San Francisco

Kjære Internett. Jeg er i utlandet. Dette er et slags postkort, skrevet fra et av de få stedene her det trådløse nettverket fungerer i mer en halvannet minutt.

Kjære Internett, jeg har aldri vært så langt hjemmefra før. Jeg har aldri sittet så lenge på fly, aldri brukt så lang tid på å justere meg etter tidsforskjellen, aldri opplevd at det kunne være tirsdag i halvannet døgn.

USA er mystisk. Det er rart å se Golden Gate Bridge i horisonten fordi jeg har sett den på film så mange ganger. I går så jeg en film på kino og kjente igjen gatebildet fra gatebildet jeg har sett her. Plutselig blir all TV-kikking en form for dejavu.

Jeg er i San Francisco, med regnbueflagg i gatene og kjøleskapspoesi med uttrykk fra queerteori. Jeg er i Berkeley, med gatene fulle av studenter i korte skjørt og tynne gensere – for det er vår her. Mer enn vår – det er et annet klima. Jeg har stått i en eucalyptusskog, sett viltvoksende eksemplarer av planter jeg bare har sett i botanisk hage og oppdaget at den blomstrende villvinen summer av kolibrier. Kolibrier. Trærne er så schvære og grønne her at det nesten gjør vondt i øynene, og plutselig virker ikke hippie-klisjeen «klem et tre» så merkerlig. Det er veldig klembare trær her.

Og så er det havet. Det lukter sjøsprøyt nesten hvorenn du er i byen, og vissheten om at vannet ikke bare er «vann», men Stillehavet gjør det enda mer overveldende. Jeg har hilst på den gigantiske blå flekken på globusen. Jeg pleide å være et atlas-puggende barn, og det barnet er nå dypt tilfredstilt. Dessuten er det ville sjøløver ved kaia. Du hører dem oinke og brøle mange kvartaler unna.

Alle husene er sukkertøyfarget, knallturkise, lysegrønne, blekrosa, og de er fulle av romerske søyler, peacetegn, feite engler og marokkanske fliser på helt feil steder. Alle har vanvittig overgrodde hager, med feite liljer som truer med å ta seg ut på gaten og spise deg levende. Det er like bakkete som Bergen, men folk er mye, mye blidere.

Og maten, da. Jeg kommer ikke utenom. Det er så JÆVLIG MYE MAT. Jeg er fanget i et evig middagsbesøk hos en overivrig bestemor som fyller opp tallerkenen din med et fjell med mat og prøver å prakke på deg åtte fjell til. Jeg er i øko-vegan-rettferdig-lokal-sesongbasert-helsefrik-land, men du får fremdeles to tonn halvfabrikata e-stoff-fastfood-øko-vegan-rettferdig-lokal-sesongbasert-helsefrik-mat for ingen penger.

«Kjøp yoghurt med acai-bær! Tusen antioksidanter! Ikke noe fett! Ikke noe sukker!» står det på gatehjørnene. Så jeg gikk inn for å ta vidunderet i nærmere øyensyn. Og skjønte at:

 1. Yoghurt = frozen yoghurt = softis.
 2. Is = peanutsmøris, ostekakeis, muffinsrøreis og veldig sunn acai-is.

Så jeg tenkte jeg skulle prøve å kjøpe litt…is. Og fikk beskjed om at det var selvbetjening. Jeg kunne velge mellom liten, middels og stort beger og forsyne meg selv. Som i løsvektdisken. Vel og bra, bortsett fra at alt jeg så var beger i størrelse stor, større og bøtte. Så jeg valgte en stor (les:liten) isbøtte og tok en bitteliten klatt med kaffeis oppi. Alle de andre tok seg en bøtte og fylte den til rannen med alt. Untatt acaibær. (Som forøvrig var farget kunstig knallblå og søtet med aspartam. Åhelsekost.)

Og så kom vil til strøsseldisken. Vil du ha is med gummibjørner? Kidneybeans? Mer peanutsmør? Alt over? Det kunne jeg få, og mere til. Og frukt. Og saus. Og krem. Og sirup. På «yoghurten» min. Jeg ville ikke, men det ville alle bak meg.

Og sånn er det. Alt kommer i trau og er nok til en liten hær. Overvektsproblematikken blir tydelig første gang du kjøper mat her: Selv om du velger den salat, får du nok salat til å dekke dagsbehovet ditt av kalorier. Kjæresten og jeg har endt opp med å dele mange av rettene. Og da mener vi de små rettene. Vi er én amerikaner tilsammen. På en veldig sulten dag.

Jeg prøvde å spise pannekaker til frokost en dag og døde nesten, halvveis inni stabelen. Og det var «sunne» fullkornspannekaker (dynket i smør og sirup). På bordet ved siden av meg satt det en fyr som først inhalerte tre egg, to brødskiver, fem skiver bacon og en hel pannekakestabel på halve tiden. Å holde vekten her er synonymt med å aldri, aldri spise opp maten sin.

Ikke for det – så lenge du ikke spiser opp, spiser du bedre enn i Oslo. Du kan få alt med spirer, avokado, hummus og ferske grønnsaker og varme bagels er alles venn. Akkurat nå sitter jeg ute og drikker en enorm kanne med te på en kafé med to stikkontakter per tomannsbord og gratis nettverk. For sånn er kaféene her: Alle sitter ute og jobber. Vi var på en kunstutstilling som spilte på det: Det var stikkontakter overalt på innstallasjonen og du ble oppfordret til å dra ut laptopen og sitte på den noen timer. Kort sagt: Nerdehimmelen.

Men viktigst av alt: Jeg har sovet bedre enn på tre år. Jeg har smilt sammenhengende siden jeg kom hit. Jeg har gjort utrolig få fornuftige ting. Og for deg som vet at de siste månedene har vært en rar blanding av smertestillende, søvnproblemer og sykehusopphold – smil litt sammen med meg. Jeg kan ikke huske å ha følt meg så frisk før.

Bilde av meg foran Ida Jackson Graduate House. Stryk Louise (c;

24 kommentarer til “San Francisco”

 1. Ahhh, USA. Nok smøreost på 1 stk bagel som jeg vanligvis ville brukt til et helt brød. Og vaffel-tårn til frokost. Og så lenge det ikke er fett i så er det dupersundt! Drit i at det er 99% sukker. Så fint det er å lure seg selv til god samvittighet. Ikke like fint å lure seg selv til overvekt da…
  Så fantastisk at du har det fint =)

 2. Per-Gunnar Keihl

  Fint å høre at denne utenlandsturen går en smule bedre enn den forrige 🙂 Kos dere!

 3. Jeg hadde den nest-beste ferien min i San Francisco. Jeg elsker den byen. Der er en butikk jeg vil anbefale deg, ikke nødvendigvis for å kjøpe noe, bare for å gå å kikke. Jeg klarer selvfølgelig ikke huske hva den heter, men den er midt i den hovedgata i Haight Ashbury, og da jeg var der hadde den et digert par oppblåste bein med nettingstrømper stikkende ut av vinduet i 2. etasje. Om beina er borte, er den nok smykket med noe tilsvarende hårreisende. De har parykker, sommerfuglvinger, og generelt ting kledd med glitter og strass. Jeg endte opp med å kjøpe en tiara, men som sagt, bare det å gå og kikke der inne var verdt opplevelsen i seg selv.

 4. Åherregud, nå er jeg voldsomt misunnelig! Jeg var i San Francisco i april i fjor, og jeg er misunnelig på meg selv til og med. Nå går jeg bare rundt og sukker «Åh… San Francisco.» Det ble 12+12 dager på meg, takket være en viss vulkan. Er selv et ganske dovent menneske, men var proppfull av energi samtlige dager.

  Ingenting kan sammenlignes med å sitte i Duboce eller Alamo Square park og spise jordbær og lese en bok fra A Different Light Bookstore (i Castro Street naturligvis). På Harvey’s café i samme gate får man også kjempegod mat, i tillegg til at det er kjempetrivelig der. Hvordan kan man la være å bli stamgjest når man blir tiltalt som «babydoll» og får hjerter skrevet på kvitteringen?

  For all del, få med deg City Hall (og klem Harvey Milk bysten)! Det er et fantastisk byggvegg, særlig innvendig. Andre ting jeg kan anbefale er Sutro Baths, dyreparken og øh… hvor som helst egentlig. San Francisco er i grunn flott samme hvor man er.

 5. Smiler her jeg sitter, av gladinnlegget ditt :). Fikk lyst til å finne et tre å klemme jeg også. Må kanskje vente til snøen har pakket dem ut igjen bare.
  San Fransisco er fint! Så heldig du er.
  Kjenner igjen mat-historiene. Acai-is med aspartam… oioi. Den beste jeg har er fra Chicago, der jeg bare skulle ha ‘litt’ salat fra en stor bar der ‘du peker og de plukker’. Bare det at ‘litt’ fantes ikke; kun gigant. Så der satt jeg da med sikkert en kilo brokkolibuketter med et par desiliter pinjekjerner på toppen. Bare synet gjorde meg mett; og det holdt til ‘fem om dagen’ i doggybag til uteliggeren på hjørnet…

  Nyt videre. Ta det inn, og lagre.

 6. Åh, for et hyggelig innlegg!
  Så godt å se at dere har det bra, håper dere koser dere masse (og returnerer uten diabetes.)

  (:

 7. Litt rart å høre at du som er kanskje den fremste forkjemperen for å gi f…. i helse, snakke om E-stoffer og overvekt. Er ifølge hipstere som deg er deg bare for New-Agere og konspirasjonsteoretikere…

  1. Dette blir for dumt… Skeptikere som Ida (og som meg, og mange andre) har da ingenting i mot sunt kosthold og gode spisevaner. Hvis du har lest den gamle bloggen til Ida vet du antakelig at hun drastisk la om kostholdet (husker ikke helt naar) for aa gaa ned i vekt og leve sunnere.

  2. Haha, for en kommentar.

   1. Når ble jeg den fremste forkjemperen for å gi f…i helse?
   2. Jeg synes det er utrolig lol at noe som blir markedsført som «supernaturlig» er så syntetisk som bare det.
   3. Overvektsbiten her handler da vitterlig om enorme porsjoner med veldig mange kalorier i et måltid, som er en ganske vitenskapelig måte å forholde seg til fedme på. Spiser du mer enn du bruker, sparer kroppen til senere.
   4. Det er første gang noen har kalt meg hipster. Det er ganske gøy, siden jeg er norges minst hippe menneske.

   Så gøy 😀

   1. Per-Gunnar Keihl

    Sorry Ida,men vedkommende er nok langt ute på jordet. En hipster ville aldri gått i allværsjakke og langt mindre latt seg avbilde i en…

   2. Du har skrevet en bok om sex. Hipstere har ikke sex. Det ødelegger sveisen og gjør tøyet helt skrukkete, dessuten så kan man risikere å vise en eller annen form for emosjon. Ergo, du er ikke en hipster.

    (For anti-hipster moro kan det anbefales å virkelig danse som mann på Revolver, gjerne med et par kompiser. Dansing er den nye punken.)

 8. Saa bra at du koser deg i San Francisco! Hores kjempebra ut, og ingenting er bedre enn aa sove godt! Nyt ferien…

 9. Morsom lesning:)

  Jeg har vært her borte i et par måneder nå, og ja – de er virkelig skumle, porsjonene. Er fortsatt ikke kommet over hvordan absolutt alt er større en hjemme. Selv mikrobølgeovnen ser ut som et lite kjernekraftverk.

  Hvis du er på utkikk etter litt gode råvarer, anbefaler jeg Wholefoods. Der finnes det til og med brød uten sirup, honning, eller annet faenskap.

 10. Internett smiler sammen med deg og ser fram til flere postkort! Det høres ut som du kan bli skikkelig glad i å reise langt hjemmefra. Se opp for kronisk reisefeber. 😉

 11. Hei, Ida!

  Morsom og fin lesning om fine dager i SF, – så bra at du har det bra. Jeg hadde mitt første, og sålangt eneste møte med den spesielle byen for 2-3 år siden. Høydepunktet for min del var oppholdet på et marijuana-stinkende, skittent herberge i sentrum, hvor flertallet av gjestene ikke var unge, eventyrlystne backpackere, derimot litt slitne og alternative fastboende i alle aldre og fra hele verden.

  Nok om det. Jeg har en aldri så liten oppfordring til deg. Her om dagen ramlet jeg over følgende blogg: http://secretabortion.blogspot.com/2011/02/del-din-historie-om-abort.html#comments
  Jeg synes initiativet er kjempebra, og har selv lengtet etter mer fokus på tabuet abort. Dersom prosjektet lykkes, kan det forhåpentligvis gi både hjelp og informasjon, samt føre til økt refleksjon, og endring der det trengs.
  Det kan se ut til at prosjektet trenger litt drahjelp i form av publisitet, – sporadisk posting på facebook har ikke gitt særlig effekt. Jeg håper du er enig med meg og mange andre om nødvendigheten av et slikt tiltak, og ser det for godt å linke til det i bloggen din. Som du ser, er det ikke snakk om å debattere for eller i mot abort, men om å lyse opp et mørkelagt tema på en kreativ måte. Personlig er jeg også interessert i høre dine tanker rundt abort, dersom du skulle være interessert i å dele med deg.

  Takk for oppmerksomheten og takk for en knallbra blogg!

 12. Åååh, misunnelig! Jeg har lyst til å reise til San Francisco en dag og danse med en lesbisk kabaretgruppe 😀 Koselig å lese at dere koser dere på turen!

 13. Ha ha – så bra at du har det bra! Herlig å høre om alt. Håper Hawaii blir like bra:)

 14. Så fantastisk, herlig å lese, Ida!
  Bittelitt misunnelig siden jeg drømmer om å besøke SF selv, men så er det ikke veldig synd på meg, for jeg får en USA-tur i år (bare ikke til SF…) Husker fra tidligere besøk at butikkene hadde lange, digre hyller med lavkalori/fettfattig mat. Virkelig tåpelig når porsjonene man blir servert er nok til å fø en hel familie.

  kos deg videre!

 15. Så hyggelig dere har det bra der borte. Koste meg når jeg leste inelgget ditt. Så det stemmer altså at «everything is bigger over there».

 16. SF, du lissom. Jeg har ikke vært over dammen i verken SF eller LA eller NY. Heldiggris, og kos deg. Egentlig har akkurat den reisen ikke frista meg, – ikke før nå. Denne posten frista meg nesten over evne.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.