En måned, en roman? JADDA!

nanowrimomeme

Det er snart november, og det betyr at det er NaNoWriMo-tid. Altså skriv 50 000 ord på en måned-drikk for mye kaffe-Internett er full av stressa skribenter-tid. Jeg har deltatt halvhjertet siden 2009, men i år er det alvor: Jeg har lovet redaktør Johanne (<3) på Aschehoug at hun skal få et førsteutkast fra meg 1. desember. Jeg har noe rusketekst i et Word-dokument, en del notater og en plan. Og jeg har november – 30 dager – til å skrive et førsteutkast. Det betyr at jeg må produsere ca. 1500 ord hver dag for å komme i mål og få sendt fra meg manus. Ja, jeg vet det er galskap. Men folk gjør det hele tiden!

NaNo beskrives som å skrive «en roman på en måned». Det er ikke helt presist. Du skriver et førsteutkast på en måned. Alle som har skrevet et par bøker vet at førsteutkastets forhold til den ferdige boken som brøddeigens forhold til nybakt brød: Alle ingrediensene er der, men det mangler elting, heving, varme og magi før noen skal orke å spise/lese. Redaktører er lesere med den samme superkraften som farmoren min: Hun som kan smake på en brøddeig og si «du har hatt for lite salt oppi», istedenfor å si «yuck æsj gjær rått mel». (Det er derfor Stephen King har sagt: “To write is human, to edit is divine.”)

Uansett om du fullfører med 50 000 ord i løpet av november, så er det ikke en roman. Det er noe du kan elte til roman.

Elting til tross: Spranget fra «masse idéer i hodet» til «førsteutkast på mer enn hundre sider» er ekstremt viktig i skriveprosessen. Plutselig kan du jobbe med boken din. Og NaNoWriMo er den mest effektive måten å få fortgang i prosessen på. Å skrive 1500 ord per dag er ikke veldig mye: Det vanskelige er å gi slipp og bare skrive, ikke redigere.

Så.

Nå gjør jeg det.

Nå binder jeg meg til masten.

Nå er det november hvert øyeblikk.

Nå er det er på tide å bli en del av litteraturens ekstremsportavdeling.

NaNoWriMo
Meg i november

Jeg skriver at jeg skal gjøre det her på bloggen, fordi halve poenget med NaNoWriMo er å skrive sammenJeg vil lure med meg flest mulig andre på dette prosjektet. Ja, deg! Skriv sammen med meg! NaNoWriMo handler om at forskjellige folk skriver side om side, glem alt om alder og kjønn og språk og smak og stil. Tar du en kikk på introduksjonstråden på den norskspråklige underavdelingen av NaNo-forumet kan du se at 40 år gamle bibliotekarer skal skrive side om side med 13 år gamle rollespillentusiaster. De skal skrive både fantasy, høymodernisme og fan fiction. Det er bare skrivegleden og skrivenoiaen som er felles, men det er også mer enn nok.

Hva skal du skrive, da?

Jo, nå skal du høre: Jeg skal skrive en ungdomsroman/en roman for unge voksne AKA en Young Adult-roman. Fordi 90% av alle bøkene jeg leser er YA/for ungdom. Fordi YA er det beste jeg vet. Fordi etter å ha brukt fem føkkings år på en bok om andre verdenskrig og vonde følelser og soldater som dør på Østfronten (Morfar, Hitler og jeg), er det på tide å skrive noe artigere. Noe med vitser. Noe med klining. Noe med døgning og dansing. Jeg har «opprettet» boken på nettsidene til NaNo, så du kan lese et micro-utdrag og ikke minst: Følge med på hvor mye jeg har skrevet, sånn fra dag til dag. Fordi galskap for åpen scene er bedre enn galskap bak lukket dør (gammelt bloggerord).

Disclaimer: Det kan være at boken ikke ser dagens lys. Det kan være at det viser seg at den passer best i skrivebordskuffen når november er over. Det kan skje med bøker: Ikke alle skal ut i verden. Derfor førsteutkastet et godt mål, en fin prosess å dele. Tidligere har jeg blogget mest post-skriving: Om lansering, valg av forsidedesign osv, men NaNo er et godt tidspunkt å dele den mest sårbare og rare delen av skriveprosessen. Så bli med, du og! La oss skrive sammen. Det er fortsatt noen dager igjen til november!

Legg meg til som venn på NaNo-forumet, jeg sier ja til alle!

Til Ida i midten av november: Lykke til! FINGRENE PÅ TASTATURET!

14 kommentarer om “En måned, en roman? JADDA!

 1. Jeg er med! Trenger å lære meg å tørre å skrive «dårlig», men allikevel fortsette.

  Åh herregud. Sa jeg nettopp det, at jeg er med? Må forte meg å trykke enter-tasten før jeg trekker meg…

 2. NaNoWriMo er fabelaktig! Har fått så mange ord utav det, så mange dårlige førsteutkast og etterhvert også noen ok andre- og tredjeutkast. Selv om det er mitt tredje år, så er det egentlig litt nytt og skummelt igjen, siden det er mitt første som ML. Det blir bra. Jeg gleder meg til å guide alle Trondheimerne gjennom det.

 3. Ja da, med jeg og. Tror jeg. Jo da. Kanskje. Om noen kan ta seg bryet med å introdusere den indre redaktøren min for TSoD . . Fant en sitron det sto Nano på og klemte 1100 ord ut av den. Og alt hang stort sett sammen og. I det minste i noen dager. Etter noen nye dager, rettere sagt i går kveld, fikk jeg hilst litt bedre på hovedkarakteren min. Jeg hverken skjønner eller kjenner’n riktig enda, men hey.. vi har 30 dager på å lære hverandre å kjenne. Heldigvis kjente han seg igjen i en god halvpart av det jeg egentlig var klar til å putte innerst i skuffen nærmest gulvet. Oy vey, here we go.

 4. Jeg er med! Jeg prøvde Nanowrimo i 2006 mens jeg tenkte at det sikkert var umulig. Så visste det seg å ikke være umulig, jeg ble hekta og nå er Nanowrimo fast tradisjon (og jeg er stolt over at jeg også har vunnet Nanowrimo hvert år jeg har forsøkt med unntak av 2007) =D Skriveprosjektkoselsk ❤ Og jeg elsker YA selv, awesome sjangeren 🙂

  1. Du er jo Nano-veteran! Det er utrolig kult! Og hurra for YA, vi må få en YA-revolusjon i Norge. Det er jo den beste «sjangeren» (selv om jeg nekter å godta at det er en sjanger)

 5. Without these two optimization techniques, an online business cannot get proper recognition in search engines.
  Online, one of the most significant keys to success is getting website traffic.
  Recognising the need for creating new energy future, the role of renewable energy was highlighted during the deliberations.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.