Å holde foredrag – Obi Wan Kenobi-metoden

6 kommentarer om “Å holde foredrag – Obi Wan Kenobi-metoden”

 1. Selv om en har gjort alt det over blir en aldri skikkelig god før en har gjort selve foredragsdelen mange ganger. Etterhvert utvikler en seg en stil som fungerer, et stemmeleie og et tempo som fungerer – på toppen av tekst og budskap. Når det er innarbeidet må en fortsette å holde foredrag. Går det år mellom hver gang har du glemt mye igjen.

  Så mitt beste tips (i tillegg til det som står over) må være å holde foredrag med jevne mellomrom. Med øvelse kommer selvsikkerhet.

 2. Mine foredrag er gjerne gjennomgang av eit tema, historisk eller ein argumentasjon av eit slag. Så eg har byrja med å forklare at det finnes to måter å forholde seg til slikt på ADHD-metoden eller Aspergers-metoden. Eg driv med førstnemnte, om ein vil ha folk som går i djupnad i akkurat det du er sjukleg opptatt av, så får du nesten halde foredraget sjølv 😉

 3. Takk for veldig gode råd. Nå har jeg ikke sett Star Wars, men tror jeg skjønner hva du mener likevel.

  Jeg holdt mitt første foredrag for noen uker siden. Har aldri vært så nervøs før. Her kan du lese hvordan det gikk:
  http://www.casakaos.no/2012/10/26/forste-foredrag/

  Neste gang skal jeg sjekke at pc-en min har riktig utgang til projektoren, jeg skal dobbeltsjekke at jeg har alle notatene med meg (så jeg ikke hopper over en hel bolk uten å legge merke det selv) og jeg skal puste 🙂

 4. Gode og nyttige tips dette her! Det trekker heller ikke ned at de er godt og morsomt presentert!

  Om jeg skal legge til noe, må det være det Casa Kaos er inne på: Sjekk og dobbeltsjekk at alt det tekniske og praktiske er i orden.

  Husk også at det ikke er noen skam å snu. Er du godt nok forberedt, og har fulgt punktene over, kan det faktisk være både mulig og gunstig å endre på foredraget ditt – selv når du står midt oppe i det.

  Uansett hvor godt man forbereder seg, kan og vil det skje uforutsette ting. Kanskje har du feilberegna ditt publikum tross iherdig forhåndsgoogling. Kanskje foredragsholderen før deg er dårligere forberedt enn deg, og bruker for lang tid. Om du er dårlig forberedt, kan sånt ødelegge hele opplegget ditt. Om du derimot er godt forberedt, klarer du fint å tilpasse deg situasjonen, i hvert fall med litt rutine.

  Kort oppsummert: Legg en nøyaktig plan, gå igjennom den mange ganger på forhånd – og ikke vær redd for å avvike fra den om du må.

 5. Veldig godt oppsummert! Ynskjer ein å bli ein av dei beste på noko må ein leggje rundt 10 000 timar øving i det…

  Men eit tips, teknikken svikter ofte. Skal du visa fram noko du har laga i eit presentasjonsverktøy så må du ha fila fleire stader, gjerne på nett, i dropbox (publicmappa). PDF-versjonar fungerer det og, alle maskinar kan visa bilete og ein kan eksportera frå dei fleste program til bilete. Og så må du ha øvd nok til å kunne halda heile presentasjonen sjølv om straumen brått skulle forsvinna.

  Er det berre du som skal halda føredrag den dagen, så kan du halda deg til tida du er tildelt. Skal du presentera etter andre, eller etter lunsj, kan du med fordel korta inn nokre minutt. Då har du brått tid til diskusjon som oppsummering. Og eit siste tips, vil du bli endå flinkare? Sørg for å ha eit evalueringsskjema klart: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE1OTFlaV2ZWU21XcnpLQlZGTHM4Y1E6MQ#gid=0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.