Rødvin er middelklassens godis

41 kommentarer om “Rødvin er middelklassens godis”

 1. Kjenner meg igjen i mye du skriver. Vil si jeg er født inn i «middelklassen» og en del matvaner du beskriver får bjeller til å ringe. Fatter’n er gira på gourmet og maten skal helst lages fra bunnen av. Får se hvor mye jeg tar med meg videre.

  Ps: Seranoskinke på hjemmelaget pizza er digg, for ikke å snakke om chorizo pølse

 2. Mye interessant her, og ting å lære seg også. Jeg har alltid hørt at øl legger seg på vomma uansett alkohol, men det er kanskje ikke sant, da? Hvordan alkoholen bremser forbrenningen har jeg aldri forstått før du forklarte det. Takk!
  Jeg har vel også klassereist litt. Eller «bumpet», siden jeg nå får pengene mine fra NAV og da er kommet under arbeiderklassen igjen. På et vis. Men det er ting å kjenne igjen.
  Men det er stadig mer vindrikking i arbeiderklassen også, så bildet vil nok nyansere seg litt. Og hva er klasse? Handler det om kultur eller penger?

 3. Har samme utfordringene som deg, og har også tatt Munkholm i ølglass-trikset noen ganger.

  Et annet tips: Farris eller Club soda med is og en sitronskive ser akkurat ut som gin tonic!

 4. Det jeg tenker når jeg leser dette, er «stakkars deg». Og jeg blir litt nysgjerrig på hvorfor øvre middelklasse velger seg alkohol som snop. Jeg innbiller meg at noe av poenget er å vise frem viljestyrken og kontrollen i møte med noe slikt, det blir en måte å skille klinten fra hveten. Men det kan godt være jeg tar feil. Selv har jeg vokst opp i et relativt velmøblert hjem, men tror jeg i grunn har dumpa ned i arbeiderklassen nå, i alle fall økonomisk. Og jeg må si meg sjeleglad for det, det høres mye mer ålreit ut å ta seg selv litt mindre høytidelig enn det jeg oppfatter de du snakker om som, dessuten hadde jeg ikke orka et slikt alkoholpress. Alkohol er virkelig ikke så stas.

  Lykke til i balansejakten!

 5. Veldig interessant blogginnlegg av flere grunner, men spesielt blir sosiologen i meg trigget av beskrivelsene dine av hvilken «smak» man har, avhengig av hvilken klasse man befinner seg i. Måtte sporenstreks lete opp skjemaet fra Distinksjonen (Bourdieu), ligger ute på blogg nå. Regner med du har sett det før, men kan jo være interessant for andre også! 🙂

 6. Shit. NÅ er jeg glad jeg uansett har slutta å drikke, nå. Og det er overraskende lett, selv om absolutt alle i hele verden tror jeg er gravid. Jaja, det vil vise seg at de tok feil om ni måneder:) Men om det er drikkepress i middelklassen? Åja.

  1. Man kan alltids takke nei, men det følger ofte en «hvorfor vil du ikke ha?» eller lignende med. Det er slitsomt i lengden å hver eneste gang måtte forsvare hvorfor man ikke ønsker. Mange virker å ta det personlig og blir opprørte når man ikke drikker. Hvorfor? Det vet jeg ikke.

   1. Mange føler skyldfølelse og tenker at de burde også drikke mindre Og sånn er det med trening og fornuftig spising også. Man må ofte gjøre det litt diskret og late som man spiser litt mer av den usunne maten for ikke å provosere.

  2. Det er kjempevanskelig takke nei til alkohol. Man må ha en unnskyldning som gravid, sykdom eller at man kjører bil, ellers blir folk mistenksomme. Det går ikke bare an å ikke drikke. Selv er jeg en middelklasserødvinsdrikker, men har mange venner som ikke drikker alkohol og har sett hvordan de gang på gang må forsvare at de ikke drikker.

 7. Hihi, må si jeg kjenner meg igjen i de to første listene altså. Ikke at jeg har foretatt noen særlig klassereise selv. Er fortsatt fattig student. Men vennekretsen er av et litt annet klasselag enn meg. I hvertfall etter nøtter-olivenolje-og-fancy-ost-skalaen å bedømme.

  Forøvrig kan jeg i det minste trøste meg med at selv om det ikke er enklere (sånn sosialt sett) å være avholds, er det hvertfall ikke særlig komplisert. 😉

 8. Tilbaketråkk: Kaffesnobberi |
 9. Jeg elsker denne bloggen! Du skriver det jeg tenker! Eller hvertfall burde tenkt, hvis jeg hadde klart å ordlegge meg like elegant og smart som deg.

 10. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  🙂

 11. Jeg er 23 år gammal, ikke kristen eller gravid eller noe (da jeg er en mann). Klarer fint å si nei til alkohol. Sier det som det er, jeg trener styrke, alkohol er ikke bra når du skal bygge muskler. Ikke noe verre enn det.

 12. Livet må fremstå som komplisert når ting som dette behandles så dyptpløyende. Jeg får jo bekreftet av kommentarfeltet under artikkelen at folks forhold til alkohol lett kan defineres som tvangsnevrotisk…

 13. Det er faktisk bare til å takke nei. Og er det noen som er så frekke om å spørre hvorfor så er det ganske enkelt bare å si «Jeg har ikke lyst på, ellert takk». Og hva de sitter igjen å tror etterpå er vel egentlig det samme, for de du bryr deg om kjenner deg og vet grunnen og vil dermed ikke mase på deg om det.
  Man kan ikke gå rundt å gjøre andre tilfredse, men man må gjøre seg selv tilfreds. 🙂

 14. First of all,there are In wine substances that support the resistance of the human body, making you resilient against the flu and colds .Also The alcohol present in the wine has a blood thinning effect allowing better blood flow to all organs (including brains and genitals), ensures better metabolism which in turn creates physical and psychological well-being. The ingredient that makes red wine so healthy is resveratrol, that can be found in many plants and fruits. The results of these scientific studies also point out that resveratrol stimulates additional activity of mitochondria. These are energieveranciers of your body cells, essential for a long and healthy life. But if you are not a carrier of the gene SIRT 1 than resveratrol does not work. Wine also lawers risk of prostate cancer, protects against heart disease , can prevent dementia, lower risk of kidney stones.So 2 glasses of red wine a day is a thing to do , especially if you are a middle class person who would like to follow the “ healthy life” trend:)

  1. The mortality curve of alcohol dosage is J-shaped: Yes, low to moderate alcohol intake is shown to reduce mortality, BUT the detrimental effects (and large mortality increase) once the dose exceeds one or two units daily are so great that I think I’ll stick to recommending my patients wanting to follow the «healthy life trend» excercise, fruits and veg & cutting cigarettes for now.

   (About 100 000 Norwegian alcoholics will probably not appreciate your argument about alcohol increasing psychological well-being).

   1. Well , unfortunatly we are talking about the irony of Trend here . In many parts of europe it is supported by doctors and is a general recommendation which does appeal to a large group of people that btw eat their fruits and veg and excercise and even dont smoke- thats the New Trend we talk about here .I only present it as a fact and not a personal opinion.
    ( There was no offence ment to any group of people here yet I cant change statistics and researches that are based on 2 consumptions a day for a healthy people with no bad habbits.)

 15. Jeg kjenner jeg blir delt i to av denne posten. Dels fordi du sannsynligvis har rett på mange punkter, og dels fordi du skriver veldig sort hvitt. I tillegg fremstiller du middelklassen som en saueflokk. En ting jeg er sterkt uenig i, er at disse menneskene ikke drikker seg fulle. Kanskje i din krets, men i svært mange av de jeg har opplevd er det en annen historie. Det verste er at andakten man kanskje bør ha over flaskene med Champagne eller eksklusiv Pomerol. Lite er mer provoserende enn fylla på luksusvin. Man kunne like godt drukket Gato Negro. Noe som forøvrig gjelder storparten likevel. De ville ikke kjent forskjell under hovedretten en gang. Igjen, sauer i flokk. Så har du andre siden, de som ikke har mest. Men som setter pris på det de har, og som også unner seg den samme luksusen med andakt fra tid til annen. Men hva er det med bruk av klasseskiller? Generasjonen jeg er del av har så det monner. Vi kom oss inn på boligmarkedet i grevens tid, og selv i «lavtlønnede» yrker velver vi oss i forbruk. I motsetning til våre foreldre som brukte 70% av inntekten sin på mat og husholdning, bruker vi 10%. Resten går i vin, biff, skinke og svindyre oliven. Her kommer også uilk bakgrunn og uilk oppvekst inn. Middelklasse, overklasse og underklasse er plutselig blandet. Man ser ikke de store forskjellene likevel. Eller er det bare jeg som opplever det sånn? I dag måles uansett status i mengden fritid og egentid. Hvor mange mil du har på sykkel i uka. Er du blant de som har mest, spiller det liten rolle hvilken klasse du kommer fra eller aldersgruppe du tilhører. Du tilhører sykkelmiljøet. Dét laget. Kanskje smører noen litt tykt på, og må finne frem konfirmasjonsdressen for å passe inn på fest. Men de blir bedt. Jeg tror at det jeg forsøker å si er at jeg er uenig i at vi har så tydelige klasser. Og at du definerer din klasse så tydelig plager meg litt. Kanskje klassereisen har gått litt til hodet på deg likevel? Eller kanskje er det jeg som ikke ser greia. Uansett. Takk for en post som fikk meg til å tenke.

  1. Jeg er imponert, og også lettet over at noen klarer det. Tendensen er dessverre motsatt,nemlig at folk som kommer fra NAV-er-miljøer selv blir NAV-ere.

 16. Interessant og tankevekkende innlegg!

  Og til de to kommentarene over: Gratulerer, dere beviser igjen hvor innegrodd janteloven er i Norge.

 17. Interessant innlegg.
  Jeg har vokst opp som det du vil kalle «øvre middelklasse» antakelig. Oslo Vest, blåruss, hele pakka. Jeg fikk ikke barnemat som liten, men moste grønnsaker og etterpå grønnsaksvannet til å drikke. Moren min har aldri kjøpt ferdigmat noensinne, og hver middag har tatt omtrent tre timer, hver dag, hele min oppvekst, og alle måltider skal spises sammen. Foreldrene mine har som regel ett glass vin til maten, dog bare ett. Jeg har aldri hatt problemer med å holde vekten – sunne middager kombinert med å bli presset til turn, tennis, dans osv. Det skal riktignok sies at presset til å være slank ikke alltid har vært lett.
  Jeg ser ingen grunn til å si at innlegget ditt er «generaliserende». Det er ikke nedsettende ovenfor middelklassen, som uansett om de drikker mer til hverdags, klarer å holde seg slanke.
  Derimot ser jeg ikke hvorfor du avslutter med «sorry middelklassen»?. Som om det er noe de har misforstått? Alle vet at alkohol er en dårlig idé kombinert med vektnedgang. Men – som du sier – det går helt greit for dem som kun skal vedlikeholde vekten, eller maks ned 3-4 kilo. Og de er heller ikke pliktige å holde tilbake for din skyld. Alle har sine «guilty pleasures» i det daglige liv, for noen er det søppelmat og for andre er det vin.
  Jeg er selv slank men skal ned et par «forfengelighetskilo» før sommeren. Ett glass tørr hvitvin er 81 kcal og en Gin Tonic (laget med lett tonic) er 54 kcal. Det kan jobbes inn i tillatt kaloriintak (vektnedgang bunner tross alt ut i kalorier ut minus kalorier inn).

 18. Himmel, for noen kommentarer du fikk på slutten her! Men jeg liker bloggen din, den er inspirerende, jeg får lyst til å bytte ut iste med vann i enda større grad, og bevege meg en del mer enn jeg gjør. Jeg kjenner meg veldig igjen i beskrivelsene dine, såklart, det gjør jeg jo som regel, du skriver så ærlig og rett fra røynda. Vennligst drit i kommentarfeltet og fortsett med greia di, du er så fornøyelig å lese. Har lyst å henge ut en dag!

 19. Haha, gjett om jeg kjenner meg igjen. Jeg er født og oppvokst i middelklassen (akademiker med akademikerforeldre) og driver nå for første gang i mitt liv og prøver alvorlig å gå ned et par kilo. (Er i og for seg ganske stolt av å være vestlig kvinne på snart førti som aldri har slanka seg før, men ergrelsen over å ikke komme inn i yndlingsbuksa lenger fikk overtaket på stoltheten …) Jeg har sjelden problemer med å styre unna potetgull, og boller husker jeg ikke sist jeg spiste. Sjokolade er noe som har 70 prosent kakao og inntas i tigramsporsjoner. Men rødvinen er min bane. Dele en flaske med husbonden på fredagskvelden, for litt skal man jo kose seg, og det skal man jo på lørdag også … Og det derre vinglasset kroppen og hjernen roper høyt på etter en lang arbeidsdag, som tar brodden av stress og prestasjonsangst og dessuten *fortjener* man jo å slappe av med det glasset, for man jobber jo så hardt, og til alt overmål bor jeg p.t. i et land hvor vinen er både god og billig. Sukk. Må enten skaffe mer selvdisiplin eller gjøre som mannen sier og kjøpe nye bukser … men det er jo å gi seg … og sånt gjør jo ikke flinke middelklassepiker …

  1. Og nevrotisk som man er, så begynner man etter å ha slengt ut av seg en kommentar å lure på om den kanskje kunne tolkes som blærete og teit, «hah, jeg har aldri slanka meg før, jeg», liksom. Og det var jo ikke dét man ville si. Tvert imot, så mye som jeg sliter med å kvitte meg med et par pysete små kilo, så får jeg stadig større respekt for dem som har større vektproblemer å hanskes med. Og kjenner meg veldig igjen i veldig mye du skriver selv om jeg altså har en litt annen bakgrunn … Var det jeg ville si. Bare så det ikke er noen tvil.

 20. Holy crap, jeg digger alt det du skriver! Sant, sant og sant. Ikke minst butter det når man skal prøve å holde seg unna alkohol en liten stund. Da innser man hvor ofte det faktisk dukker opp (som beskrevet). Skal deles i stort monn 🙂

 21. I kitchen remodeling have a hot pan; nothing good on it finally.
  And you just take a bite. You could also go
  in for certain products. On the other hand,
  could be obtained using cupboard ranges from many alternative producers,
  at many ranges of quality.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.