Nora Helmer og meg

Hva skjedde med Nora etter at hun forlot sin mann? Den østerriske forfatteren og feministen Elfriede Jelinek skrev et skuespill for å svare på det spørsmålet.

Har du hørt om Jelinek før? Det hadde ikke jeg før jeg oppdaget Elisabeth Beanca Halvorsens fantastiske bok Piker, Wien og klagesang. Og jeg oppdaget den ikke fordi jeg ville lese om feminisme eller Nora Helmers tragiske skjebne, men fordi jeg lette etter norsk, sjangeroverskridende sakprosa.

Piker, Wien og klagesang er nemlig blant annet skrevet som et teaterstykke. Bare at det ikke er et oppdiktet teaterstykke: Halvorsen bruker sitater som replikker og lar teoretikere og litterære karakterer snakke med hverandre, blant annet innenfor rammene av et feministisk selvhjelpskurs, ledet av Nora Helmer.

Og Halvorsens eksprimentelle form er smittsom. Det er sjelden jeg ler høyt når jeg leser Vinduet, men jeg gjorde det da jeg leste Ellen Engelstads anmeldelse av den overnevnte boka. For hvorfor ikke skrive en anmeldelse av et sakprosaskuespill i form av sitt eget sakprosaskuespill? Med sitater fra boka, sitater fra Et Dukkehjem, sitater fra Jelineks skuespill, anmelderen skrevet inn som en egen rollefigur og Preben Z Møller skrevet inn som et comic relief med sitater fra Pen søker trygg. Kort sagt: Konseptet er for bra til å ikke stjele det.

Derfor var det helt logisk at Noras selvhjelpskurs fant veien ut av papirboka og havnet på scenen i fjor høst. Teatergruppen Banken har laget en blanding av debatt og teaterforestilling, der Nora holder selvhjelpskurset «Befri deg selv» for to mer «ufrie» Jelinek-figurer fra skuespillet Elskerinnene, og inviterer reelle debatanter og forskere til å hjelpe med frigjøringsprosjektet. Deltagerne i debatten spiller ikke annet teater, enn at de later som om Nora Helmer er en reell ordstyrer. Problemet er jo at litterære karakterer tar litt andre kromspring på scenen enn det vanlige ordstyrere gjør.

Og i kveld er det meg som skal i ilden. Nora drar i gang selvhjelpskurset klokka 19 i storsalen på Litteraturhuset, og det er meg og Jørgen Lorentzen som skal hjelpe Jelineks karakterer med frigjøringen.

Jeg gleder meg som en liten fan-girl. Og jeg håper de av dere som ikke har planer for kvelden, tar turen innom. Og hvis du ikke har tid eller ikke bor i Oslo, synes jeg du skal kjøpe boka til Halvorsen. Fordi dette er det kuleste som har skjedd innen norsk biografiskrivning og preformance på lenge, og det er altfor få som vet om det.

Spre ordet, og meld dere på Facebook her!

2 kommentarer om “Nora Helmer og meg

  1. Det var et veldig bra selvhjelpskurs. Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men syns både det var morsomt, lærerikt og nyttig på veien for å «befri meg selv».. du gjorde en fantastisk jobb. Jeg ble inspirert av deg, et godt forbilde for andre kvinner! Tusen takk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.