Ingen liker å bli lurt

Humanetisk Forbund har skiftet fokus fra Kristen formålsparagraf til alternativbevegelsen i den siste kampanjen sin, og jeg synes det er en enorm forbedring.

Kampanjen heter «Ingen liker å bli lurt» og består av tre ting: En nettside der folk deler lenker til skrullete innhold, videosnutter med ulike skeptikere (deriblant meg, Torgrim Eggen, Asbjørn Dyrendal og Gunn Hild Lem) og en Facebookgruppe der folk kan krangle i vei.

Her er filmen min. Jeg får litt noia av å se meg selv på film, men kanskje dere synes det er mindre creepy enn meg?

For å feire kampanjen, kommer James Randi til Norge – mens jeg er i utlandet, så det er litt kjipt for meg.

Jeg skulle egentlig skrive noe rasende festlig om hvorfor jeg mener at ingen liker å bli lurt her, men nå dør Internett snart. Dere får det i neste innlegg.

23 kommentarer om “Ingen liker å bli lurt

 1. Jeg får også noia av meg selv på film. Jeg tror det er fordi jeg høres vel-dig ped-a-gog-isk ut når jeg snakker. Jeg tror du kan være «offer» for samme ting. Og så ser jeg rar ut. Men det gjør alle som snakker. Snakkende folk ser rare ut! Bare se på nyheter på tegnspråk, legg merke til artikulasjonen, se på vanlige nyheter etterpå, og så ser du at alle gjør de samme rare grimasene, bare litt svakere.
  Jehu for å gi alle noi for å snakke! Muahahahaha.

  Uansett, til saken. Jeg liker sammenligninga med Titanic. «yay, dette blir bra!» funka ikke. Sikkert fordi kapteinen tenkte isfjell-tanker. (Vanskelig å ikke tenke isfjell-tanker når man er ute på sjøen midt på vinteren, men det er nok bare detaljer.)

 2. Jeg får også noia av å se meg selv på film – eller høre opptak av min egen stemme, for den saks skyld. Jeg får derimot ikke noia av å se på deg!

  Jeg er forøvrig særdeles lite overrasket over at du er med på denne kampanjen. Hurra for Ida 🙂

 3. Du klarer deg utmerket foran kamera, Ida!
  Jeg liker også denne nye satsingen til hef. Jeg deler og deler på facebook så halve hagenorge vet ihvertfall om «ingen liker å bli lurt»-kampanjen! 🙂
  Nyt ferien!

 4. Veldig godt initiativ!

  Ellers er jeg en av disse stumme leserne som har fulgt deg en stund, og vil bare si at jeg elsker at du er tilbake! Deilig lesning, deilig lesning..

 5. Et annet eksempel er finanskrisen. Det var bare lov å tenke positivt, og alle som så skyer på himmelen ble skjøvet ut. Men virkeligheten innhenter oss alle.

 6. Flott!

  Har du forresten lest «Smile or Die» av Barbara Ehrenreich? Den er strålende positivisme-kritikk.

 7. pene, smarte Ida! ❤

  Du klarer deg kjempefint foran kamera -og enig -the Secret er fantastisk latterlig !

 8. Fantastisk Ida!! Det er mange jeg kjenner som virkelig trenger å høre dette (men de vil sikkert ikke høre etter…). Men lurer litt på om mange liker/vil bli lurt, det kan nesten virke sånn når man ser alt de tror på.

 9. Jeg er fan av kampanjen og ikke minst videoen din. Så en kommentar på den som gikk omtrent slik «men det er jo bra å ha en positiv holdning til livet! Det viser jo forskning..» og tenkte at personen virkelig ikke kan ha skjønt innholdet i videoen. Enda jeg synes den var svært tydelig:)

  Har fulgt deg lenge og liker den nye bloggen! Og du klarer deg strålende på film også.

 10. Hei kjære Virrvarr.

  Jeg har noe å spørre deg om men kunne ikke se noen mail på bloggen. Har jeg lett for dårlig? Du tar deg bra ut foran kamera!

 11. Leste hva du har skrevet om din opplevelse av Steinerskolen. Vi hadde tenkt å la barna våre begynne der, men etter å ha vært på et møte der som «føltes feil», og deretter lese din erfaring og en rekke andre som ikke utelukkende snakket positivt om Steinerskolen så har vi ombestemt oss.
  Det som er så rart er at jeg ble så lei meg. Lei meg for at «Steinerpedagogikken» kanskje ikke var helt slik jeg trodde, det er som om jeg mistet noe jeg var glad i, jeg hadde gledet meg til at ungen skulle begynne, og det som er enda rarere er at når jeg klikker inn på hjemmesidene til Steinerskolene nå så lurer jeg litt på om det kan være sant det jeg leser om i kritikkene som finnes 😦

  Jeg er glad for at vi til slutt fant informasjon fra flere forskjellige hold som hjalp oss til å ta «riktig» avgørelse for våre barn.

 12. Ida.. ikkje engledikt – men fugleskremseldikt.. det har du plass til!

  http://wp.me/pYtns-xC

  Og kanskje også stemme fram diktet:

  SORLAND 1 (til 1980)

  Ei enkel tekstmelding – og du kan vinne bøker og festivalbilletter!
  God helg, alle!

 13. Ingen liker å bli lurt sier dere. Men å drive med selvfornektelse, selvbedrag og deillusjonering løser ingenting. De eneste som lurer seg selv, er de som fornekter skaperverket, alt det dere har og ser rundt dere hver eneste dag. Som generasjoner av mennesker før dere har blødd og strevd for.

  De ville vridd seg i sine graver i ren skam over slike holdninger. Jeg synes det er leit at det moderne mennesket selger sin sjel så lett og lar seg bruke til likegyldighet, hat og fjollerier.

  1. Eg vil ikkje seie at eg fornektar skaparverket, verda altså, tvert imot synest eg det er frykteleg spennande med alle dei tinga som faktisk eksisterar i universet vil lever i. Eg synest det er så fascinerande med alle innretningene som finst i naturen at eg har tenkt å studere naturvitskap. Eg synest kloden og universet er så fantastiske at eg ikkje har behov for å «piffe» dei opp med mystiske fenomen som ingen kan forklare eller bevise. Å ikkje sjå alt det flotte som faktisk finst her, dét synest eg verkeleg er å fornekte skaparverket.

 14. Engleskolene er en skummel sekt.Tidligere deltager på Martha Louise sin engleskole advarer alle mot slike skoler.Skulle vært forbudt.

  INNA

 15. Det er veldig trist at Human-Etisk Forbund, med alle sine medlemmer og offentlige støtte, ikke klarer å finne på noe annet å gjøre enn å hetse mot sine motstandere og konkurrenter i den «alternative» sfæren som HEF selv tilhører.

  Det nye nettstedet «Ingen liker å bli lurt» er bare patetisk i sin uredelighet og sjikanøse intensjon. Nok en gang hetses det mot Rudolf Steiner. På uredelig vis settes han i bås med lurendreiere som tyner penger av folk, noe som er så fjernt fra Steiner som overhodet mulig. På uredelig vis gis det inntrykk av at Steiner ville at folk skulle ta hans ord for god fisk, når han sa det motsatte: «Jeg ber dere (…) ikke godta noe av det jeg noen gang har sagt eller vil si, fordi dere stoler på meg som autoritet eller bare tror på meg. (…) jeg ber dere, ikke tro blindt på det, ikke godta mine ord fordi jeg er en autoritet».

  Selv liker jeg dårlig at HEF lurer andre. For det er det de gjør. HEF har registrert seg som trossamfunn og i følge Kjell Horn (medstifter av HEF og sønn av Kristian Horn) har HEF i praksis forlatt human-etikken og blitt en pinsemenighet-lignende sekt. Frekt nok har HEF prøvd å kapre ordet «humanisme», et ord som tradisjonelt heller assosieres med frilynt kristendom, og ikke minst med antroposofi, i Norge.

  Hvorfor klarer ikke HEF å gjøre noe positivt? Tenk på antroposofene, som har langt færre medlemmer og har fått mye mindre offentlig støtte opp gjennom årene, og alt det positive de utretter. Hvem er det som har etablert landsbyer for utviklingshemmede, som driver skoler som langt overgår de offentlige i kvalitet (demonstrert ved at hele kultureliten, medlemmer av den rødgrønne regjeringen og medlemmer av kongehuset sender barna sine dit), som driver etiske banker som når ut langt utenfor antroposofenes egne rekker, som gikk i bresjen for økologisk landbruk i Norge osv. osv.? Hvor er resultatene av HEFs arbeid og penger? Hvis hetskampanjer på internett er alt de får til for alle disse pengene, så har både medlemmene og myndighetene som skammelig nok finansierer virksomheten blitt grundig lurt av en selvrettferdig og enøyet sekt ledet av en smilende tidligere pinsemenighetsleder.

 16. Først må jeg få svare deg «Lei av å bli lurt», at jeg selv har vært fosterbarn i et sånt antroposofisk hjem, og de er «stein gærne», det var strenge og detaljerte regler for alt mulig, og «alt var farlig»; spesielt «skolemedisin».

  Fikk virkningsløs homeopatisk medisin i sårbare ungdomsår mot meget kraftige kviser som lagde permanente arr, og ble nektet skolemedisinsk behandling, som den gangen var antibiotika. Rett nok er det ikke sikkert det ville ha hjulpet, men prinsippet om å gi vann i stedet for å forsøke å gi noe som virker på noen mennesker ihvertfall, er helt på trynet. Når det er sagt, angriper skeptikerne også akupunktur, der det i motsetning til med homeopati, skjer noe konkret, fysisk og målbart! Mer om det snart, men tilbake til antroposofene. Og så tok de meg med til kosmetolog, som skulle dampe og klemme ut kvisene, én etter én, det var et mareritt, og IKKE det man skal gjøre i det hele tatt, nettopp for å unngå arr. Denne kosmetologen kan også sees på som en kvakksalver!

  Så til det aller verste, egentlig:

  Vi ble tatt med til en slags «klarsynt healer» i Danmark, dette var et hjem med både adoptiv og fosterbarn, og flere av oss var med, og selvsagt hadde vi levd forferdelige tidligere liv, jeg hadde gjort eksperimenter på mennesker i TO tidligere liv. Fosterfamilien var misfornøyd med at jeg var så interessert i teknologi, noe som antroposofien ikke kan fordra. Man viste jo ikke film eller hadde TV på Steinerskolen den gangen, men de har vel kommet litt lenger nå, siden de har hjemmesider på internett!

  Alt jeg var og gjorde, var helt feil selvsagt, og jeg ble behandlet som pariakaste i den familien. Rett nok hadde jeg mange problemer, men de ble forsterket av hvordan den familien behandlet meg. Kan ta en ting til, antroposofene tror på sånn helsekost, og jeg er enig i at det er mye som kan være bra der, men de «steinbrødene» jeg fikk servert, hadde definitivt ikke noen reduserende effekt på gassmengden fra mine tarmer, noe som ble hyppig kommentert ved bordet, i praksis ble jeg mobbet sønder og sammen, for hva skal jeg si, fra naturens side, var jeg helt inkompatibel med denne «filosofien», eller «livsstilen», dvs egentlig ekstreme religionen dette er. Jeg hadde nok adferdstrekk i retning av å virke som en med Aspergers syndrom, men etter mange år etter fosterhjemmet, så gikk dette seg til. Antroposofer er dermed IKKE de rette til å behandle eller ta vare på mennesker med spesielle problemer, det være seg adoptiv eller fosterbarn, eller psykisk utviklingshemmede, SPESIELT ikke når teorien er at dette skyldes dårlig karma, og at man selv, før dette jordelivet, SELV hadde valgt sine foreldre. Dette ble jeg konfrontert med gjentagne ganger, at jeg selv hadde
  valgt det jeg var oppe i! Vet at antroposofene vanligvis går mer «diskret» eller forsiktig fram her, men med den teorien bak, så blir det meget negativt, og jeg fikk således en større erstatning av kommunen for overgrep, systematiske sådanne, i denne familien. Retningslinjene om å plassere fosterbarn i hjem med samme religion som barnet, var da også brutt, og det eneste barnevernet passet på, var at jeg slapp unna Steinerskolen – heldigvis. Mulig barnevernet var inne i bildet i starten, så jeg var sikret litt lommepenger i en overgangsfase, og TV på rommet, men senere var det antroposofivennlige venner av fosterhjemmet, som var tilsynsførere.

  Jeg hadde store problemer med å skrive pent pga dårlig blodsirkulasjon/anspenthet i fingrene (senere fikset med akupunktur!), og ville således falt igjennom på Steinerskolen. Ikke hadde denne skolen godtatt mine tekniske interesser heller, eller likt at jeg ikke egnet meg til tegning og skjønnskrift.

  NÅR DETTE ER SAGT:

  Jeg tar også avstand fra en del av det Human-Etisk forbund kommer med, enda jeg selv er ateist, da skeptikere utviser like mye fundamentalisme den andre veien. Det er gode indikasjoner på at telepati finner sted i visse situasjoner, og jeg mener det er gode vitnemål på eksempelsvis at vi har hatt mange besøk av utenomjordiske vesener. (Mange militære vitner, militære mennesker kan kanskje være psykopater noen ganger, men ikke paranod schizofrene: http://www.disclosureproject.org/ De har hatt pressekonferanser der tidligere militære står fram og forteller hver sin bit av ting de har opplevd, som har med dette å gjøre)

  Alt slikt raljerer skeptikerne med, og godtar ikke snakk om det en gang, ingen vitenskaplig tilnærming godtas, da blir man stemplet useriøs som forsker eller som autoritet. Jeg er enig i at man skal være skeptisk til mye rart som kommer fra religiøst hold, gitt mine erfaringer med antroposofien, men man kaster babyen ut med badevannet, og slenger den hardt i veggen med den utrolig arrogante opptredenen.

  Man sier «ingen liker å bli lurt», men det kan faktisk tenkes situasjoner der det er like greit å ikke vite at det går til helvete uansett, så det filosofiske prinsippet er ikke holdbart, selv om jeg skjønner at det er godt ment.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.