok også være oversatt til norsk under tittelen «For lukkede dører», som er en langt bedre oversettelse enn den engelske tittelen.

   Personen du refererer til heter dessuten ikke Inez, men Inès.

   Jeg skjønner ikke helt hva du mener om at noen andre har brukt din ID, iom. at innlegget om Sartre som jeg kommenterte ble skrevet av noen som kaller seg Fnord (jfr. Illuminatus-trilogien), ikke Frode. Jeg ser ingen innlegg fra noen som kaller seg Étienne.

  • Nå leste jeg det du skrev litt nøyere og er enda mer forvirret. Hva er det Fnord skrev som du svarer «nei og atter nei» til?

  • Ummmm. Naa befinner jeg meg for tiden i Andalucia og har jobbet ute blant folk i ganske saa mange aar, og jeg staar fremdeles ved Sartres ord. Isaer naar man kommer inn i Litteraturhuset/kunst-verdenen-sirkler.

   PS, Dag Erling: Principa Discordia kom för Illuminatus, og er det virkelige mesterverket. Ligger paa nett 😉

   • Du må gjerne «stå ved Sartres ord» for min del, så lenge det faktisk er hans ord, eller i det minste en dugelig oversettelse. Hvis du mener at mine sitater og oversettelser er feil må du gjerne gå til nærmeste bibliotek og slå opp i originalen og anerkjente oversettelser.

  • Rettere sagt «helvete er de andre» («l’enfer, c’est les autres»), i betydningen at ingenting kan gjøre et menneske så vondt som et annet menneskes ord.

 8. ååh, så hyggelig at du har fått deg kjæreste^^ kall meg gjerne rar, men for meg er det å ha kjæreste på en måte alltid hyggelig 😀

  Drit i de drittsekkene! De har bare ikke skjønt at det finnes andre folk i verden enn modellene på plakater som er poppet ut av fotoshop 🙂

 9. Fin artikkel til ettertanke, og gratulerer med kjæreste!
  Håper jeg aldri – aldri – aldri blir “voksen dame”! (Hater visst forresten mobbing av “voksen dame”).
  Og jeg som trodde bygdedyret ikke levde like godt i Oslo som i .. i… Tranby.

 10. Dette er genialt skrevet, jeg er selv rullestol bruker og kjenner igjen mange av de blikkene som blir beskrevet her.
  Men når venner påpeker disse blikkene sier jeg om jeg har sagt siden jeg ble “velsignet” med en rullestol:
  Alle burde ha en rullestolbruker i vennekretsen…!

 11. Gratulerer med kjærligheten Ida!!!
  Herlig å lese om møtet med rullestol-fordommene fra din side, spreke spark som absolutt fortjenes! Som tidvis stolavhengig synes jeg det kjipeste er at man blir totalt definert av sitt handicap så fort det er synlig. Når jeg sitter i stolen får jeg liksom ikke lov til å være noe ANNET enn hændiss. Vi trenger å høre om sånt her, og minnes på det regelmessig… Så spark videre:)

 12. Jeg har også fått spørsmål fra venninner om kjæresten min er god i senga, kan ikke sammenlignes med det du får spørsmål om, men det som da har vært mitt standardsvar er: “Om du er så nysgjerrig så får du teste han ut selv!”.
  Da blir det som regel stille….

  Kan ikke folk bare drite i slikt?? De spørsmålene du får er jo regelrett respektløse!! Blir sjokkert jeg!

  Gratulerer med ny kjæreste, nyt forelskelsen og livet <3
  Det er ei deilig tid du er i nå!!

 13. Næmmen!
  Så hyggelig, da. Juletid og kjæreste kan være en fin kombinasjon. Så gratulerer så mye med kjæreste.

  (Og kondolerer med litt kjip omgangskrets.)

 14. Hurra for kjærligheten – uansett om den kommer flyende, rullende eller løpende – det er nydelig uansett! Gratulerer fineste Ida!

 15. Herregud så mye drit folk kan finne på å si. Intimgrensa om sex er jo veldig tydelig, klart jeg kan lure jeg og, men svaret kommer av seg selv etterhvert føler jeg…. Kjente en som satt i rullestol engang, og etterhvert kom det fram at ei annne venninne var ex-dama hans.
  Etterhvert ble det også snakket om ting som at “vi er fortsatt nære venner, vi tok jomfrudommen på hverandre, tross alt”, så noe må jo ha fungert på mannen??? Jeg vet fortsatt ikke HVORDAN, men jeg tolker det de sa som et normalt samleie, ikke som noe annet seksuelt uansett… Og da tenker jeg “det er fint for han at han fungerer der da, ellers går han jo glipp av noe”.

  Han var også rimelig brei i kjeften og fleipet om alt inkludert seg selv, så han tok seg svært sjeldent nær av noe som helst, han satt heller og hylte av latter. Kan alle som sitter i rullestol ha den innstillingen der, kan de komme veldig langt i livet, og hva stopper da “normale, oppegående” mennesker fra å ha dem som venner og kjærester?

  Jeg ville orket en som syntes synd på seg selv og klaget over livet, verken i rullestol eller oppegående.

  Det er ditt valg, og du ser det du ser i ham. Å planlegge for framtida med barn og alt det er drøyt tidlig uansett, jeg blir seriøst dønn forbanna når folk maser på meg, “normalt oppegående med normal oppegående samboer”, “skal dere ikke ha barn snart?” IKKE FØR VI HAR VÆRT SAMMEN I MINST 5 ÅR, før det er ikke noe å diskutere engang. Punktum. Å spørre tre måneder etter jeg flytta inn, kjent ham totalt i 8 måneder, er drøyt tidlig. Det er ikke bare intimt å spørre om, det er idiotisk å forvente vi skal ha barn nå.

  Akkurat nå er det dere to, ingen andre. Barn kommer om det kommer, når det kommer. Før det, nyt livet og svar dumme mennesker med det du skriver her. Håper de leser og føler seg truffet.

  Tullefolk.

 16. Hei.

  Aldri skrevet en kommentar på noe som helst, men dette er noe som anngår meg i hverdagen også. Jobber for en i rullestol, på vår alder. Og opplever mye av det samme. Personen jeg jobber for er dødskul, vi har det kjempe hyggelig, men de spørsmålene jeg oftest får om jobben er om denne personens privatliv. Spørsmål jeg ikke spør vedkomende, etter å ha kjent personen lenge. Blir litt satt ut, men nå som det har gått en stund har jeg begynt å fortelle hvor bra det er, før noen får anledning til å stille noen spørsmål.. Det er trist, men føler vel og at det er ren nysgjerringhet over det ukjente som driver disse direkte spørsmålene.

  Tok hastetaxi til jobb en dag, og taxisjåføren klarte å spørre meg om min arbeidsgiver kunne ha sex, og få barn…
  Var i taxien hele 6 minutter…

  Det er de rundt som får de fleste spørsmålene, men jo mer vi snakker om det, bedre blir det..

  – Ida

  PS: Liker bloggen din godt. (Måtte bare si det ettersom jeg aldri kommenterer.. 🙂

 17. Alle gode superhelter har jo et handicap. Demonen er blind, Lynvingen har åpenbart en god del indre demoner, og Supermann er allergisk mot kryptonitt. Jeg liker forøvrig Fantomet-holdninga di, Ida: Hard mot de harde.

 18. Åh så fabelaktig at du er forelsket! Vær lykkelig på den rosa skyen, måtte oppholdet ditt der vare lenge, lenge. Og prøv å gi beng i folk som sier ubetenksomme, stupide og sårende ting..

  Har forøvrig kjøpt boken din i dag og storkoser meg med å lese historier om kjentfolk fra bloggerbyen. Føles litt som at en jeg kjenner har skrevet bok om gjengen vår – og av en eller annen grunn er de voksne interessert i å høre.. 🙂

 19. Går dette an? Er virkelig folk så slemme med hverandre? Jeg har en i familien som er forlovet med en rullestolbruker, og jeg har aldri sett henne lykkeligere enn etter at hun skilte seg fra mannen som ikke så hennes behov. De ler, de griner, de har det godt sammen. Og han har masse galgenhumor. Ikke redd for å tulle og tøyse, selv om han kan gå mindre nå enn før (sykdommen utvikler seg til det verre). Det er nok mye som skjer med dem jeg ikke ser, krangler og uenigheter, denslags saker og ting. Men er ikke det menneskelig? Hvis jeg plutselig måtte amputere beina, og havnet i rullestol, ville jeg ikke fortsatt være Jenny? Og at folk ikke en gang er redd for å si det de gjør om ditt forhold til ham du elsker, slik du fremlegger det her, med kommentarer som sjokkerer meg stort, er bekymringsverdig. Trodde vi var kommet lengre.

  Kos deg med din kjære, Ida. Du vet best, det er bra du sier i fra som du gjør. Det viser hvem som har styrke her. Gratulerer, og lykke til videre.

 20. Amen! Jeg følte dessverre mye av det samme da jeg hadde en kjæreste som satt i rullestol… Mennesker kan til tider være grusomme….
  Gratulerer så mye til deg og lykke til med kjærligheten, så håper jeg verden en gang får opp øynene 🙂

 21. Jeg ligner også litt på professor X, for jeg mistet alt håret da jeg var 18, men ingen vil være sammen med meg. Har kjæresten din hår?

 22. Min første tanke her da jeg kom snubblene inn fra Ragnes blogg var at jøss, jeg kjenner meg igjen. Jeg har ikke kjæreste i rullestol, men jeg ER kjæreste i rullestol, krykker og mine egne apostlenes hester når formen tillater det.
  Ufattelig mye rart jeg opplever når jeg freser rundt i min tøffe lille rullestol med kjæresten vedsiden av. Men jeg biter godt fra meg til folk som ser ned på meg. Noe jeg skjønner at du også gjør? Fordommer mot funksjonshemmede er ganske stor selv om folk liker å tro at det ikke er slik. Stå på!!
  Gratulerer med en flott kjæreste og kos deg masse.
  Takk for titten 😉

 23. Jeg er selv funksjonshemmet, men har aldri opplevd at folk har ment at kjæresten min drev veldetighet ved å være sammen med meg. Har ikke spurt han heller, han bryr seg ikke om hva folk sier. Men fikk litt rare reaksjoner da vi ble sammen, sånn som “Linn, dette FORTJENER du virkelig altså”. Hvorfor spurte jeg, “Du har jo vært gjennom så mye fælt…”

  Husker ikke resten av samtalen, men likevel. Er det vel fortjent å få kjæreste fordi jeg har blitt litt lam? Jeg bare spør 🙂

  • Er det ikke vel unt å oppleve noe positivt når man nylig har vært gjennom en vanskelig periode?

 24. Gratulerer med kjæreste, og takk for at du skriver så godt om folks dumhet og andre ting. Møtte forøvrig samme type holdninger da jeg var gift med en muslim, spørsmålene “hva heter han og hva jobber han med” var altfor langt ned på lista. Langt bak hvorvidt han ikke ble sint hvis jeg var ute med venninnene mine eller om han ikke egentlig ville jeg skulle gå med burka….

 25. Helt drøyt at folk får seg til å si sånne ting. Helt fuckings uforståelig, faktisk. Var dette venner av deg? Kanskje du burde avskjedige noen av dem….

  Uansett, fantastisk at du har fått deg kjæreste, håper vi får hilse på han snart 🙂

 26. Gratulerar med kjærast!

  Som den smått kyniske personen eg er, vil eg tru det er alt for lett for folk å komme med slike uttalelsar “live” enn det det er på ein bloggkommentar til dømes. Eg veit med meg sjølv at hadde eg funne ut dette “live” ville eg sikkert plumpa ut med ein slik dum kommentar. Ikkje fordi eg prøver å vere dust, eller har noke i mot funksjonshemma, men fordi det ville vore det fyrste som dumpa ned i hovudet mitt. I denne samanhengen derimot legg du i mykje større grad premissa og får dermed heilt andre tilbakemeldingar og reaksjonar.

  Dei om handikapsex og “dame” er allikavel drøye uansett.

  Vil avslutte med å ynskje deg og kjærasten din til lukke og håpar dykk held saman lenge og godt!

 27. Superhelt-dåre, altså. Grattis! Då håper eg Sosialen ikkje er eit åns trappehelvete! gleder meg til å sjå dykk, begge to. <3

 28. Gratulerer med kjærest, det høres så koselig ut med en egen superhelt:)

  (Dessverre er ikke folk alltid klar over egne fordommer, vi får håpe vi alle blir bedre på det.)

  • PS: Har iblant tenkt i de stille hjoerner av mitt sinn at det noen ganger maa vaere lettere aa ha kjaereste i rullestol enn forsvaret. Folk har en lei tendens til aa ikke akseptere at man kan vaere ansatt der, og fortsatt vaere baade rasjonell og venstrevridd. You just changed my mind.

 29. Ang. nr 3: Kan fisk virkelig anbefales i kjønnslig omgang? Rødnese sier jo seg selv. I alle fall når man gir tips&tricks til beduggede bekjentskaper på litteraturhuset.
  All ære til deg hvis du klarte å komme med en sånn snappy til et såpass frekt spørsmål. Mine snappy answers kommer gjerne en tolv-fjorten timer for sent…

 30. Gratulerer med kjæreste!
  Kjempebra skrevet tekst, og bra at du setter fokus på dette. Kjæresten min sitter også i rullestol (uten at han er særlig ,ye mer handikappet enn jeg som er funksjonsfrisk), men vi har heldigvis ikke opplevd mye ubehagelig med tanke på det. Men jeg tenker at kanskje noen av de som kommer med disse teite utsagnene er redde? Det er diskriminerende og stygt gjort og alt mulig, og jeg forbanner de som sier sånt til andre mennesker. Men noen klarer rett og slett ikke å tenke før de handler. Og for de fleste er en person i rullestol noe nytt, det er jo faktisk ikke så mange her som sitter i stol..

  For å ta et annet eksempel, og som du sikkert kommer til å oppleve selv også, er rullestol i store folkemengder. Folk flytter seg som når du går inn i en dueflokk! Og jeg har tenkt masse på hvorfor folk gjør dette. Og jeg tror det er litt samme greia, at folk blir redde, eller at de skvetter litt pga. farten personen kommer i. Det er jo sånn når det kommer en syklist imot deg også 😉

  Og for å ha sagt det; Det er jo personen i stolen, mennesket, vi forelsker oss i, ikke stolen! Lykke til med kjærligheten <3

 31. Jeg er en slik som blir brydd av kyssing på offentlig steder, kyssebilder på blogger og så videre, men det er fordi jeg forbinder kyssing med noe inderlig privat, og jeg føler meg derved ufrivillig dratt inn i en sfære jeg ikke hører hjemme i. Men det har ingenting med hvem som kysser å gjøre. Så gratulerer med forelskelsen og Jean-Luc Picard :p

 32. veldig kuult med kjæraste, altså. Og så veldig bra at du får ropt det ut, alt saman. Håpar mange, nei, ALLE høyrer kva du seier og tenkjer seg om tre gonger ekstra

 33. For små mennesker vil alt som er uvanlig være farlig. Kommentarene deres er et forsøk på å vinne kontroll over situasjonen – hadde noen sagt det til meg og mine ville jeg reist meg og gått.

  Eventuelt spurt hvordan de har sex, om de har tenkt over hvor kjipt livet deres hadde vært uten deres bedre halvdel.

 34. Jeg fikk nettopp en Facebookoppfordring om å poste en melding om at barn med handicap ikke er ekle eller syke på så mange steder som mulig. Så leser jeg dette. Jeg tror jeg må ha blitt forskånet for utrolig mange drittfolk og drittholdninger opp gjennom snart førti år.

  Ellers: Gratulerer 🙂

 35. Folk er -skikkelig- teite. De hevder å være tolerante, men i praksis har de fordommer opp til nakken og vel så det ovenfor alle som ikke er 100% A4.

  Jeg har hatt kjæreste som var 10cm høyere enn meg, selv *det* var nesten “ikke lov”. Jeg har blitt spurt om jeg er støttekontakt når jeg har vært sammen med en venninne jeg har hatt siden barnehagen som sitter i rullestol. (hallo, dersom noen av oss er støttekontakt, må det være henne, det er hun som hopper i fallskjerm, driver med elvepadling og har et sosialt nettverk på størrelse med Texas, det er -jeg- som godt kan trenge noen for å dra meg ut av sofan) Jeg har venner som muslimer – det er heller ikke lov, eller i alle fall VELDIG merkelig, og homoseksuelle venner kan jeg i ALLE fall ikke ta en øl med uten å være i alle fall LITT homo selv.

  Folk er teite.

 36. Lykke til med kjærligheten, Ida.
  Kommentarer som de du har fått, sier mer om intelligensen til ytrerne, enn om om deg, kjæresten din eller deres forhold. Kanskje på tide å rydde litt i “venneskapet”?

  Kos deg hemningsløst med din Professor X, og drit i hva andre måtte mene. 😀

 37. Alvorlig pissed off på dine vegne. Håpe at det blir flere solskinnshistorie i fremtida av siste type, og færre rage-inducing idiot-eksempla. (E ikkje en gang en så stor X-men fan, men dagen min blei 20% bedre av sluttn!)

  I alle tilfelle, gratulere me pojkven!

 38. Har selv kjæreste i stol (Shamini rett over her ♥), har heldigvis ikke fått så mange tanketomme kommentarer som deg, men noen har det jo blitt. Husker godt “Er du støttekontakten hennes?” Personen visste ikke at vi var kjærester, men det sier litt om hva folk tenker, bare det er en funksjonsfrisk og en i rullestol sammen på gata. Derfor er jeg ikke overrasket, men bare trist over at du får sånne kommentarer.

  Uansett; Gratulerer!

 39. Reaksjonene fra omgangskresten(?) tyder på at du omgås for mange småborgerlige mediatøser. Lei bivirkning av å menge seg med kulturfiffen. Kan jeg foreslå at du bytter de ut med noen mindre konforme zombier? Gratulerer med Crazy Wheels forresten!

 40. Enig med deg, Ida. Han er skikkelig hot, og dere så fine ut i sammen ;D

  Jeg skjønner at folk lurer på det med sex, og siden du er så åpen er det kanskje ikke så rart at de spør, men resten av reaksjonene var jo på tryne.

  • Jeg skjønner IKKE at folk spør om hvordan dere har sex. Hva i huleste har andre mennesker med deres sexliv å gjøre? Det er akkurat som om folk glemmer at mennesker med funksjonshemminger har de samme private grensene som alle andre mennesker. Herlighet – vi er bare mennesker alle sammen!

 41. Har noen virkelig sagt de tingene? Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor ufølsomme og dumme folk kan være.

  Uansett, grattis med kjæreste! Å være forelska er så godt.

 42. Fantastisk innlegg, Ida! 🙂

  Som mange vet sitter jo jeg i rullestol, og jeg husker godt reaksjonene jeg fikk da jeg som 17-åring stolt fortalte verden om kjæresten min – som forøvrig var funksjonsfrisk. Den styggeste kommentaren jeg husker var: “Jasså, hva feiler det han da?”, og den kom fra en person som jobbet i helsesektoren.

  Folk er fordomsfulle. Folk er dumme. Folk snakker før de tenker.

   • Jeg kan ikke snakke for alle, men jeg vet iallfall at jeg prøver å “oppdra folk” der det er mulig. Jeg er ikke typen som bryr meg om at folk stirrer, kommer med hjernedøde kommentarer eller lignende, jeg svarer som regel tilbake – og det helst på en skikkelig måte.

    Beklageligvis er det ikke alltid like enkelt når folk føler de må sette seg på huk for å snakke med en, på samme måte som en “dikker” med smårollinger i en barnevogn, eller skakker på hodet med et fjernt blikk og fåret smil om munnen mens man forsøker å føre normal samtale – nettopp for å vise at man faktisk kan konversere som andre (oppegående) mennesker.

   • Ikke alt som nødvendigvis er vondt ment da. Jeg foretrekker ofte å sitte på et eller annet når jeg prater med Anne jeg, men det er mest for min egen del – jeg foretrekker å være litt mer på øyehøyde. Står jeg, så føler jeg av og til at jeg snakker over hodet på henne.

    Jeg tror egentlig det største problemet er at folk generelt er nervøse og/eller redde ovenfor det som er ukjent. Mange har ingen venner som sitter i stol. Jeg tror de som har venner i stol, fort oppdager at det faktisk er personen det kommer an på, jeg hadde jo fortsatt vert -meg- selv om jeg hadde sittet i rullestol, liksom.

   • Jeg har så vidt sittet en periode i rullestol selv. (Og nei, det var ikke hyggelig, og det var helt vilt hvordan voksne mennesker plutselig snakket til meg som om jeg var dum.) Men å sette seg på huk – det reagerte jeg ikke på at folk gjorde, og det gjør jeg av og til selv, rett og slett fordi jeg synes det er så ubehagelig å ha så lang avstand ned til den jeg snakker til om det skal være over litt tid. Kommentarer og slikt er greit, men møter jeg igjen en venn som jeg virkelig vil snakke med, så setter jeg meg ned. (Og etterpå tenker jeg – søren, syntes hun det var dumt?)

  • I helsevesenet??? Og med din kommentar maa ogsaa jeg legge til min he.re.gud.. Selv jobber jeg i helsevesenet, og burde vel strengt tatt ikke bli overrasket. Haapet allikevel paa bedre holdninger, men den gang ei. Takk for at du opplyser!

 43. “«Du vet at mange handicappede ikke får seg kjæreste? Jeg håper han er takknemlig?» …”

  Det mest sinnsyke utsagnet tror jeg. Hva om man sa til en kreftpasient at “jeg håper du er takknemlig for at du har en kjæreste.” Eller skal typen min være takknemlig for at jeg er sammen med ham, siden han har ADHD, som også er et handicap. Og skal jeg være takknemlig for at han ville være sammen med meg, selv om jeg sliter med depresjoner i ny og ne? Nei, for det er jo ikke synlige handicap, så det er nok mye mindre ekkelt for hvermansen. Raringer.

  • Det var den jeg også reagerte mest på. Det er nesten så jeg sliter med å forstå at det er mulig. Hvem i h******e får seg til å si noe sånt? Hva slags menneske snakker vi om da?

   Jeg tror noen folk hadde hatt godt av å oppleve litt motgang her i livet.

 44. Men på en måte er det jo modig. Fordi mange sikkert ville latt seg hindre av sin indre “hvavilfolktenke?”. Det burde ikke være modig. Men jeg tror det er det. På samme måte som det er modig å stå fram som homo i en del miljøer. Tror du ikke?

 45. <3 Løøøøøøv <3 !!!

  Gratulerer der oppe på den deilige,myke,herrrrlige forelska rosa skyen<3
  -Tenker overstående innlegg stopper kjeften på de fleste. Effektivt, det skarru`ha,Ida. You go girl !

  Beste hilsen fra
  Lilljekonvall <3

 46. Godt sagt, Ida. Jeg blir dessverre ikke så overrasket over hva folk kan få seg til å si/gjøre. Noen (en voksen dame) synes til og med det er ok å plage en 16-åring i rullestol. I alle fall; kos deg!

 47. Seriøst? Reagerer folk på denne måten? Seier folk slike ting?

  Her. Re. Gud.

  Gratulerer med kjærasten – nyt forelskinga og kvarandre! Håpar de klinar heilt utruleg mykje på gata.

 48. Oi! Høres ut som om det er andre i Oslo enn kronprinsparet som kan trenge en dannelsesreise, og da helst en veldig lang en langt uti huttiheita hvor fordommene deres bare plager buskene.

  Og gratulerer med kjæreste!

 49. Ooooh, grattis! Ny kjæreste er kanskje det aller aller beste som finnes i hele verden. Kos deg med serotonin og oxytocin og dopamin og alt det der.

 50. Jeg er målløs… Jeg hadde tenkt å skrive ett eller annet om at jeg ikke kan fatte at noen kan tenke slik, men jeg klarer faktisk ikke å uttrykke det.

  • Min aller første tanke var “HÆ? Har Virrvarr blitt sammen med syltegeek? Whaaaat?” og så slo det meg at det kanksje er flere folk i rullestol enn Syltegeek og han-der-fyren-jeg-møtte-på-fest. Eller kanskje Virrvarr har blitt sammen med Han-Der-Fyren-Jeg-Møtte-På-Fest? 😉

   Eh, ja. Synliggjøring = lurt, siden jeg ikke greier å huske flere folk “på min alder” med rullestol.

 51. Oi, nå ble jeg helt satt ut, reagerer folk sånn? Hva er det med folk? Er verden blitt helt skrudd? Skal alt være A4, er det null håp for ekte mennesker? Skuffa!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: